Jump to content

"hardanger sjark", hvordan reparere knekt bordgang?


Boriz87

Recommended Posts

Det er en råteskade. Grunnen til at det ikke er gjennomgående er at du har et spant eller en fortøyningspullert som skjuler for at du ser skaden fra innsiden. Spantet er også høyst sannsynligvis råtnet. Man kan gjerne tenke at skaden har oppstått i forbindelse med at noen har dunket borti en brygge eller lignende, men hadde bordet vært friskt hadde det splintret på en annen måte enn her. Råte kutter fibrer og fører til slike brudd.

 

Det eneste å anbefale er (dessverre) å skifte både spant og bordet. Bakdelen med et slikt råd er at når du fjerner spantet vil finne mer råte mellom spant og hud. 

Link to post
Share on other sites

Boriz87 skrev for 8 timer siden:

Der det pga fargen du ser at det er råteskade? det er ikke mykt? 

 

Farge og struktur på bruddet (treets fibre har blitt avkortet/kuttet av før det naturlig skjer på friskt tre ved bruddskade). Trebåter råtner svært sjelden utenfra, råten skjer der ferskvann (fra f.eks. regn) blir stående inni trevirket, gjerne mellom spant og hud, mellom dekksbjelker og dekk, inni lukkede skott, osv.

 

Det som høyst sannsynlig har skjedd her i ditt tilfelle er at det har kommet ferskvann inn ovenfra som har seget inn mellom hud og spant og blitt værende der. Først kom så blåmannsoppen, så de mer destruktive soppene og så var vi i gang. Nå viser ikke bildet hele sannheten da vi ikke har fått se hvordan resten av båten ser ut, men du beskriver den jo som en sjark. En sjark har oftest dekk både framme og bak. Så jeg vil tro skaden er et slikt sted der det innvendige spantet ikke står ute i friluft, har jeg rett?

 

Skaden er ikke umulig å reparere, men det krever en god egeninnsats hvis du har tanker om å gjøre dette selv. Mange kan tenke at «dette fikset vi med sparkel og beis», men da bare utsetter du problemet. I tillegg er den strukturelle styrken mellom spant og hudplank så og si fraværende der råteskaden er, så bordet «henger egentlig bare av gammel vane» (kjent og kjært uttrykk trebåtbyggere i mellom:giggle:). Så skal sjarken skinne igjen bør dette skiftes. Avhengig av hva du avdekker trenger ikke et skifte av et bord og et spant ta lenger enn ei helg hvis du har tilgang til skikkelig verktøy og er litt praktisk anlagt. Spørsmålet er bare hva annet du finner hvis du først begynner å se grundig på ting:wink: Kunnskapen om hvordan gjøre dette får du enklest på Youtube, det ligger ute en del engelskspråklige filmer som tar for seg skifting av bord og spant i trebåt. Det finnes også gode illustrerte bøker på nett og velassorterte biblioteker. Får vi se et større oversiktsbilde kan vi også bedre avgjøre om hele bordet bør skiftes, eller bare deler av det (spantet må sannsynligvis skiftes helt, men bordplanken kan av og til kortes noe ned uten å miste vesentlig styrke).

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...