Jump to content

Rett lim til å lime stringers i tre på ubehandlet aluminium?


Sofaseileren

Recommended Posts

Spørsmålet er kanskje banalt, men har tidligere forsøkt en del ulike typer lim (Tec 7 mm) til å lime tre mot aluminium, men det ender alt for ofte opp med at det løsner ved belastning. 
Har akkurat fjernet en del de laminert finér fra interiøret i båten som er limt med et hvitt lim som sitter beinhardt, og har sittet slik siden båten var ny for mer enn 30 år siden, så her er det åpenbart noe som virkelig fungerer.  Noen gode tips her?

Link to post
Share on other sites

Spørsmålet er ikke banalt, for det er ikke helt rett fram å lime på aluminium. Den rette mannen til å svare på dette er nok @VannTro eller @HansH. Hvis jeg skal komme med et forslag så må det bli å slipe aluminiumen der du skal lime, og prime med en god primer for aluminium først, deretter lime. Da har du en overflate som limet biter på. 

Link to post
Share on other sites

Det er nok som Komodo skriver. Limet er ikke det viktigste, men preparering av overflaten. Grunnen er at aluminium danner oksidbelegg veldig raskt, dette belegget er diffusjonstett og fysisk svakt. Slik at om man limer på oksidbelegget, vil limet ta med seg belegget og falle av. 

Link to post
Share on other sites

Omsider reaksjon herfra:smiley: Mye fornuftig i det som @Komodo skriver angående oksidsjikt osv. Skal utdype litt mer her.

 

Ved liming på aluminium i industriell sammenheng er det mest vanlig å bruke en såkalt bonding primer. (lim-/binde-grunning) Det er oftest en epoksybasert grunning som legges i et svært tynt sjikt - ofte ikke mer enn 5-15 µm (1000-dels millimeter). Forbehandling vil nesten alltid være conversion coating - som er en kjemisk omdanningsprosess som passiverer oksidsjiktet i aluminiumen. I den kjemiske prosessen blir gammelt oksid fjernet (etset bort) og via kjemikalier blir alu-overflaten gjort passiv slik at ny korrosjon hindres. Det skaper bedre vedheft for primer (evt lim rett på), samtidig som det gir økt korrosjonsbeskyttelse. Så langt proffversjonen fra industri enten det er komponenter i fly, missiler, våpensystemer eller sivil elektronikk.

 

For hjemmeutøveren er det noen av de samme prinsippene som kan benyttes. Du vil normalt sett ikke ha tilgang til conversion coating, men du kan gjøre noe som gir omtrent samme effekt. Gå over området med vannsliping (korning f eks 120) og fjern alle rester av oksid (korrosjon). La det tørke (f eks hårføner) og påfør et tynnest mulig sjikt med epoksy grunning (en- eller to-komponent) helst innen få timer. Spiller liten rolle hvilken epoksy du bruker men legg svært tynt på - gjennomsiktig. Den vil feste seg svært godt til aluminiumsflaten som er slipt ren og har en god ruhet. Når epoksyen er tørr (vanligvis noen få timer - sjekk datablad), så kan du lime. Her kan du godt bruke f eks Sikaflex 291 som vil feste seg svært godt til grunningen og til treverket. 

 

NB, NB: Jeg har jobbet relativt lite med overflatebehandling av tre, så jeg ville sjekket med en fargehandler ang. beste forbehandling der. Vil anta du kommer langt med omtrent samme prosess som på alu, dvs sliping med f eks korning 120 og deretter et svært tynt lag med epoksy grunning. Da skal Sikaflexen få optimalt feste. Følg også bruksanvisning for hvordan Sika skal legges på for å herde riktig.

 

Lykke til.

Link to post
Share on other sites

Som alltid når en limer tre mot fastere underlag er det viktig å ta hensyn til at treet lever. Det er spesielt viktig dersom man har brede flater på tvers av veden. Det er nok en av grunnene til at båtdekk tradisjonelt legges med ganske smale og ikke for tykke teakstaver. Derfor skal man være forsiktig med å lime med epoxy som blir hardt og stivt. Da har jeg bedre erfaring med polyuretanlim, dog ikke mot aluminium. Det trekker inn i treverket som ikke behøver grunnes. Ellers er lim av typen Sikaflex 291 utmerket for å oppnå en passe elastisk fuge. Limtykkelsen bør da være 2-3 mm. En bør da også prime treverket, men ikke nødvendigvis med epoxyprimer.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...