Jump to content

Dykkerkurs - hva trenger man til jordomseiling?


Bitteliten

Recommended Posts

Hei. Hvis du skal ut å seile langtur så anbefaler jeg deg å ha et dykkesett ombord i båten. Du vet aldri når du får bruk for det. Tau rundt propellen, ankerkjetting som er snurret mange runder rundt koraller, ting som er mistet overbord når du ligger til ankers etc. Jeg har prøvd det meste av dette selv, mange ganger...

 

Du må ha 200 bars flasker, 300 bar får du ikke fylt så mange steder i verden. Egen kompressor er veldig kjekt, men langt fra nødvendig. Jeg kjøpte kompressoren i utlandet, og fikk den da uten moms siden det var eksport til et utenlandsregistrert fartøy.

 

Lykke til med jordomseilingen!

Link to post
  • 2 uker senere...

Du må ha 200 bars flasker, 300 bar får du ikke fylt så mange steder i verden.

 

Det er helt riktig som FranD sier, men du får gjerne fylt 200 bar på ei 300 bars flaske. Uansett om du har 200 bar eller 300 bar flaske med DIN koblinger, så kan det være greit å ha overgang til klokobling som fremdels lever rundt omkring på forskjellige steder i verden.

 

Lykke til

Link to post

De fleste Padi senter har ordnet det slik at dykkelege er tilstede første kursdag, slik at man får tatt helsesjekken da.

Tidligere måtte man ha skjermbilde av lungene med seg til dykkelegen, men tror de har gått bort fra det nå. (Kan ihvertfall ikke huske at kona måtte ha det da jeg ga henne dykkerkurs i bursdagsgave for etpar år siden...)

 

Padi kurset gir kun en basic kunnskap for å dykke, og det beste er at du kommer deg i sjøen raskest mulig etter kurset og får litt "mengdetrening". Det er sikkert noen dykkerklubber i nærheten som kjører faste dykketurer som kan ta deg med. Gir du beskjed om at du er "grønn", så sørger de for å gi deg en erfaren og tålmodig buddy:-)

 

Acvanced kurset ser jeg ikke helt behovet for. Mange kurssteder er mer opptatt av å selge, og prøver å overbevise elevene om at advanced er livsnødvendig. Har du først tatt advanced, så kan du like godt ta medic first aid og rescue diver også. Og når du er rescuediver kan du jo ta master scuba diver eller divemaster... :-)

Jeg har truffet på etpar typer som skryter av at de er divemaster, men omtrent ikke har forlatt bassenget på kurssenteret. (de har sikkert mye teori i knollen, men rutine får man bare av erfaring).

Jeg er heller av den oppfatning av at erfaring teller mer enn en ekstra "A" på sertifikatet. Få deg en 50-100 dykk på organiserte turer, eller sammen med andre med litt erfaring så er resten rutine:-)

 

Blir du bitt av dykkebasillen, så kan du heller ta deg et kurs eller to til... (denne basillen er lett å bli bitt av:-))

 

Jeg ble bitt for snart 20 år siden, og har etter det tatt samtlige Padi-kurs, og fortsatte videre med IANTD kurs for teknisk dykking, og har også yrkesdykkersertifikat. Har vært dyyypt nede, men trives nå best over 40 meter idag. Blir så mye planlegging og (ut)styr for hundremeters dykk at jeg har lagt det på hyllen. At jeg ble familiefar har vel hoveddelen av skylden:-)

Mvh
Simon

Link to post

Jeg ser at du allerede har fått mange gode råd fra erfarne dykkere.

Grunnkurs har du også fått og startet på ser jeg.

Jeg er enig med de som sier at erfaring er det som teller dersom du skal dykke organisert i utlandet.

Før du kjøper inn en masse utstyr vil jeg anbefale at du får noen dykk i loggboka di. AS Dykkersport har faste dykkerdager og dykkerbåt liggende i Drøbak for vinteren. Melder du deg inn i dykkerklubben deres får du halv pris på leie av utstyr. Da får du en glimrende mulighet for å prøve hva som passer for deg. Det som bestemmer hva slags utstyr du trenger er først og fremst avhengig av ambisjonsnivået ditt. Man trenger ikke utstyr for 40.000 for å dykke på 10 meter i karibien. Om du får mulighet før en eventuell langtur kan du jo ta en svipptur til rødehavet en uke å prøve deg der etter kurset.

Jeg har dykket verden rundt, i huler, på dypt vann, på vrak og jeg har utdannet noen hundre dykkere.

Kom akkurat hjem fra Mexico der vi dykket i jungelen.

Dykking er fascinerende, men det er kun erfaring som gjør deg til en god og trygg dykker. Dykk mye og ofte er det beste rådet jeg kan gi deg.

Link to post

Hei!

 

Nå innrømmer jeg at jeg ikke leste alle kommentarene, så kanskje jeg gjentar noe som allerede har blitt sagt tidligere.

 

Da jeg bestemte meg for å ta dykkerlappen tenkte jeg umiddelbart på PADI. Det er liksom det man hører om og det som er vanligst rundtomkring i verden. Men så endte jeg opp på et dykkesenter som foretrakk SSI (Scuba Schools International). De argumenterte for at informasjonen og treningen var så og si identisk, men at SSI var mer fleksibel enn PADI som har strengere regler for selve opplegget. Altså ikke så mye hva man lærer, men i hvilken rekkefølge de ulike bolkene i 'pensum' og bassenget kommer.

 

Jeg sa vel nesten bare javel, og meldte meg på SSI-kurset uten å tenke så mye mer på dette.

 

Da jeg bestemte meg for å ta Advanced Open Water var jeg derimot på et dykkesenter som kun kjørte PADI. Så da konverterte jeg fra SSI OW til PADI AOW. Deretter fortsatte jeg med noen PADI-kurser, blant annet Nitrox/Enriched Air o.l.

 

Nå, as we speak, pakker jeg for å reise til Asia for å ta DiveMaster-kurset. Og da er jeg tilbake til SSI igjen, så det blir et Dive Control Specialist-kurs istedet for PADI's DiveMaster-kurs.

 

Det jeg forsøker å si er at PADI og SSI er bare en salig blanding og det spiller i mine øyne ikke så stor rolle hvilken av dem du til slutt ender opp med. Det er uansett uproblematisk å bykse fra den ene til den andre. I det minste på det nivået du tenker deg. Når man begynner å komme opp på instruktør-nivå er det klart det får større betydning i forhold til jobbmuligheter etc.

 

Jeg vil anbefale deg å ta Advanced-kurset og personlig føler jeg at jeg har hatt mye glede av tilleggskurset Nitrox/Enriched Air. Det gir deg mer tid i vannet og man kan klare seg med kortere surface intervals. Dessuten kjenner i hvert fall jeg meg mye mindre trøtt og sliten etter en dag med nitrox-dykking enn vanlig luft.

 

Jeg vil helt utvilsomt si at Advanced lønner seg. Det er ikke nødvendigvis slik at man alltid må dypere enn de 18 meterne Open Water tillater, men det er så himla frustrerende å bli hengende på 18 meter når vraket er på 25. Dessuten er Advanced-kurset etter min mening mest moro og man kan fokusere på ting man liker, f.eks. fotografering eller sndre former for spesialisering.

 

Når det gjelder utstyr vil jeg si at det kommer an på hvor mye du har tenkt til å dykke. Nesten alle dykkesentrene har utstyr til leie, noen ganger er det bortimot gratis. Å kjøpe er ganske dyrt, og hvis du ikke har tenkt til å dykke mer enn et par ganger i året på en ukestur til Egypt e.l. ser jeg ikke helt poenget i å kjøpe full pakke. Det du kan vurdere er enkelte deler av utstyret. Selv har jeg brukt leid utstyr frem til nå, men nå begynner denne fruen å få klare preferanser når det gjelder både regulator og BCD og det gir mer mening å kjøpe mitt eget. Det første jeg skaffet meg var en god maske og dykke-computer, faktisk. I tillegg til kamera. En egen maske vil jeg anbefale fra begynnelsen av. Den vil du uansett ha glede av når du snorkler på egenhånd også.

 

Til slutt vil jeg si GJØR DET! Hvis du tror at du kan like å dykke, så gi hobbyen en sjanse. Det er helt fantastisk og åpner opp en helt ny verden!

 

Lykke til!

Link to post
  • 2 uker senere...

Hatt bassengdykk i dag. Morsomt å dykke for første gang. Teorieksamen i morgen. Sjødykk til helgen. Is på vannet her nå.... :thumbsup: tanken er å fortsette med advanced ganske snart.

 

Utstyr kommer jeg til å kjøpe. Ser for meg å starte med et litt oppgradert standard utstyr. Skikkelig tørrdrakt, oppgradert ventil og bcd med litt mer utviklet ventilsystem. Regner med at det blir 300 bars flaske. Er det standard i Norge og Sverige?

Redigert av Bitteliten (see edit history)
Link to post

Du får alltid fylt en 300Bars flaske selv der de bare har 200Bar kompressor. Ulempen er jo da at du får med deg mindre luft ned siden 300 bars flasker typisk er mindre enn 200 Bar.

 

Når jeg hadde egen dykkerskole/butikk var det 200 Bar som var standard. (1988-1992)

Det er alltid greit å ta et advanced kurs. Du lærer mere og litt mere avansert dykking.

 

spiller ingen rolle om det er is på vannet. Du skal jo ned på dypet uansett.

 

Lykke til

Link to post

spiller ingen rolle om det er is på vannet. Du skal jo ned på dypet uansett.

Mna... er det ikke mer enn en tynn ishinne som man lett går gjennom uten anstrengelse, så spiller det ingen stor rolle. Er det virkelig snakk om is, så er det helt klart et sikkerhetsproblem for det som skulle vært trening i open water diving.

Et fyselig, humsk, hyrlig, smakelig, forskamma og behøvla tyske

med fattelig mange bønhørlige lemper. Bruker kun kvemsord på BP!

Link to post

Vel. om ikke opplæringa i padi har endret seg nevneverdig de siste 20 årene, vil jeg tro at instruktører nå som da vil vurdere situasjonen. Jeg har holdt en masse kurs på denne årstiden men aldri grunnkurs der vi må hugge oss hull gjennom isen. Jeg har holdt isdykkerkurs også men det er jo på et litt annet plan. (Bokstavelig talt)

Link to post

Jeg har holdt en masse kurs på denne årstiden men aldri grunnkurs der vi må hugge oss hull gjennom isen.

Som vel var nøyaktig poenget mitt, bare uttrykt på en annen måte. :cheers_wine:

Men da kan det vel på sett og vis likevel være et problem med is, da, eller...?

Et fyselig, humsk, hyrlig, smakelig, forskamma og behøvla tyske

med fattelig mange bønhørlige lemper. Bruker kun kvemsord på BP!

Link to post

Jo da. Is i overflaten tyder vel på at vannet holder rundt null grader. Men det er lærerikt å se/lære hvordan man unngår at ventiltrinnene fryser.

 

Og et flott og isfritt område kan fort pakkes igjen av drivis, så det er mye å tenke på. Største problemet jeg hadde med å holde kurs på denne årstiden var at føttene til elevene frøs fast i bakken der de satt og ventet på neste dykk.

Når jeg tenker meg om, så var det vel på den tiden i livet jeg lærte meg å fryse. 10 timer ut og inn av iskaldt vann gjør noe med gleden over å dykke.

Link to post

Hatt bassengdykk i dag. Morsomt å dykke for første gang. Teorieksamen i morgen. Sjødykk til helgen. Is på vannet her nå.... :thumbsup: tanken er å fortsette med advanced ganske snart.

 

Utstyr kommer jeg til å kjøpe. Ser for meg å starte med et litt oppgradert standard utstyr. Skikkelig tørrdrakt, oppgradert ventil og bcd med litt mer utviklet ventilsystem. Regner med at det blir 300 bars flaske. Er det standard i Norge og Sverige?

 

Lukter mye "hva var det jeg sa" etterhvert her... :wink:

 

Det mest utbredte i hele verden er som flere har vært inne på 200-232... Hvorfor vil du ha 300?

15l 232 = 3480l i full tilstand

12l 300 = 3600l i full tilstand

Det blir en del mer varmgang i 300 flaskene under fylling, så når de avkjøles i vannet vil du miste mer luft enn 232.

 

Når du så reiser utenlands og kommer til et sted med 200bars presse:

15l 232 = 3000l

12l 300 = 2400l

Som du ser mister du 1200l som er en del dykketid... :diving:

 

Funka bra idag. 1 grad i vannet. Tendenser til ventilfrys. Min blåste litt ved utpust på siste dykket.

 

Frister å gjette på Aqualung... :lipseal:

Link to post

Hei Bitteliten,! Gratulere så er du også blitt dykker,selv så tok jeg min dykkerutdannelse i 1973 i marinen var instruktør i oppstigningstanken på Haakonsvern. Dersom du skal på jordomseiling anbefaler jeg deg å ha med kompressor. En kompressor koster ikke så mange kronene og det er billig forsikring å ha kontroll på at du får rein luft. Du er nemlig ikke garantert det alle steder.

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...