Jump to content

Fryse krabbe levende?


fs

Recommended Posts

Har aldri fryst krabbe eller hummar levande. Har høyrd at dette skal vere ein likeverdig måte å avlive skaldyra på. Når dei blir lagt i frysaren, skal dei ganske rask bli bedøvde, og på den måten få ei human avliving. Hadde vore fint om nokon kunne stadfeste om dette er riktig.

 

Den alternative måten for å fryse ukokt hummar, er å stikke han i hovudet med kniv. Dette skal vere ein "godkjent" måte å avlive hummar på. Å stikke krabbe er eg meir usikker på.

Link to post
Share on other sites

Jeg pleier å kakke krabben i hodet med en tresleiv, før jeg drukner den i vasken. Deretter kan den fryses. :lol:

Beklager, kunne ikke la vær. Skal ikke uttale meg om hva som er best.

Vet at det er en del forskjell på ferske og fryste krabber. Ønsker du å fryse krabbe mens de er rå for smakens skyld? Alle jeg kjenner koker krabbe og hummer før frysing. Men jeg vet at mange koker hummer for deretter å fryse de ned i melkekartonger med vann oppi for å bevare smak/konsistens. Mulig dette også kan gjøres på krabbe?

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Har kjøpt frossen og ukokt kongekrabbe, som smakte fortreffelig.

 

Så det må da være en mulig løsning å fryse fersk og ukokt krabbe?

---

 

Uten å ta debatten, å fryse i hjel tror jeg må være temmelig humant, også for en krabbe.

Link to post
Share on other sites

Jeg vil da mene at nedfrysing er en human avlivningsmetode. Dyret går i døs/ koma ved nedkjøling og døden inntreffer etter dette. Prosessen er såvidt omtalt i Pdf som er linket her over, uten å gi noe klar konklusjon utover at kvaliteten muligens foringes noe.

Som jeg skrev i første innlegget, så kjenner jeg til at enkelte praktiserer innfrysning av levende hummer, med godt resultat. Det finnes også litt på nettet mht hummer og kongekrabbe, men finner lite angående vanlig krabbe.

 

Jeg er litt engstelig for tineprosess og påfølgende koking, da dyret etter turen innom fryseren nå er dødt, rått og med intakt pave. Vil det kunne være noe risiko forbundet med en slik fremgangsmåte?

Link to post
Share on other sites

Krabbe fraktes levende på is. Altså liggende i isoporkasser med isbiter i.

Jeg antar dette må anses som akseptabelt og innenfor, siden det faktisk praktiseres.

Men vi snakker da om levende krabbe, men transportene kan foregå i dagevis.

 

Man skal heller ikke glemme at en norsk krabbe opplever store deler av året/livet i badevann som er så kaldt at vi båtfolk neppe ville overlevd stort mer enn en halvtime, så at de er rustet for å tåle kulde uten lidelser tror jeg man må kunne anta.

 

Kokt og så frosset krabbe er jeg ikke glad i. Men fersk frosset kongekrabbe som kokes etter tining er jeg meget glad i (som Pinkvin), så om frysing av levende krabbe faktisk gir ett bra resultat så er jeg interessert i å høre mer om det.

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Jeg liker krabbe/hummer/kreps osv med en liten lunk etter koking. Kald er ekkelt... det er noen av fettstoffene som stivner og ødelegger for meg.

 

Om jeg kan fryse krabben ukokt ville det være perfekt. Da kan den kokes etter tinging og nytes smålunka.

Link to post
Share on other sites

Apropos lunken krabbe ;

Da jeg var liten fikk vi klar beskjed om å vente til krabben var avkjølt før vi kunne spise.

Dette prøver jeg å praktisere fortsatt, men en liten lunk har den ofte når jeg begynner.

Kona er ikke vandt med dette og mener det er tull.

Vi har googlet og sjekket, men ikke funnet noe som bekrefter min barnelærdom.

Men hun som ofte tjuvstarter krabbefesten før meg får faktisk vondt i magen innimellom, så jeg er fortsatt usikker.

Noen som vet ?

Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie

Link to post
Share on other sites

Apropos lunken krabbe ;

Da jeg var liten fikk vi klar beskjed om å vente til krabben var avkjølt før vi kunne spise.

Dette prøver jeg å praktisere fortsatt, men en liten lunk har den ofte når jeg begynner.

Kona er ikke vandt med dette og mener det er tull.

Vi har googlet og sjekket, men ikke funnet noe som bekrefter min barnelærdom.

Men hun som ofte tjuvstarter krabbefesten før meg får faktisk vondt i magen innimellom, så jeg er fortsatt usikker.

Noen som vet ?

Jeg Tror dette er en myte. Hvet det er mange som er nøye på dette men skjønner ikke helt hvorfor..

 

Jeg tar dem rett fra koka og på bordet, verken meg eller gjester er noen ganger blitt syke.

 

( beklager avsporingen på tråden din)

larss

Link to post
Share on other sites

I USA er det helt vanlig med steamed lobster som fortsatt er bortimot rykende varm når man spiser den og med smeltet smør. Kan sågar kjøpes i veikanten i f.eks New England. Ellers kan det anbefales gratinert krabbe og den er jo også rykende varm fra ovnen så at krabbe/hummer skal spises kald er nok heller en norsk tradisjon.

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post
Share on other sites

For å forlenge holdbarheten på det eg henta opp av sjøen kjøpte eg denne.

 

http://www.obhnordica.no/vakuumpakkere-1019.aspx?ProductID=PROD809

 

Liker du varm krabbe er det bare å legge dei forsegla posene i panna.

Eg bruker å ta ut rogna å legge den tilbake i skallene og vakumere dei for seg selv og klørne for seg.

Hummer er litt vanskligere for det er så masse som stikker ut og punkterer posene,pakker dei godt inn i alu.folie før vakumering.

Anbefales :yesnod:

Link to post
Share on other sites

Skalldyr dør hurtig i minusgrader. Gjellene fryser til is og de kveles fort.

Dyreplagerdebatten vil jeg ikke gå inn på her.

Har ikke spist krabbe som har vært fryst før koking, så om det er bra mat aner jeg ikke, men har ikke smakt noe skalldyr som smaker bedre etter å ha vært fryst.

Link to post
Share on other sites

De er best ferske, forstår jo det.

Ønsket om nedfrysing må sees i sammenheng med store fangster. Ikke alltid man klarer å hive innpå "dagens fangst" Senest nå i helgen fikk jeg 15 krabber i EN hummerteine. Det hadde vært suverent dersom man kunne fryse ned og koke etterhvert utover vinteren.

Alternativet med å koke for deretter å fryse ned synes jeg forringer kvaliteten vesentlig.

Jeg vet at nedfrysing av levende hummer praktiseres, er det virkelig ingen som har kunnskap om denne metoden mht krabbe. Mht det humane som mange her påpeker, så kan jo krabben alternativt stikkes/drepes før nedfrysing.

Det jeg funderer på er hvorvidt denne prosessen er trygg, samt selvsagt kvalitet/smak. Jeg er bla. bekymret for at paven sitter i under nedfrysing/opptining. Kan det ev. være farlig å spise dette kjøttet?

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...