Jump to content

Norrskär 530 HT, oppgradering og dokumentasjon.


emilskj

Recommended Posts

Vi har blitt eiere av en Norrskär 530 HT. Antakelig en ganske sjelden båt, Internett har i alle fall svært lite å fortelle om båten. Derfor tenkte jeg det kunne være greit å dokumentere litt, både for egen og eventuelle andres del.

 

bilde

Båten er relativt fin i pussen til å være fra 1990. I alle fall sånn ved første øyekast...

 

bilde

 

Sånn så det imidlertid ut etter at den ene siden var vasket med Biltema felgrens (oxalsyre) Nå begynner det i alle fall å ligne på hvitt.

 

bilde

 

På babord side har båten ligget å slått mot en brygge. Forrige eier har starte på reparasjon. Jeg startet med å fjerne overflødig sparkel med sikling, og fant ut at skadene langt fra er så store som mengden sparkel skulle tilsi.

 

bilde

 

Ikke noe som ikke kan fikses med vannslipepapir og litt gelcoatsparkel fra biltema.

 

Motoren på båten, er en gammel Johnson totakter, som går som om den var ny men desverre ikke er helt tett i girhuset. Heldigvis ser det ut til at det kan utbedres for en billig penge, og motoren viser ingen tegn til å ha stått eller gått lenge med vann i oljen. Motor skal uansett byttes ut med firetakteren fra gamlebåten, mens gamlebåten og Johnson-motoren avhendes for en slikk og ingenting.

 

Første prosjekt på innsiden av skroget, er å få orden på det elektriske. Båten ble overtatt kjemisk fri for sikringer, med ledninger fra motor, lanterner, vindusvisker, plotter og ekkolodd koblet direkte på batteriet. Som nødhjelp mens jeg venter på forsendelse med sikringsboks fra BEP og Superswitch brytere, har jeg montert hovedstrømbryter, slik at det i alle fall går an å bryte strømmen når jeg ikke er i båten.

 

bilde

 

Som man kan se av bildet, bør også vasking få høy prioritet...

 

bilde

 

Er det noen som på grunnlag av bildene er tør si noe om sjøegenskaper og passende motor? Har bare så vidt prøvekjørt den enda. Båten gjør i dag 25 knop med 50hk. Den virker å gå lett i sjøen, men burde nok hatt en tyngre motor, den tryner litt. I sommer vil den gå med en 40 hk firetakter som er en del tyngre, men jeg ser for meg at båten egentlig hadde kledd en 90-hk godt, den virker ganske kraftig dimensjonert. Man får vel begynne å levere lottokupong.

 

Kommer tilbake med mer etter hvert som pakkene fra Ebay begynner å dukke opp:-)

 

 

Tur- og dugnadsblogg for M/K Straumingen her.
Medlem av Forbundet Kysten

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Da var pakke med pakningsett til girhuset på motoren i hus, og i dag var det tiden for å se litt på den. Fikk løsnet undervannshuset ganske lett, etter å ha funnet den femte bolten som ikke var med på deletegningen :headbang:

 

Der fant jeg relativt kjapt årsaken til at girhuset tok inn vann.

 

bilde

 

Mutteren som holder o-ringen rundt girstangen på plass, har rett og slett skrudd seg ut. Men, tilstanden på diverse gummi så heller begredelig ut, så jeg bestemte meg like vel for å bytte det jeg fikk til å bytte.

 

For å bytte o-ringen på girstangen, må girstangen skrus ut. Det er viktig at den kommer tilbake i samme posisjon, så her må det måles:

bilde

 

Fikk også byttet tettingen under impellerhuset, og gummi i overkant av impellerhuset. Burde selvsagt også byttet impeller, men hadde dessverre ikke hatt åndsnærværelse til å bestille denne. Den gamle fikk raust med silikonspray og ble satt på plass igjen. I settet med tettinger fulgte det også med simmiringer til drivakslingen, og noen o-ringer som skal være lenger ned i systemet. De gjenværende skruene og delene satt imidlertid såpass godt, at jeg valgte å avslutte her, og montere det hele sammen igjen.

bilde

 

Foreløpig prøvekjøring med hageslange tyder i alle fall på at vanninntrengingen er kraftig redusert, må bytte olje enda et par ganger og prøvekjøre på sjø før man har fasiten i hende.

Tur- og dugnadsblogg for M/K Straumingen her.
Medlem av Forbundet Kysten

Link to post
Share on other sites

Hei

 

Pakningssettet fant jeg på ebay, kjøpte fra en tilfeldig selger som tilbød frakt til Norge. Kostet 36 dollar inkludert frakt.

 

NM? ja si det. Tok det på feelingen, brukte en svært liten skralle, og tenkte hardt på at huset var laget av plast:-)

 

60Hk ligner men er ikke 100% lik. 40hk, 48hk og 50hk er helt like. Du finner sprengskisser og alle nødvendige delenummer her. (klikk på "view parts catalogs uten å skrive noe, deretter velger du motor)

Tur- og dugnadsblogg for M/K Straumingen her.
Medlem av Forbundet Kysten

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...