sunnmøre Startet 4.September.2015 Del på Facebook Startet 4.September.2015 Fjorden er full av makrell for tida, så eg tenkte eg skulle prøve å varmrøyke på Weberen i går. Filiterte og gjorde fisken klar for røyking. Fyrte opp Weberen Fungerte supert, skikkeleg snadder! Kjem til å fiske meir makrell i helga og røyke den også. Det eg lurer på, er korleis det er best å oppbevare varmrøykt makrell? Vacuumpakking og i fryseren, er kanskje det eg trur mest på, men mottek gjerne tips:-) Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Erik Svart 4.September.2015 Del på Facebook Svart 4.September.2015 I kjøleskap varer de en uke + Det er ikke så lenge, og makrell sesongen er begrenset. Jeg har ekspirementert med følgende : Fryse i blokk Salte og fryse med en gang. Salte og fryse etter at salte prosessen var halv og helferdig. Fryse ferdig røyka. Ingen av delene var spesielt suksess. Etter en mnd eller kanskje litt mer så tapte det seg veldig uansett. Min konklusjon var dengang at hjemmelaget røykemakrell er sesongvare, dessverre. Vakumpakking har jeg ikke prøvd. Finner du en metode som fungerer, så gi gjerne beskjed. Hilsen en som spiser ett brett røykemakrell i uka for tiden, for å få mest mulig ut av sesongen.... Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post Share on other sites More sharing options...
oslolosen Svart 4.September.2015 Del på Facebook Svart 4.September.2015 Jeg har ekspirementert med følgende : Fryse i blokk Salte og fryse med en gang. Salte og fryse etter at salte prosessen var halv og helferdig. Fryse ferdig røyka. Min erfaring er at den beste måten er å fryse inn fisken hel (slik den kommer opp av sjøen) gjerne pakket inn i vått avispapir. Gjør man det raskt og med en god fryser så holder den i 2-3 måneder før transmaken begynner å bli påtrengende. Åpner man fisken (sløyer den) kommer den i direkte kontakt med luft og fettet oksiderer (blir harskt) mye raskere. Antar at røyking vil bremse oksideringen noe, men ikke nok til at frysing av røkt fisk er noe poeng. Tar man slike pakker ut av fryseren og over i kjøleskapet om morgenen er de passe tint til middag. Man kan også varmrøyke frossen makrell, selv om den kanskje ikke blir bra som når den er fersk. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
gjeldfri Svart 4.September.2015 Del på Facebook Svart 4.September.2015 Må spises fersk. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
sailorboy Svart 4.September.2015 Del på Facebook Svart 4.September.2015 Hmm hva med å lese hva trådstarter spør om før dere svarer... Her er det snakk om bevaring av varmrøkt makrell og ikke fersk fisket makrell. Mange gode kommentarer og erfaringer om hvordan best bevare fersk fisket makrell. Salting, frysing osv.... Det er en god grunn til av røking av fisk tidligere ble mye brukt som metode for å bevare fisken før kjøleskap og fryser ble vanlig. Salting var også en kostbar metode i gamle dager. Røkt makrell kan holde lenge i kjøleskap. I fryser holder røkt "feit" fisk mye lenger enn fersk fryst fisk uten å bli harsk. SailorBoy Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Trond C Svart 4.September.2015 Del på Facebook Svart 4.September.2015 Røykt makrellfilet holder i alle fall et par måneder i frysen, pakket i plastpose. Bør vakumpakkes og fryses om mulig, da holder den mye lenger, har ikke helt prøvd hvor lenge, men en god stund. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
M/S AIOLOS Svart 5.September.2015 Del på Facebook Svart 5.September.2015 Har som de fleste andre her ikke noe svar på spørsmålet, men vil gjerne vite hvordan trådstarter går frem for å få et så godt resultat på grillen(kulegrill?). Brukes det bare kull eller er det noe annet fint nedi der? Selv pleier jeg å bruke aburøken men er alltid nyskjerrig på andre ting Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
sunnmøre Svart 5.September.2015 Emnestarter Del på Facebook Svart 5.September.2015 (redigert) Det var nok først og fremst oppbevaring av varmrøykt makrell eg lurte på ja. Med det er no alltids kjekt å høyre litt meir også. Veit at å fryse makrellen i melkekartongar med vatn har fungert bra, også glassert i vatn har visstnok hjulpe på haldbarheita. Vanleg makrell synes eg absolutt er best fersk, og eg har ikkje brukt å fryse ned til anna enn agn:-) Eg kjem til å prøve å vakuumpakke varmrøykt makrell, så får vi sjå korleis det går. Får eg haldbarheit fram til jul, så hadde det vore bra. Uansett, best er nok den varmrøykte også når han er fersk. Trur eg har fyllt opp Omega 3 lageret mitt for lange tider. Flott at det går an å ete seg sunn;-) Elles er det å bruke Weber, eller anna kulegrill, ein grei måte å røyke fisk. Eg gjer det i grove trekk slik: Fisker makrellen, fileterer og lar han ligge i kjøleskapet over natta. Ligg på papir i stor balje, slik at fukt blir samla opp. Det går an å legge fiske i saltlake/ tørrsalte over natta også. Dagen etter har eg brukt å strø havsalt over makrellen. Etter nokre timar får fisken eit raskt skyll for å fjerne saltet. Tørker av fisken med papir. Legg fisken i eit kjølig rom ei stund, kanskje 1-2 timar, utan noko tildekking. Dette gjer eg for at fisken skal tørke enno meir og få ei hinne. Deretter har eg pepperblanding på fisken, og fisken er klar til røyking, Grillen gjer eg klar med å ha brikettar på ca 1/3 av rista der du har kol. Du fyrer opp brikettane på vanleg måte, og venter leeenge. Brikettane skal vere kvite, og ikkje altfor varme. Det er fristande å starte røykinga for tidleg. Når brikettane er passe varme, tar du ein neve med røykespon og legg over dei. Eg bruker å ha begge ventilane ca 1/3 opne. Ventilen i lokket plasserer du over fisken, slik at røyken får sirkulere mest mogleg over det som skal røykast. Røyketida varierer, men det sjekker du lett ved å sjå at på fargen/ og at kjøtet deler seg litt. Fyll på med meir kol og røykespon etterkvart. Prøv å hald temperaturen lav, mange anbefaler under 100 grader. Lokket må naturlegvis vere på når du røyker. Kanskje litt omstendelig forklart, men slik gjer no eg det:-) Litt meir styr enn å bruke t.d. Abu-røykern, men du klarer å røyke fleire fiskar i gongen. Eg bruker vanlegvis store aluminiumsformer på grillrista, gjer det enklare å handtere fisken:-) Redigert 5.September.2015 av sunnmøre (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
sluggern Svart 5.September.2015 Del på Facebook Svart 5.September.2015 Varmrøkt makrell bruker jeg å vakumpakke før jeg fryser dem, da holder de seg fint i 6 måneder. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
sluggern Svart 5.September.2015 Del på Facebook Svart 5.September.2015 (redigert) Jeg bruker å salte filetene i ca 2 timer da med en blanding av 30% sukker og 70% grovsalt. Det er viktig at fisken får tørke etter at saltet er skylt av,hvis ikke så tar den ikke til seg røyken. Krydre fisken med peppermix eller sitronpepper før røyking. Redigert 5.September.2015 av sluggern (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
avmønstret5 Svart 5.September.2015 Del på Facebook Svart 5.September.2015 Varmrøkt makrell bruker jeg å vakumpakke før jeg fryser dem, da holder de seg fint i 6 måneder. Fint og fint...kan vel bety at du ikke dør av å spise den da? Makrell er den fisken etter som etter min smak egner seg dårligst å fryse over tid. Jeg synes nok at den må være blodfersk, helst på is til du kommer hjem. Er det stor makrell, kokt og avkjølt med agurksalat og rømme samt nypoteter. En liten akkar og pils topper måltidet. Sitér dette innlegget Link to post Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.