Jump to content

Hvilken materialtype brukes vanligvis til spant i plattgattere?


Oden

Recommended Posts

Hei. Emnetittelen "Plattgatter" er ikke godkjent ifølge forumreglene. Du bør forandre emnetittelen til noe mer beskrivende for hva du lurer på, f.eks. "Hvilken materialtype brukes vanligvis til spant i plattgattere?". 

 

Når det gjelder spørsmålet ditt vil materialer som furu og til dels gran fungere. Furu er vanligvis tyngst av disse, mer motstandsdyktig mot fukt og tar impregnering godt, mens gran (vanligvis) er en langt lettere materialtype, som ikke kan impregneres. Gran må derfor lakkeres/males eller sauses inn med f.eks. epoksy for å hindre at fukt trenger inn. Styrkemessig sett vil gran i de fleste tilfeller være godt nok, så lenge den ikke er alt for hurtigvokst og årringene får stå den veien styrken trengs.

 

Kryssfiner kan også brukes til spant, bare du dimmensjonerer for dette da selv kvalitets kryssfiner vanligvis har mindre langsgående styrke per lengde og vekt enn heltre (halvparten av fibrene går 90 grader i forhold til hverandre). Kryssfiner er fint å bruke hvis du skal lage hel- eller delvis dekkende skott, men skal spantene være slanke bør du heller velge heltre med langsgående årringer, for styrkens del.

 

I mer klassiske runabouts brukes også eik og i enkelte tilfeller ask. Disse treslagene har meget høy styrke, men er tunge materialer. Eik er mest varig i et fuktig miljø, men også denne trenger impregnering og overflatebehandling. Ask er ikke glad i fukt, men kan være svært pent og dekorativt.

Redigert av Hakkannen (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...