Jump to content

Tømming av septik i norske fjorder


Dreamer

Recommended Posts

nomen skrev 36 minutter siden:

Subsidiert diesel...hvor?

Jeg vil ha, eneste dieselen man får tak i her jeg holder til er riktig nok uten veibruksavgift, men kjnne gjerne vært billigere😉

Du må gjerne flisespikke, man kommer ofte langt med det i en debatt......

Faktum er at vi båtfolk med dieselmotorer fyller avgiftsfri diesel i forhold til de som kjører bil. Og i motsetning til nyere biler som har

rensesystemer, så har vi ikke en tøddel. Det har jo vært oppe i den offentlige debatten mang en gang.

Hva så med alle de båter som bruker bensin, får de noe avgiftsfritak? 

Det er nok av folk som sikkert kan være misunnelige på oss båtfolk, ikke gi dem mere vann på mølla............

Link to post
Share on other sites

nie skrev 18 minutter siden:

Men @Hper....hva mener du egentlig?

Du skriver:

 

Mener du da at fritidsbåter i HELE Norge skal leveres uten løsninger for tømming til sjø, kun løsning for landtømming?

 

 

Nei, hvorfor være fundamental? Er ikke noe svart/hvitt dette. 

 

En kan begynne med at nyproduserte båter med toalett har løsning for landtømming. Om det er tradisjonell løsning med tank og sug over dekk, kompostering, urinseparering eller for den saks skyld en porta potti bør kunden kunne velge selv. Er sikkert flere varianter jeg ikke har oversikt over som er mulig å ha i en fritidsbåt. 

 

Og så få på plass tømmestasjoner. Først nok stasjoner der det burde være, feks indre Oslofjord. Så der en forventer at det bør være, trafikkerte marinaer og gjestehavner. 

 

Å legge til rette for at flest mulig av fritidsbåtene kan tømme på land må være ett greit mål. 

---------

For Sørøstnorge er det pr. nå ett lappeteppe med forbud som er håpløst å forholde seg til, og som dekker store områder av kysten opp til Grimstad. Alt fra maritime nasjonalparker med totalforbud, pluss kommunale forbud, og da også forbudet fra land og 300 meter ut. Det er ikke helt enkelt, eller særlig praktisk å tømme i sjø på en lovlig måte. 

 

Som det er nå fungerer det mer som en felle som gjør båtfolk til lovbrytere. Dårlig tilbud om tømming på land og forbud mot tømming i sjø. Håpløst. 

 

Vet at det har vært snakk om at fylkene samarbeider og vurderer et generelt forbud mot tømming i sjø på begge sider av Oslofjorden. Hvor den prosessen står pr. nå vet jeg ikke.. men dette er nok ting som kommer uansett. Men først må mulighetene for tømming på land bli etablert i godt nok mon. 

 

Link to post
Share on other sites

Herre min hatt, her skal det tydeligvis spikkes fliser og kveruleres bare for å få tida til å gå denne spesielle sommeren...

 

"Avgiftsfri diesel er betegnelse på et dieselprodukt som markedsføres i Norge og som ikke er belastet med veibruksavgift (ny betegnelse fom. statsbudsjettet for 2011), og derfor er den billigere enn vanlig diesel. Merverdiavgift beregnes som normalt. Kjøretøy som er ment for vegtrafikk har ikke lov å bruke avgiftsfri diesel, men båter, anleggsmaskiner, motorredskap, stasjonærmotorer og andre kjøretøy som ikke er ment for vegtrafikk kan benytte avgiftsfri diesel. Avgiftsfri diesel brukes mye innen jordbruk, og mest til traktorer."

 

Jo det er et faktum, den er pr definisjon avgiftsfri

Link to post
Share on other sites

Ok, min båt fra 2004 har løsning for landtømming men her på Vestlandet er det dårlig med tømmestasjoner. 

Samtidig er det rikelig med muligheter for å slippe i fjorden.

 

Av ditt siste innlegg leser jeg at du snakker om områdene rundt Oslofjorden. Det kan tenkes at dere har et problem med dette der borte, men for store deler (kanskje resten?) av Norges kystlinje er ikke dette noe problem så lenge man holder seg 300m fra land som påkrevd.

Link to post
Share on other sites

Hper skrev for 5 timer siden:

Undres på om jeg noen gang igjen kan ta morgenbad fra båten i en populær uthavn i fellesferien? 

 

Kommer vel an på om jeg fortsetter med båt de neste 10-20 åra. 

------

Klart, en blir neppe sjuk av å bade der andre har tømt tanken i løpet av natta. Men jeg bader ikke der andre tømmer tanken, syns det er en grei "norm" å forholde seg til generelt :-)

Det er forbudt å dumpe septik nær land, og dette er et minimalt problem i dag. Om du ser noen dumper septik i havn må du gjerne gi dem tilsnakk. 

 

Hper skrev for 3 timer siden:

 

 

Klart det henger i sammen. Om fritidsbåter går over til løsninger for landtømming så kan de ikke tømme tanken i gjestehavna, uthavna osv. Så enkelt er det bare. 

----

Om en skal drøfte noe så må en ta utgangspunkt i hva som faktisk er praksis. Å tømme 300 meter fra land på vestlandet er vel knapt noe å drøfte, eller særlig interessant i det hele tatt. 

 

At det tømmes i indre Oslofjord er ikke nødvendigvis uproblematisk. At det tømmes i gjestehavner og uthavner er ekkelt, udelikat. Neppe et miljøproblem, neppe noe en blir sjuk av. 

 

Det er altså ingen miljøutfordring at båter dumper kloakk, selv ikke i indre Oslofjord. 
Dette vil være en ren symbolpolitikk som ikke vil ha noen effekt. 
 

Å fysisk fjerne fritidsbåtenes muligenheter for å tømme til sjø vil kanskje kunne gå for en campingcruiser som går fra havn til havn langs kysten, men vil være umulig for en seilbåt som skal krysse Atlanteren. 
 

Man kan også vente at det ville ha andre konsekvenser. Hvis man må til havn og stå i kø for å få tømt, vil nok en del velge å heller gjøre fra seg på land i uthavn. Til sjøs vil det være en sikkerhetsrisiko da mange - spesielt litt småfulle menn - nok vil tenke at man tar urinering over rekka. 
 

 

Oppsummert: Det vil være et stort inngrep som vil koste penger og gjøre ting verre for mange, det vil være potensielt helsefarlig og miljøfarlig, og alt for å forsøke å løse et problem som ikke finnes. 

Link to post
Share on other sites

nie skrev 49 minutter siden:

Av ditt siste innlegg leser jeg at du snakker om områdene rundt Oslofjorden. Det kan tenkes at dere har et problem med dette der borte, men for store deler (kanskje resten?) av Norges kystlinje er ikke dette noe problem så lenge man holder seg 300m fra land som påkrevd.

 

Det handler vel i bunn og grunn om at denne tråden, i likhet med alle andre tråder på forumet, absolutt skal ta utgangspunkt i situasjonen i Indre Oslofjord. Og sånn må det vel bli når så mange aldri har benyttet muligheten til å oppleve norskekysten og dermed lever uten kunnskap om hva norskekysten egentlig er. 

Redigert av Brigg (see edit history)

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post
Share on other sites

Brigg skrev Just now:

 

Det handler vel i bunn og grunn at denne tråden, med likhet i alle andre tråder på forumet, absolutt skal ta utgangspunkt i situasjonen i Indre Oslofjord. Og sånn må det vel bli når så mange aldri har benyttet muligheten til å oppleve norskekysten og dermed lever uten kunnskap om hva norskekysten egentlig er. 

Over 40 prosent av Norges totale befolkning bor mindre enn 45 minutters kjøring fra Oslofjorden. 
For mange er også sol og varme viktig for å nyte båtlivet. Oslofjorden og Sørlandet er de delene av landet som har mest av det, og derfor - for mange, men definitivt ikke alle - er området også det mest attraktive stedet for å bruke båt. 
 

Derfor ikke overraskende at Oslofjorden diskuteres mye. 

Link to post
Share on other sites

Havelle skrev 4 minutter siden:

Derfor ikke overraskende at Oslofjorden diskuteres mye. 

 

Greit nok. Men i utstrekning utgjør dette en bitteliten del av nordkekysten. Mange bruker båt også utenfor Oslofjorden. Og det er ikke alltid tiltakene som kan være nødvendige i Indre Oslofjord er fornuftige for resten av kysten.

 

Feks når det blir foreslått i denne tråden at fritidsbåter ikke skal ha fysisk mulighet til å tømme septik annet enn til tømmestasjon på land. Dette er skivebom sett i forhold til situasjonen langs mesteparten av kysten. De som har opplevd norskekysten er i stand til å se dette. Men det er umulig å vinne frem med disse synspunktene overfor folk som ikke kjenner annet enn Oslofjorden. 

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post
Share on other sites

Synes det er ganske utrolig at noen forlanger reguleringer og regler fordi de ikke liker noe. Og tar utgangspunkt i ting som stort sett ikke skjer eller sammenligner med urelevante forhold. Og fremstiller det som store problemer som ødelegger både natur og gleden over å bruke naturen. Mangel på dokumentasjon eller forskning erstattes av at dette er jo selvsagt og noe alle er enige om.

 

Ender med meningsløse diskusjoner basert på synsing.

 

Fakta er at avløpsvann fra norske kommuner og bedrifter aldri har vært renset så godt som nå. Belastningen fra fritidsbåter som slipper ut litt septik utenfor kysten påvirker ingenting.

 

Hilsen

Lurvetass

 

Link to post
Share on other sites

Synsing går tydeligvis begge veier her, og det er jo nettopp det et forum er til for.

Havelle skrev 56 minutter siden:

Det er altså ingen miljøutfordring at båter dumper kloakk, selv ikke i indre Oslofjord. 

Såfremt du ikke jobber i NIVA og har faglig belegg for dette, er dette og ren personlig synsing

lurvetass skrev 17 minutter siden:

Belastningen fra fritidsbåter som slipper ut litt septik utenfor kysten påvirker ingenting.

Akkurat som denne

 

Man må altså gjerne være for eller imot, men da får det være ens personlige mening. Ikke fremstill noe som

enn sannhet man ikke har dokumentert belegg for. 

Havelle skrev 1 time siden:

Hvis man må til havn og stå i kø for å få tømt, vil nok en del velge å heller gjøre fra seg på land i uthavn. Til sjøs vil det være en sikkerhetsrisiko da mange - spesielt litt småfulle menn - nok vil tenke at man tar urinering over rekka. 

Har lest og hørt dette kø argumentet mange ganger, og  de siste 10 årene jeg har brukt tømmestasjoner aldri opplevd kø noe sted.

Dette blir litt søkt. 

Link to post
Share on other sites

Her er det allerede forbudt å tømme septik, samme langs store deler av Bamble/Kragerø kysten (Jomfruland nasjonalpark), videre har vi Raet.

 

Så da "mangler" vi bare inne i indre Oslofjord, så blir det vel bra?

 

 

Østlenninger kan ligge i dasskø på søndag ettermiddag, og i resten av landet tømmer de seg minst 300m fra land.

 

Da er både symbolpolitikken og regionspolitikken ivaretatt🙂👍

 

De som gir f***  fortsetter å tømme i havn som før.

 

Så da er det (som vanlig) oss "andre" det går utover igjen:headbang:

 

 

Hold kjeft,når du snakker til meg!

Link to post
Share on other sites

septik og møkk er ikke en forurensing.

Ikke før det blir mer enn naturen kan håndtere. (Overgjødsling)

Er vokst opp på landsbygda, og der sprer bonden møkk (septik fra dyrehold) på jordene. Det er ikke forurense matfatet, men rett og slett fordi det er gunstig for plantevekst. Plantevekst er grunnlag for dyrevekst, som igjen blir menneskeføde.

 

Det samme skjer i havet. Næringsstoffene gir næring til alger, som er starten på næringskjeden.

 

Det som skjer i en septiktank, er det samme som skjer i et renseanlegg. Det fremskynder nedbrytingsprosessen under kontrollerte former.

Det som går inn i et renseanlegg, kommer nødvendigvis også ut igjen. Men på et sted og i en form som naturen kan absorbere mer av det samme. Det gjør også noe med bakterier som man kan bli syk av.

 

Forbud mot tømming mindre enn 300m fra land er dermed først og fremst av estetiske og hygieneårsaker, som fremstår fornuftig. Det er ikke spesielt delikat å avslutte morgendukkerten med solid sigarføring.

 

Ps: Fisk og sjøfugl driter bokstavlig talt i om det finnes renseanlegg i nærheten. Det er flere kg av dem i området enn kg med båtturister😉

 

 

Link to post
Share on other sites

lurvetass skrev 57 minutter siden:

Synes det er ganske utrolig at noen forlanger reguleringer og regler fordi de ikke liker noe. Og tar utgangspunkt i ting som stort sett ikke skjer eller sammenligner med urelevante forhold. Og fremstiller det som store problemer som ødelegger både natur og gleden over å bruke naturen. Mangel på dokumentasjon eller forskning erstattes av at dette er jo selvsagt og noe alle er enige om.

 

 

Superenkel forskning sier at folk ikke liker at andre folk bæsjer der en selv skal ferdes. 

 

Jeg benekter ikke at noen, antatt ekstremt få, kan syns det er ok med mannskit rundt rasteplasser, eller langs populære utfartssteder i naturen, eller i badevannet. Men det trengs neppe særlig mye forskning for å finne ut av det. 

 

Må det virkelig forskes på? :-) "Øi, kult med dritt i badevannet eller?". 

Link to post
Share on other sites

nomen skrev 38 minutter siden:

Her er det allerede forbudt å tømme septik, samme langs store deler av Bamble/Kragerø kysten (Jomfruland nasjonalpark), videre har vi Raet.

 

I praksis fra sånn ca Horten, så med noen "gliper" og helt til Grimstad, hvor Raet nasjonalpark slutter. 

 

Og på Østfoldsiden så har du Hvaler nasjonalpark, som avtegnet på kartet. Men det er også noen kommunale forbud før det om en går fra indre Oslofjord. Så kommer 300 metern i tillegg. Om en holder "venstresiden" på vei ut fra Oslo til Sverige og forholder seg til de forbud som gjelder tror jeg nesten "Lera" før Hvaler er eneste plassen.... skriver "tror" fordi de kommunale forbudene ikke akkurat er veldig tilgjengelig for folk flest... så har ikke 100% oversikt. 

 

nomen skrev 38 minutter siden:

 

Så da "mangler" vi bare inne i indre Oslofjord, så blir det vel bra?

 

Mener det er noen forbud der også...

 

nomen skrev 38 minutter siden:

 

 

Østlenninger kan ligge i dasskø på søndag ettermiddag, og i resten av landet tømmer de seg minst 300m fra land.

 

Tja... er det så gærnt da? 

 

nomen skrev 38 minutter siden:

 

Da er både symbolpolitikken og regionspolitikken ivaretatt🙂👍

 

De som gir f***  fortsetter å tømme i havn som før.

 

Så da er det (som vanlig) oss "andre" det går utover igjen:headbang:

 

 

Nja.. "går utover" vet jeg ikke. Kan nå tenkes badende og andre brukere av sjøen syns det er en god ting å vite at 1001 fritidsbåter ikke har tømt tanken i nærheten den siste tiden. Og kanskje båtfolket selv, som vel er av de som er "i kontakt med" sjøen mest? 

 

Og hvorfor er det "gå utover" egentlig? Er veldig mange dassløsninger som ikke er veldig "krevende". Alltid enklest å vri på en kran og tømme, litt vanskelig å slå den. Men en trenger ikke å stå i tømmekø heller. Mange som har gått over til diverse andre dassløsninger hvor en slipper "sug". I en mindre båt kan vel en portapotti gjøre jobben? 

Link to post
Share on other sites

Jeg er glad jeg bor et sted på kysten hvor folk ikke pleier å drite eller tømme septiktanken i havna eller andre steder de skal bade. 

 

Det mest effektive tiltaket vil kanskje være å sette i gang grunnopplæring i god folkeskikk på steder der dette er mangelvare. 

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post
Share on other sites

Ms Fortuna skrev 3 minutter siden:

Herre min hatt, her skal det tydeligvis spikkes fliser og kveruleres bare for å få tida til å gå denne spesielle sommeren...

Nei, dette kom i sammenheng med at det ble referert til dette som subsidiert diesel. Og det er det ikke. Drivstoff til 50 øre literen i Venezuela er subsidiert. Diesel til 10 kroner literen betaler man avgift på. Det må vel være lov å påpeke at at det faktisk bare er snakk om en liten reduksjon i avgift og ikke faktisk totalt avgiftsfri diesel det er snakk om? Avgiftsfri diesel må være ett av verdens mest misvisende navn, uten å ta stilling til hva avgiften på båtdiesel bør være.

 

Og nei, den er ikke per definisjon avgiftsfri. Den kalles avgiftsfri. Det er ikke det samme. Per definisjon så er den avgiftsbelagt, fordi du betaler avgift når du kjøper den.

 

Jeg tar altså ikke stilling til hva avgiftsnivået bør være, men jeg synes det er greit å forholde seg til fakta når man diskuterer...

Følg oss på YouTube: Verdens Barskeste Kyst / i liten båt

Link to post
Share on other sites

lurvetass skrev for 1 time siden:

Ender med meningsløse diskusjoner basert på synsing.

Helt enig. Dette er en latterlig diskusjon egentlig, fordi en del ikke forholder seg til fakta. Bittelitt ekstra organisk materiale i sjøen er et minimalt problem stort sett overalt i Norge. Det finnes selvsagt unntak.

 

Om folk brydde seg om miljø, så burde dette vært noe av det siste man fokuserte på. Hva med å forby vaskemiddel i å ende på sjøen? Forby poleringsmiddel, olje på teak, bunnsmøring med gift i, plasttau? Dette ville selvsagt blitt svært upopulært, men det hadde vært et mye viktigere tiltak enn å hindre helt organisk materiale som er en del av det naturlige kretsløpet i å havne i sjøen.

 

Folk har en tendens til å fokusere på ting som de er villige til å ofre, helt uavhengig av om det faktisk har noen positiv effekt på miljøet eller ikke. 

 

Kjemp heller for kjemikaliefritt båthold enn for at driting i fjorden skal være forbeholdt alle andre dyr enn mennesker.

Følg oss på YouTube: Verdens Barskeste Kyst / i liten båt

Link to post
Share on other sites

Brigg skrev 7 minutter siden:

Jeg er glad jeg bor et sted på kysten hvor folk ikke pleier å drite eller tømme septiktanken i havna eller andre steder de skal bade. 

Er ikke noe problem her sørpå heller. Folk her nede trives heller ikke med å bade i egen møkk eller å overnatte der de tømmer septiken. 

Lykke er en kombinasjon av god helse og dårlig hukommelse! :smiley:

Link to post
Share on other sites

@Jens_P Jeg hadde egentlig ventet det, men får et annet inntrykk når jeg leser flere innlegg i denne tråden. 

Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet.

 

2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE

2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP

Link to post
Share on other sites

Havelle skrev for 2 timer siden:

Over 40 prosent av Norges totale befolkning bor mindre enn 45 minutters kjøring fra Oslofjorden. 
For mange er også sol og varme viktig for å nyte båtlivet. Oslofjorden og Sørlandet er de delene av landet som har mest av det, og derfor - for mange, men definitivt ikke alle - er området også det mest attraktive stedet for å bruke båt. 
 

Derfor ikke overraskende at Oslofjorden diskuteres mye. 

 

....og det er helt greit at man har behov for å snakke om forholdene i sitt nærområde.

Problemet oppstår når det, basert på forholdene i egen andedam øst/sør i landet  generaliseres mht mulige/lovlige utslippsformer fra fremtidige fritidsbåter.

 

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...