Jump to content

Eldre Princess / Fairline eller nyere "norsk" cabincruiser med flybridge


BesteWerner

Recommended Posts

Skal kjøpe oss en ny båt til bruk på Østlandet med budsjett på 1.4 mil. Har siktet oss inn på 34 fot, 2 lugarer, rett aksling og flybridge - Viksund St Cruz rundt 2004-2008 eller 10 år eldre Princess / Fairline. Må innrømme at jeg har litt angst for å kjøpe båt som er over 20 år, men dette er muligens uberettiget. 

 

Så hva tenker dere eldre Princess / Fairline eller nyere "norsk" cabincruiser med flybridge? 

 

 

 

 

 

 

Link to post

Enig i at tilstanden betyr mer enn noe år til eller fra når du først ser på en båt som uansett nærmer seg 15-20 år. Kan jo også se etter versjoner der det er foretatt motorbytte som er av nyere årgang, selv om båten i seg selv er eldre.

 

Men en av tingene som i de alternativene du nevner som uansett vil utgjøre en forskjell i kost er at Viksund leveres med både 1 og 2 motorer, så som alternativet er 1 motor, så vil jo dette i seg selv utgjøre en forskjell, kontra princess/fairline der 1 motor ikke er alternativ. I den grad forbruket har noe å si så er jo Viksund også en lettere båt enn princess/fairline i tilsvarende størrelse. Om det er f.eks P34 du vurderer så er denne såvidt jeg har sett stort sett levert med dobbel drevinstallasjon, som igjen krever litt ekstra vedlikehold, vs. enkelinstallasjon og strak aksling.

Goodspeed

GH10, Draco 21DC, Ryds 600 GTS, Askeladden Beetle 645, Mørejet 30 m/ KAD43, Viksund 340 St. Cruz m/ D6-370,  Viksund 340 St. Cruz m/ D6-370 #2

Link to post
BesteWerner skrev On 20.4.2023 at 10.28:

Har siktet oss inn på 34 fot, 2 lugarer, rett aksling og flybridge - Viksund St Cruz rundt 2004-2008 eller 10 år eldre Princess / Fairline

 

Som nevnt over finnes en modell av Princess i dette segmentet, dvs P34 fly som ble bygget 1995-97. Den vil jo da straks være 30 år gammel - men har drev (DuoProp) og ikke strak aksel. I tillegg finner du Fairline 35 Corsica (som er litt eldre i design - ca fra 1990). Men Princess (og Fairline) ble bygget i bra kvalitet utover på 90-tallet. Det viktige er å finne en som er godt vedlikeholdt og hvor mye av det tekniske utstyret er skiftet ut og oppgradert.

 

Er du heldig kan du sikkert finne en engelsk båt som er oppgradert nokså mye fordi mange entusiaster har kostet på disse båtene masse tid og penger. På den annen side kan du også finne mye som begynner å få alvorlige slitasjeskader. På det visuelle er det ting som stoff, trekk, stoler osv, i tillegg kan innvendige stoffpaneler på vegger/skott og tak begynne å "sagge". Mange av disse båtene har treinnredning i laminatløsninger som etterhvert begynner å de-laminere. Da må du ha spesialkompetanse for å reparere.

 

Ellers har du alt det tekniske ombord som må virke:

  • Omfattende VVS-system, varmtvann, rør, pumper, septik, dusj, kraner, vask osv. 
  • Elektro: Oftest veldig ryddig og ordentlig lagt opp i Princess og Fairline - men sjekk særlig at eventuelle ting montert underveis er skikkelig utført. Ellers er jo mye av elektronikk fra 90-tallet gått ut på dato, jfr kartplotter, radar, autopilot osv. Legg inn en god buffer hvis mye av dette er gammelt.
  • Motor og gir: Største risiko ligger i korrosjon/rust - oftest i sjøvannskretsen. Motorene i seg selv tåler ofte svært mange timer og år, men du kan få kostbare reparasjoner hvis saltvann har fått tære i kjølesystem, turbo osv. Risiko ved strak aksling er lavere enn ved hekkaggregat/drev - men igjen, avhengig av vedlikeholdsstatus. Sjekk også status på skroggjennomføringer.
  • Tyngre elektrisk utstyr: Vinsjer og thrustere er kostbare å skifte hvis de nærmer seg end-of-life. Sjekk nøye at slikt virker.
  • Batteribanker: Startbatterier er oftest kurant og har meget lang holdbarhet. Men sjekk særlig at forbruksbank er ordentlig lagt opp og med god kapasitet. Hvis du vil ha fred i sjela er bytte til litiumbatteier å anbefale. 
  • Ladesystem: Sjekk at både dynamoer fra motor gir fornuftig lading og at lader fra landstrøm er ok,. Finner du en som har lagt opp med solceller i tillegg, så er det veldig nyttig.

 

Typisk for de engelske båtene er at de har god bredde (P34 er 366 cm bred) og har to motorer på drev. Flere av de norske er antaklig noe smalere (F eks St Cruz 340 er 350 cm, Skilsø 33 FB er 320 cm) ift lengde og har oftest kun en motor. To motorer er dyrere å drifte og vedlikeholde, men har en del andre fordeler som mer stabil gange i sjø, mye enklere manøvrering osv. Smak og behag. Kjøper du med singel motor og aksling, så er thurstere i begge ender å anbefale. (egentlig å anbefale også med to motorer på aksling).

 

Ellers gir de engelske båtene kanskje litt mer følelse av luksus, ofte med litt mer påkostede designløsninger innvendig enn f eks Viksund og andre norske fra tidlig 2000-tall. Men målt opp mot alder er kanskje en norsk båt som er 10 år nyere likevel å foretrekke?

 

Uansett, kjøp en båt i best mulig stand. Finn en som er eid av en entusiast og som er oppgradert og påkostet. Da kan en eldre båt likevel være mye bedre enn en som er nyere (men fortsatt 15-20 år) hvis den er dårlig vedlikeholdt.

 

Et siste tips mht kjøp av flybridgebåt, uavhengig av merke. I dette tilfellet er større flybridge lik bedre flybridge. Sjekk ut opplevd plass og gå for en båt med størst mulig fly. Du beskriver bruk på Østlandet, og da handler det stort sett alltid om å bruke fly når du kjører og i veldig stor grad når du ligger i havn eller på en holme. Større fly henger jo ofte sammen med størrelse på overbygg og det gir jo også mer innvendig salongplass.

 

Få med deg en erfaren båtbruker på visning. Lykke til:smiley:

Link to post
HansH skrev 6 minutter siden:

Fairline 35 Corsica

Og når du først nevner den, så kan man jo også trekke fram Princess 35. Går vel en del flere av dem.

 

HansH skrev 7 minutter siden:

Er du heldig kan du sikkert finne en engelsk båt som er oppgradert nokså mye fordi mange entusiaster har kostet på disse båtene masse tid og penger. På den annen side kan du også finne mye som begynner å få alvorlige slitasjeskader.

Mange av disse båtene er vel utbedret av privatpersoner i så stor grad at det nesten blir mer rettferdig å sammenligne dem med halvfabrikatbygde løsninger. Enkelte båter er jo tildels omfattende renovert og bygget om av driftige eiere. Og som man vet kan det jo forekomme både bra og dårlig håndverk da...

Link to post
Komodo skrev 35 minutter siden:

Og når du først nevner den, så kan man jo også trekke fram Princess 35. Går vel en del flere av dem.

Enig, men jeg droppet den pga alder. Men den er vel egentlig av omtrent samme design og alder som F35 Corsica og det finnes jo faktisk mange fine P35 der ute. Sikkert designet av samme Bernard Olesinsky som alt annet fra Princess og Fairline fra denne tiden.

 

Ville nok styrt unna alt med VP 40-motorer, hvis ønsket er å ikke sitte med ting som er virkelig gammelt og utdatert.

Link to post

Som pensjonister lei av Baltic 29 på Mjøsa, tok vi sats og landet på en 98 P 460 i Oslofjorden. 

Båten er diger for oss, men ikke uhåndterlig i moderat vind. Galskap? ja litt.

 

Du/dere ønsker strak aksel og da antakelig 2 motorer. Ikke dumt. 

Enig i alt det @HansH skriver, pluss alt det han ikke fikk plass til. 

Undersøk alt. Kontroller alt. Sjekk alt. Skriv bunnsolid kontrakt som tar forbehold om alt (i den grad det blir akseptert).

Sjekk at båten er tett, både under vann og mot regnvann. Husk at en skarve kalesje er 50 båtpenger. Når ble pakninger i pakkboks skiftet sist? Sjekk båten i øsende regnvær. 

 

Vi hadde også valgets kval om gammal stor solid kvalitetsbåt eller nyere litt mindre kvalitetsbåt. 

 

Nå ble det som det ble. Om vi angrer på valget? Tja. Njei. Vi har ihvertfall "hytte på fjorden".

Som båtfolk sier; Det er alltid et eller annet med båt. Alltid noe som må fikses.

 

Om det oppstår noe færre "feil" med den ene eller andre er vanskelig å gjette på. 

Gamle engelske båter er nokså solide greier med ganske god kvalitet. 

Jeg var med og bygde en Wiking 28 og en Scand Atlantic på 80-tallet. Vil ikke si at norsk (på den tiden) var noe dårligere kvalitet enn engelsk fra 90-tallet. Men dette er historie nå.

 

Snakk med folk som kan det meste om temaet. På denne tida er det hyggelige folk i hektisk aktivitet i alle marinaer.

 

Fortsatt usikker? Ønsker dere lykke til med valget, kanskje vi treffes en dag uten å snakke om verktøy og reservedeler. 

Norwegian Homefleet - Ships starting with C    Var på Radich i -74 - og driver fortsatt med båt....  men har gjort mye annet også...

Link to post

Du må være innlogget for å kunne svare.

Logg inn med eksisterende, eller opprett ny, konto.

Opprett ny konto

Gratis og helt uforpliktende

Klikk her for å opprette konto.

Logg inn

Logg inn dersom du har konto

Logg inn


×
×
  • Create New...