Jump to content

Aggregaten til kjøleboksen går nesten hela tiden


MR Swe

Recommended Posts

Hei. Har isoterm kjøleaggregaten i hjemmebyggd boks. Den kjøler veldigt bra men når det er varmt så syns jeg den går hele tiden. Stiller dwn på 5 når vi starter turen og drar ned til 2-3etter par timmer når det er kalt i boksen.. noen ide?

16228364460294854021572733988650.jpg

Link to post

Har ventiler i aggregatboksen men er veldigt varmt der.. men hvorfor går den når der er kalt i boksen?er ikke bare viften ved aggregatet som går...

Link to post

Tror jeg kanskje har en anelse om hva problemet kan være. Termostatgiveren er plassert lengst unna kjøleelementet. Når vi leser bruksanvisningen ser det ut som den skulle ha vært festet på selve kjøleelementet. Det er stor forskjell i temperatur på ulike steder i boksen.

Link to post

Kom på at vi har SEC "smart energy controller" og i manualen står der galleret som holder temptatursensoren skal festes så langt bort fra kjøleplaten som muligt.og i det fleste fall 5 cm fra bunn... og er der vi har den

16228436396224391476571480902255.jpg

Link to post

Litt av poenget med sec er vel at kompressoren går mer, men ved lavere fart. Jeg ville satt inn en vifte for å få det kaldere i boksen der du har kompressoren. Kompressor må kvitte seg med varmen og det blir vanskelig når det er for varmt der den er plassert. 

Link to post

Begrenset med plass til å kvitte seg med varmen gjerne, men synes å se det er en vifte der fra før? Hos meg er ei slik PC-vifte montert originalt, den går samtidig med kompressoren (Vitrifrigo med Danfoss BD35F-kjølekompressor).

45C1A50F-922B-411E-A975-A178F02DEAA2.jpeg

Link to post

Ja dette er orginalviften fra isotherm.. men det er ikke bare den som går nesten hele tiden..er aggregatet og. Hadde temp på 2 i natt og er nå 11 grader i skapet hvilket er alt før varmt. Har ikke hørt aggregatet stater noe inatt så er nok derfør. Satt opp den til 3 og da drar den igang. Enligt manualen skal 2 være 7.4 grader og 3 6.1..blir ikke helk klok på dette 😞

16228716278257583740144630661012.jpg

Link to post
Posted (edited)

Du har ikke en mulighet til å sette inn en "spalte ventil" (ventilrist)så du får "luft inn og luft ut"?  Varmuft vil stige. Ikke alltid det skal så mye til.  

Edited by Gudrun
Link to post
Posted (edited)
MR Swe skrev for 2 timer siden:

8 grader mitt i boksen og 2 rett ved kjøleplaten som er isete..

 

Du har mange temperaturmålinger her, men temperaturen i rommet der kompressoren står har du kanskje ikke målt ennå? Dette er en varmepumpe som forsøker å flytte varme fra kjøleskapet ut til uteluft. Slik det er nå så flyttes varmen bare ut til boksen der kompressoren står. Når varmen ikke flyttes effektivt vekk fra denne boksen er det helt umulig for aggregatet å gjøre jobben sin.

 

Det er fort gjort å tenke at den innebygde viften blåser mot ventilen, og at den derfor blåser varmluft ut av boksen. Men slik fungerer det ikke i praksis. Problemet er at den luften som blåses ut på fremsiden av viften skaper et tilsvarende undertrykk på baksiden av viften, og dette gjør at den eksakt samme varme luften bare roterer rundt og rundt i viften uten å noen gang slippe ut av boksen. 

 

Du må nok gjøre som @Swingswongsier. Det hjelper veldig lite med en lufteventil med persienner dersom det ikke er gjennomtrekk i boksen. Få inn en vifte som blåser eller suger, og sørg for at det også er et hull i motsatt diagonal av boksen der frisk luft kan komme inn (eller ut). Kald luft inn i bunn av boksen, og varm luft ut fra toppen av boksen. La viften være koblet til kjøleskapets sikring eller bryter, slik at viften går til enhver tid som kjøleskapet er påslått. For å få et stillegående oppsett vil jeg anbefale den største PC-viften du får plass til (120mm eller 140mm), og så senker du hastigheten med seriekoblede dioder, eller helst en liten justerbar spenningsregulator, slik at du får lav spenning (kanskje rundt 8 volt?) over viften. Stor vifte på lav hastighet gir lite støy.

 

Om du gjør dette skikkelig slik at du kun får noen få grader høyere temperatur i kompressorrommet enn det er på uteluften, får du et kjøleskap som bruker mye mindre strøm og som lever et langt lykkeligere liv. 

Edited by X10an
Link to post

Ja mye enig med X10an.

Jeg hører til de gamle som liker å prøve "naturlig lufting" først. :giggle:

 

Da jeg hentet båten hos båtbygger så jeg det var montert stor lader og en del andre elektriske bokser som helt sikkert utviklet litt varme i sittebenken. Elektrikeren fortalte det var det tatt høyde for. Kald luft inn i bunn og varmluft ut oppe i motsatt ende. Tvilte på løsningen. men snart 3 år etter ser jeg det går helt fint.. Kjenner med hånden det kommer luft ut oppe.

Samme med en nabo som stadig slet med mye fuktighet i båten hver gang solen dukket frem.

Hjalp ikke med ekstra ventil i taket. Først da vi satte inn en ventil ca 15 cm. over dekk forsvant all fuktigheten. Ja faktisk som dugg for solen.  :lol:

 

 

Link to post

Er boksen som kjøleelementet står i godt nok isolert? Har også erfart at det er viktig med særdeles god lufting rundt selve kjølekompressoren, den produserer mye varme.

Link to post

Blir en vifte til.tror det er orsakwn.. har hatt lokket åpen i dag til aggregatboksen og virker mye bedre. Så mer luft må inn.. brigg..trenger jeg noe spess for koble på en vifte paraellt med den som er.? Eller bare koble den inn på samme + - som den som er der..  takk for alle som prøvd hjelpe til

 

Link to post

Det burde være så enkelt som å koble pluss på ekstraviften på samme sted som pluss på eksisterende vifte. Og tilsvarende for minus. En ekstra PC-vifte trekker ikke nevneverdig med strøm. 

Link to post
MR Swe skrev 21 minutter siden:

brigg..trenger jeg noe spess for koble på en vifte paraellt med den som er.?

 

Jeg anbefaler deg sterkt å ikke gjøre dette. La den heller gå kontinuerlig på lav hastighet. Alternativet vil være full hastighet samtidig som kompressoren går, og du vil allikevel ikke oppnå like godt temperaturfall i boksen.

 

Senk hastigheten med en slik:

https://a.aliexpress.com/_mKuQ07r

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...