Jump to content

Legge ned sild til jul


Komodo

Recommended Posts

Komodo skrev On 22.12.2018 at 22.32:

141128570_Julesild183.jpg.596a99f2ed8377157f365b2ebacb27e1.jpg

 

 

 

 

 

I oppskriften jeg har brukt tidligere er det kun pepper, nellikspiker og laubærblad som skal tilsettes av krydder. Et raskt googlesøk avslører at de aller fleste oppskrifter er veldig like, kun litt variasjon på forhold mellom surt og søtt. I år gjorde jeg i tillegg et forsøk med å krydre litt ekstra. Brukte da krydder som står i oppskriften for å speke kryddersild. Dvs: Kanel, kardemomme, allehånde, oregano, muskattnøtt og ingefær. Vi får se hvorvidt dette blir suksess eller ikke :rolleyes:

1877249262_Julesild1810.jpg.90be69c9fea8bb0e402fa34098a18d4e.jpg

 

Så er det bare å sette den i kjøleskapet et par dager for å "sette seg"   :santcheers:

 

Sursildlake:

15 dl vann

20 dl sukker

2 dl 35% eddik

4 poser med sursildkrydder

Ekstra nellikspiker

Et laubærblad i hvert glass

5 cm frisk ingefær skåret i tynne skiver

Litt (knivsodd):

Kanel

Allehånde

Revet muskattnøtt

 

Saus til tomatsild:

En liten boks tomatpure (140g)

3,5 dl sukker

1 dl 7% eddik

4ss solsikkeolje (eller annen nøytral olje)

2 store løk

1 ts knust svartpepper

1/2 ts knust grønn pepper

2 ts nellikspiker

Knivsodd med:

Revet muskattnøtt

Allehånde

Kanel 

Kardemomme

Litt frisk ingefær

En potte med dill, hakket

750 g sild

 

Tomatsilda er et eksperiment, gjenstår å se hvor vellykket det blir med den krydderblandingen. 

 

Kan forøvrig melde om at både sursilda og tomatsilda ble veldig gode i år. Fyldig på smak, og godt krydret :thumbsup: Satser nok på samme oppskrift neste år.

Link to post
  • 1 år senere...

Ja det er det:smiley:

Har som tradisjon å lage å lage noen silderetter til jul jeg også.

Fisker sild i november som krydres og modnes en måneds tid.

Kapper hodet av silda og legger den (uvasket og med innmat) ned i salt/sukker/krydderblandingen.

Krydderet får jeg i 1,2 kilos pakker tilpasset til ei tønne sild.

 

Det er nok betydelig enklere å kjøpe ferdig filet på butikken. Billigere blir det som regel også.

Og forfrosne føtter og valne hender unngår man. 

Men hva gjør man ikke for å holde på gamle tradisjoner:giggle:

Link to post
  • 1 år senere...
Jakob T skrev for 10 timer siden:

Da er silda krydra i år også,tradisjonen tro.Me ligger å losser på Værøy,ca 1350t.Der nermer seg Jul,greit å få krydra den.

Siden du ligger og losser på min fars hjemøy, så sender du kanskje et spann med kryddersild hit også :wink: Bare send meg en IM så skal du få adressen :lol:

Link to post
  • 2 år senere...

I går møtte jeg @Jakob T i Sarpsborg og fikk overlevert to spann med nydelig, fersk kryddersild! 

 

Sa jo (delvis 😉) på spøk at han måtte sende et spann denne veien, men jaggu tok han meg ikke på ordet og dukket opp her med sild 😄👍 Jeg sier det, disse vestlendingene er kanskje ikke så verst allikevel 🤣🤣 Dette må vel være baatplassen på sitt beste? Jeg gir meg helt over! 

 

Dessverre er silda helt fersk, så det går enda en liten uke før den er spiseklar. Får se Om jeg klarer å holde meg så lenge, for den lukter helt nydelig og ser veldig fristende ut 😊 Så igjen, tusen hjertelig takk Jakob! Bare så pinlig at jeg ikke hadde noen hjemmelagde produkter å tilby tilbake i farta. Du får ha det tilgode til neste gang vi treffes, for det håper jeg inderlig skjer :flagg_bp:

 

20241109_191418.jpg.ee28788705681f14bb1dbeb36b90307b.jpg

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...