Mini Startet 5.November.2005 Del på Facebook Startet 5.November.2005 Vi har solgt gamlebåten og bestilt ny båt. I Marexen kokte vi på Wallas Ceramic kokeapparat, i den den nye får vi gasskomfyr. Spørsmålet blir derfor, er det noen vits i å bytte til tynnbunnete kjeler? Eller er det like greit å bruke kjelene vi tok med oss fra den gamle båten. Sitér dette innlegget Link to post
Snoopy Svart 5.November.2005 Del på Facebook Svart 5.November.2005 Hadde gass i gamlebåten, og Optimus med lampeolje nå. Mulig det går litt raskere med tynnbunnede kjeler, men jeg foretrekker "ordentlige" kjeler, både på gass og Optimus. Svir seg ikke så lett i bunnen! De fleste av båtkjelene mine, er solide saker, stål, med kobber i bunnen. a'mor Sitér dette innlegget Link to post
OT-flyktning Svart 6.November.2005 Del på Facebook Svart 6.November.2005 I utgangspunktet burde det på en måte være viktigere å ha et tykk-bunnet kar på gasskomfyr enn på en platekomfyr. Dette fordi varmen burde vel helst fordeles litt bedre. På en gasskomfyr er det karbunnen som må gjøre det, kokeplaten kan gjøre på andre typer komfyrer. Ellers er det jo ingen ulempe med en plan bunn på en gasskomfyr. (Bare noen tanker en sen kveld...) Sitér dette innlegget Link to post
Wannskrækk Svart 6.November.2005 Del på Facebook Svart 6.November.2005 Enig med Andreas. I tillegg kommer at gass (og faktisk Optimus lampeolje-modellen) har vesentlig større effekt enn Safeflame. Tykk bunn er en klar fordel når man skal lage mat, og ikke nødvendig hvis man skal koke vann/poteter el.l. Jeg synes forøvrig både gass og Optimus lampeolje-apparat er mye morsommere å lage mat på, enn Safeflame og rødsprit-apparat, -fordi man kan regulere effekten direkte, både opp og ned. Hjemme koser jeg meg med induksjonsplater, som gir samme presisjon. Sitér dette innlegget Link to post
Krapyl Svart 6.November.2005 Del på Facebook Svart 6.November.2005 (redigert) Endelig et viktig emne. Inni det skapet har jeg mye rart. Lav liten tykkbunnet kjele, fin til sauser. Mellomstor kjele til grønnsaker og supper. Koker aldri poteter. Det er å herje med en fin grønnsak. Liten aluminium stekepanne til omelett o.l. Stor jernpanne som til nød duger til jerngryte. Kaffekjele med kobberbunn. Diverse ildfaste former. Kanskje det er derfor jeg har slagside til styrbord? Glemte, har gass. ENO komfyr. Glemte også; ønsker meg en liten wok. Får snakke med Nissen. << Krapylets båt-potet>> Nypoteter vaskes, deles i båter og legges i en smurt ildfast form i et lag. Ha litt olje over potetene. Dryss over rosmarin, oregano og litt Læsøsalt. Stekeovnen forvarmes i 10 minutter på fullt pådrag. Stek potetene i 12-13 minutter midt i ovnen. Passer til det meste. Redigert 6.November.2005 av Krapyl (see edit history) Sitér dette innlegget Store Norske Kullseilingskompani. Link to post
Suzuki Svart 6.November.2005 Del på Facebook Svart 6.November.2005 forøvrig har jeg lenge ønsket meg en skikkelig trykkoker. Til f.eks lapskaus, og andre mer grovskårne, laget av skikkelige råvarer, skal den etter sigende være genial. Har bare klart å spore opp gamle havarerte eksemplarer så langt. Dessuten må den være ikke alt for stor heller.. Dessuten er det jo morro da, med et kjøkkenverktøy som faktisk eksploderer om det brukes feil.. Suzuki Sitér dette innlegget No boat needed.. Link to post
Walter_S Svart 6.November.2005 Del på Facebook Svart 6.November.2005 ........Dessuten er det jo morro da, med et kjøkkenverktøy som faktisk eksploderer om det brukes feil..He-he! Husker godt fra min barndom den derre fresende, ulende, spyttende og damputslippende, skumle trykkokeren. Alle var advart om at den, ved feilbruk, "kunne eksplodere". Har aldri skjedd fordi sikkerhetsventilen på toppen var en - ja, sikkerhetsventil, som slapp ut overtrykket! :o) Sitér dette innlegget Medlem i Søndre Kråkerøy Båtforening og "Vraktangen Dram- og Lutefisklag" Påstand: Isskrape er også båtutstyr! :o) HADDE tresjark og Sabb 10hk G-modell fra 1990 MED HERLIG LYD! - Har nå konvertert til PLAST! Tromøy 23 m Sabb 2H fra 1975 Walter's HJEMMESIDE ><((((º> Link to post
Suzuki Svart 6.November.2005 Del på Facebook Svart 6.November.2005 sikkerhetsventilen på toppen var en - ja, sikkerhetsventil, som slapp ut overtrykket! :o) Å ? Blir det noe trykk da da ? Høres ut som noe som bør fjernes .. Suzuki Sitér dette innlegget No boat needed.. Link to post
Walter_S Svart 6.November.2005 Del på Facebook Svart 6.November.2005 Å ? Blir det noe trykk da da ? Barndommens trykkoker het KELOMAT og finnes fremdeles å få kjøpt, Suzuki. Bare en rask seiltur ned til Tyskland (Kiel?), så har du en..... Schnellkochtöpfe eller.... Solingen Sitér dette innlegget Medlem i Søndre Kråkerøy Båtforening og "Vraktangen Dram- og Lutefisklag" Påstand: Isskrape er også båtutstyr! :o) HADDE tresjark og Sabb 10hk G-modell fra 1990 MED HERLIG LYD! - Har nå konvertert til PLAST! Tromøy 23 m Sabb 2H fra 1975 Walter's HJEMMESIDE ><((((º> Link to post
Herman Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 For tredje gang denne helgen: Hvorfor er dere så redde for at en trykkoker skal eksplodere? Moderne trykkokere har to helt uavhengige sikkerhetsventiler. Vår har en fjærbasert, og en som løfter en liten vekt. Den kan på ingen måte sammenlignes med de monstrene våre bestemødre holdt på med. Dessuten har den en annen innebygd sikkerhet som er viktig i en båt. Se for deg en spagettigryte på kok i en vanlig kjele når offentlig godkjente hekksjøgeneraler kommer forbi. Resultatet er potensielt katastrofalt. En bekjent av meg fikk en sånn gryte i fanget, og det var 15 timer til land. Resultatet er synlig i dag, 4 år senere, 3.grads forbrenning på begge lår. Med en trykkoker istedet; Tja, litt vondt i tåa? Samtidig har man båten full av rødsprit, parafin, bensin til jolla, tennvæske, whitespirit osv, som vi søler rundt med og tørker opp med en fille slik at det kan ligge og selvantenne etter noen timer. Den eneste ulempen med en trykkoker er at den er litt svær i skapet. Ombord i Kornelia er det en trykkoker i flittig bruk, senest igår til lapskauskoking. Prinsippet med trykkoking er nettop trykk. Når trykket stiger over atmosfæretrykk, stiger også koketemperaturen. Det igjen betyr at maten koker mye raskere. Lapskausen kokte ferdig på 15 minutter f.eks. Den motsatte effekten får du hvis du koker vann på en fjelltopp. Trykket er lavt, og vannet blir ikke varmere enn f.eks 90 grader. Jeg påstår at den eneste grunnen til at trykkokere ikke er vanligere i Norge, er at strømmen er alt for billig. En invandrerbutikk har som regel et stort utvalg av trykkokere. Eventuelt kan man kjøpe med seg en neste gang man er i "syden". Husk da å kjøpe litt reservedeler samtidig, ekstra pakning osv. Sitér dette innlegget All I ask is a tall ship and a star to steer her by Link to post
Suzuki Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 (redigert) rødsprit, Takk. Det har vi merket. Suzuki Redigert 7.November.2005 av Suzuki (see edit history) Sitér dette innlegget No boat needed.. Link to post
Baltic Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Vi har solgt gamlebåten og bestilt ny båt. Takk for sist 'mini' Hvilken båt har dere bestilt nå da? Sitér dette innlegget Link to post
Herman Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Takk. Det har vi merket.Jotakk, håret har grodd ut igjen nå som faktisk eksploderer om det brukes feil..Snakker om å eksplodere! Sitér dette innlegget All I ask is a tall ship and a star to steer her by Link to post
Jaliza Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Til Mini. Du trenger ikke bytte ut noen ting. Du vil nok helt sikkert kunne lage mat som tidligere. Du vil nok også oppleve at det går noe raskere nå enn før. Når det gjelder steking er her et lite tips: Dersom du skal få god effekt av gass-varmen (som er uhyggelig effektiv)bør du bruke tynnbunnet wok. Pannen kjøler seg ned ganske kvikt når du har i maten. Til tykkere bunn du har, til lengre tid vil du bruke å varme pannen opp igjen. Dette gjelder for steking. Kjøtrt og fisk skal stekes hurtig for å bevare smak. Når det gjelder koking har jeg sett at mange skryter av trykk-kokere. Det som er synd med en trykk-koker er at vitaminene i grønnsakene, og også svært mye av den gode smaken forsvinner når man bruker temperaturer over 100 grader. Slik jeg har forstått det kommer tempen opp i ca 130 grader i en trykk-koker. Da ødelegger jo man maten. OT: Det siste nye nå er jo koking av grønnsaker UTEN vann, og med temperatur på 85 grader i vakuum. En spesiell opplevelse i seg selv. Likevel; bedre smak, sunnere, og lavere energiforbruk. Bare så synd at kjelene er så sinnsykt dyre. Jaliza Sitér dette innlegget Link to post
Herman Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Det som er synd med en trykk-koker er at vitaminene i grønnsakene, og også svært mye av den gode smaken forsvinner når man bruker temperaturer over 100 grader. Slik jeg har forstått det kommer tempen opp i ca 130 grader i en trykk-koker. Da ødelegger jo man maten.Hvor har du det fra at maten ØDELEGGES ved 130 grader...? Og når det gjelder den gode smaken vil jeg påstå at det lukter mindre mat i båten (og dermed mer i gryta) ved koking i trykkoker enn ved vanlig gryte. Sitér dette innlegget All I ask is a tall ship and a star to steer her by Link to post
Jaliza Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Beklager! Jeg var nok litt kjapp, maten blir selvsagt ikke ødelagt. Det er VITAMINENE som blir ødelagt. Sitér dette innlegget Link to post
tuffff Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Jeg så på tv for noen år siden en svensk regattaseiler (sånn regatta over noen dager) som hadde vakuumpakker til mat hjemme. Halvferdige(?) eller rå råvarer vakuumpakket med ut og så en trykkoker som han lempet alt oppi for kort koketid. Poenget var lang (hvor lang?) holdbarhet og kort koketid. Noen som har erfaring med dette? mvh tuffff Sitér dette innlegget Link to post
Gunga Din Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 .................... Da ødelegger jo man maten. Jaliza mycket möjligt, men ointressant ......! tryckkokare ombord er ju en sikkerhetsdetalj primärt, för o kunna lage mat i litt sjögång! Sitér dette innlegget S/Y Gunga Din Link to post
Jaliza Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Sitér dette innlegget Link to post
The Gannet Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Min trykk-koker er av merke Polaris. Kjøpte den i nærmeste jernvarehandler. De måtte bestille den, men fikk den i løpet av et par dager. Helt fantastisk til å lage f.eks. fårikål om høsten. Kort koketid, ingen lukt i båten i dagesvis etterpå og sist men ikke minst: Den slipper ikke damp ut i båten. Før var det jo så kondensen drev av veggene etter fårikålkoking. Nå, helt tørt. Sitér dette innlegget Link to post
tuffff Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Da blir en trykkoker endel av ønskelisten - men vakuumpakker og fordelene med slike!? Ingen som har erfaring? mvh tuffff Sitér dette innlegget Link to post
Walter_S Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 ..... Det som er synd med en trykk-koker er at vitaminene i grønnsakene...... ...... Slik jeg har forstått det kommer tempen opp i ca 130 grader i en trykk-koker. ........Da ødelegger jo man maten. Hei, Jaliza! Her er det missforståelser som er ute og går....... Det er jo nettopp p.g.a. vitaminene man SKAL / BØR bruke trykkoker. P.g.a. ovetrykket inni kjelen så "koker" det allerede ved 85-90 grader. Capisce? - Altså, i en trykkoker skjer det motsatte av dine bange anelser. :o) Sitér dette innlegget Medlem i Søndre Kråkerøy Båtforening og "Vraktangen Dram- og Lutefisklag" Påstand: Isskrape er også båtutstyr! :o) HADDE tresjark og Sabb 10hk G-modell fra 1990 MED HERLIG LYD! - Har nå konvertert til PLAST! Tromøy 23 m Sabb 2H fra 1975 Walter's HJEMMESIDE ><((((º> Link to post
Herman Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 (redigert) P.g.a. ovetrykket inni kjelen så "koker" det allerede ved 85-90 grader.Den var nok litt kjapp. På grunn av trykket ØKER koketemperaturen. Det gjør at f.eks cellene i en potet "koker istykker" fortere enn ved 100 °C. Hva dette har å si for vitaminene skal jeg ikke ha sagt så mye om, men faktum er at f.eks C-vitamin er veldig flyktig (damper bort fort) En kokt potet inneholder neppe særlig mye C-vitamin, uansett om den er kokt i en trykkoker eller ikke. Hvordan det har seg med andre vitaminer vet jeg ikke, men faktum er at fordamping fra en trykkoker er mye mindre enn fra en vanlig kjele. Som studenter brukte vi begrepet "koking" av en innleveringsoppgave om å skrive av en annens besvarelse. "Trykkoking" var å kopiere besvarelsen i kopimaskin, og skifte ut navnet med ditt eget... Redigert 7.November.2005 av Lars_Herman (see edit history) Sitér dette innlegget All I ask is a tall ship and a star to steer her by Link to post
Walter_S Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 Åhhh..... - bommet altså? Ja, ja, barndommens kunnskap er nok litt fjern, ser jeg. Til mitt forsvar - familien hadde en "slik KELOmat" da jeg var 10-12 år gammel - og det er LENGE siden. :o) Sitér dette innlegget Medlem i Søndre Kråkerøy Båtforening og "Vraktangen Dram- og Lutefisklag" Påstand: Isskrape er også båtutstyr! :o) HADDE tresjark og Sabb 10hk G-modell fra 1990 MED HERLIG LYD! - Har nå konvertert til PLAST! Tromøy 23 m Sabb 2H fra 1975 Walter's HJEMMESIDE ><((((º> Link to post
Suzuki Svart 7.November.2005 Del på Facebook Svart 7.November.2005 forøvrig tror jeg de fleste av oss, regelrett kan blåse en lang masj i evt. vitaminer som forsvinner. De fleste tilbringer noen dager i året ombord, og med tanke på hva som forsvinner ned i gapet på de fleste av øl, cola, potetgull, sjokolade, bigmacs og andre godsaker, blir det liksom litt hysterisk å mase om innholdet av vitaminer på de få middagene som tross alt tilberedes på trykkoker. Man kan jo f.eks kompensere med en rå gulrot til kosestunden på kvelden, istedetfor sjokolade.. Suzuki Sitér dette innlegget No boat needed.. Link to post
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.