Jump to content

Mus i båten!!!


Viksund Bravo

Recommended Posts

Hei båtfolk!

Var nede å så til båten, og jammen har det vært mus på sjokoladen, og de har gnaget på andre ting i skapet :cryin:

Er det normalt at mus kan ta seg inn i båten??? Den ligger fortøyd ved et jorde, og de må jo ha klatret på fortøyningen?

Ganske irriterende å måtte tømme ut av skaper og div.. Har satt opp 2 musefeller i håp om å knekke bastardene :smash:

Mener det går an å montere "tallerkner" av plast på fortøyningen, slik at de ikke kan komme forbi...?

 

 

Christian

Jeg er veldig impulsiv bare jeg får tenkt meg om....

Link to post
Share on other sites

Er det normalt at mus kan ta seg inn i båten??? Mener det går an å montere "tallerkner" av plast på fortøyningen, slik at de ikke kan komme forbi...?

Christian

<{POST_SNAPBACK}>

Om det er så normalt med mus ombord vet jeg nå ikke, men rotter har jo vært et problem for skip fortøyd i land,- derfor slike "tallerkener" som du nevner.

 

Jeg la forresten merke til nå i sommer, på et cruiseskip som lå fortøyd ved kai i Oslo, at slike "tallerkener" var montert på tauene. Her var det imidlertid så store glipper at de rotter og eventuelle mus som skulle forsøke å komme seg ombord ikke ville hatt problemer med å forsere "tallerkenene". Syntes for meg slik at disse var montert for syns skyld, men det var nok falsk trygghet, dessverre... :sad:

 

Det kan tillegges at disse "tallerkenene" ikke var av plast, men av metall.

Redigert av Baltic (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Har aldri opplevd mus i båten, men i bilen! :cryin: Fy for s...

Tok nesten 20 stk i felle, men da jeg så at de begynte å gnage ledninger, la jeg ut gift!

Da spiser de den i stedet for inventaret - du får muselik i båten, :eek: men disse tørker fort ut.

Litt lukt kan det bli, men dette er å foretrekke framfor å bli nødt til å skifte hele ledningsnettet!

Link to post
Share on other sites

Jeg hadde mus i båten i fjor vinter (2004-2005), har ligget på vannet siden 2003, så trossene må være ankomstveien. Har planer om å legge ut stoppere på tauene i vinter, slik at tørrvarene får fred for småkrypene. Kommer også til å legge ut gift. Det er skjelden at musa dør inne når den har fått i seg gift, de blir vanvittig tørste, (tørker ut) og trekker ut i det fri for å finne vann.

Båthistorikk fra 1959: Tresnekke, 20 fot, Penta 2 sylinder, bensin. Trebåt, klinkbygget, 16 fot, Johnson 5.5 HK. Mørebas 16 fot, Johnson 25 HK. Trifoil 15 fot, Mercury 35 HK. Trifoil 17 fot, Mercury 65 HK. Myra 21, Volvo MD2B. Furuholmen 30, Farrymann 30HK. Skarpnes 30, Volvo MD40B. Broom 37 Ocean, 2x Perkins 6.356 HM. GibSea 522 Master, genoa, 96 kvm, storseil, 54 kvm, Perkins 4.236, 80 HK.

Link to post
Share on other sites

Mener det går an å montere "tallerkner" av plast på fortøyningen, slik at de ikke kan komme forbi...?

Rottefangere, gjerne i stiv plast gjør susen. For mus holder det med diameter ca 15cm. Lag senterhull litt mindre enn diameteren på fortøyningstauet og litt ut av senter. Klipp inn til senter der avstanden er størst til periferien slik at når du henger dem på tauet vil klippinga henge ned. Gjør det vanskeligere for musa å eventuelt prøve å forsere langs den sprekken. Skal du stoppe rotter er det en fordel å øke diameteren litt, 25-30cm. De er noen smarte jævler og kan alt om rottefangere.

Kjekt å ha uansett. Tar ubetydlig lagringsplass og rotter og mus finner du i alle havner.

Link to post
Share on other sites

Takker for tips!

Det med katten var heller ingen dum ide

Skal jammen lempe den ombord når jeg får båten hjem i tunet. Den er en ivrig jeger og har dradd utallige mus (og orm!) inn gjennom kattedøra.... Selvølgelig midt på natta og stolt som en hane.....

Da jager den byttet rundt og lager masse leven, så matfar må stå opp å avlive byttet en gang for alle. En av ulempene med kattedør- kan man si... :rolleyes:

 

Christian

Jeg er veldig impulsiv bare jeg får tenkt meg om....

Link to post
Share on other sites

rottefangerne brukes av alle skip i handelsflåten idag. Fra skipets side for å holde skipet rent. Fra landsiden for å holde havnen ren, samt at dei mye omdiskuterte skjermene no er blitt påbudt ihht ISPS koden for å "hindre" Terrorister å klatre ombord/iland, allt etter som.:::::::: Lenge leve galskapen.... :confused:

om du lager " klipper" av plast som foreslått tidligere,eller bruker eitpar trekter skulle begge deler funke. lykke til

 

mvh starpowr

Link to post
Share on other sites

  • 4 uker senere...

har båten på land i vinteropplag - og var å tømte fuktoppsamlerne for vann i dag. oppdaget at en svamp som ligger under lanterne/antenne masta (denne er lagt ne for vinteren) foran cockpit var smuldret helt opp og lå spredd utover. ved nærmere øyensyn var det fullt av muselort på fordekket. ble overrakset - og bekymret. har de først brydd seg med å klatre opp på båten finner de vel fort veien inn også (kalesje båt). bekymret for diverse utstyr, elektrisk opplegg samt puter (som jeg desverre ikke har plass til hjemme).

 

får vel finne frem litt gift å sette frm og håpe at det ikke er for mange krek i omløp, og at det ikke er gjort skade på ledninger og lignende. irriterende.

Link to post
Share on other sites

Hei

Jeg vet ikke hva som er værst, mink eller mus.

Fikk en skabbete villmink ombord en gang, ikke

gikk jeg ombord før minken var i land. :headbang:

Ble noe forsinket med hjemtur, ringte hjem og

sa at jeg hadde en villmink ombord.

Husets herskerinne tolket dette med villmink i

værste mening, og humøret var deretter. :discuss:

mvh

giver

Link to post
Share on other sites

  • 9 år senere...

Jeg løfter denne tråden fra 2005, for den er vel like aktuell i dag som for 9år siden.

Fant noen tips som kan være nyttig, men er det ikke nok å bare sørge for at mus/rotter/mink ikke finner mat ombord? Vi pleier alltid å legge alt som er spiselig inn i kjøleskapet når vi forlater båten.

Link to post
Share on other sites

Jeg var plaget av mus i kjelleren på hytta i høst. Der var det ikke noe spiselig, men gummien på håndtaken til overfresen min, pakninger på en askesuger mm fikk unngjelde. Så de er ikke nødvendigvis så opptatt av mat, alt som er gøy å gnage på er utsatt;-)

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Musefeller i båten er en selvfølge. Det har det vært siden jeg hadde besøk om bord for ca 15 år siden. Hadde besøk et par år, men ikke etter det. I år har jeg faktisk glemt fellene. Får bli ved neste tur til båten. Har hatt 3-4 mus i fellene i garasjen allerede. Etter at bilen måtte på verksted for musegnaging mottorrommet står det alltid feller der. Blåser, regner eller er det kaldt trekker de inn.

Link to post
Share on other sites

Av alle mulige risiki man må ta høyde for som båteier ... så har "mus" så langt gått under radaren min. Dette fortjener vel å bli nevnt i båtwiki. Jeg har laget en artikkel mus med foreløbig svært kortfattet tekst:

 

Mus i båt kan raskt medføre verditap og luktproblemer, men det som kan være særlig alvorlig i båt er skader på det elektriske anlegget og påfølgende brannrisiko.

 

Man kan forebygge med sperrer/krager på fortøyningstau, musefeller, gift og ved å ha med seg en katt ombord.

Jeg tenker å legge til noen linjer om hva som øker eller reduserer risikoen ... som f.eks. at man skal være var på år med mye mus. Jeg har mange spørsmål ...

 

Hvilke forhold har dere hatt når dere har hatt mus ombord? Krybbe under vinteropplag, båtplass i marina, fast brygge, etc? Er mus en reell risiko når man ligger på flytebrygge i en marina, et godt stykke unna landgangen? Jeg antar at mus overhodet ikke er en risiko når man ligger fortøyd i fortøyningsbøye? Men når båten står på land ... f.eks. en seilbåt i en ILAS-krybbe av alumium, jeg kan ikke tenke meg at mus har noen som helst mulighet til å klatre opp?

 

Er det problemstillinger som bør nevnes utover "verditap, luktproblemer" og "skader på det elektriske anlegget"? Er det f.eks. tenkelig at en mus kan gnage hull under vannlinja på en trebåt? (det kan jeg ikke forestille meg?)

Link to post
Share on other sites

Mitt beste middel mot mus er å ta en bøtte og dekke den til med avispapir på toppen slik at den blir tett. Bare legg avispapir over den og fest med et stort strikk eller et tau. Lag et lite hull som et kors i midten av avisen. Gni litt smør eller noe annet godt på flippene. Fyll bøtta med litt vann, ikke så mye, men nok til at musa ikke når bunnen når den detter nedi. Plasser bøtta lett tilgjengelig og legg en planke eller noe mot den slik at musa kommer opp.

 

Fordelen med en slik bøtte er at den tar mange mus. Ei musefelle tar bare en i gangen. Det er bedre enn gift siden musene ikke rekker å springe og gjemme seg og dø der jeg ikke finner dem.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...