Jump to content

Ombygging av Argo amfibiebil/båt til elektrisk drift


Hebbe

Recommended Posts

Vann og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune har en Argo amfibiebil/båt fra ca år 2000 som benyttes til inspeksjoner i overvanns og avløpstuneller i kommunen. Dette er en ypperlig maskin da den tar deg og nødvendig utstyr fram både til lands og til vanns. Våre tuneller er til dels så store at vi også benytter en «vanlig båt» (Pioner Multi) så langt innover i tunellene fra sjøsiden og innover i tunellene før motoren tar ned i bunnen.

 

Vi har et problem og det er at det er en 18 hk Briggs&Stratton bensin motor som benyttes til fremdrift på den. Dette gjør at den bruker opp oksygenet i tunellen når den benyttes, og ved befaring i lange tuneller har vi da et problem med å ha nok luft til gutta som utfører oppdragene.

 

Videre så bråker den mye slik at kommunikasjon mellom deltakerne blir vanskelig selv om de benytter seg av sambandsutstyr som er en del av standard utrustning.

 

VAV ønsker å bygge om denne til elektrisk drift og vi har snakket med mange om dette, men vi har ikke funnet fram til noen som kan hjelpe oss. Våre folk vil om nødvendig kunne bygge denne om selv om vi fikk tak i riktig «kit» for ombygging til elektrisk drift. Argon som er fra ca år 2000 har med den motor den har i dag nok krefter til å ta seg fram. Bytte av motor er også mulig men tanke på den plass som er til rådighet når eksisterende motor og bensintank fjernes. En tilleggsopplysning er at det er en variator som overbringer kraft fra motor og til hjulene.

 

Er det noen som kan være behjelpelig med å sette oss i kontakt med noen som kunne hjelpe oss slik at vi får bygd denne om til elektrisk drift?

 

Dette er litt på siden av det som er en «vanlig» forespørsel her på Båtplassen, men det handler om de systemer i Oslo som transporterer bekkevann og avløpsvann i tunellene. Dette er et viktig arbeid for å holde Oslofjorden så ren som mulig. For å få dette til så trenger vi at våre tekniske installasjoner og tuneller har en god nok kvalitet slik at vi minimaliserer utslipp av urenset avløpsvann til sjøen.

 

Legger ved noen bilder av Arno`n, de er ikke av den beste kvalitet, men det var disse jeg hadde til rådighet.

 

 

1450686851.jpg

 

1450686915.jpg

 

1450686963.jpg

 

1450687017.jpg

 

1450687050.jpg

 

 

 

 

Vennlig hilsen

Rune Helberg,

Avløpstransport

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune

 

 

Båten har sin faste plass i hagen.......

Link to post

Artig prosjekt!

Regner med dere har vært innom her?

Driftstid+ladetid vs. vekt kan jo bli en utfordring, da en 18hk med såpass stor tank sikkert holder i 6-10 timer om det behøves(ren gjetting)? - og ikke minst er klar til bruk igjen etter en 5minutts påfylling..

En ny, stillegående bensinmotor med katalysator og undervannseksos kan sikkert forbedre arbeidsforholda vesentlig. Produsenten i Canada har sikkert også vært borti det meste, og har noen gode råd :yesnod:

Link to post

Hei.

Takk for linker. Har sett noen av disse. Ønsker primært kontakt med firma som er etablert i Norge, da dette forenkler arbeidet med et eventuelt innkjøp av utstyr. Jobber innenfor det offentlige og innjøpsreglene er litt vanskeligere å følge når vi ser ut av landet. Målet er som sagt å få bygget denne om, det er ingen løsning for oss å bytte med en mere miljøvennlig motor med utslipp under vannet. I tuneller der vi stenger/senker vannstanden før inspeksjon vil vi fortsatt ha problemer med avgasser. Håper fortsatt på flere gode innlegg.

 

Rune

Båten har sin faste plass i hagen.......

Link to post

Anbefaler deg å sende en IM til bruker offpist på dette forumet. Her kan du se hvorfor: https://baatplassen.no/i/topic/115400-prosjekt-bygge-lifepo4-batteripakke-for-bruk-i-b%C3%A5t/?fromsearch=1(han har flere andre tråder også rundt temaet). It fra pågangsmot og kompetanse ser jeg ikke bort fra at han kan ta oppdraget, i alle fall mhp å designe en kraftfull batteripakke.

 

Har ikke hele den mekaniske systemforståelsen, men ut fra bilder og video ser det ut til at en har to fornuftige alternativer: Det ene er å bruke en elmotor rett på drivlinja slik bensinmotoren er koplet nå. Det gir trolig en del tap, rpm område må passe og hele drivlinja må tåle momentet fra elmotoren. Det andre alternativet måtte være å fjerne variator/fordelingsboks og bruke en elmotor direkte på kjededrev på hver side. Det burde nesten være enklere og gir trolig mindre tap i drivlinja.

 

De som har laget Argoen du ser på videoen burde kunne svare/sende info!

 

Håper dere lager en tråd her om prosjektet 'flyr'. Hadde vært spennende. Siden det er et amfibiekjøretøy fortjener det nesten å bli plassert på 'on topic'-sidene!

Link to post

Fant et interessant bilde i en parts katalog på Argo's sider. Det enkleste må vel være å montere elektromotoren direkte der bensinmotoren står og bruke eksisterende reimoverføring, evt. direkte på "inn-aksling" på gearkasse/fordelingsboks. Hvis en skal bruke en elmotor på hver side mister en jo bremseskivene osv, så det blir mer klønete. Velger en enkleste måte her burde en bare kunne bruke throttle-wire til å styre et potmeter som inngang til regulator for motor så kan antakelig alle ekstisterende kontroller brukes.

 

argo.jpg

Link to post

Dette er i allefall en elegant løsning om det lar seg gjennomføre. I dag er et en konverter og den er tilpasset bensinmotoren og den er tilpasset et tomgangsturtall på en 7-800 r/min. En elmotor starter jo på 0-r/min og har vel tilnærmet fullt moment fra start. Mulig det må inn en form for girboks for å få opp turtallet?

 

Har blitt oppringt fra et firma i Oslo området som jeg kommer til å gå videre med, de mente at dette ville la seg løse.

 

Båten har sin faste plass i hagen.......

Link to post

Du må være innlogget for å kunne svare.

Logg inn med eksisterende, eller opprett ny, konto.

Opprett ny konto

Gratis og helt uforpliktende

Klikk her for å opprette konto.

Logg inn

Logg inn dersom du har konto

Logg inn


×
×
  • Create New...