Jump to content

Seilbrett - trenger hjelp angående utstyr


Honduras

Recommended Posts

Har hatt tanker om å skaffe ett seilbrett som både jeg og ungene kan bruke. Har ett gammelt og ukomplett 80-tallsbrett liggende under hytta, men vil ha ett moderne brett som er lettere å stå på samt raskere. Bare fordeler med de nye så langt jeg kan se. Er 20 år/kg siden jeg prøvde det gamle, så her må alt læres på nytt, selv om jeg har teorien inne.

 

Nå har jeg på underlig vis fått kjøpt ett brett via ett kokursbo. Dealen var såpass grei at jeg kjøpte det selv om det er ett brett vi i utgangspunktet ikke kan bruke (enda).

Brettet er ikke ett nybegynnerbrett, men jeg lurer på om jeg kan bruke seilene og så komplettere med ett nybegynner-brett som en start. Har kjøpt ett brett og tre seil.

Det mangler mast, bom og mastefot/forlenger.

 

Det gjelder følgende utstyr:

 

Brett:

2008 Tabou DaCurve 79 (liter?)

Pent brett, ubetydelig slitt, ingen merker eller sår. Pent behandlet. Sitter finne bak. Usikker på om det skal være kjøl på dette.

sitter en fotstropp på midten bak, ingen stropper foran. Etter hva jeg kan forstå er dette ett brett som er beregnet på slalom osv og jeg antar det forutsetter vannstart. Med andre ord, ikke ett nybegynnerbrett.

 

Seil #1 (har skrevet ned det som står på seilene. Vet ikke hva alt betyr, men mast og boom er grei.. :)

Swift 9.0m2, Grå og orange som hovedfarger

Mast 520

IMCS 34

Boom 252

Luff 523

Base 3

 

Seil #2

2008 Simmer S Style Maui/Hawai SCrace, Grønn hovedfarge

size 9.0m2

Luff 527cm

Boom 242cm

Rec mast 490

 

Seil#3

The Loft, Blå hovedfarge

11,8m2 Blade

mast 580cm

Boom 276cm

Rec mast 550cm

Mast ext 30cm

 

Spørsmålet for meg som nybegynner er om kan jeg kjøpe meg f.eks ett pent brukt Starboard Rio eller Go, en iDo mastefot (synes den ser kjekk ut som en start) og en bom og så bruke de seilene jeg har nå. Eller er det best å selge alt samlet og kjøpe en nybegynner-pakke?

 

Regner med at jeg kanskje bør satse på ett brett på 85cm bredde og rundt 180-200liter (stiller i klassen "sexylubben" dvs rundt 0,1T :lol: ) for å ha både som nybegynner og med litt mer morro etterhvert?

Hva slags mast og bom skal jeg kjøpe hvis jeg kan bruke de seilene jeg har?

 

Er seilene for store for en normalt bygget gutt på 16? Hvor stort/lite seil bør jeg eventuelt komplettere med?

 

Hvis det ikke er stort å få for Tabou-brettet kan det eventuelt ligge under hytta til guttungen blir god nok.

Med tanke på hva jeg ga for alt sammen koster det meg ikke stort å la det ligge :cool:

 

Hvor mye bør man ha stått for å kunne mestre ett sånt brett. Er det årelang og fast trening, eller mestrer man det fort når man får til vannstart.

 

Håper på noen gode innspill på hvordan jeg skal gripe dette ann for å komme på vannet til sommeren.

Link to post

Hei!

 

Sitter ikke med veldig mye kunnskap på området, og kan ikke si noe særlig om kompabiliteten med de seilene du nå har på et nytt brett, annet enn at 9m2-12m2 kanskje kan bli, som du selv mistenkte, i største laget for en nybegynner, spesiellt tenker jeg på de litt yngre, med lavere vekt. Naturligvis avhengig av vindstyrke.

 

I tillegg må jeg nevne at Starboard Go ikke er noe spesiellt egnet nybegynnerbrett, da det er veldig vanskelig å seile opp mot vinden med, uten nedfellbar kjøl blir kryssene fort veldig korte, Starboard Rio derimot, med nedfellbar kjøl, er et bedre valg, og en helt annen opplevelse spesiellt i norske skjærgårder. Det finnes også gode brett med flyttbar mastefot, for gode kryss, og sporty seiling i medvind.

 

Lykke til med brettseilingen i sommer :)

Link to post

Hei, jeg vurderer selv å begynne med dette, og sjekket litt på forskjellige forum, men det er vanskelig å få svar på akkurat det man lurer på. Derfor tok jeg en telefon til Whitewater i Oslo og snakket med Vegard som er "ansvarlig" for windsurf avdelingen. Det anbefaler jeg deg å gjøre også, sett opp en liste med spørsmål på forhånd, så glemmer du ikke noe. Han er meget hyggelig, og tar hensyn til dine bruksområder og ønsker før han kommer med anbefalinger og råd. Tlf. 23 10 40 50 www.whitewater.no

Edited by Frehau
Link to post

Jeg har handlet to brett hos Whitewater og har vært godt fornøyd med de råd jeg har fått der. Kjøpte først et brett på 190 liter, og så et på 145. Det er en stor (!) forskjell i oppdriften på disse to, og hvis det er slik at brettet ditt er på 79 liter bør du nok regne med å ha det lagret en tid før du får full utbytte av dette. Jeg ville nok satset på et stort begynnerbrett i første omgang.

 

Noen tidligere tråder om seilbrett som kan være til nytte

seilbrett til nybegynner

Windsurfertråden

Starte seilkarriæren med seilbrett

Link to post

Har sendt mail både til Whitewater og Smurf 8 . Så får vi se hva de hoster opp av løsningsforslag.

 

Kanskje jeg må på Europris og kjøpe meg våtdrakt innen sommeren kommer

Kona mente jeg burde få en med finne på ryggen, slik at jeg ble helt lik Keiko.... :lol:

Edited by Honduras
Link to post

Hvis du får deg en finne på ryggen ender du nok med å aldri bruke brettet, heller snorkle rundt ved badestrender å leke hai! :lol:

 

Du burde kikke litt etter en litt dyrere våtdrakt i nå, fremfor en billigere til sommeren, nye modeller blir sluppet og veldig gode modeller fra 2008/2009 går på billigsalg rundt forbi, du kan få veldig gode drakter for ikke altfor ille prisforskjell.

Link to post

De seilarialene som er oppgitte er riktig nok, men utviklingen av seil til seilbrett har hatt en rivende utvikling siden 20 år/kg. siden. Den gang MILK festivalene ruulet som værst var det sooooore seil hvis du hadde en 9m2 -nå er det vanlig.

 

Stå på - jeg har vedlikeholdt mesteparten av windsurfingserfaringen siden dengang...dvs to tre ganger i året på brett... Og det er litt som å sykle - to vannstarter så er du i gang i gjen...

Link to post

Hei,har seilet i flere år,de seilene du nevner er ganske store å håndtere. Tror kanskje ett 6-7 kvm seil ville være bedre å begynne med. Hvis det brettet du har er 79 liter,så er det veldig lite! Kan brukes når man behersker vannstart. Jeg har hatt som minstebrett ett 100 liters,har nå ett Mistral brett på 153 liter og 79 cm bredde. Det er ett brett uten kjøl,ett større freeride brett,kjapt nok og stødig,planer raskt. Hvis du har stått litt før ville jeg gått for ett brett fra ca 150-180 liter,trenger ikke å være med kjøl,men blir da noe stødigere og man tar bedre høyde. Jeg hadde ett 10 kvm seil i fjor,syntes det ble for stort å klønete å håndtere,solgte det. Kjører nå med ett Gaastra Swift 6,8 kvm og har ett 5,3 kvm i tillegg som jeg bruker i hardere vind. Du kan selvfølgelig bruke ett 9 kvm seil i lettere vind,men som sagt kanskje litt stort å håndtere når man skal lære.

Link to post

Seilet mye før på 90 tallet, 79 liter er lite og med så stort seil vil du lett få spinn hvis du ikke har en enorm finne. Store seil er mer uhåndterlige og da bom blir lang.

 

seilet med 85 liter selv og 265langt brett som minste brett . Dette måtte jeg vannstarte med og ideelt seil var da 5.5kvadrat da dette gikk fra 8-12m/s , når jeg seilet i kuling brukte jeg 4.5kvadrat.

ville startet med et brett med innfellbar kjøl og ikke for lite i volum da det lett blir litt vinglete . ser de nye brettene er mye bredere så sikkert mye stabilere men lite morro når man blir bedre da er et smalere brett tingen for raske svinger lek i bølgene.

Link to post

Har fått tilbakemelding fra både Whitewater og smurfene...God service fra begge :yesnod:

Ser ut til at de anbefaler meg å selge ekspert-brettet og seilene, og bruke pengene på noe utstyr som er enklere å bruke for en nybegynner. Skal forsøke å danne meg ett bilde av hva det kan være verdt, så ryker det ut på Finn tenker jeg...

Link to post

Da har det vært en hyggelig utvikling på denne saken. La ut alt sammen på Finn, og det var en kar som ønsket å bytte mitt utstyr mot en komplett "nybegynner"-pakke. Så nå er jeg fornøyd eier av ett JP 205L brett og en NP 6.0 rigg. Alt fra 2006-2007. Han på sin side var klart til å forsøke seg på wave-brettet etter 3 år på det JP'en. Så begge var veldig fornøyd :cool:

 

Ser i en annen tråd her på BP at det anbefales å komme igang med trapes ganske kjappt, slik at man blir vant til å bruke det. Har forstått det slik at det benyttes to typer. Den ene er som en rygg-sele, mens den andre er som en sitte-sele. Hva bør jeg kjøpe meg?

Bruker dere flytevest e.l. når dere holder på?

 

Har tenkt at brettet skal ligge på hytta slik at de som vil kan få prøve, så det er greit å kunne tilby "full pakke" som samtidig kan tilpasses på medium og stor.

Link to post

Hei kjøp en sittetrapes, mye bedre komfort og du slipper å få vondt i ryggen og har tyngdepunkt lavere som gir mer kraft.

 

Jeg seilet aldri med flytevest da det var nok oppdrift i drakten jeg brukte, skulle du svime av med en vanlig "seilervest" kan du like gjerne havne på magen da og som med kun drakt og da er det mer komfort med kun drakt.

For å unngå å slå hodet så slipp ALDRI bommen når du ramler, nybegynnere slipper gjerne den når de går i vannet mens da masten gjerne susende etter i stor fart ned i vannet ved siden av hodet....

 

ø.l

Edited by bukt
Link to post

Hei kjøp en sittetrapes, mye bedre komfort og du slipper å få vondt i ryggen og har tyngdepunkt lavere som gir mer kraft.

 

Er bygd for komfort med ett allerede lavt tyngdepunkt, så da høres det bra ut .... Omtaler meg selv som sexylubben, mens kona nok holder en knapp på stutt-tjukk... :lol:

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...