Jump to content

Hvilket allround seilbrett er best ifht pris?


bjoris

Recommended Posts

Jeg og en nabo har lagt noen planer igjen, denne gangen er det surfbrett med to rigger, altså en barnerigg. Jeg har stått litt i ungdommen, men det begynner å bli lenge siden. Vi skal bare ha det for moro så det vesentlige er at det er letthåndterlig og at det passer både for 100 og 20 kg:) Ideen fikk vi sent en kveld og ingenting er sjekket pt, men hvis noen kan dette markedet og vet hva som kan passe og hvor en får rett pris på ting er jeg takknemlig...

Link to post

Hei,

Dette har jeg litt greie på :) Er ivrig brettseiler selv. Nytt allround utstyr er ganske dyrt, du snakker fort om 10 -15.000 med 2 rigger. Det finnes mye på bruktmarkedet, men kanskje ikke akkurat på denne årstiden.

Kan f.eks anbefale Starbord Start eller Starboard Go. Start er veldig nybegynnerorientert, mens Go har potensiale for å brukes i litt mer vind. Det meste av nybegynnerutstyr som er mindre enn 10 år gammelt duger fortsatt bare det ikke er utslitt.

Pris og kvalitet er ikke veldig forskjellig mellom de ulike merkene. Styr unna 80 og 90 talls utstyr slik alidal også er inne på.

 

Sola Brettseilerforening www.sbf.no bruker å selge kursutstyret sitt hver vår, sånn ca i april/mai. Her kan du få en god deal. De har også kjøp og salg side. Du kan også sjekke www.surfersinfo.no sine sider. Begge sidene har forum hvor du kan få gode tips og råd om utstyrsvalg.

 

Lykke til!

Edited by HelgeO
Link to post

Helge O har helt riktig. Starboard Start og lignende er midt i blinken. Det kan være smart å kjøpe et med daggerboard (nesenkbar kjøl midtskips) om det skal brukes en del av nybegynnere. Med kjølen nedfelt får brettet mye mindre avdrift så du kan ta høyde og komme tilbake til utgangspunktet.

 

Har selv et Starboard Go 139 liter. Dette er nok i minste laget for nybegynnere siden det ikke er så veldig stort eller har dagerboard.

 

Har akkurat kjøpt meg et Kone One. Det er en ny utgave av de gamle longboardene som var populære før. Det er mer et slagskip enn et seilbrett med sine 350cm lengde. Dette har også daggerboard.

Fordelen med dette brettet er at det pga vannlinjelengden egner seg godt i lett vind når man ikke planer også. Et brett av typen nevnt over er bare slitsomt når man ikke planer fordi man ikke har noe glid.

Dessuten er Kona One et såkalt one-design brett. Det gjør at det seiles en del (vennlige) regatta med det, hovedsakelig på østlandet. Seilstørrelsen varierer med hvilken vektklasse du er i slik at en 12-åring kan konkurrere på like premisser som en fullvoksen.

Når vinden frisker på er det en ducktail på hekken som korter inn vannlinja slik at det føles som et kortere brett.

Har ikke fått testa enda, men har lest timesvis på nettet og ingen har noe spesielt negativt å si om brettet. Det er selvsagt en meter lenger enn et Starboard Go....

 

Så konklusjonen er å kjøpe et moderne brett med daggerboard. En barnerigg til nybegynnere og nettopp barn og en 6,5-7,5 m2 rigg til voksne

Link to post

Takk for svar, helt på jorde å kalle dette for surfbrett, ja, flaut!:blush:

 

Det kan godt være brukt, er det andre typer som da kan være aktuelle? Det kan være fint å ha noe å velge mellom når vi søker brukt. Vi tenker bare nybegynner og enkelhet for barn spesielt... Men det bør også tåle en godt voksen kar...

 

 

Link to post

Her er noen aktuelle brett å se etter:


  •  
  • Starboard Go på minst 165 liter
  • Starboard Start
  • Kona
  • Mistral N'Trance
  • Mistral Malibu
  • Fanatic Viper
  • BIC Nova

Diverse nybegynnerpakker

Kona

BIC Nova

 

En barnerigg bør være på maks 3.5 kvadratmeter.

Merk at det også finnes 3.5 kvadrat seil i "voksen" utførelse, disse er ikke egnet for barn da de blir mye tyngre enn en barnerigg.

 

Lykke til!

Link to post

Jeg syns jo Starboard og disse brede, men korte brettene ser absolutt best ut for barna og er nok ok til far også, men det skriver at de er slitsomme når de ikke planer. Er dette et problem for barn også? Når kan en plugg på 100+ forvente å plane med et slikt brett? Jeg bør vel ha 7,5 kvm rigg da kanskje, ser for meg at jeg må ha 200+ liter?

Edited by bjoris
Link to post

Jeg mener at korte brede brett er enklere å lære på enn lange smale som Kona. Bredden gjør at de er mye stødigere og at de planer mye tidligere. Kona-brettene er bra når det ikke planer, men de er tunge og uhamslige. Har du tilgang på mye vind så tror jeg du får mer utbytte av kort og bredt brett.

 

Et stort nybegynnerbrett vil nok plane fra 6-7 sekundmeters vind forutsatt at man har riktig seil og teknikk. Du behøver ikke 200+ liter, men opp mot 200 er ikke dumt hvis du vil ha det enkelt i begynnelsen.

 

Jeg veier nesten 100 kg og planer i 7 sekundmeters vind med et brett på 135 liter og 8.4 kvadratmeter seil. Øker vinden til 8-9 sekundmeter så planer jeg på et 101 liters brett med samme seil.

 

Ser av signaturen at du holder til på Stord, vil tro det blåser ofte og friskt der?

 

Edit: Hvis du ønsker å seile tur og krysse mye opp mot vinden eller seile mellom holmer og skjær i lite vind så er lange kjølbrett som Kona fortsatt best.

 

Lykke til!

Edited by HelgeO
Link to post

Var nettopp innom både SrfSnoSk8 og Rå Sport her i byen. Blir nok et Starboard Go på meg om ikke lenge. Skal titte litt på brettene på messa, for RÅ hadde lånt ut sine dit. Har fått anbefalt disse Starboard Go overalt hvor jeg har henvendt meg, så da er vel det riktig. Blir med 6,5 kvm. seil. Brettet tenker jeg blir 170 l eller kanskje litt større.

Blir moro!

Link to post

til 10 lapper? syns egentlig ikke det er så dyrt, vi er 2 eller 3 som skal dele på dette også så da blir det bare pes å lete etter brukt... Hva må en regne for en barnerigg?

Link to post

10 lapper for en komplett ny pakke er ikke så dyrt. Du må nok regne med et sted mellom 2500 og 3500 for en komplett barnerigg.

Litt info her: Junior Windsurfing

 

Jeg vet ikke hvor oppdatert den siden er, men tror ikke prisene har forandret seg mye de siste årene.

 

Jeg kjenner ikke til Starboard Rio, men det ser ut til å være et spennende brett. Disse brettene vil ikke være like stødige som rene nybegynnerbrett som Start, Viper eller N'trance. Men Rio har jo et mye større utviklingspotensiale og

man vokser fort fra et rent nybegynnerbrett.

 

Har man mulighet for å ta et kurs så vil jeg absolutt anbefale det, da kommer man fort i gang på et skikkelig stødig nybegynnerbrett. Etter kurset er man praktisk talt klar for å gå over til et litt mer viderekomment brett som f.eks GO eller Rio.

 

Når dere kjøper brett så kan det være lurt å velge seilstørrelse utifra hvor mye det vanligvis blåser der dere skal seile og utifra vekten på seileren. En kraftig kar på 100+ kg bør nok vurdere rundt 7.5 kvadrat, mens en ungdom på 60 kg vil klare seg med 5.0 kvadratmeter hvis man seiler et sted hvor det jevnlig blåser mer enn 8 meter pr. sekund. Blir man skikkelig ivrig så må man etterhvert ha flere seil og flere brett :smiley:

 

Jeg har f.eks 3 brett og 6 seil, bruker alle i løpet av sesongen som starter 1. januar og slutter 31. desember :yesnod:

Link to post

Du skal få mitt gamle Sailboard A-brett gratis om du henter det. :cheers:

Det brettet kan sikkert gjøre seg som en bardisk eller noe :cheers:

Men for å oppdage gleden ved windsurfing så vil jeg absolutt anbefale at man står over alle brett som er mer enn 10-15 år gamle.

Edited by HelgeO
Link to post

Seilet mye på 80 og 90 tallet , seilet mest sinker slalom og wavebrett så er ikke helt relevant i denne tråden men siden det er brettseilere her som svarer så lurer jeg på noen ting når jeg ser en del av de nye brettene som brukes nå.

 

De vi seilet med var fra 240 med 60-70 liter til 290 med 85-90 liter og mer tynne og strømlinjeformede enn de brettene jeg ser rundt nå...

 

De var lekende og lette mens de jeg har sett mange bruker nå ser så klumpete ut og brede at jeg undres på om ikke disse vil være tunge å handtere i mye vind med tanke på rask manøvrering, stabilitet i bølger under hastighet osv....sammenlignet mot de før.

 

eller er det fortsatt produksjon av lignede brett mens de fleste velger disse tykke plankene derav min oppfatning av at utviklingen har gått feil vei?

Edited by bukt
Link to post

Jeg begynte selv å seile midt på 80 tallet og har en del erfaring både med gammelt og nytt utstyr. På 80-tallet var alle brett lange og smale og relativt tunge i forhold til volumet. Det var veldig vanskelig å lære seg å seile den gang hvis man ikke var skikkelig dedikert. Etterhvert har utviklingen gått mot kortere og bredere brett særlig på nybegynnerbrett og brett for litt viderekomne. Men det finnes fortsatt rene bølgebrett med volum fra litt over 70 til nærmere 100 liter men de er kortere enn før og sikkert litt bredere, og de er ihvertfall stivere og lettere.

 

Jeg har et 10 år gammelt freeride-brett (Starboard Free 72), det er 272 langt, ca 55 cm bredt og har volum på 96 liter. Har også seilt et 2010 modell Fanatic Freewave 95, det er 240 langt, 61 cm brett og veier ca 6.5 kg. Fanatic brettet var lettere å få i plan, tålte mer vind og var mye mer lekent i bølgene enn mitt "gamle" Starboard.

 

Jeg vil vel si at utviklingen har gått i flere retninger og det finnes nå brett som passer for langt flere seilere og seilforhold enn før. I tillegg vil moderne brett og seil fungere innenfor et større vindområde enn før.

 

Man snakker ikke lengre om lengden på brettene, bredde og volum er mer kurante parametre.

 

Men nå ble det kanskje litt vel mye windsurf-teknisk på et båtforum, er et ganske aktivt forum på SurfersInfo.no

Link to post

Etterhvert har utviklingen gått mot kortere og bredere brett særlig på nybegynnerbrett og brett for litt viderekomne. Men det finnes fortsatt rene bølgebrett med volum fra litt over 70 til nærmere 100 liter men de er kortere enn før og sikkert litt bredere, og de er ihvertfall stivere og lettere.

 

Jeg har et 10 år gammelt freeride-brett (Starboard Free 72), det er 272 langt, ca 55 cm bredt og har volum på 96 liter. Har også seilt et 2010 modell Fanatic Freewave 95, det er 240 langt, 61 cm brett og veier ca 6.5 kg. Fanatic brettet var lettere å få i plan, tålte mer vind og var mye mer lekent i bølgene enn mitt "gamle" Starboard.

 

Jeg vil vel si at utviklingen har gått i flere retninger og det finnes nå brett som passer for langt flere seilere og seilforhold enn før. I tillegg vil moderne brett og seil fungere innenfor et større vindområde enn før.

 

Man snakker ikke lengre om lengden på brettene, bredde og volum er mer kurante parametre.

[/url]

 

Ser den jeg og med letthet i å lære å seile med et kortere og bredere brett, kjøper og den at det nye bredere brettet er lettere å få i plan med bredere bredde og tail, mer lekent vil det jo og bli men vil tro mindre stabilt grunnet bredden(tenker på at det vil sprette mye mer) ... men utifra navnet er det jo et wavebrett... hvor mye vind det tåler har jo litt med areal på finne kontra seil men og grense for brettet når du føler at brettet begynner å "suge" seg fast og gå senere enn det det blåser...

 

lurte litt på om jeg skulle ta opp igjen seilingen når jeg fikk seiler på vannet, tidligere seilet jeg 3 timer i kuling uten prob, beg styrketrening og gikk opp 55kg ren m masse og greide rett over et kvarter i kuling før krampe så da ga jeg meg da muskler veiet mer da oppimot seilingen da det var noen år med mindre vind i forkant... veier greit nå for brett men usikker på om veien tilbake til en kombinasjon mellom utholdende muskulasjon og eksplosiv er for stor...en annen ting er jo som en annen seiler fortalte meg er jo at man alltid ankrer opp i le og da er det mye stress å komme seg ut til vinden med en sinker.... ble det for han iallefall...

Edited by bukt
Link to post

Har jo ikke fått kjøpt meg brett enda, men det nermer seg. Sitter i dag med 3 alternativ;

 

1. 3 år gml Mistral N`trance: kr. 8000,- inkl. trapes

http://www.sbf.no/co...1699/Itemid,56/

 

Ser ut som et bra brett, men det er jo nesten like dyrt som nytt RIO så jeg har gitt et bud så får vi se.

 

2. Starboard Rio med Severn rigg, 9999,-

 

Kvaliteten på riggen var midt mellom billig og dyr rigg...

 

3. Fanatic Viper 285, Ride Fanatic 10 rigg, kr. 11.600,-

 

Ja, så trengs trapes, våtdrakt, barnerigg, hette, sko og handsker, blir ikke helt rimelig dette...

 

Noen anbefalinger? Fanatic Viper friste, Rioen må jeg nok kjøpe i Oslo og få sendt hit eller vente til jeg skal til Oslo i mai...

Edited by bjoris
Link to post

Mistralen ser jo ut som et bra brett til det du er ute etter. Ellers er der jo det du trenger minus barnerigg. Eneste bakdelen jeg kommer på er masta. Har en slik selv og den er blytung siden det er 0% karboninnhold. Den virker helt fint altså, men det blir unødvendig tungt å dra seil.

Bortsett fra det så er de andre komponentene av kjente merker og god kvalitet ser det ut for. Samme bom som jeg har to stykker av bl.a. Seilet ser ut til å være et Fanatic-seil som jeg også har. Laget av North Sails om jeg ikke tar feil.

 

Ser dessuten som Mistralbrettet blir det minste utlegget også siden det kun er barnerigg du trenger i tillegg pluss at du kommer i gang ganske kjapt :)

Link to post

En ting jeg likte med Rio var at det står skrevet på rigg/seil hvordan du skal rigge det opp. Det var ganske genialt, for kan tenke meg at det ikke er lett å huske alt sammen etter kurs f.eks.

:thumbsup:

Link to post

Akkurat riggingen lærer du deg fort. Når du har gjort det et par ganger og kanskje sett et par filmer på youtube så sitter det i fingrene. Er i grunnen bare en måte det passer sammen på. Det er hvor mye ned- og uthal som er litt tricky, men det står jo anbefalte innstillinger på alle seil.

Link to post

Synes Mistralen ser ut til å være et bra valg, ialefall om du får prutet den litt ned :)

Ser ut til at selger har satt den ned til 7000 nå. Trapesen(e) som følger med er også verdt noen kroner, koster fort 500-1000 kr for en god trapes.

 

At utstyret er noen få år gammelt betyr ikke så mye, det holder lenge uansett.

Link to post

3 år gml. Mistral N`Trance Dette til 8 lapper

 

 

5 år gml. Mistral N`Trance Dette til 7 lapper

 

Ser at det er viktig å få med utstyr som trengs, det til 7 lapper har 2 trapeser, men brettet ser eldre ut, er det bare design eller er det også funksjon... har ikke utviklingen gått videre de siste 5 åra?

 

Supert om noen kan vurdere dette utstyret opp mot Rio og Severnriggen...

Edited by bjoris
Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...