Jump to content

Påkjørt av rutegående passasjer/hurtigbåt i tett tåke!


rogeri

Recommended Posts

Har lyst å fortelle om en hendelse som skjedde i juni 2023. Dette som en skrekk og advarsel til fritidsbåteire på hva de kan komme ut for!!

 

Sommeren 2023 ble en kjenning  av meg påkjørt av en rutegående hurtigbåt i passasjertrafikk. Dette skjedde ved kryssing av hovedleia inn til byen like sør for Bodø. Fritidsbåten , en Viknes 900 hadde vært på slip utenfor Bodø, i Gildeskål ca. 20 nautiske mil fra hjemmehavn og var nå på tur hjem etter endt slip setting, da det noe uventet kom tett havtåke sigende. Tåka ble bare tettere etter hvert som han nærmet seg Bodø. Vedkommende var ikke utstyrt med radar eller AIS, kun kartplotter og VHF og ekkolodd. Han reduserte derfor farten ned til ca. 7,5 knop og var spesielt oppmerksom for å kunne lytte eller se  andre fartøy i området.  I det han passerer leia inn til Bodø kommer så hurtigbåten "Helgelandsexpressen" på tur fra Sandnessjøen, en ny og moderne hurtibåt av katamarantypen, med marsfart på over 30knop , inn på hans babord side og treffer han så med et brak i skrogsiden tett foran styrhuset. Det oppsto selvfølgelig betydelig skader på skroget og lekkasje oppsto. Fritisbåtskipperen ble slengt veggimellom ut av styrestolen, kraftig forslått havnet og nærmest i sjokk. Kortversjonen på videre hendelse var at både redningsskøyte og SAR helikopter  ble alarmert og redningsskøyta sørget for at båten holdt seg flytende til nærmeste mulighet for å få båten satt på land. Skadene var såvidt store at Viknesen ble ansett som kondemnabel. Nylig, nå for få dager siden og hvor saken etter 8 mnd. "behandlingstid  hos politiet , kunne man  lese i lokalavisene, at fritidsbåtskipperen etter denne hendelsen  var siktet for "mulig uaktsom navigering", men at saken ble henlagt pga bevisets stilling....?

 

Her har altså hurtigbåten, til tross for doble sett av radarer av nyeste og beste teknologi,  klart å meie ned en 30 fots fritidsbåt, i tillegg unnlatt å overholde vikeplikten, holdt altfor høy fart under de rådende forhold og Iflg mannskapet på broen hadde de heller ikke sett Viknesen på radaren......Dette til tross for at andre nærværende båter i samme område hadde sett både Viknesen og hurtigbåten på sine radarer!

Man kan gjøre seg mange tanker omkring dette, først og fremst glede seg over at det ikke gikk liv tapt, men også hvor "små "vi er som fritidsbåtskippere i møte med "de store". Jeg tolker politiets formulering og konklusjon, som at det etter deres mening, var skipper på fritidsbåten som var den egentlige årsaken til ulykken, med at politiet ikke hadde funnet de fellende beviser som skulle til for stadfeste dette.......

 

Undertegnede som her skriver denne historien, dro  uvanlig rask til nærmeste maritime elektronikkforretning for å handle AIS!

 

 

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...