Jump to content

Hvordan kunne båten vår synke?


Fjordfruen

Recommended Posts

Vår 20 fots Ryds 2005 modell sank helt plutselig og overraskende fortøyd til brygga. Da den ble hevet fant takstmann ingen feil med båten, den var potte tett og han konkluderte med at det mest sannsynlig var sabotasje. Det var ingen skader på båten, så på en eller annen måte må det ha kommet vann inn i båten. Kalesjen var tett og det hadde ikke vært nedbør.

Synes det er rart hvordan en båt plutselig kan fylles med vann og synke. Noen som har teorier på hvordan dette kan ha skjedd? På forhånd takk for innspill.

Link to post

Umulig å vite med så lite info.


Men, enten har det kommet vann inn i båten, eller så har båten kantret. En kraftig hekkbølge kan dobles når den slår i brygga og skape en skikkelig guffen effekt. Ikke at det er sannsynlig, men det er det eneste jeg kan komme på som ikke er bevisst herværk eller en gjennomføring eller et hull i skroget som mirakuløst har rettet seg.
Ellers kan selvlensere jobbe motsatt vei om båten får for mye vekt i seg, men kan ikke se det skal skje av seg selv og uten regn.

 

Dere er sikker på at det ikke er lekkasje fra selvlenser eller andre gjennomføringer?

Link to post

Da er det ikke så Mangen andre alternativer ien en at noen har puttet slangen inn i båten å satt på vannet. Har du noe uenighet med andre i området  som kunne gjort dette eller det er ungdom som har for lite å gjøre på i området. Båten er jo selvlensende hvorfor rant det ikke ut ien da

Link to post

Takstmann fant ingen feil med båten, så da ville han vel sett feil med selvlenserne om det var tilfelle? Eller kan disse rette seg opp igjen dersom de begynner å jobbe motsatt vei? Har ikke som jeg vet om noen uenighet med noen i området, men mye ungdom samles på bryggen så har tenkt på det. Og når båten er selvlensende, vil ikke vannet fra en vannslange renne ut?

Link to post

Hvis selvlensende vil vann fra en vannslange renne ut, med mindre selvlensingen er stengt.

 

Ligger båten på vann nå? Kan ha vært noe som er oversett, men hvis den flyter fint nå så virker det jo rart.

Link to post

Nei, den sank til bunns og ble hevet og undersøkt. Der sjekket de også opp om den fløt, og det gjorde den som normalt.

Link to post

Båten har vel dobbel bunn evt flytetanker og skal ikke synke?

Da er feil på selvlensingen ikke nok, det må være hull i oppdriftstank el i tillegg.

En vanlig måte å fylle båter på er at den ligger innunder kai eller utstikk mår vannstanden går opp ved høyvann eller flom. Nok at et tau henger fast.

Link to post
mons skrev 10 minutter siden:

Båten har vel dobbel bunn evt flytetanker og skal ikke synke?

Da er feil på selvlensingen ikke nok, det må være hull i oppdriftstank el i tillegg.

En vanlig måte å fylle båter på er at den ligger innunder kai eller utstikk mår vannstanden går opp ved høyvann eller flom. Nok at et tau henger fast.

Høres ut som en troverdig forklaring. Har selv vært vitne til at ny daycruiser gikk ned p.g.a. at den ble klemt fast under kaikant ved fjære.

Link to post

om det er løv og lignende som kan være lagt der som tetter selvlensingen slik at den regner full, el fylles av hyggelig nabo vil kanskje det flyte opp når båten er sunket og trykket utjevner seg slik at alt ser bra ut der etterpå?

Link to post

Vi brukte båten dagen før dette skjedde og forlot den fortøyd kl 17. Dagen etter, 20 timer senere ble vi kontaktet om havariet. Den ligger ved en flytebrygge, så tidevann skal ikke ha noe å si. Kan det være at lensepumpen kun tar små mengder vann, og ikke betydelige mengder som kommer ut av en slange?

Link to post

Overvåkningskamera har blitt gjennomgått, men de har ikke sett noe. Men dette kameraet fanger kun opp hvem som går ut på bryggen, så de sier at den ikke vil se om noen kommer sjøveien.

Link to post
Fjordfruen skrev for 1 time siden:

Kan det være at lensepumpen kun tar små mengder vann, og ikke betydelige mengder som kommer ut av en slange?

 En elektrisk lensepumpe vil normalt gå så lenge den får strøm. Den får kjøling av vannet også så selv om den blir varm så skal den ikke smelte. Mine lensepumper skal holde unna det som kommer via vanlig vannslange selv om de er relativt små.

Link to post

Hvordan var vinden dette døgnet?

Ligger båten skjermet for vind?

Er båter som har gått ned på grunn av bølger som har slått mot akterspeil og fylt båten via motorbrønn.

Link to post

Det var finvær, med rolig sjø uten vind dette døgnet. Båten lå i en skjermet bukt, så værforholdene har ingenting å si her. Når det gjelder skroggjennomføringer, så gikk forsikringsselskapet gjennom hele skroget og det var potte tett. Så det er derfor vi ikke skjønne noen ting. Rapporten fra dem sier dette og takstmann ringte meg og sa han trodde mest sannsynlig var hærverk. Men hvordan?? Skjønner ingenting.....

Link to post

20'ryds gts? Med styrekonsoll og walkaround ? I mange skjærgårdsjeeper er det åpning ned i dobbeltbunnen bak-inne i styrekonsoll. Om noen har lagt en slange inn der, så vil selvlenseren etter en stund virke motsatt! Kan det ha skjedd?

Edited by aileenll
Link to post

Vet ikke hva du har ombord, men både toalett og lensepumpe kan virke som heverter og ta inn vann.

Ha du toalett der kanten på skåla er under vannlinjen?

Link to post

Hei. 

 

Kva skjer med båten no? 

 

Om du beheld båten er det kanskje klokt å gå over alt av gjennomføringar, slangar etc for å hindra at dette gjentek seg. 

 

Eg håpar sesongen din blir betre enn denne starten. 

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...