Jump to content

Windsurfer tråden. Tips, råd, erfaringer


Bitteliten

Recommended Posts

Vi er for tiden paa ferie der det finnes Hobie Cats som spurt om i en annen traad samt seilbrett. Det er et par hundre aar siden jeg satt mine ben paa en slik farkost, inntill i gaar. Da vaaget jeg meg utpaa igjen, og det var jo minst like morro som forrige gang. Saa morro at ungene ogsaa ble fristet.

 

I dag er jeg totalt uoppdatert paa seilbrett. hva finnes av brett for nybegynnere og videre oppover? Hva er bra, hv aer daarlig og ikke minst hvilke forhandlere er gode?

Link to post

Takk for tipset. Jeg har lest gjennom den, og den svarer litt paa det jeg lurer paa. Naa kan jeg seile brett rent teknisk, har til og med vaert i plan med brett her - og det ga mersmak :smiley:

 

spoersmaalet er da hva boer man ha av utstyr. Det skal brukes av meg og av ungene/kona - de har aldri seilt foer

Link to post

Jeg ville vel kjøpt utstyr som er tilpasset de med minst erfaring (dvs nybegynnerutstyr og et stort brett i ditt tilfelle). Så får en heller oppgradere når en får mer erfaring. Jeg har hatt stor glede av å ha en ekstra mindre rigg til barna. Barneriggen er vel egentlig for liten til min datter på 13, mens for 10-åringen er den perfekt. Etterhvert kommer jeg vel til å kjøpe et mindre seil til hovedriggen.

 

Det beste med seilbrett er at det er rimelig greit å ta med seg på turer, ulempen er vel at man bader litt oftere enn man ellers ville gjort. Jeg nådde aldri det nivået jeg hadde håpet sist sommer, men satser videre til våren.

Link to post

Så lenge du kjøper moderne utstyr kan du neppe trå så mye feil. Det som har STOOR betydning er vekten, denne er omvendt proporsjonal med prisen...

Jeg forsøkt en Fanatic 'flytebrygge' av den rimelige sorten, denne hadde også kjøl. Opplevdes så tung og treg at den knapt var moro å seile på.

 

Brettet jeg har i avataren er et Tabou, dette merket er anerkjent. Selges av TAG Sport, firmaet har et veldig godt rykte. (Har ingen forbindelse med de)

Starboard er også i toppskiktet, CEO er den tidligere norske Worldcup seileren Svein rasmussen.

Link to post

Hvis brettet skal brukes av nybegynnere vil jeg påstå at kjøl er et "must". Et brett med brukbart volum og med innfellbar kjøl er mye enklere å komme igang på, og for en nybegynner gir det jo litt selvtillit når man mestrer brettet noenlunde raskt.

Selv var jeg ganske aktiv da seilbrettene ble virkelig populære her til lands, for en mannsalder siden.... Jeg kjøpte meg et brukt brett for noen år siden, et Mistral Competition med rikelig volum, god bredde, og med en kjøl som kan felles inn. En skikkelig antikvitet vil kanskje noen si. Men det gjør nytten. Kjempemoro å seile i moderat vind, men så har jeg heller ingen ambisjoner om å sette fartsrekorder på dette.... Vekten er heller ikke så ille, siden dette er laget i epoxy. Tilsvarende størrelse i termoplast er nok noen kilo tyngre.

Link to post

Mistral Competition er, iallfall sånn som jeg husker det, rundt 380 langt, alle slike hadde kjøl. Den gangen bygget man i lengden, i dag i bredden.

Mens et 2.65m langt bølgebrett på den tiden ble sett på som vanvittig kort og totalt useilbart for andre enn 'proffer', er selv nybegynnerbrett i dag ikke mer enn rundt 2.5m langt.

En kjøl kan muligens være til nytte helt i starten, men vil fort bare bli en ulempe. Kan man kjøpe nytt ettersom man lærer er det helt ok, men hvis man satser på å bruke det en stund vil man fort bli lei av kjølen. Det er iallfall min mening. :smiley:

 

Hadde jeg kunnet velge på øverste hylle er Rocket 145 LTD en av kandidatene. 145l og 7.7kg. Det kjennes som å løfte en fjær. Så fort man er over nybegynner stadiet vil et sånt brett gi en hinsidig opplevelse.. :eek:

Link to post

Jeg surfet mye tidligere (på 80 og 90 tallet). Stort sett med semi-sinkere. Først hadde jeg en Klepper 295, derretter en F2 Fanatic med 3 rigger til forskjellig vind. Kjempemoro. Har dessverre ikke prøvd de nye brede brettene, men her har man mye større volum/lengde forhold og de er følgelig mye stødigere. Windsurfing har faktisk vært en sport der teknologi/utstyr har forandrert seg voldsomt. Helt en annen sport nå enn tidligere da man sto på lange uhåndterlige brett med lakenseil. Kjøl var viktig for nybegynnere tidligere, mye pga stabiliteten, ikke sikkert det er like viktig i dag. Regner med Bitteliten kan krysse.... :wink:

Link to post

Vi er en vennegjeng som har kjøpt 3 flytebrygger kalt BIC NOVA. Helt perfekt for nybegynnere. Vi seiler regatta mot hverandre sommeren gjennom, og i mangel av peiling på vikepliktregler for seildrevne fartøy, så bruker vi samme regler som i Amerikansk fotball (Rugby) Så hold godt unna dersom dere kjører gjennom Eikelandsfjorden ved Tvedestrand, vi viker ikke en tomme!!!!

Link to post

Glem kjøl det er mange år siden det ble slutt.

Brettene i dag er mye kortere og bredere i tillegg har de en mye lengre finne som gjør at de krysser uten problemer.

 

Jeg har et BIC TECHNO 148 som er 148 liter 264 langt og en finne på 48 cm. Det er et helt greit begynner brett.

http://www.bicsportwindsurf.com/products/b...no-148,333.html

 

Har også et eldre Bic Veloche som er 328 langt med kjøl men Techno brettet er et mye bedre begynner brett.

 

Ikke kjøp et gammelt brett med kjøl det er bare tull

Edited by asunde
Link to post

Moderne seilbrett er morsomt!

 

Ikke kjøp noe umoderne med dacron-seil etc. Brettet skal være forholdsvis bredt og kort, masten av carbonfiber og seilene av mylar. Kjøl er ikke nødvendig.

 

Hvis man er begynner, må det ha nok oppdrift til at man kan vandre litt rundt på brettet uten at det synker.

 

Støtter forslaget om å se på Bic Techno. Vi har hatt et par sånne i familien - bra kvalitet, ikke veldig dyrt, mye moro.

Oversikt over Bic-brett

Se på modeller i området Freeride - Beginner. Og med seil rundt 6-7m2.

 

Starboard har vel også noen reale flytebrygger. Ekstremt brede brett er morsomme for begynnere fordi de kommer opp i plan selv i svak vind. Men når det blåser opp litt, er det bare å gå på land. Litt vind og bølger, så vil brettet fly opp og ikke holde seg nede på vannet.

 

Har veldig gode erfaringer med Neil Pryde seil, master og bommer. Men forhandlerne har stort sett pakkeløsninger, så starter man med det som følger med.

Link to post

Jeg har enda brettet jeg kjøpte dagen etter min konfirmasjon. Det ligger dessverre og samler støv under uthuset.

 

Vi seilte mye på et ferskvann, som lå nesten kant-i-kant med sjøen på Lista. Fantastisk vind, varmt vann og herlige forhold.

 

Brettet mitt var et Bic Reggae, med 6m2 seilrigg. Dette seilte jeg med om det var vindstille eller kuling. En dag det blåste hatter og høy, ble jeg praiet av en annen seiler (han var det vi da kalte "voksen", mao. eldre enn 18 år :-).

 

"Åssen i huleste klarer du å seile med det seilet der ?" spurte han. Han seilte med stormseil på ca. 4,5m2.

"Jeg har ikke annet..." svarte jeg, og seilte videre så det ulte i kjølen.

Link to post

Mistral var viden kjent for å være ekstraordinært dyrt. Sikkert også bra.

 

F2 hadde modellen "Fanatic", mener jeg ?

 

Bic var folkebrettet, med bra priser, grei kvalitet og mange forskjellige typer brett.

 

Dufour Wing var balleknuseren, da brettet var helt blank, både over og under. Da du skulle trekke opp riggen fra vannet, med et ben på hver side av den... ja, selv den med minst mulig fantasi kan vel forutsi hva som videre skjedde.

 

Det var de vi hadde hørt om på våre kanter dengang.

Link to post

Hei, har ikke sett denne tråden. Har selv seilt et par år brett, men har seilt litt jolle før dette. Kan godt gi tips om nybegynnerutstyr osv om noen lurer på noe der, ikke det at jeg kan mye, men jeg veit om hva som fungerte godt for meg i starten :)

 

Kan dele utstyret opp i to deler, brett og rigg.

 

Til brettet trenger du ett brett (evnt med kjøl), finne og fotstropper. Ikke alle som selger brukt selger med finne og fotstropper, så dette må man høre med.

 

Til rigg trenger du mast, seil, mastefot/masteforlenger, base til mastefot/masteforlenger, bom, opphalerline og uthalstau og nedhalstau (vanlig tau til seilbåt kan brukes)

 

Vil også anbefalle våtdrakt om du ikke skal seile bare på sommern, selv da er en drakt digg. Vest kan også være lurt om du seiler alene, og trapes kan være digg om du ikke vil slute ut arma helt :)

 

Forresten, til de som i denne og den andre tråden skrev at windsurf ikke er en god start for å bli seiler, Knut Frostad begynte med windsurf :)

Edited by Novo
Link to post

Annbefaler at man kjøper en forholdvis nytt brukt brett. Utviklingen i Seil og brett skjer så raskt at det finnes mye fårholdvis nytt og lite brukt utstyr til salgs for en billig penge.

Sjekk denne linken: http://www.sbf.no/component/option,com_mar...lace/Itemid,56/ og denne: http://www.surfersinfo.no/index.php?showforum=57

 

Moderne brett og seil er vesentlig lettere å håntere en det utstyret som var i bruk på 80 og 90 tallet.

Edited by periss
Link to post

Hvis du vil ha lenger sesong enn bare 2-3 dager, så må du ha våtdrakt. Når du seiler så blåser det og da blir en jo nedkjølt.

 

Det er også viktig å begynne med et brett med mye volum for stabiliteten sin skyld. Trapes og fotstropper er bare i

veien før du har lært såpass at du kan bestemme hvor du vil, og så seile dit.

 

Når det gjelder rigg så bør seilet være mellom 5-6m2, alt etter hvor tung du er selv. Helst ikke et racingseil. Dacron-

seil fins vel knapt lenger. Endelig så bør alt sitte godt stramt slik at det ikke er lealøst.

 

Det beste er å ta et kurs først, for da lærer du fortere og du får en god peiling på hvilket utstyr du vil kjøpe selv.

 

Seiling i båt og seiling på brett synes jeg er veldig forskellig. Det er fordi i en båt må du gjøre en bevisst handling

for å korrigere mens på et brett går det mer automatisk. Nærmest som å sykle. Og så går det så mye fortere.

 

Lykke til.

Link to post

I går fikk jeg meg seilbrett. Et riktig 90 talls seilbrett med herlige rosa og turkisfarger! Klepper 295, med Neil Pryde 5,7 seil. Jeg fikk det av en kompis som ryddet i garasjen. Problemet er at masta ble "glemt" igjen når han flyttet for noen år siden, og er borte.

 

Er det noen som vet hvem som selger mast som kan passe? Jeg har ikke greid å hoste opp noen Klepper forhandler.

 

Dette blir en travel sommer. Seilbåt, seilbrett og motorbåt. :cool:

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Det anbefales å skru av annonseblokkering for denne siden i nettleseren.