Jump to content

Nye teiner 80 % krabbe, 20 % hummer - skotte eller vestlands?


Mastiff

Recommended Posts

Jeg har tenkt meg til OK Marine i Søgne på mandagen for å kjøpe noen teiner til erstatning for de billigteinene jeg har brukt i en del år (den klapptypen som koster en femtilapp eller så). Jeg vurderer også å sette en teinehaler på båten, for da kan jeg bruke tyngre teiner. Jeg vil fiske krabber fra våren og fram til hummersesongen, og så vil jeg være med en måneds tid eller så av hummersesongen. Så det viktigste er at de fisker krabbe godt, men hvis de funker like bra til begge deler, er det jo en fordel. Jeg tipper at det bør være skotteteiner eller vestlandsteiner rundt 14 kilo som er svaret, men hvilken av dem tror dere er best?

Link to post
Share on other sites

Som regel fisker hummerteiner best på krabbe :crazy::lol:

 

Er vel delte meninger om hva som er best av skotte- og vestlandsteiner til hummer, men tror ikke hummeren bryr seg særlig om utseendet. Skal du fiske MYE krabbe, er vel vestlandsteinene greiere å håndtere krabben ut av, pga det store lokket som åpnes oppe (i motsetning til på sidene på skotteteiner). Begge fisker godt, kommer vel mer an på fiskeren og plassene.

 

Når det gjelder hummeren, er det mange som mener at det viktigste er at teinene "står godt", DVs fordel at de er tunge og ikke beveges av strømsjø.

 

Har sjøl dratt teiner for hånd, er relativt fersk i gamet, har hatt lette skotteteiner på 8-10 kg og noen fisketeiner i tre. Nettopp fått elektrisk teinehaler som jeg bestilte, skal monteres i båt snart. Må ha 3-4 nye teiner i år, mulig jeg kjøper noen skotteteiner som er litt tyngre enn de jeg har hatt til nå.

Link to post
Share on other sites

Ja. Det stemmer det. Noe liker det ene, andre foretrekker det andre. Men er vel større utvalg i skotteteiner mtp ulik vekt, har vel stort sett vestlandsteinene i tunge vekter (14 - 17 kg).

 

Forskjellene i vekt er som regel kun tykkelsen på jernstenger som danner rammen i teina. Skal en f.eks. fiske på en grunne med mye strøm, der teinene kan bli slått fram og tilbake mellom stein, er jo tyngde og soliditet viktig.

 

Brukt mine lettere skotteteiner (Skagerak Trål / Netthandelen) i 2 år nå, men er omtrent like fine som nye. Men fisker på forholdsvis beskyttede plasser ennå. Ofte i bunn på skråninger. Synes skotteteinene er like greie som vestlandsteiner jeg da, og i forhold til å knote med løs agnpose i eldre treteiner er jo begge ren luksus.

Link to post
Share on other sites

Ja, treteiner er så 1970 for meg... Hadde en onkel som fisket mye med sånt, husker at man omtrent kunne gå tørrskodd ut fra brygga når han vannet dem før sesongen! Men han fikk en god del også.

 

I høst fikk jeg én stakkars, liten hummer (som for øvrig smakte helt utmerket som lunsj for meg og kona på nyttårsaften) og en solid bunke krabber på de billige klappteinene jeg hadde i lenker. Jeg hadde også to Biltema-hummerteiner, men der fikk jeg ikke noe som helst! Lurer på om jeg kanskje bør legge inn noe ekstra vekt i de teinene for at de skal ligge stille på bunnen. Jeg fisker uansett ikke hvis det er for ille vær, gidder ikke ta noen sjanser.

 

Noen av krabbene under hummerfisket var nesten tomme, andre var veldig fine etter at jeg hadde matet dem i en ukes tid i sanketeine. Og smaken var mye bedre enn den på krabbene som selges i fiskedisken på Meny i Mandal! Lurer på om ikke de kommer fra Vestlandet, eller noe.

 

Jeg tror jeg skal satse på OKmarines agnpellets i en agnboks i årets hummerfiske og se hvordan det funker. Jeg brukte tunfisk og kattemat i fjor, men folk fikk mer på sur makrell i det samme området. Ifølge OKMarine fisker pelletsene deres like godt som tradisjonelt agn. Jeg skal bort til Søgne og handle teiner mandag (kanskje tirsdag, det er visst meldt noe fuktig som faller ned fra himmelen i morgen og mandag formiddag, og jeg er en tur hjemom nå og skal kjøre Honda Blackbird de to timene (med bil, så noe mindre med sykkel...) til hytta. Kall meg en pyse, men jeg liker ikke å kjøre en mc med rundt 180 hester i regnvær! ;) Kanskje jeg til og med prøver et par skotteteiner og et par vestlands og ser hva som funker best for meg. Jeg har jo god tid til å eksperimentere!

Link to post
Share on other sites

Første året med hummerfiske prøvde jeg meg med lette firkantete krabbeteiner, og noen klappteiner. Ble masse krabbe, tang og tare... Men ingen hummer. Så tyngre teiner må til. Er ingen storfisker ennå (ble 7 jeg kunne beholde i fjor, 13 inkl rognhummer / undermåls), men følte oddsen ble bedre etter jeg fikk meg ekkolodd i båten.

 

Har ikke hørt noen prøve med agnpellets til hummer, men vet blir brukt til bl.a. kreps. Går i sur sild og makrell hos oss. Poenget med surt agn er at krabben er mindre glad i dette, er teina full av krabbe når hummeren kommer luskende vil den helst sky unna. Men folk bruker jo litt av hvert, fra stor-rydding i fryseren til hermetikk.

 

Var vel en på BP her som skrev han hadde prøvd hundemat på boks, ble ikke noen hummer, men krabben gjødde visst fælt når han dro teina opp i båten :lol:

Link to post
Share on other sites

Hundemat lukter ikke nok! Jeg har til og med hørt om folk som bruker døde katter som agn, så hummeren kan gå på mye rart... Men OKMarine svarte i en mail at pelletsene deres ikke fisket krabbe noe særlig, for jeg lurte på å bruke det til krabbeagn. I så fall er jo det bra, for hvis jeg kan bare sette ut teiner med pellets og stikke ut og sjekke dem hver eller annenhver dag, uten å måtte bytte agn mer enn ei gang i uka, eller noe sånt, er det jo perfekt! Slipper griseriet med makrell (som er standarden helt her nede i sør). Men først og fremst skal jeg eksperimentere litt mer med krabbefiske! Hvis jeg da får noen hummer, vet jeg hvor de står. For to år siden, da jeg fisket krabber mye av sommeren, fikk jeg flere hummer enn jeg fikk i høst. Jeg er slett ikke overdrevent lovlydig, fartsgrenser og sånt plager meg ikke. Men akkurat å slippe uti hummer utenfor sesongen, og slippe uti for små hummer og rognhummer, er jeg ganske nazi på. :yesnod:

Link to post
Share on other sites

Jeg tipper at det bør være skotteteiner eller vestlandsteiner rundt 14 kilo som er svaret, men hvilken av dem tror dere er best?

Jeg har begge typer og begge fisker bra med krabbe og hummer.

De vestlandsteinene jeg har er vel de samme som OK selger.

Skotteteinene jeg bruker er av den korte typen uten kammer, ca 65 cm og 8 kg

Jeg foretrekker denne typen da de ikke tar så stor plass i båten.

Jeg kommer nok til å gå til anskaffelse av disse når jeg neste gang handler teiner

http://www.okmarine.no/krabbeteiner/krabbeteine--skottemodell

Link to post
Share on other sites

Husk at det er ulike krav til fluktåpning. Fisker du etter krabber utenom hummersesongen så skal fluktåpningen være hele 80mm

Har fisket hummer og krabbe i årevis så for min del er jeg rimelig opplyst hva angår størrelse på rømningsveier

Handler du nye teiner i dag så kommer de fleste med rømningsveier på både

60 mm og 80 mm slik at de kan brukes til å fiske både hummer og krabbe.

Redigert av Zenit (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Ja, jeg var i går (vel, forgårs, siden klokka er over tolv, men altså på mandag) og kjøpte fire vestlandsteiner standard. Har også kjøpt en teinehaler, og kombinasjonen fungerer utmerket. Hadde litt for gammelt agn (halvråtten makrell fisker ikke krabbe så bra, og den var ikke råtten nok til å lokke hummer), men jeg fikk da tre krabber i den ene teina som hadde litt mindre råttent agn. Nå har de alle fire fått ferskt agn. :smiley:

 

Og fluktåpningene er av den doble typen, så i øyeblikket er det full åpning. 1. oktober blir det pellets som agn og ned på 60 mm åpning. Og kanskje en kort bønn til Neptun... :lol:

Link to post
Share on other sites

Og det varte ikke lenge! :cryin::headbang: :headbang: :headbang: Kom ut i dag, og da var det tre teiner igjen! De lå i det samme området, på 26 meter og dypere. Har ringt onkel Lakris og kystvakten, de første hadde iallfall ikke tatt den. De andre skulle undersøke. Jeg vet det hender at folk tjuvtrekker her, men teinetyveri var nytt for meg! I verste fall har noen trekt den, tømt den og satt den ut igjen på for grunt vann, så Kystvakten har tatt den. :nonod:

Link to post
Share on other sites

Aldri prøvd pellets tidligere, men jeg vil prøve i år. I fjor var det som sagt halvråtten kattemat og tunfisk. Tunfisk i gelé så ut til å fungere best, men jeg fikk bare én hummer. Jeg skal også fiske litt makrell på slutten av sommeren og fryse det ned. En av de som får en del hummer i området, bruker makrell rett fra fryseren, så den er ikke råtten. Det kan bli interessant å prøve. Jeg brukte også litt fisk (avkapp fra torsk og sånt), men da ble det bare noen få krabber.

Link to post
Share on other sites

Og det varte ikke lenge! :cryin::headbang: :headbang: :headbang: Kom ut i dag, og da var det tre teiner igjen! De lå i det samme området, på 26 meter og dypere. Har ringt onkel Lakris og kystvakten, de første hadde iallfall ikke tatt den. De andre skulle undersøke. Jeg vet det hender at folk tjuvtrekker her, men teinetyveri var nytt for meg! I verste fall har noen trekt den, tømt den og satt den ut igjen på for grunt vann, så Kystvakten har tatt den. :nonod:

 

Min erfaring er at det er en del problemer med tyveri i / og av teiner i sommerferien. Enkelte "turister" har et annet forhold til dette med moral mtp tyveri av fangst / teiner enn fastboende. Har sjøl opplevd at det har vært folk i mine krabbeteiner i ferieukene.

 

Kan også være at det har vært noen i dine teiner og tatt krabber, og kastet teine uti igjen på for dypt vann, slik at blåse har gått under. Uansett: J..... irriterende! :headbang:

Link to post
Share on other sites

Det er mulig, men de måtte hevet den ut et stykke unna, for tauet er rundt 40 meter, og der jeg hev dem uti, er det 27 meter, opp til 35 på det dypeste. Hvis jeg hadde fått tak i dem, ville det bokstavelig talt vært "folk i teinene", som opphakket agn! :smash:

Link to post
Share on other sites

  • 1 måned senere...

Vel, da er sommersesongen godt over, og etter hvert fikk jeg teken på disse teinene. Med riktige fangststeder var det som regel rundt 15 krabber hver gang jeg trakk de tre, og det var til og med noe i noen av dem... Denne helga setter jeg dem for siste gang i år etter krabbe. Jeg får en kompis på besøk østfra på hytta, så han må jo nesten smake på Sørlandets rødbrune gull!

 

I morgen skal jeg dessuten til OK Marine og kjøpe flere teiner av samme typen, for nå nærmer jo hummersesongen seg også! Men med den billige teinehaleren min fungerer det bare helt ypperlig å bruke disse tunge teinene.

 

Skal i år prøve med tre typer agn: makrell, pellets og tunfisk (som jeg fikk den ene som var stor nok til å beholde i fjor på). Men i år skal jeg ta kjøpe 20 bokser tunfisk, ta innnholdet ut av boksene og legge alt sammen i en litt stor plastboks sånn at dte råtner bedre på et par uker. Så bruker jeg OK Marines agnbokser å helle dem i etterpå (sannsynligvis med neseklype eller gassmaske på...). Dette kan bli spennende!

Link to post
Share on other sites

Hmmm. Egentlig ikke. De er litt i letteste laget. De jeg bruker, veier 17 kilo og er j... tunge å trekke for tjuvtrekkere, som det er litt av her. Jeg ble frastjålet ei teine i starten av sesongen (står over), men de orket ikke å røre de andre teinene som lå like ved. Skurkene her er dovne! ;) Nå har jeg seks 17-kilos, og jeg nøyer meg med det for i år. Samtidig liker jeg virkelig at teinene mine er lette å agne med tilgang utenfra, og at de bare kan settes på høykant oppi krabbekassa med soverommet ned, så kryper krabbene ut av seg selv i løpet av et minutt.

Link to post
Share on other sites

Vil i høyeste grad anbefale disse http://no.carapax.se/teiner-feller/krabbe/hummerteine-yrkesfiskere-1.html fremfor ok-marine sine sammenleggbare. Har begge deler selv. Grunnen er at dem har en langt mer funksjonell åpne/lukke anordning.

Jeg har også den typen fra ok-marine som Zenit anbefaler/nevner litt lenger oppe i tråden her. De fisker helt greit - både hummer og krabbe.

Link to post
Share on other sites

De så ikke så verst ut, men siden jeg bare fisker med 6 teiner, er det egentlig ikke nødvendig med sammenleggbare. Og jeg liker de store vestlandsteinene med soverom. Særlig fordi de er så tunge å dra at de som vil tjuvtrekke uten teinehaler, virkelig må slite for det! Jeg er nesten helt sikker på at det var derfor jeg mistet én teine da jeg begynte å fiske krabber i sommer, og ikke flere. De orket å dra opp én, men så ble det for mye for dem. Skurker er dovne! :giggle: Jeg satte for øvrig ut tre av dem før helga og fikk som vanlig et snitt på fem krabber per teine. Noen var for små til å beholde, men det var nok til en meget god krabbemiddag lørdag kveld, og da spiste vi bare halvparten. Resten gikk i fryseren. Etter min erfaring tåler uåpnede krabber frysing mye bedre enn reker.

Link to post
Share on other sites

hehe. Det er ikke for lagringen sin del at disse blir anbefalt. Det er fordi dem fisker utolig bra - både hummer og krabbe. Samt at dem er utrolig brukervennlige. Åpner opp i toppen - og vips så har du tilgang i hele teina ;) Ellers så må jeg si at jeg liker teorien din med dovne skurker. Mulig du er inne på noe der.

Link to post
Share on other sites

Du er jo ikke så langt unna Mandal. Hva slags gjennomsnittsantall av krabber pleier du å få i de teinene, i forhold til andre teiner? Ellers klarer jeg meg veldig greit med åpning i enden, nesten alle krabbene er jo i soverommet, og jeg setter den på høykant på den lave fiskekassen jeg har i båten, så er de ute og nede i den i løpet av et halvt minutt. Uten at jeg trenger å brekke noen løs og rive av klørne. :smiley:

Link to post
Share on other sites

Vel. Jeg bor jo i havgapet her på Lindesnes så gjennomsnittstall blir jo helt vilt. Jeg kan kjøre en nm ut i havet eller to - Da fyller jeg den sammenleggbare til randen. Altså; så mange at det rett og slett ikke er plass til fler. Nå setter jeg dem like utenfor moloen her - slik at jeg får trukket dem når jeg ønsker - ikke bare når været tillater det. Da er det veldig beskjedent. Så gjennomsnittet avhenger av plassering. Det jeg kan si er at den sammenleggbare fisker best av teinene som jeg har. Til neste år blir det nok 5 til av den sorten. Nå har jeg kun en. Det som jeg også liker med den er at rusekalvene ikke begrenser hummerstørrelsen. Her kommer alt inn ;) Det er min helt klare favoritt. Det var den jeg startet å fiske krabbe med. Så trodde jeg at andre muligens var bedre. Nå jeg har prøvd andre - men jeg tok feil.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...