Jump to content

Reparasjon av treskrog


AMI

Recommended Posts

Den eine av mine trebåtar har no fått lekkasjer som ikkje trutnar. Det er ei klinkbygd Skorgenessnekke på 24 fot. Vi har hatt båten i 20 år, og opp igjennom så har det vore problem med kjølspiker og saum, som vi har skifta etterkvart. Dette har alltid gjort susen. Sist vi hadde båten på vatnet vart den derimot aldri heilt tett, slik at ein måtte lense med 3 dagars mellomrom. 

 

Vi tok opp båten, og forsøkte umiddelbart å finne lekkasjene. Etter det vi kan sjå kjem det nokre dropar på ulike stader:

 

- I samband med skøyt på kjølbordet er der ei kort sprekke på 15 cm. Skøytane er skråskjerte på denne båten, og utsett for sprekker jamt over. Kva er beste måten å utbetre dette på, blybot eller ein kort lusing?

 

- Ein stad så lak det midt i ei sue, berre eit kort stykke på 1 cm. Saumen var stram og fin både fram- og bakom. Når ein ser etter så ser ein at det ligg noko i resten av sua, som vantar akkurat der lekkasjen er. Er det nokon som veit kva metode Skorgenes brukte for å tette suene?

 

- Ei større sprekke som er så og seie i vasslinja. Når det regnar er denne nokså tett, men etter eit par veker med sol er det slik at lensepumpa knapt nok held unna når ein bruker båten. Denne sprekka er lang, og er som de forstår over vasslinja når båten ligg i ro men under når den går. Vil ei lang lusing kunne fungere i vasslinja?

 

 

Link to post
Share on other sites

På generell basis, uten å ha sett lekkasjeområdene;

For lengre sprekker ville jeg ha vurdert lusing, for korte sprekker, og lekkasjen i sua kan Farm (eller tilsvarende asfaltkitt) med blylapp over (festet med kobbertacks) gjøre nytten. Kortere sprekker er dessverre utsatt for å bli lengre ved lusing, mens ved lange sprekker tar man for seg større felt og får med det fordelt kreftene som oppstår ved trutning og tørking mer.


For lus sin del bør området rundt være tørt og avfettet hvis liming med epoksy og fortykket epoksy (som er gapfyllende, i tilfelle det er vanskelig med nøyaktig tilpasning). Synlig epoksy krever også beskyttelse mot sollys, enten i form av lakk/olje med UV-filter eller maling. Hvis du klarer få til nøyaktig tilpasning kan polyuretanlim brukes, den er ikke særs nøye på fuktigheten i virket rundt (er det for tørt bør limflatene forfuktes etter avfetting, da polyuretanlim trenger fuktighet for å herde godt). Polyuretanlim er også gapfyllende til en viss grad, men siden den bobler opp der den har mulighet mister man styrken hvis dårlig tilpasning.
 

Ellers, greie bilder av problemområdene vil alltid kunne gi bedre muligheter for bedre og mer presise tilbakemeldinger😉

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...