Jump to content

Klassekamp på havet


Wasco

Recommended Posts

Hei...

 

Kanksje jeg erter på meg noen her nå, men la stå til :wink:

 

Jeg er ganske ny i båtmiljøet, men er i dag den stolte eier av en 26 fot gammel tresnekke med dito gammel Marna Diesel 8-12 HK.

 

Så til spørsmålet. Hvor høye er skottene mellom de ulike type båtfolk?

Det virker på meg som om "trebåtfolket" utgjør en egen subkultur i det maritime miljøet. De snakker med litt forakt om "plastbaljer" og annen styggedom.

 

Mens plastbåtfolket på sin side neste ser på trebåtfolket som en egen rase som de ikke vil eller bør blande seg med.

 

Så har vi seilbåtfolket. De ser også ut til å ha sin egen "religion." De snakker jo forøvrig et stammespråk som bare stammemedlemmene behersker.

 

Så har vi kleskoden...den er festelig :cool:

 

En ekte trebåtfantast går ikke med hvite bukser og lyseblå genser. Nei der skal det være Islender, svarte bukser (til nøds jeans...) og helst svart skyggelue med blank "skygge."

En ekte trebåt mann lukter diesel, smøreolje og gammel tobakk. Han drikker selvsagt ikke hvitvin, men øl og svart kaffe. Dessuten - hvis han røyker, så er det enten pipe eller rullings.

 

Er trebåtmannen under 40 år har han gjerne langt hår som er knytet i hestehale.

 

Jeg skriver mest om trebåtfolket - siden jeg selv tilhører dem, og har både islender og skyggelue :lol:

 

Hvilken "menighet" tilhører du? :seeya:

Link to post
Share on other sites

Tilhører "røykmaskin og store hekkbølger er fint"-folket og vi er mislikt både til kai (røykmaskinen) og under gange (hekkbølger i solnedgang) :lol: :lol: :lol:

 

Og ja, det virker som det er store forskjeller mellom de forskjellige typene. I tillegg så har jo noen grupper tilhørende undergrupper igjen der det internt i gruppen er tildels STORE meningsforskjeller...uten at jeg skal nevne noen :sailing:

 

Kleskoden er veldig viktig, den gir jo førsteinntrykket av hvilken gruppering du tilhører. Å bli tatt for å tilhøre en annen gruppering en den du tilhører kan jo skape skandaler av dimensjoner :wink: Tenk hvis en innbitt treseiler blir invitert til cocktail på FB på en 44 fot plastikkhaug...stakkaren ville jo gått i frø...eller hvis admiralinnen med stilettene blir invitert på karsk i "hytta" på skøyten fra den gang menn var menn osv...

 

:flag: TrondT

Delfin 21 Mørebas 17DL Skilsø 750CC

Barracuda 30 :-)

Link to post
Share on other sites

Trebåt eller plast, seil eller motor, stor eller liten, bensin eller diesel spiller i mine øyne ingen rolle. Dog pleier jeg lite omgang med typene i bobåt med kjøkkengardiner og blomsterpotter og duker og rullings og fruen i blomstret BH (hvorfor ikke en bikinitop?) lesende Se og Hør og pratende høyt med en stemme som tydelig sier noe om årvis inntak av dårlig sprit og mye rullings og jamrende over prisene på disse i Norge.

 

Men det er gudskjelov god plass i skjærgården hvis man bare gidder å se både til høyre og til venstre!

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post
Share on other sites

Jeg trives med alle jeg, utenom dem som sitter og ser ned på andre. (Jeg mener da ikke flybridge...) Jeg liker personlig heller ikke å sitte sammen med øl-stankende (stooort inntak) middelaldrende menn som skriker når de kunne hvisket... Jeg er heller ikke spesielt glad for høy musikk på sjøen.

 

Gleden i å være på sjøen, og ha friheten til å kose meg - er fantastisk!

 

Seilbåt er interessant. Motorbåt en glimrende måte å forflytte seg på. Trebåt gir mange gode historier. Det er i grunnen gode historier med alle typer.

 

Jeg har hatt gode samtaler med folk i store Princess'er og folk i landstedsbåter.

 

Min kleskode er: Minst mulig klær (men minimum shorts) ettersom været tillater det. Shorts og ullgenser er utmerket hvis det begynner å bli litt kjølig.

 

Slik har jeg vært i jolle, i forhenværende Concord 9000 (Baltic 29 klassen) og nå i min Nidelv 24.

Fiskebåten: Shetland 498 - min 16" "speed sjark" - 60 HK Evinrude VRO (deaktivert VRO)
Turbåten: Neptim 8000, VP TMD40A TAMD41B

Link to post
Share on other sites

.

 

Min kleskode er: Minst mulig klær (men minimum shorts) ettersom været tillater det. Shorts og ullgenser er utmerket hvis det begynner å bli litt kjølig.

 

Slik har jeg vært i jolle, i forhenværende Concord 9000 (Baltic 29 klassen) og nå i min Nidelv 24.

jeg liker å gå naken jeg. tar heller på meg sokker hvis det blir kjølig.

men det har hendt at fly mannfolka blir misunnelige og beordrer klær på meg , som jeg da etterlever. har jo respekt for andre mennesker. folk i trebåter pleier ikke bry seg om jeg sitter med en kald en i stolen på brygga. bryr meg ikke selv om det er mange ukjente tilstedet. for jeg liker å breie meg ut ( ta plass) :-

men dette bl of topic. synes egentlig ikke det er stor forskjell på båtfolk. eller folk i båt. alle er greie eller dri***ekker avhengig av båttype ,til det motsatte er bevist.

dummeste jeg har hørt. Ikke OT-moderator.

Link to post
Share on other sites

Lurer forresten på hvorfor Mouche henger seg opp i BH-en til dama!! :confused:

 

 

Kanskje dårlig erfaring ??

 

Kanskje fordi den typen jeg prøver å beskrive er egentlig enda penere med mere klær på? Og så er jeg fortsatt så gammeldags at undertøy i mine øyne er tøy man har under noe, men igjen, vi er alle forskjellige og takk for det! :wink:

 

Joda hifo, naken er bra; f.eks har jeg en nabo, eldre ektepar, som elsker å gå nakne, men det ser absolutt litt rart ut når han skal demonstrere for sin svigerdatter hvordan man skal få den beste svingen på golfkølla iført kun hvite sokker, sko og hatt, mens han står bak og tett intill svigerdatteren, som også er splitter pine naken, med armene rundt henne og holder på den samme golfkøllen som henne. Og så står de der og pendler for å innøve den gode svingen! :yesnod:

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post
Share on other sites

naken er bra; f.eks har jeg en nabo, eldre ektepar, som elsker å gå nakne, men det ser absolutt litt rart ut når han skal demonstrere for sin svigerdatter hvordan man skal få den beste svingen på golfkølla iført kun hvite sokker, sko og hatt, mens han står bak og tett intill svigerdatteren, som også er splitter pine naken, med armene rundt henne og holder på den samme golfkøllen som henne. Og så står de der og pendler for å innøve den gode svingen! :yesnod:

 

Hehe kan ikke være noe pest syn...

Link to post
Share on other sites

Liker meg egentlig godt i begge leirene jeg, både plast og tre. Jeg må nok innrømme at ”klebunadn” er litt annerledes når jeg befinner meg om bord i den gamle fiskeskøyta Straumingen, enn når jeg er om bord i vår egen Amica. Den hvite buksa mi ville nok ikke vært hvit særlig lenge om bord i Straumingen, der skitten er gammel og inngrodd og det lukter fisker som har vært død i 15 år :puke: Jeg kan godt sole meg i bikini på fordekket av Amica når familien er på tur :cool: mens sammen med stort sett bare mannfolk om bord i Straumingen vil jeg nok foretrekke en litt mer tildekket klesstil. Det jeg prøver å si er at det kan ofte være praktiske årsaker til forskjellen i klesstil.

mvh

Ella

"Ja ha, ho e blank no, Folda;berre helgedagen. Men du skal få sjå henne ein dag når ho snakkar alvor. Da er ho eit vaksemenneske." (Olav Duun)
Amicas blogg
Jøa kystlag

Link to post
Share on other sites

He he overraskende mye fordommer her inne, trodde vi var kvitt det med åra, men har vel ikke det da. Jeg har hatt små tresnekker, to skøyter,Scand Baltic og Fairline 50. Nå har jeg imidlertid mått stramme inn litt og har en gammel Princess (men med bjørneveranda må vite). Poenget er at jeg har tatt en øl eller vin eller hva det måtte være med alle slags folk i alle slags båter uansett hvilke båt jeg selv har hatt. Og jeg har gått i fillete shorts og t-skjorte bestandig. Jeg var da ikke flau over å komme i en gammel møkkabåt når jeg hadde dårlig råd, men heller ikke blitt hoven etterhvert som jeg har fått skrapa sammen til en litt finere båt. Nei hils og vær bli, og legg ut fenderne uansett hvordan båt som skulle trenge en plass ved siden av dere. Alle er ihvertfall velkomne til meg, og kanskje har jeg en kald pils å by på også. GOD SOMMER!!


"Det hender ikke ofte, men kan dog slumpe - at nogen har til ansigt der andre har til rumpe"

Link to post
Share on other sites

Jeg tror jeg brakk ryggen på de fleste "kodekser" da jeg møtte opp på en regatta med fiskestang og en sixpack med øl... :lol: Det var så lite vind den dagen , masse venting og driving. Tenkte man kunne bruke tiden til noe fornuftig. Men , neida. skippern ombord brukte kikkerten og så etter den minste krusning på vannet for å komme inn i litt vind. Vi måtte dra det forseilet til styrbord og babord og tilbake igjen. Samt flytte oss frem og tilbake over ripa for mest mulig fart. Ble ikke øl før alt var over.

 

:fishing::sailing:

Link to post
Share on other sites

Ingen tegn til klassekamp der jeg ferdes. Jeg synes alt båtfolk som regel er veldig trivelige og lette å komme i kontakt med. Selv tilhører jeg både plast- og trebåtfolket.

 

Jeg bruker ofte å legge til med tresnekka i marinaen på Aker brygge for å plukke opp/sette av gjester (selvfølgelig med klær på). Ikke mange gamle trebåter å se der, men nesten hver gang vanker det godord og komplimenter fra båtfolket med de STORE båtene. En som var på vei inn i slagskipet sitt med ei snuppe på slep måtte her om dagen tåle at hun pekte på tresnekka Tora og utbrøt "Se! SÅNN båt er det jeg vil ha". Han tok det veldig pent.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

Jeg får litt rykninger når jeg ser kunstig solbrune mannfolk med bleika hår, Gull-lenke i halsen, HH-vindjakke, HH-shorts og sånne "glætte" HH-seilersko som tar unødvendig stor plass og klarer å gjøre absolutt alle rundt seg oppmerksom på at "NÅ skal vi kjøpe is, Preben og Marthe..."... :puke:

Og det har ingenting med hva slags båt de kjører... :lol:

 

Jeg gjør oppmerksom på at det finnes en dom på at vi fra Fredrikstad kan slå ned blærete Bærums-folk hvis vi føler oss provosert... Riktignok opphevet i en høyere rettsinnstans, men den lå jo ikke i Fredristad, så det teller liksom ikke... :cool:

Redigert av Honduras (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Den store klasseforskjellen på havet ligger, etter min erfaring, i hvorvidt man tilhører gruppen som tar hensyn eller gruppen som ikke tar hensyn til andre sjøfarende.

 

Odd Børretzen har så treffende formulert denne "klassekampen på havet" i et av sine radiokåserier: "... Og alt er stille og blankt. Og så, inn i stillheten, kommer det brølende et urimelig svært slags fartøy, som et vilt, brølende dieseldrevet sjø-monster og lager svære bølger og spetakkel, og vi, og alle de andre små båtene i denne vika, ruller og skvalper og bølgene slår og små barn gråter og alle velter kaffekopper og tomatsaus og spagetti på dørken, og alt blir kaos."

 

En velkjent situasjon for de fleste, skulle jeg tro? Man kan undre seg over hvorfor så mange mennesker øyensynlig nyter å plage andre på denne måten. Ingen ville vel hoppe oppi andres båter og slått ned kopper og kastet barn i gulvet med bare nevene? Men når de sitter anonymt inni egen båt på noen meters avstand, og særlig hvis båt koster en millioner kroner, ja da er det liksom helt greit å gjøre det. Du ser at de er selvtilfredse, disse travle og hensynsløse. De sitter der og flirer uten å se seg tilbake.

 

Kanksje det finnes noen her på BP som har innsikt i disse menneskenes tankeverden? Kanskje de som tilkjennegir seg som "hekkbølger-er-fint"-folk kan kaste lys over fenomenet?

Link to post
Share on other sites

Man kan jo ikke unngå å se slike harry typer av og til, men jeg får ikke rykninger av det.

Synes egentlig er de er ganske underholdende for oss andre. En må lære seg å se det komiske i det.

 

Det gjaldt typene til Honduras.

De med hekkbølgene er ikke alltid like underholdene, men jeg tar det for dummhet og uvitenhet, ikke klassekamp.

Redigert av NilsPils (see edit history)

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

Er glad for at der jeg ferdes og ikke minst når jeg ferdes der så er det kjemisk fritt for slike holdninger som enkelte beskriver her..... Vi er alle i samme "båt" enten den er stor eller liten, plast stål eller tre..... med eller uten mast alle hjeloer hverandreog vi har det hyggelig sammen.... Dette har ikke noe med båten å gjøre med med folkene ombord... dog holder jeg med langt unna Kragerø skjærgården i skolefeien siden den da fylles opp av mere eller mindre begavede fra "stor Oslo" som mangler den mest elementære oppdragelse og folkeskikk, ter seg som om de eier hele skjærgården og vel så det....

 

Men før St. hans og etter ca. 10. august så er livet i Kragerø skjærgården fantasisk....

Redigert av Sydvesten (see edit history)

Tar forbehold om skrivefeil i alle mine innlegg, slik at de som utelukkende er opptatt av mine skrivefeil og meg som person kan kose seg med det de kan.. Mine innlegg er også basert på min mening og oppfatning omkring temaer både her på forumet og i samfunnet ellers, dette gjelder også om det ikke er tatt eksplisitt forbehold om det i selve innlegget.. :smiley:

 

Det er bare de som føler seg underlegne som er beskjedne - de dyktige fryder seg over det de har utført
Johann Wolfgang von Goethe 1749-1832

Link to post
Share on other sites

Jeg bruker ofte å legge til med tresnekka i marinaen på Aker brygge for å plukke opp/sette av gjester (selvfølgelig med klær på). Ikke mange gamle trebåter å se der, men nesten hver gang vanker det godord og komplimenter fra båtfolket med de STORE båtene. En som var på vei inn i slagskipet sitt med ei snuppe på slep måtte her om dagen tåle at hun pekte på tresnekka Tora og utbrøt "Se! SÅNN båt er det jeg vil ha". Han tok det veldig pent.

Der ser du...det er trebåt som er macho og tøfft...og har drage på damene... :wflag::yesnod::wink:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...