Jump to content

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt


Knude

Recommended Posts

  • 3 uker senere...

Hei !

Mange takk benq. Nå er det ikke så ryddig alle plasser ombord, men det ligger i fra mange år som innredning snekker at det går lettere å arbeide når det er litt ryddig.

Takk for fint bilde Maarud. Stas med barnebarn på besøk for å feire ! (bedre en hjemme i stua)

 

Så var det tid for en liten oppdatering fra Drømmenes havn.

Jeg har i det siste vekslet mellom utvendig og innvendig arbeid.

 

Har støpt ferdig noen rester på tak skjørtet så nå er det klart for sparkel.

bilde

 

Litt flere skjøter i skansekledning har blitt sparklet og fått  tilstrekkelig gelcoat for ut pussing. (her mangler siste strøket med voksløsning innblandet)

bilde

 

Så grov sparklet og slipt det meste av taket . Første strøk med toppcoat nesten ferdig. 

 

bilde

 

Så regner det jo noe helt vannvittig på Sørlandet for tiden, så noe inne arbeid er godt å ha   :smiley:

 

Jeg har nå satt opp deling skottet mellom gang, og S/B lugar .  Platet skott mot bad og klargjort for dørker.

Dette er laget som en helt vanlig vegg med 3" stendere og 12mm bjørk finer på begge sider.  Bjørk er veldig fin kryss finer for maling overflate siden de er tette i strukturen og har en veldig "glatt" overflate .

 

Ikke lett å ta bilder, men ......

bilde

 

Dette er gangen.

bilde

 

Litt arbeidsomt parti sett fra sovelugar.

bilde

 

Det blir litt skjult el. anlegg. Dette er bokser  for lysbrytere i gang tak og soverom. 24W  Led lys .

bilde

 

 

Nå er det klart for å legge dørk i denne avdelingen. Hadde så rent for mye terassebeis så den blir brukt som forsegling på tralverket under dørkene. 

bilde

 

 

Har blitt litt nytt i styrhuset også. Der har jeg valgt å lage en dobling med nøttetre laminat som overflate på dachbordet. 9mm kryssfiner med på limt laminat.

 

Skruene skal byttes ut med noe penere etter hvert .

bilde

 

Det er bare noen plater som er limt. resten skal holdes løse for montering av instrumenter og kabler

I denne plata skal alle de løse klokkene til Scaniaen felles direkte inn.

bilde

 

 

Fortsettes neste gang !

 

Ha en fin helg !

Knude

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

Takk for grundig dokumentasjon Knude, fortsett med det :thumbsup: Jeg er imponert over at du klarer å holde koken og motivasjonen oppe over så lang tid :yesnod:

 

Et par spørsmål om sparklingen:

  • Når du sparkler skjøtene, lager du sparkel selv av gelcoat, eller maler du bare på gelcoat i skjøtene?
  • Bygger du helt opp med gelcoat før du blander inn voks i det siste støket, eller legger du deg på et undermål slik at siste støket med voks blir det som kommer opp til riktig høyde, eller betyr det rett og slett ingenting så lenge det er voks i det siste strøket så det får herdet?
  • Hva slag voks bruker du for å blande i, og hvor mye har du i?
  • Også litt nysgjerrig på sparklingen av taket og slike store overflater. Tenker på type sparkel, hvordan du gjør grunnarbeid og påfører, og til sist hvordan du sliper.

 

 

Litt flere skjøter i skansekledning har blitt sparklet og fått  tilstrekkelig gelcoat for ut pussing. (her mangler siste strøket med voksløsning innblandet)

bilde

 

Så grov sparklet og slipt det meste av taket . Første strøk med toppcoat nesten ferdig. 

 

bilde

 

Link to post
Share on other sites

Hei !

Mange takk Gammabusa. Det ble en ny giv når skuta kom på vannet.

Takk også til Fishermidas og Framtia. Jeg blir på BP noen år til !    :smiley:

 

Svar til Komodo : Altid hyggelig med spørsmål ! Bare for å gjøre det litt vanskelig. I mitt tilfelle så bruker jeg en hånd kvalitet på gelcoaten. Den er ganske mye tykkere i konsistensen fra fabrikken. Den har også stått noen år i ikke helt tett spann så den er ikke nødvendig å forrykke heldigvis. Problemet med mørke farger er at de blir litt lysere av earosil. Dette er ikke noe problem på hvit farger, og jobber man med en sprøytefortynnet gelcoat er det helt nødvendig å lage den tykkere for at den skal fylle noe. (Ikke på de siste strøka for å unngå porer)

 

 

Gelcoat har en kjemi som gjør at når den smøres på, blir den klebrig på fordampning siden men hard mot støpeformen. Dette for at den skal ha et naturlig heft til første laget i støpen uten puss eller vask.

Når neste strøk legges så flyttes denne klebrige siden et lag ut. 

Når jeg behandler en skjøt mellom to plater så sliper jeg meg først inn til fast laminat-dypest på midten og legger to lag med 300gr csm pulvermatte. da er jeg nesten ute igjen. så blir dette slipt så det mangler ca 1-2 mm . Så smører jeg gelcoat med kost vertikalt over skjøten. Neste lag smøres horisontalt osv. Dette for å fylle mest mulig pr.strøk

Siste strøk blir tilsatt  parafinvoks (styren fortynnet) Ca 4%  Viktig da å bruke litt lavere herder mengde på det strøket for at parafinvoksen skal rekke å stige til overflaten sammen med styrenen.

 

Da blir overflaten matt i fargen og fin å pusse ut. Da kan man pusse innover i gelcoaten så dypt det er nødvendig uten at det "klabber"

Siden båten "ikke skal leveres i morgen" så lar jeg gelcoat skiktet etter herde før jeg pusser . Gelcoat kryper litt så om dette hadde blitt pusset rett etter at den er hard så vil den krype å bli for lav i løpet av noen uker. Må da pusses om igjen)

 

Noen foretrekker å bruke varmelampe og varmer reparasjons området opp til 45-50 grader i 24 timer for å etter herde. Så pusses reparasjonen med 1500 korn vannpapir og rubbes på nytt. Jeg lar sola ta seg av den biten. Blått blir steike varmt i sola   :wink:

Pusserekke: 180 korn med maskin-360 med maskin- 600 vann og hånd -800 -1000-1200- og nordpol R10 maskinrubbing

 

 

Ang. puss og sparkel på tak. På dekk og tak har jeg valgt å ha en ganske grov overflate. Da dette er støpt i mange omganger og satt sammen av elementer som er laget på buet form så var det ganske ujevnt. Slipt med en "bøs" bandsliper med 60 korn.  Sparklet med en finsparkel fra Biltema der det var dype søkk . Oppå sparkelen er det lagt minst et lag 600gr. csm for å få laminatoverflate.  så blir det malt med et strøk topcoat for at ikke overflaten skal trekke vann og for beskyttelse for UV.

Hva jeg gjør siden er ikke helt bestemt, men sannsynlig så blir neste strøk  innblandet litt sand og et terrasse teppe på toppen?  Det blir jo en ganske "snasen" terrasse der oppe.   :smiley:

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

  • 3 uker senere...

Hei !

Litt nytt fra byggingen av TY47.

 

Siden været har hvert bra i det siste , har båtbyggertiden blitt brukt på utsiden av båten.

 

Mindre synlige skjøter nå !

bilde

 

Noe pusset ut og rubbet- noe bare kostet ferdig. I år blir bare plateskjøtene tatt. Det er en del avtrykk fra forma men det får bli neste år.

bilde

 

Så har jeg startet på luke over nedgangen fra taket.

Isteden for å lage form så har jeg først startet med 10 mm rutet divinysell 

For å få riktig bue på luka, ble første laget med glassfiber støpt mens divinysellen lå på fordekket (samme bue) rutemønster ned for å få så jevn bue som mulig.

 

bilde

 

 

Så laget jeg en ramme i 9 mm kryssfiner. Finer fordi jeg skal ha hengsler på den ene siden-luke lås og gassdemperfeste på den andre. Om ikke hadde kantene også blitt laget i divinysell, siden jeg vil ha luka så lett som mulig.

 

For å få en sterk luke blir den også "strammet" opp litt ekstra før støping innvendig.

bilde

 

laget noen lave "spant" for ekstra styrke i tilfelle noen finner på å stå på luka.

bilde

 

 

Nesten ferdig støpt innvendig.

bilde

 

 

Å så kom møkka været  :smiley:

Har begynt å snekre litt i hoved cabinen. 

Tralverk i 15 cm høye bjelker og 15 mm granfiner som dørk

 

Bilde er tatt ned i tak luka.

bilde

 

 Dette er starten på senga. Mye å tenke på i forhold til plassering. Vi vil ha stor seng  :smiley:  160 x200   Alle senger ombord blir laget til standard madrasser.

 

 bilde

 

 

Denne bruker jeg mye siden båten fremdeles er litt høy på nesa. Nå er den heldigvis trimmet rett sideveis. 

 

Med Justerbar libelle   :yesnod:

bilde

 

 

Mer kommer en annen dag !

 

Knude

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

Flott å se framgang i prosjektet!

 

Litt ubehagelig tema jeg nå tar opp, men grunnes i tidligere hendelser blant bekjente. Hvordan legges det opp til rømningsveier dersom (som ikke skal skje, men allikevel....) brann oppstår i båt? Hvis jeg husker riktig, så må man vel forsere både tekniske installasjoner og delvis motorrom på vei ut fra sovelugarer?

Link to post
Share on other sites

Hei !

SoBo og Fichermidas :Neste gang dere er forbi, så kom helt inn i Drømmenes havn. Jeg kan tilby en omvisning og en kopp kaffe. Hyggelig med besøk.

Hei Verrie  :smiley:  Du må også ta en tur snart !  

 

Rømningsvei ! Ubehagelig tema ,men uhyggelig viktig i en båt. Siden jeg bygger en typegodkjent båt ( Lloyds) så er dette laget i henhold til en standard. Den er faktisk litt strengere enn Iso standardene som vi bruker som et CE krav.

 

TY 47 har tre rømnings veier fra skroget/sovelugarer.

Trapp og stor luke opp på akterdekket - (om det brenner i motor rom og man befinner seg i akter lugaren.

Trapp fra soveroms gang og opp i overbygg med dør rett ut på dekk- (Om det brenner i motor rom og man er i en sovelugarer eller bad.)

Luke i redercabinen taket rett over senga i baugen og rett opp på fordekk nesten helt fremme mot ankerkassa- (Om det brenner på badet eller en sovelugar). Denne luka kan selvfølgelig også brukes til å hoppe ned om noe annet skulle haste  :wink:

 

Motor rommet har også en uhindret gjennomgang fra dør i forkant og opp på akterdekk så det er alltid en rømningsvei enten forover i båten eller akterover.

 

Overbygget har også tre.

Ut på dekk fra styrhus S/B

Ut på dekk fra fremkant av salong/trappeoppgang B/B

Ut på akterdekk fra aktre del av salongen.

To av dørene svinger utover /akterdør er skyvedør.

 

Nyttig ! Nå fikk jeg tenkt litt igjennom dette og kan si meg fornøyd med designet til Goodson   :wink:

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

Hei !

 

Da er det seng i baugen som skal lages. 160x200 cm .  Den skal ha trappetrinn på begge sider,  og div. oppbevarings rom både i trinn og ikke minst innvendig. Fronten skal ha "trådskuffer" med dører i front.

 

Har til nå brukt materialer til en kvart garasje   :smiley:

bilde

 

 

Sidene på senge kassa skal trekkes med teppe så da er det greit med runde hjørnestolper.

bilde

 

Senge sider skal støpes fast til skroget så det blir en del av strukturen i baugen. Ikke for styrken i skroget, men i senga.

bilde

 

Første trinnet i trappa på B/B side. Her skal alt bli likt på begge sider.

bilde

 

 

Det blir ganske stort rom innvendig over baugpropellen. Der blir det lager for ting man ikke skal ha tak i hver dag...... 

 

Ha en fin uke !

Knude

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

Herlig tråd! Har kost meg gjennom alle 38 sidene.

 

Ett praktisk spørsmål, lager du senga vanntett, altså at det blir ett kollisjonsskott? Var en seilbåt som gikk ned pga lekkajse ved baugpropell for ikke lenge siden. På seiling på havet risikerer en å treffe en container som ligger i vannskorpa, spesielt på nettene er utkikken fremover dårlig. På seilbåt har jeg lyst til å ha vanntett skott under senga, er det aktuelt for deg? Eller er skuta så solid her at dette ikke er en problemstilling.

Link to post
Share on other sites

Hei Hulda.  :smiley:  Jo det kan sikkert bli litt leting etter noe jeg trodde jeg hadde, men plastkasser med lapp på toppen fungerte fint i den forrige båten.

 

Fishermidas:  kanskje det blir båtbyggeren som knirker.........   :wink:

 

pacuare: takk for spørsmål !  Det er fult mulig å lage et tett skott aktenfor baugpropellen. Det kan dessverre slå begge veier . Noen ganger kan man få små lekkasjer eller lekkasje ovenifra å da drukner elektro motor å batterier. Men ja ! med et stort hull i baugen så er det redningen. 

 

Derimot er det ett tett skott mot mellom gangen på ca 60cm over topp kjøl. Der blir det montert en ganske stor automatisk lensepumpe som vil ta seg av det meste av vann om noe skulle hende.

 

Nå tror jeg at baugpartiet er ganske solid siden det ligger ca 24 lag 600/125 gr. kombi matte +6 lag 450gr.csm. Det tilsvarer nesten 3cm tykt laminat. Om vi skulle kjøre på noe så blir det hardt mot hardt. 

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Hei !

Været i Arendal er ikke helt stabilt, så det blir litt her og der bygging i Drømmenes havn. Ved noenlunde fint vær går det i puss..... utvendig    :smiley:

Fikk også jobbet litt mer med tak luka. 

 

bilde

 

 

Etter dette bildet ble tatt så fjernet jeg divinycellen som stakk på utsiden av kanten. Det ble støpt 2 lag 600. gr. csm på utsiden litt ned på "ramma"  Så 4 lag 450 gr. csm på karmen så innmaten er vakuum pakket. Da vil denne vare nesten evig. Så litt topcoat på utside og innside.

 

Prøvemontering av gassdemper og håndtak.

bilde

 

Luka har samme overflate som resten av taket. Enkelt og greit nå, men skal ha litt puss og et strøk til med coat senere.

bilde

 

 

Var veldig heldig med plasseringen av gassdemperen. Den løfter luka uten noe problem og peker litt nedover når luka er lukket. Da skal det mye til før luka går opp av seg selv. For å lukke luka må det brukes litt krefter så da er den stabil og støtte seg til når man skal ned trappa.

bilde

 

 

Lukket

bilde

 

 

Så litt snekker jobb

Har kommet litt lengre på trappesystemet på siden av senga.

Her blir alt laget likt på begge sider av senge kassa. Vi får et ganske stort rom under dørken i det øverste trappetrinnet. Alt skal støpes fast til skutesiden og senga. 

bilde

 

 

Kona har satt litt farge på tilværelsen i styrhuset.

Fronten der rattet skal monteres er også lakket et strøk oppå beisen. Dørken derimot er bare lakket.

bilde

 

Alt blir beiset/lakket før det blir montert fast. Mye lettere........

bilde

 

 

 Det var alt for denne gangen. :wink:

 

God helg !

Knude

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

Da har jeg brukt store deler av søndagen til å lese denne prosjekttråden. Imponert!

1. Dette skal jeg aldri gjøre! :-) Til det mangler jeg kunnskaper og tid

2. Det minnet meg veldig om en god tid på et sjarkbåtbyggeri hvor jeg jobbet som skipselektrikker i 5 år. Kjenner igjen byggeteknikker, grønnfargen og støvet... ;-)

Men å kjøpe en lignende båt, restaurere og bo i - det kunne jeg tenkt meg! :-)

Lykke til videre i arbeidet og på de 7 hav!

Coronet 24 Midi, Saga 27 AC, Draco 25 TC, Coronet 27 Seafarer II, Blesser 505, Wauquiez Gladiator 33, Antares 580, Grandezza 26 CA, Starfisher 30 Cruiser Fly.

Link to post
Share on other sites

Du har sikkert nevnt det lenger tidligare i tråden. Innvendig isolering av skrog? Skal det bare trekkes kanskje.

Eg kom på det når eg såg bileta av trappearbeidet ved køy i forpiggen. Då tenkte eg at burde kanskje ikkje skrog vert isolert og platet uavbrutt før innredning ?

Yanmar 6LYA-STP 340hk

Link to post
Share on other sites

Hei!

Takk for det  boble65  ! Hyggelig  :smiley:

 

Hei Tranen 2  Da blir det jo kjente teknikker for deg som har jobbet i dette. Takk for hyggelig kommentarer !  :smiley:

 

Takk for spørsmål Sæbø !

Siden jeg har ganske mye rutet divinycell liggende så isolerer jeg med det. De fleste som isolerer på den måten, isolerer da bare over dørk. (Ca det samme som vannlinje høyde)  . Bruker ca.40 mm  som blir limt fast til laminatet med et lim beregnet for dette. (Divilett eller hvit lim masse) På innsiden blir det et lag 600gr. csm. Enkelte skott blir støpt fast helt ute mot hoved støpen som hovedskott/piggskott/ og skott for og aktenfor motor rom. Der vil det bli noen kuldebroer men det får jeg tåle.  :smiley:

 

Fra isolering av motor rom der det er 30 mm   (Innmaten i stringers er også divinycell)

bilde

Bygger 47 fot Trawler Yacht tegnet av Bruce Roberts Goodson

Bygge 47 fot Trawler Yacht fra cd til ferdig båt

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...