Jump to content

Hvordan løsne syrefast stål fra sjøbestandig aluminium? Mine stolsøyler har satt seg helt fast.


sjøkriger

Recommended Posts

 

Båt og stoler kun et par år gamle, men det meste av instillingsfunksjoner har satt seg helt fast. Har sprayet med CRC, og tatt godt i med wisegrip og rørtang. Redd noe knekker hvis ikke noen har tips (varme?) Stolene er fra Eastsun Marine. 

ien620.jpg.bbf99c830d711b676e0f2e92638d39b7.jpg

Stolsyleien620.jpg.7492eb55fda67a45035a472dd4cb17dc.jpgien620stoler.jpg.3277d1d46a80d551bed8b25f3b491756.jpg

Link to post
Share on other sites

sjøkriger skrev for 4 timer siden:

Båt og stoler kun et par år gamle, men det meste av instillingsfunksjoner har satt seg helt fast.

Litt sent å starte med vedlikehold.

Tror jeg hadde demontert stolene og varmet  de i en krabbekoker til 90 grader og bråkjølt, noen tekniske slag mulig du har flaks. 

 

Kokekyndig maskinist kjent på kysten.

Link to post
Share on other sites

Det finnes egne oljer som penetrerer bedre. Høy temperatur gir også bedre penetrering. Ellers er jo ideen med varme og kulde at den ytre delen (mutter) skal være varm og den indre (skruen) kald. Så kanskje litt kjølespray på strategiske steder etter oppvarming.

Link to post
Share on other sites

sjøkriger skrev for 6 timer siden:

Båt og stoler kun et par år gamle

Da er det kanskje en garantisak. Da er det lurt å spørre forhandler om råd. Det er ikke sikkert rådet fra forhandler er noe bedre enn det du får her, men hvis noe går istykker har du hvertfall fulgt fremgangsmåten til forhandler og da er de litt mer ansvarlig for skaden enn om du har fulgt råd fra et nettforum.

Link to post
Share on other sites

Manglende vedlikehold er ikke garantisak. Blanding av aluminium og stål som utsettes for sjøvann kan vel strekkes til å kalles en designblemme. Det beste er nok penetrerende/korrosjonsløsende produkter sammen med moderat varme. Og om det løsner, sett delene inn med egnede produkter. Og følg et vedlikeholdsprogram.

Link to post
Share on other sites

Amoniakk (høy konsentrasjon) kan løsne opp den korrosjonen som kommer mellom stål og alu (en prosess som aksellererer i salte omgivelser). Ellers har jeg brukt penetrerende olje som jeg har best erfaring med. Aldri fått til varme/kulde trikset (selv med varmepistol, gassbrenner, kjølespray eller snø). Googler du sykkel løsne setepinne aluminium så får du en del tips. Er samme prinsipp. 

Link to post
Share on other sites

Skru ut stolene og plasser i en murebalje.

Diesel er effektivt i en spalte mellom stål og aluminium. Kun penetrant middelet som brukes til sprekksøking er bedre. Kjenner du noen som driver med NDT kan det være verdt et forsøk. Men, vær klar over at det er et meget sterkt rodt fargestoff, men heldigvis vannløslig.

Det som gjør det ekstra ille her er vel at det er eloksert?

Link to post
Share on other sites

Bare legge til: Varme, aluminium utvider seg mer og hurtigere enn stål. Så om man har en hylse av aluminium med en aksling av stål, vil hurtig oppvarming funke. Omvendt konfig, så vil det ikke funke. Jeg vil vurdere en diff.temp på rundt 80 grader som OK.

Link to post
Share on other sites

Spray alle kriker og kroker med Jamaica olje (google). La det stå et døgn, spray igjen, så dunker du rundt med en hard gummihammer, plasthammer eller treklubbe. Da skal det løsne. Trikset er at du "knuser" korroderinga. Når du har fått løsnet det, så er det viktig å rengjøre skikkelig, så sette inn alle bevegelige deler med saltvanns bestandig smøring. 

Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Oppdatering: Jeg har demontert alt som lot seg løsne og la problem-delene i diesel en uke. Måtte ta godt i likevel, men tilslutt løsnet de syrefaste boltene fra aluminiumen, og alt er nå moet og smurt opp og klargjort for ny sesong.

 

Takk for alle tips! 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...