Jump to content

Legge ned sild til jul


Komodo

Recommended Posts

Vi er omtrent 800 km fra sjøen, så noen langustere blir det neppe. Men her er det mye ferskvannsfisk, reker og krabber. Jeg har selv fiskedammer i hagen med maller og karper. Men de er våre venner, så dem spiser vi ikke . . .

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

  • 10 måneder senere...

Da er 150kg sildefilet ferdig krydra.Er enkelt å lage. Legger krydderblanding og filet lagvis,med riktig mengde blanding.

Når den har lagt i 4-5 dager må den legges om for å unngå at den limer seg i sammen,og kontrollere at den har krydderblanding over alt.Den laker seg fort.Bruker å vere klar etter ca 14 dager avhengig av temperatur. 

Bruker like deler salt og sukker.Den slipper ein del veske pga saltet men den trekker litt veske tilbake grunnet sukkeret, sier dei som har peiling på dette:-D.

Er straks ferdig lossa og klar for ny tur

DSC_0626.JPG

Link to post
Share on other sites

Jeg forsøkte å legge ned kryddersild for et par år siden. Det ble ikke helt vellykket, så heretter kjøper jeg ferdig kryddersild. Den viktigste feilen jeg gjorde var antagelig at jeg ikke vendte på filetene slik Jakob beskriver etter noen dager. Det førte til at de limte seg sammen og ble tørre i midten. De ble dermed ikke skikkelig gjennomtrekt med lake og krydder. 

 

Men krydderblaningen jeg brukte følte jeg at var vellykket. Oppskriften jeg brukte ligger på en annen pc, men her har du en

 

Kryddersild.PNG.ca930285ccd8e3bdc3c1abc26800ea15.PNG

 

Med kanel, allehånde, nellik, laubærblad osv. blir det skikkelig julelukt i huset!

Link to post
Share on other sites

  • 4 uker senere...

Imponerende rett og slett :thumbsup:

Medlem av: KNBF - RS - Holmestrand Båtforening - Holmen Motorbåtforening - Norsk Trawler Klubb - Clipper Klubben

Båthistorikk fra 1975: Pioner 11(med rør-ramme) - 3hk Evinrude Yachtwin / 1979 Pioner 8 - 4 hk Johnson / 1983 With 300 Dromedille - 35hk Evinrude / 1979 Viksund 27 Columbi - Yanmar 3QM30 30hk / 1977 Marex 23 DC - Mercruiser 319D 180hk / 2005 Askeladden 525 Excel - Mariner 90 2-takt / 1987 Fjord 880 AC - FordSabb 2728T / 2011 Clipper 36 Sedan - Cummins QSB 5.9 230hk.

Link to post
Share on other sites

  • 1 år senere...

Da er silda klar i år også. Det blei litt problemer i år.,da den fiskebåten jeg jobber på er den som holdt på å velte i dokken i Hirtshals. Den kom heim torsdag kveld etter eit lengre verkstedopphold. 

Sildefiletene var det andre båter som ordna,krydringa tatt i garasjen, så tradisjonen kan holdes i hevd

Litt sein utkjøring, men bedre seint enn aldrig ?

 

DSC_0055.JPG

Link to post
Share on other sites

Så moro at du trekker fram denne gamle tråden :thumbsup:  (Husk å svinge innom meg med et spann om du kommer forbi Hvaler :giggle:)

 

Her i huset blir kryddersilda kjøpt ferdig, men tradisjonen tro har jeg også i år lagt ned sursild og tomatsild. Tomatsild har jeg riktignok ikke lagt ned på et par år, men i dag ble det tid til det :smiley:

 

Jeg liker å bruke kryddersild som råvare til sursild også, selv om de fleste oppskrifter sier spekesild. Kryddersilda gir litt mer smak :yesnod:

 

Jeg bruker poser med sursildkrydder som utgangspunkt, men tilsetter også litt ekstra krydder for å få litt mer piff. 

 

Jeg begynner med å koke opp vann og sukker for å lage lake. I motsetning til hva som står på oppskriftene bruker jeg å ha oppi krydderet mens det koker slik at smaken trekker mest mulig ut i laken. Har endret litt på blandingsforholdene i laken for hvert år, men i år fulgte jeg notater fra i fjor når jeg blandet. Eneste var at jeg krydret litt ekstra med andre krydder. Denne ble veldig god, kanskje en av de beste jeg har laget hittil.

1562522895_Julesild181.jpg.d7fd0ee9d6dc8f02d17a770a9866ef56.jpg

 

Silda vanner jeg ut 1/2 til 1 time før jeg skjærer den opp i biter. Det er ikke noe særlig at den er for salt, men om man vanner den ut for lenge mister den også mye smak. Jeg bruker rikelig med løk, synes det er snadder. Løken skjærer jeg i ringer, da blir det lettest å fiske dem opp av glasset og legge på brødskiva. Her har jeg også puttet i et eksta laubærblad, og et par skiver med frisk ingefær. 

1459803380_Julesild182.jpg.4108df00307ad10ea8912ae76f4a36ec.jpg

 

Etter å ha fylt opp med lake topper jeg med litt frisk dill, og noen ekstra nellikspiker. Det både pynter opp og gir god smak.

141128570_Julesild183.jpg.596a99f2ed8377157f365b2ebacb27e1.jpg

 

La ned fem glass i dag, i tillegg la jeg ned åtte glass her om dagen. Det er en årviss begivenhet å gi bort noen slike sildeglass. Virker som om det blir satt pris på :yesnod:

834868155_Julesild184.jpg.44898591213de2a202af155871f5f9c1.jpg

 

Så var det tomatsild. Begynner med å blande tomatpure, sukker og eddik.

325486684_Julesild185.jpg.65041a3b5d11d1771feb91c43709bd6b.jpg

 

1 ts hel svartpepper og 1/2 ts hel grønn pepper knuses i morteren.

1767382224_Julesild186.jpg.84a11bb6c666e0612ab68940320cc092.jpg

 

I oppskriften jeg har brukt tidligere er det kun pepper, nellikspiker og laubærblad som skal tilsettes av krydder. Et raskt googlesøk avslører at de aller fleste oppskrifter er veldig like, kun litt variasjon på forhold mellom surt og søtt. I år gjorde jeg i tillegg et forsøk med å krydre litt ekstra. Brukte da krydder som står i oppskriften for å speke kryddersild. 

1691881786_Julesild187.jpg.bb8fb49ec3e6fafcfa29958071c9eb7a.jpg

 

Dvs: Kanel, kardemomme, allehånde, oregano, muskattnøtt og ingefær. Vi får se hvorvidt dette blir suksess eller ikke :rolleyes:

1326266303_Julesild188.jpg.572e83bb436d333ace6d08ef522d6231.jpg

 

Bruker to store løk til denne oppskriften. De skjærer jeg i biter, ikke ringer, og blander inn i sausen.

75201410_Julesild189.jpg.8488afc73916e50795239424f5c9418b.jpg

 

Så er det å ha oppi sild. Hakket også opp nesten ei potte med dill, men kunne godt hatt i mer ser jeg. Bruker også stilken på dillen, mye av smaken sitter der. Men stilken bør finhakkes. Det ble litt lite sild i denne bollen, så i morgen blir det å kjøpe en pakke til å putte oppi.

1877249262_Julesild1810.jpg.90be69c9fea8bb0e402fa34098a18d4e.jpg

 

Så er det bare å sette den i kjøleskapet et par dager for å "sette seg"   :santcheers:

2131602081_Julesild1811.jpg.197f32fe82d74ddf42fc08a982a9a960.jpg

 

 

Sursildlake:

15 dl vann

20 dl sukker

2 dl 35% eddik

4 poser med sursildkrydder

Ekstra nellikspiker

Et laubærblad i hvert glass

5 cm frisk ingefær skåret i tynne skiver

Litt (knivsodd):

Kanel

Allehånde

Revet muskattnøtt

 

Saus til tomatsild:

En liten boks tomatpure (140g)

3,5 dl sukker

1 dl 7% eddik

4ss solsikkeolje (eller annen nøytral olje)

2 store løk

1 ts knust svartpepper

1/2 ts knust grønn pepper

2 ts nellikspiker

Knivsodd med:

Revet muskattnøtt

Allehånde

Kanel 

Kardemomme

Litt frisk ingefær

En potte med dill, hakket

750 g sild

 

Tomatsilda er et eksperiment, gjenstår å se hvor vellykket det blir med den krydderblandingen. 

Link to post
Share on other sites

Ser fantastisk ut. Sild er ei fantastisk råvare. 

Hadde tenkt oss til Valer i sommer, men kom ikkje så langt. 

Ville innom Engelsviken, for å høre om noen har kjennskap til ein fiskebåt som heite M/S Selbjørn. 

Den vart solgt fra min bestefar til Brødrene Nilsen. Den er visstnok kondomnert. 

Hadde vert fint å fått tak i noen bilder 

Ha ei riktig God Jul, nyt silda. ??

 

Link to post
Share on other sites

Jakob T skrev On 22.12.2018 at 22.53:

Ville innom Engelsviken, for å høre om noen har kjennskap til ein fiskebåt som heite M/S Selbjørn. 

Den vart solgt fra min bestefar til Brødrene Nilsen. Den er visstnok kondomnert. 

Hadde vert fint å fått tak i noen bilder 

 

 

Det er nok enda noen  i Engelsviken som husker båten som het Selbjørn. To unge Nilsen brødre kjøpte den for mange år siden. Tung tresylindret maskin......? Husker lyden enda. Hvis du kontakter Kjell Nilsen her: https://engelsvikensnekkerverksted.no/ så kan det hende han kan hjelpe deg med bilder av båten. Hvis ikke kan jeg stikke innom hos dem en dag vi er forbi der ute.  

Redigert av Flid (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...