Jump to content

er dette nok for og heve ett båtkjøp


køsse

Recommended Posts

hei kjøpte en scand queen 26 fot 1980 modell med v8 fra 2001..pen og velholdt sto det..det synes vi stemte,,tok også en prøvetur,,alt virket fint .. brukte standardkontrakt fra forbrukerrådet,,hvor det blir skrevet at den er fri for heftelser..vi hentet den fredag 25 september ,tok sjøveien fra kambo (moss ) til høysand (sarpsborg )...

neste dag tok vi turen til singeløya ((20 minutters tur)) for overnatting,,legger pent inntil og bruker da ankervinsjen for første gang...

neste dag søndag 27 september vender vi snuta hjem igjen,,stusser på at jeg må stå bak mannen min som kjører for at båten skal gå rett.. kommer inn på båtplassen og motoren stopper..mannen min titter da nedi motorrommet og ser at det fosser inn vann,,griper fatt i søppelkassa og skuffer vann

jeg får tak i båtmannen og etter noen traumatiske minutter får vi nødopptatt den stadig synkende båten..vi skuffer vann i 2-3 timer og vil sjekke om det er kommet vann nede under cabinen,,vi må skru opp en plate med 6 skruer da ser vi at det som stiver opp båten er i ferd med og råtne ((avstivere)plasten ser myk ut...først nå har vi tid til og se på årsaken til synkingen ,,badeplattformens feste har røket og plasten bak har revnet ....vi brukte ankervinsjen en gang....

selgeren blir kontaktet vi blir enig om og bruke hans forsikringselkap siden de ikke sa opp forsikringen før mandag 28 september..

har lyst til og heve kjøpet noe selgere sier nei til og mener de har en sterk sak ..er det noen kloke hoder som kan komme med noen gode råd ! holder dette til og heve kjøpet hilsen køsse

Link to post
Share on other sites

Jeg tror ikke dette er nok dersom selger sørger for å få båten reparert. Dersom dere ikke har tatt dere bryderiet med å løfte en dørkplate en gang før båten ble kjøpt så vil jeg si at dere har gjort en veldig dårlig jobb dersom dere ikke besiktiget den bedre enn det. Jeg vitnet i en rettsak (som gjaldt nybåt) hvor en kjøper ville heve kjøpet. Der hadde det vært store lekkasjer og en rekke andre feil, men retten mente at disse feilene i seg selv ikke var nok til å heve kjøpet. Det var imidlertid en annen sak som gjorde at kjøper til slutt fikk medholdt men måtte betale for den tid han har brukt båten.

Link to post
Share on other sites

Har lest hva han skriver ja. I mitt innlegg sakset jeg fra en artikkel på Forbrukerrådets hjemmeside. Tydeligvis forskjellige meninger ute å gå her. Har vært engasjert i en sak lokalt i forbindelse med kjøp av brukt båt med feil. Kjøper prøvde å heve kjøp uten hell. Forbrukerrådet ble engasjert uten at det hjalp det grann. Kjøper valgte å ikke gå videre med saken selv om han ble anbefalt å gjøre det.

Redigert av Hansi (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Det handler jo egentlig om selger har tilbakeholdt opplysninger om feil eller mangler som han var klar over. Gjorde han ikke det og noen kjøper en 30 år gammel båt uten å undersøke de enkleste ting så har kjøper bare seg selv å klandre. I et slikt tilfelle som dette vil jeg tro kjøper har lite grunnlag for å kreve noe som helst siden han ikke undersøkte eller fikk båten fagkyndig undersøkt før handel. Da hadde det vel ikke blitt noen handel, eller? Kanskje er dette en bagatell å utbedre selve innfestingen?

Link to post
Share on other sites

Er fristet til å spørre om det er denne båten? http://www.finn.no/finn/boat/object?finnkode=18466660

 

Men uansett så høre det ut som dere har røket av badeplattformen med ankervinsjen. Tror neppe selger var klar over myke avstivere om dere måtte skru opp noen plater bak.

Redigert av POLARN (see edit history)

Eneste miljøvennlige er å kjøre grønt, host..hark <Gjør det ordentlig eller gi faen!> -->Vinner av OT-Entusiast 2011<--

Link to post
Share on other sites

ok, da var det ikke den. Men selger burde gjort dere klar over at det er potensielt mulig å rive av badeplattformen når dere bruker vinsj da. Dette med at avstiverne er myke er ikke nødvendigvis noe selger er klar over siden dere måtte skru av plater. Jeg pleier ikke å skru av fastmonterte plater når jeg ser på båt heller, men sjekker alle skott grunndig. Mulig avstiverne på denne ikke lar seg inspisere uten å måtte skru. Om selger tilbyr å reparere denne selv tror jeg nok det er det som kan gjøres i denne saken. Men du kan jo alltids prøve med forbrukerrådet. Er dere medlem i KNBF får dere også 1 times gratis advokatbistand.

Eneste miljøvennlige er å kjøre grønt, host..hark <Gjør det ordentlig eller gi faen!> -->Vinner av OT-Entusiast 2011<--

Link to post
Share on other sites

I et slikt tilfelle som dette vil jeg tro kjøper har lite grunnlag for å kreve noe som helst siden han ikke undersøkte eller fikk båten fagkyndig undersøkt før handel.

 

Mener du at han hadde undersøkelseplikt? Og hvis båten ikke er i den stand som selger hevder så er det bare "tough shit" og man har driti på draget og latt seg lure uten rett til å heve kjøpet, få båten reparert og/eller prisreduskjon? Skulle eventuelt likt å vite med dekning i hva du kan hevde det. :yesnod:

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post
Share on other sites

ndersøkelseplikt ja,,,er det virkelig normalt og skru opp bånnplata i baugen på en båt man ser på ??

Jeg vet ikke hva som er vanlig på plastbåter.

Men ved kjøp av en brukt trebåt annbefales det å løsne på det som kan løsnes, for å sjekke spant og andre sårbare punkt.

Problemet er at de færreste tar seg brye med å se grundig etter. Det er jo nettopp de delene av båten som ikke er så lett tilgjengelig for innspeksjon som er de farligste stedene. Fordi de fleste ikke tar seg brye med å sjekke disse stedene, før det er for sent.

Utfordringen før en kjøper en båt, er å kjenne til akkurat den båtens svake punkt

Redigert av Wasco (see edit history)
Link to post
Share on other sites

er det virkelig normalt og skru opp bånnplata i baugen på en båt man ser på ?? selgeren selv hadde ikke gjort det på de to årene han hadde eid den!!!

mvh køsse

 

for å tenke litt høgt; er ikkje dette noe av kjernen i saken igrunnen? hvis dette gjelder alle dørkplatene så kunne Selger da mao ikkje vite noe om at der var råttent eller?

En annen sak så synes eg det er litt tvilsomt å feste ankervinsj på en badeplattform. Eller er dette vanlig praksis?

Redigert av Korsnes (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Mener du at han hadde undersøkelseplikt? Og hvis båten ikke er i den stand som selger hevder så er det bare "tough shit" og man har driti på draget og latt seg lure uten rett til å heve kjøpet, få båten reparert og/eller prisreduskjon?

 

Ingen kjøper har undersøkelsesplikt :smash::smash:

Det er opp til kvar enkel kjøper å sette seg inn i kva stand båten er i.

Ønsker du vite lite, så spør du lite. Vil du derimot vite litt om båten, slik at handelen føles trygg- ja da stiller du masse spørsmål, og får svar på viktige ting med i kontrakt.

Ingen plikt. Kun egen interesse for kjøper.

 

Her er det vel ingen tvist om kva selger har hevdet ?

Yanmar 6LYA-STP 340hk

Link to post
Share on other sites

Mener du at han hadde undersøkelseplikt? Og hvis båten ikke er i den stand som selger hevder så er det bare "tough shit" og man har driti på draget og latt seg lure uten rett til å heve kjøpet, få båten reparert og/eller prisreduskjon? Skulle eventuelt likt å vite med dekning i hva du kan hevde det. :yesnod:

 

Du klarer da vel å lese hva jeg har skrevet i hele innlegget. du har klippet ut deler av en setning slik at betydningen endres. :wink:

Jeg sa ikke at han hadde undersøkelsesplikt, men mitt innlegg går i retning av at han burde undersøkt bedre når han kjøper en 30 år gammel båt. Spørsmålet er som sagt om selger kan klandres...

Link to post
Share on other sites

Nå har jeg surfet litt rundt og sjekket litt, da jeg finner problemstillingen interessant.

 

Slik jeg har oppfattet det er båten kjøpt av en privatperson og da er det Kjøpsloven som gjelder.

 

Jeg har da gått videre og lest kjøpslovens kapittel 17 som omhandler "Varens egenskap, mangler mm."

I lovens §20 2.ledd står skrevet:

"(2) Har kjøperen før kjøpet undersøkt tingen eller uten rimelig grunn unnlatt å etterkomme selgerens oppfordring om å undersøke den, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende noe som han burde ha oppdaget ved undersøkelsen, med mindre selgeren har handlet grovt aktløst eller for øvrig i strid med redelighet og god tro. "

 

I den kontrakten dere nevner er det et felt hvor dere kan krysse av for om båten er besiktiget eller ikke, og her vil anta at dere krysset av for ja....? I så tilfelle vil jeg anta at dere har en tynn sak, ref ovenstående.

 

Da gjenstår en mer subjektiv vurdering av om selger burde visst om feilen, og bevisst holdt tilbake den opplysningen for dere. Visste han/burde han visst det og bevisst unnlot å føre det opp i kontraktens punkt om båtens mangler, har dere selvfølelig en god sak igjen. Men slik andre så langt har beskrevet feilen, er det ingen selvfølge at han skulle vite om det. Du skriver jo også at han selv aldri åpnet opp og sjekket tiden han hadde båten.

 

I sum finner jeg ikke noen lyspunkter for dere etter mitt lille nettsøk.

 

Uansett, lykke til!!

Link to post
Share on other sites

Er ankervinsjen festet på badeplatformen ? Kan ikke se det på bildene. Men dersom ankervinsjen derimot er festet i selve skroget, og ankeret kjøres for langt inn, kan det for meg virke som om ankeret kan løfte platformen og slite løs det festet som sitter under vann ??? Dersom platformen er skrudd fast over vann, kan jeg vanskelig skjønne at vann skal strømme inn, men kanskje er jeg helt på viddene her :lol: :lol:

Link to post
Share on other sites

Hvis Forbrukerrådet behandler mellom 3000 - 4000 saker i året vedrørende tvister på kjøp av brukte båter kan en vel anta at det i tillegg sikkert er mange saker som aldri kommer Forbrukerrådet for øret. Dette igjen betyr at nordmenn som handler brukt båt i mange tilfeller ikke gjør hjemmeleksa før kjøp men stoler fullt og helt på at det selger sier er korrekt.

Link to post
Share on other sites

@Oksvald

 

Dersom du har lest innlegget til advokaten det ble referert til tidligere, så hadde du sett at det ikke er så enkelt. Er det en overflatisk undersøkelse, så skal det legges til grunn, ergo er det ikke sikkert at han "burde" ha oppdaget feilen. Man kan heller ikke påberope seg at kjøper burde ha undersøkt grundigere feks .Det samme gjelder dersom man ikke er båtkyndig, da er spørsmålet om det er rimelig at han burde ha oppdaget noen mangel. osv. Det er derfor man har advokater.... :rolleyes:

Redigert av McEwan (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...