Jump to content

Hva er beste middel for å vaske båtflagget?


Lars H.

Recommended Posts

Som tittelen antyder, så trenger flagget en vask etter en lang sesong (båten taes opp om en uke). Jeg har en Saga 27 (motorbåt), så det hvite har tydelig fått merke eksosen. Flagget er i polyester, ihvertfall ikke bomull. Kan det være en ide å "rense" det, altså en runde i White Spirit? Og hva med vaskemiddel som ikke tar fargene, Biotex, Omo Color . . . ?

Link to post

Hadde flaggvask i vår.

Dette flagget var generelt skittent + greaseflekker etter å ha sleiket jollepåhengeren.

Brukte zalo på greasefjekkene og en omgang i vaskemaskinen med vanlig vaskemiddel (omo).

Det ble bra og jeg har brukt det hele denne sesongen.

Det nye flagget jeg kjøpte er nok noe friskere i fargene, men ligger som reserve i benken. 

👍

Link to post

Ikke helt svar på det du spør om, men det er jo sjansen du tar på et åpent forum.. kona kjøpte nytt flagg når hun syns det gamle var for ille, jeg syntes det hadde noen år igjen. Så derfor kan jeg ikke gi noen gode råd for vask av polyesterflagg, beklager igjen. Priser fra Maritim.no (ikke ta det ille opp...)

image.png.d22cfb5f79cca3f7a43cef20122bd2a4.png

Edited by Code0
Link to post

Er plaget med soting på hekken og flagget.  Og de fleste vet hvor vondt det kan være å få av.  Flagget pleier jeg (en gang i sesongen) å bløtlegge i grønnsåpevann et par tre timer - og deretter håndvask/skylling.  Da har ikke rødfargen smittet over på det hvite, og flagget blir såpass rent at det klarer en sesong til.

Link to post
Code0 skrev 1 time siden:

Ikke helt svar på det du spør om, men det er jo sjansen du tar på et åpent forum..

 

Helt greit det, og jeg har en egen oppskrift for at flagget skal holde seg pent. Men den metoden har jeg ikke brukt iår.

 

Metoden går ut på å ha to flagg på hver sin flaggstang, et som brukes underveis og et annet kun ved landligge. Når det som brukes underveis blir for ille og ikke blir rent etter vask skrotes det og havneflagget overtar plassen og nytt flagg kjøpes inn til havnebruk. Iår orket jeg ikke styret med dette, og det beste flagget ble satt på hekken da vi 6. juni dro på 3 måneders båtferie i Sverige. Der ble det værende døgnet rundt (!) til vi var hjemme 2. september.

 

Men så var det vaskemiddel da. Zalo tar jo det meste, men er etter min erfaring ikke det beste på sot. Men kanskje jeg skulle prøve grønnsåpe? Det som jo er viktig er å få flagget rent (spesielt det hvite) uten at fargene blekes.

Link to post
Lars H. skrev 6 minutter siden:

Metoden går ut på å ha to flagg på hver sin flaggstang,

...så da blir det vel innkjøp av havneflagg, og det brukte blir 'under veis' flagget....

Link to post

Dette var jo et kjempebra tips.  Det er viktig at båtflagget ser ordentlig ut og at flaggreglene blir fulgt. Når siste tamp er løsnet osv. Det er ille å se båt flagg som er oppe og ser ut som det har vært gjennom en hurtigmixer... 

Link to post

Ja ikke sant... Har hatt samme flagget siden 2005 og det har hengt på stanga si på alle turene og ser ingen grunn til å begynne med noen rengjøring. Men noen utfordringer må vi jo ha da... 

Link to post
Swingswong skrev 29 minutter siden:

Båten soter så mye at flagget blir sort. Hva med å ta tak i det reelle problemet?

 

Nå tror jeg ikke at motoren soter mer enn det en kan forvente av en velholdt 35 år gammel dieselmotor. Noen antydning til eksos under gange er det ikke mulig å se. Så, hva jeg kunne ta tak, i vet jeg ikke.

 

Flagget ligger nå i bløt i grønnsåpevann. Der skal det få ligge noen timer.

 

Slik så det ut før det gikk i bøtten.

 

flagg_skittent.jpg.a994d639df33956ae98c43c186625b1a.jpg

Link to post

Etter det vi ser av bildet ditt Lars, flagget er ikke så veldig skittent…Litt sot på det hvite kanskje. 

Det man kan se er nok at det har falmet en del i sommer. Sola tar knekken på alt. Du viser oss sikkert et bilde av flagget ferdig vasket senere. 
 

i år har flagget på vår båt hengt ute fra tidlig mai til ut september. Vi har alltid med to nye flagg og begge er rimelig solsvidde. 

Edited by Flid
Link to post

Så var flagget vasket, vannet ble møkket og flagget renere. Men det hvite ble nok ikke slik jeg ønsket. Og litt falmet er det nok også. Som referanse tok jeg et bilde av det sammen med et flagg (bomull) som Trude sin bestefar hadde på snekken sin for 65 år siden. Det kaller jeg kvalitet!

 

flaggx2.jpg.ac268ce314bc6626fdfe641a62435d8f.jpg

 

Jeg studerte så flagget mitt i detalj, spesielt hvordan det er vevet. Med så løs vev (stor avstand mellom trådene) kan det aldri bli bra. Holder jeg det opp fremfor øynene kan jeg se rett igjennom det. På det gamle flagget er trådene helt inntil hverandre (klarte ikke noe bilde av det). Flagget mitt burde være fra grei produsent, Flaggfabrikken AS (flaggfabrikk.no) i Larvik.

 

flagg_detalj.jpg.32c06267024577b98258025867f6b937.jpg

 

flagg_detalj2.jpg.356a339c9db416b5342fbb8c869cc7cf.jpg

Edited by Lars H.
Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...