Jump to content

Dykkerforbundet samler gamle hummerteiner mm


mons

Recommended Posts

Dykkerforbundet har i samarbeid med DNB-stiftelsn startet et arbeid for å rydde opp i teiner og annen fiskeredskap som er tapt og fortsatt står og fisker på bunnen.

Dykkerklubbene plukker opp redskap og dokumenterer dette bla med bilder som havforskningsinstituttet skal bruke til analyser.

 

Her er litt om ordningen; http://ndf.no/?articleid=1149

 

Søgne Dykkerklubb har sånn smått kommet igang og på tre dykkerturer har vi plukket opp 19 teiner, ruser og garn. En hummer og nærmere 100 krabber har fått friheten tilbake.

I tillegg kommer tre teiner vi ikke fikk med opp da vi hadde for få løfteballonger.

 

Tidligere har praksis i klubben vært å åpne eller skjære hull i slike teiner uten tau til overflaten. Hvis man skal ta opp ei teine uten å ha med løfteballong bruker man mye av dykket på det, og det ansees som et sikkerhetsproblem å ta med seg tunge ting opp.

 

Link til et stykke om den først turen

 

 

http://n247.no/mobil/?nyhet=3524&tittel=Syv_teiner_paa_halvannen_time

Link to post
Share on other sites

Veldig bra tiltak! :clap: 

Dersom mulig: Har du/dere mulighet til å gjøre noen vurderinger av hvorfor redskapen har gått tapt? Eksempelvis at det var en billig og alt for lett teine som ble tatt av strømmen eller at det var satt i sterkt traffikert område og hadde fått dobben kappet av en propell.. Jeg bare synser her, men ser for meg at hvis man kan "analysere" redskapen dere tar opp, kan man bruke dette i opplysningsarbeid og minske problemet. :confused:

Link to post
Share on other sites

Hei

Det ser for meg ut som om det er tre alternativer.

Dobbe mangler - med kort eller langt tau igjen på teine. Antar det skyldes dårlig tau/knytting/tau i propell.

Tauet ligger rundt eller under stor stein og dobbe avslitt. Antar at tau er slitt i forsøket på å dra opp.

Teine i bunnen av skrent/under fjellhylle. - Teine har sklidd ned eller er flyttet ned av strømmen. Her står gjerne tauet rett opp med dobben langt oppe i vannet.

 

Alle teinene blir registrert med bunnforhold, posisjon, dybde, om det var tau på osv, og havforskningsinstituttet skal systematisere disse opplysningene.

 

Kom opp 5 i går - se bilder her http://sognedk.no/2015/12/14/sogne-dykkerklubb-jakter-pa-spokelsesredskap/

 

Regner med at det kommer opp noe i ettermiddag også.

Link to post
Share on other sites

Bra jobbet så langt. Laaaangt mellom teinene i mine hjemtrakter. Ligger en not på ca. 90 meters dyp, og der ligger den godt :-) Til gjengjeld får dykkerklubben betalt fra kommunen for blysluker som plukkes opp i Saltstraumen, og det er vel rundt 100 kg. i året hvis ikke jeg husker feil.

Link to post
Share on other sites

Dykkerforbundet har nå fått 6 millioner til opprydding. En mill er satt av til "teinefangst", så jeg regner med at det i alle fall fortsetter til det er kommet opp 2500 teiner/garn/ruser.

 

Resten skal brukes til utstyr og tømmeavgifter mm i forbindelse med ryddeaksjoner i sjøen.

 

Miljøverndep har også en stor pott for folk som vil rydde på plasser det ellers ikke vil bli ryddet. Der er minste søknadssum 100 000 kr, så jeg ser for meg at det er mulig å få penger til å fortsette i lang tid framover.

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Bra. I Søgne har klubben kjøpt inn 6 20kg løfte ballonger. De tar ikke er plass enn ei dekobøye og vi har satt sto karabin på de. Et øyeblikk å sende opp teiner uten å ødelegge resten av dykket med å slepe på ei tung teine.

Vi fikk en bra pris hos A-dykk, men det er sikkert flere som leverer.

Fint med enveisventil i bunnen og overtrykksventil i toppen slik at ikke ballongen legger seg i overflaten og kommer ned igjen.

Link to post
Share on other sites

Da er det kommet opp 10 teiner til nå i år i Søgne.

Friskt vær, så det er litt færre dykkeplasser å velge mellom enn vanlig.

Dykket ble på Oksefjorden, og dykkere ble observert fra land av folk som ikke så dykkerbåten.

Brannvesenet ble varslet om folk i sjøen, men de ringte oss og fikk avklart det hele.

Når vi kjører scooter under vann beveger vi oss opptil etpar kilometer på et dykk, og det kan være vanskelig å se dykkerbåten for de som ser dykkerene i vannflaten på lang avstand.

 

Hørte rykter om at en annen klubb hadde nesten førti teiner totalt, men vi ligger iallefall ikke lang bak!

Link to post
Share on other sites

Kom til å tenke på... Dette burde da kombineres med en "fiskefri uke", en uke i mai (f.eks.) der alt fiske med faststående redskap var forbudt og hvor alle disse teiner, garn og ruser som ligger der men som aldri ble hentet med bøye/blåse intakt kan fjernes. Hvert år blir drøssevis med hummerteiner og lignende liggende igjen med tau og blåse intakt, men siden eier døde, båten gikk i stykker, været var for ille, noen tjuvtrekkte og satte det ut igjen ett annet sted etc. er det ingen som henter de. Å ha en uke der alt som står igjen er enten ulovlig eller gjenglemt eller mistet kombinert med en ordning der disse samles inn og enten returneres til eier om navn/nummer er lesbart eller kastes eller selges bør vel hjelpe litt på tilførselen av nye spøkelsesgarn og teiner?

Redigert av millisivert (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Kom til å tenke på... Dette burde da kombineres med en "fiskefri uke", en uke i mai (f.eks.) der alt fiske med faststående redskap var forbudt og hvor alle disse teiner, garn og ruser som ligger der men som aldri ble hentet med bøye/blåse intakt kan fjernes.

 

Høres ut som en god idé!

Link to post
Share on other sites

20 redskaper opp i dag.

Forslag om forbud mot stående fiskeredskaper for fritidsfiskere første mandag i hver måned sendt til Dir for naturforvaltning som tar det videre sammen med miljøkoordinator i politiet.

Forslaget innebærer at disse mandagene skal det være tilatt for alle å plukke opp bruk som ikke er merket med fiskerinummer. Hvis det står tlf-nummer skal dette ringes før man tar opp redskapen.

Link to post
Share on other sites

  • 1 måned senere...
  • 3 uker senere...

Fikk telefon fra fornøyd formann i dykkerklubben i dag.

31 teiner på en dykkertur er ny rekord!

Til nå har vi tatt opp 165 teiner og garn.

Jeg har ikke sett igjennom rapportene, men tror at godt over halvparten har vært i en slik tilstand at de har stått og fisket.

 

14 april er det neste steg i ryddeaksjonen. Da samles vi i Høllen for å plukke avfall i havneområdet.

Håper Høllen vel kommer og rydder sammen med oss - vi har ordnet søppelcontainer. Noen fra Høllen vel der ute?

Link to post
Share on other sites

De beste teinene tar vi vare på, men svært mange er ikke noe særlig å gjemme på. En del arbeid med rengjøring og småreparasjoner hvis de skal bli brukbare igjen.

Vi samler fiskeredskapene på kaia i Høllen rett ved båten til vi kjører hengerlass på søpla. Hvis noen vil ha teiner eller tauverk er det bare å forsyne seg i haugen som ligger inntil strømstolpen.

 

Noen få ganger finner vi et navn eller et telefonnummer, og da tar vi kontakt med eieren hvis teina er brukbar. I de tilfellene ymter vi frampå at en hundrelapp pr teine til klubbkassa er en fin ting.

 

Her er litt bilder mm

https://www.facebook.com/sognedk/

 

Og her har en storfornøyd dykker filmet litt fra dagens fangst. https://www.youtube.com/watch?v=jznxVH8NGgk

Det vi ser er at teiner blir samlet sammen. Etterpå settes det på løfteballonger som tar en del av vekten slik at det ikke blir for tungt for de oppe i båten å dra de opp. Å trekke 5-6 teiner opp fra bunnen er ganske tungt.

 

Karl (som ikke filmer) dykker med reabreather. Den resirkulerer pusteluften, vasker brukt luft i kalk for å fjerne Co2 og tilsetter noen prosent oksygen (og helium hvis det er dypt). Da bruker man svært lite gass og luft og får optimal blanding hele tiden. Bunntid uten dekompresjon økes formidabelt pga den perfekte gassblandingen i forhold til aktuell dybde, og man slipper ikke ut bobler. Dette gjør at Karl kan snakke tilnærmet normalt under vann. Som ekstra bonus blir luften varm når den vaskes i kalk, og det er ingen ulempe når du skal være 1-2 timer i 4 graders vann.

 

Trond Jarle dykker med tradisjonelt flaskedykkerutstyr. Han kan ikke være så lenge nede, og det er mye vanskeligere å skjønne hva han sier ettersom det kommer masse bobler når han snakker, men det er ikke vanskelig å høre at han synes det var artig.

Redigert av mons (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...