Jump to content

Forstyrrelser på radio ved bruk av Led pære


OlavMB

Recommended Posts

  • 2 uker senere...

Ser at det nå har dukket opp en "plug in" erstatning for halogenpærer i interiørbelysning, se http://www.excalibur.no/pt/tabid/104/Produ...33/Default.aspx

 

Er det grunn til å tro at disse også inneholder elektronikk som genererer elektromagnetisk støy? Finner ikke noen måte å kontakte firmaet på. Det er jo i utgangspunktet noe tvilsomt....

Link to post
Share on other sites

Et moment er også at en passiv L og C vil kunne skape resonans på nettet og slik øke en allerede tilstedeværende støykilde i nettet. Derfor kan man i enkelte tilfeller oppleve at man kan få støy (økt støy) etter å ha innført passive komponenter i et system.

Mao.: kanskje har man en aktiv komponent (PWM eller lignende) ett eller annet sted i nettet som tidligere har produsert støy, men ikke har produsert "problematisk" støy. Etter da å ha innført en L/C på et punkt i nettet kan dette gi resonans i systemet som kan medføre "problematisk" støy i nettet.

Dette gjelder jo da i hovedsak ledningsbåret støy (harmonisk, eller rippel om du vil). Dette kan i sin tur medføre radiostøy (luftbåren støy, eller RFI om du vil).

 

Jeg vet ikke hvor godt radioutstyret for båt er beskyttet mot ledningsbåret støy (her finnes tiltak), men radiostøy kan man jo naturlig nok ikke beskytte radioutstyr for mye mot. Så man må nok konsentrere seg om kilden.

Vennlig hilsen Capt'n.

Link to post
Share on other sites

  • 3 måneder senere...

Jag har också bytt ut en del lampor till LED i min båt. Eftersom jag både jobbar med elektronik, EMC (radiostörningar) och är radioamatör är jag "allergisk" mot störningar :yesnod: .

 

- Det finns LED som inte har DC/DC-omvandlare. Det kan man se genom att de förutom LED:arna bara har vanliga små motstånd. LED-lister som går att klippa är ett sådant exempel. Nackdelen är att de bara fungerar bra vid en viss spänning (t ex 12,0-14,5V). Dessa är "säkra" och ger inga radiostörningar

 

- DC/DC-komponenterna är ofta billigare än själva LED'en. Genom att switcha/hacka ner spänningen slipper man bränna bort en del effekt i motstånden, och lampan kan göras mer energieffektiv. Detta är lockande för tillverkarna. Men som redan nämnts fungerar switchningen som en störsändare också.

 

- Störningarna måste filtreras bort vid störkällan, alltså i LED-modulen, så att inte sladdarna fungerar som antenner. Den avfotograferade modulen i tråden verkar inte ha en enda komponent för denna avstörning (vanligen några ferriter och små kondensatorer).

 

- Alla LED (och annan elektronik) som säljs i EU/EES måste vara CE-godkända. Det innefattar även regler för att de inte skall störa på radiofrekvenser (EMC). Problemet är att det är tillverkaren själv som "garanterar" detta, och många sätter på CE-märke men har fullständigt struntat i reglerna. Gå tillbaks till försäljningsstället med en sådan lampa för stör de ut VHF/FM-radio är de garanterat olagliga att sälja eftersom de inte uppfyller CE-kraven.

 

- Den avfotograferade LED-lampans elektronik är ett typiskt exempel på en usel produkt som garanterat bluffat med CE-godkännandet. Man kan inte uppfylla kravet utan några filterkomponenter i en DC/DC-konstruktion. Den skall dessutom testas med typiska anslutningskablar, så det finns inte en chans att den klarar kraven så som den är konstruerad.

 

- Det finns bra LED med DC/DC-elektronik också, där tillverkaren filtrerat ordentligt och som inte stör alls. Men det är inte lätt att veta i förväg. Och det är inte alls dyrast som är bäst. Mycket av det som säljs dyrt till båtar är rena skiten.

Redigert av Ingper (see edit history)

Ingemar E.

NB Forum

Link to post
Share on other sites

Jeg har nylig satt inn for noen uker siden, en 18-leds lampe, Ba15s sokkel, Hvit i akter/top og S8,5 4-leds, Hvit, 39mm på styrbord og babord.

http://ledlysbutikken.no/led-til-bat-lyspaerer-c-33_38.html

 

Har ikke sjekke om det er forstyrresler på radioen, men skal huske å sjekke dette..

Redigert av KenBjork (see edit history)
Link to post
Share on other sites

  • 3 år senere...

Hei

 

Kjøpte en led downlight i dag på Maritim av typen Targa. Hadde radioen på og når jeg slo på lyset for å teste var det myyyyye støy.

Tunet inn en annen stasjon og det hjalp litt men støyen ble ikke borte. Søkte lii her på forumet og fant denne tråden.

Noen som har nyere erfaringer/opplysninger om dette problemet? Hadde tenkt å bytte fler, men nå er jeg usikker.

Link to post
Share on other sites

  • 1 år senere...
  • 2 år senere...

Jeg har slidt og slæbt i dagevis for at finde fejlkilden til støj på FM og VHF-radioer. Var ved at blive desperat i forsøget på at udelukke forskellige kilder indtil lynet slog ned i mig og jeg slukkede LED-belysningen. Og heureka! Alle LED-er støjer som vanvittigt på FM. 

 

Er nogen kommet tættere på en løsning? Jeg ved ikke om det nytter at skifte pærerne ud, for jeg har lige købt en dyr Philips LED pære til en af lamperne, og den støjer også ?

Link to post
Share on other sites

Som jag skrivit innan - lösningen är att gå tillbaka till stället man köpt dem, klaga och ifrågasätta CE-godkännandet Skriv gärna också ett mail till tillverkaren där man ber att få en kopia på EMC-testet enligt CE. Och tala gärna om fabrikat och modell på forum som detta och länka till det i mailet.

 

Även vissa "finare" fabrikat är urdåliga på att bry sig om EMC-direktivet i CE. Men om vi konsumenter inte klagar så blir det inte bättre.

 

(För ett par år sedan gjorde svenska Elsäkerhetsverket ett test av ett antal LED-lampor för 230V. Vill minnas att över hälften sände ut störningsnivåer som var olagliga enligt CE och fick försäljningsförbud, även flera av "finare" fabrikat. Några var flera tiotals dB över gränsvärdena....)

Ingemar E.

NB Forum

Link to post
Share on other sites

I henhold til det Ingper sier,

ville det være utrolig nyttig om noen av dere som sier at dere har testet deres egne LED pærer UTEN å få støy,

-om dere kunne legge ut hva slags pære det er som funker uten støy med produktnavn og merkenavn, evt. gjerne også hvor kjøpt...? Alle ville glede seg over det, særlig de av oss som ikke allerede har byttet til LED.

Makthavere som velger propaganda som metode tar skjebnesvangre valg. De hisser opp mennesker. De appellerer til deres instinkter, ikke fornuften. (-Hans Rustad-)

Link to post
Share on other sites

Ja, jeg er også meget interesseret i at høre om vellykkede udskiftninger fra halogen til LED. Jeg har researchet lidt på udenlandske sider og det virker som om netop udskiftning fra halogen til LED på 12v anlæg har flest problemer. Det virker som om mit problem skyldes conductive interference - altså interferens gennem ledningsnettet og ikke gennem udstråling.

 

Jeg hører hvad sagkundskaben siger om dårlige LED-pærer med masser af støj, men siger bare igen, at den helt nye mærkevare Philips G4-pære, jeg har købt støjer sige så meget som dem, der sad i båden da jeg købte den.

 

https://www.philips.dk/c-p/8718696578100/led-kapsel/specifikationer

 

Ville man ikke kunne gøre noget ved problemet gennem at isolere ledningsnettet til belysningen - eller til radioen? Kan ferrit-filtre hjælpe?

Link to post
Share on other sites

Ferriter på ledningarna kan hjälpa, men jag gissar att störningarna måste dämpas 20-30dB och det krävs troligen flera ferriter av rätt material kring ledningarna, placerade mycket nära störkällan. Dvs LED-lampan. Men det är inte enkelt att avstöra lamporna och det är lätt att montera dem fel så de inte gör någon skillnad.

 

Störningarna är både direktutstrålning och ledningsbundna. LED-lampan är fysiskt liten och kan inte fungera så bra som direktstrålande antenn på längre våglängder/lägre frekvenser som VHF. Därför kan man nog säga att det nästan är enbart ledningsbundna störningar närmast lampan, men anslutna ledningar fungerar som antenner och störningen blir en liten bit från lampan snabbt även "Radiated"/utstrålade.

 

Grundfelet är att lampan inte har dessa filterkomponenter inbyggda. Det är egentligen ganska lätt att göra en design som inte stör, men det kostar några komponenter extra för några tiotal ören. Allt som levereras monterat på ett fordon från början (t ex en bil) har väldigt höga krav på att inte stråla ut och störa radio, och det ansvaret tar fordonstillverkaren. Men tillbehör är det ingen som tar ansvar för, och CE är ju som sagt en självcertifiering.

Ett exempel är de Xenon-kit som finns att köpa för eftermontering på nätet till bilar. Ibland stör de så mycket baklänges ut på bilens elsystem att ABS-enheter och annat slutar fungera, eftersom tillverkaren struntat i all avstörning.

 

Håller dock med ovan - tala gärna om vilka fabrikat och modeller som INTE stör. De skall ha en guldstjärna och belönas genom att få sina produkter sålda !

 

(Jag jobbar f.ö. som EMC-expert inom fordonsbranschen)

Ingemar E.

NB Forum

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...