Jump to content

Om dykking i media


Komodo

Recommended Posts

MDG på Hvaler foreslår å senke ett eller flere vrak av stålbåter på Hvaler som dykkermål. Det komiske er at en representant for høyre foreslo det samme kun for noen dager siden...

 

https://www.f-b.no/debatt/dyreliv/fiskeri-og-havbruk/hvaler-mdg-onsker-kunstige-rev-til-glede-for-fisk-og-dykkere/o/5-59-1722356

 

 

Hvaler MDG ønsker kunstige rev til glede for fisk og dykkere

Av Halvor Torgersen, styremedlem Hvaler MDG
Publisert:02. januar 2020, kl. 10:53

Hvaler MDG vil senke rengjorte stålvrak på egnede steder for å bygge opp nye rev som kan tiltrekke seg dyreliv og samtidig tilby attraktive dykkermål som kan trekke turister.

 

Vi trenger oppvekstplasser for fisk og dykkermål for turister! Hvaler MDG ønsker å senke rengjorte stålvrak på egnede steder for å lykkes med oppbygging av nye rev og samtidig tilby sporløs turisme.

Mange plasser i verden lages det slike dykkermål ved å senke en stålbåt, ribbet for alle uønskede materialer selvsagt. Disse fungerer som kunstige rev og tiltrekker seg dyreliv fordi hulrommene er perfekte oppvekstområder for fisk. Et eksempel er Salling akvapark i Danmark samt mange andre steder i verden. Dette er på en måte klatreparkenes paralleller under vann.

Dykking på Hvaler er dessverre ikke helt på topp på grunn av vannkvaliteten. Den er ofte dårlig ved Glommas utløp. I tillegg opplever vi at det blir mindre og mindre fisk i havet. Det er en ting dykkere spesielt etterspør; Såkalte «Donald Duck-vrak». Dette er intakte vrak i passelig dybde som en kan svømme gjennom. Slike vrak må en reise langt for å finne og det er ingen i Oslofjord-regionen på lett tilgjengelige dybder. De vrakene som finnes ligger for dypt eller de er brutt ned av bølgeslag.

Vi foreslår å undersøke mulighetene for å få til noe sånt her på Hvaler? Altså en eller flere stålbåter i passende dybde i skjermet farvann som kunstige rev og dykkermål. Det finnes ikke noe lignende i hele østlandsregionen eller deler av Sverige, det vil derfor ha et stort potensial for turisme. Dette er samtidig et fint folkehelsetiltak for fastboende som liker å dykke, spesielt barn og unge. Kanskje Hvaler dykkerklubb kan gjenoppstå? Slike rev vil også bli populære fiskeplasser.

Slike senkede vrak kan settes i sammenheng med de autentiske vrakene og seilskuteforlisene som finnes på Hvaler. Vi har de spennende seilskute-vrakene Lossen, Schleswig og flere andre. Det er ikke mye igjen av disse vrakene, men historiene og utgravingene av dem er veldig spennende, og et godt utgangspunkt for oppfrisking av gammel historie inn i ny setting. Til sammen kan dette bli en stor dykkerattraksjon med sjøfart og vrakdykk som tema. Det burde kunne tiltrekke dykkere fra hele østlandsregionen, samtidig som det danner fine oppvekststeder for sjødyr som kan hjelpe på situasjonen med stadig mindre fisk i havet. For Hvaler MDG er dette å satse på grønt næringsliv med økoturisme og benyttelse av naturgitte ressurser. 

 

 

 

Link to post

Tragisk. Jeg har riktig nok dykket alene ned til propellen min på 0,50 meters dyp, men er det ikke anbefalt å dykke med buddy? Dykker man virkelig alene på større dyp? Jeg har vært med dykker som gikk tom for luft på 30 meters dyp, du gjør ikke det mer enn 1 gang alene.

Link to post
Shore skrev 29 minutter siden:

Dykker man virkelig alene på større dyp? 

 

Det bør man nok helst ikke gjøre. Skal innrømme at jeg har dykket dypt alene, driver ikke med det lenger nå. Men det kommer vel ikke fram av artiklene om han dykket dypt?

 

Link to post

Nei, det står ikke noe spesielt om hvor dypt, men jeg tenkte på større dyp mest som utenfor fjæra. Det står jo også i artikkelen at han tidligere på dagen hadde dykket på Blücher, som jo er temmelig dypt, 90 meter. 

Link to post

Ja jo, alt er relativt. Men når man snakker om teknisk dykking ned mot 100 meter med reabreather som var tilfelle her, er dykking på 0-20 meter i fjæra grunt i mine øyne. Nå vet jeg ikke noe om dybden på det gjentatte dykket (ulykkesdykket), men det forundrer meg at han valgte å gjennomføre et gjentatt dykk etter å ha dykket på Blücher tidligere samme dag. Jeg ville ikke ha dykket dagen etter engang. Selv  om man ikke har symptomer etter et dykk, er det rimelig å anta at det er en grei ansamling av "silent bubbles formation" i blodet etter et langt og dypt dykk. Hovedregel er da å ikke anstrenge seg, og i min bok ville ytterligere dykking resten av dagen utgått. 

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Det anbefales å skru av annonseblokkering for denne siden i nettleseren.