Guest Avmønstret# Posted March 7, 2019 Share Posted March 7, 2019 "Alle" vet når det er sesong for skrei, men hva med resten av sjømaten? Selv fikk jeg en solid overraskelse over hvor godt blåskjellene smakte en gang vi gjorde strandhugg ett sted på vestlandet i februar. Sola skinte, vi fyra ett bål, plukka en god skjerv blåskjell på bergene og la de på glørne til de åpna seg. Det var så kaldt i lufta at kartongen med god Chablis holdt seg temperert :-) Så om en vil smake virkelig gode blåskjell er vinteren rette tia. Skrei januar-april Torsk september-januar Sjøkreps oktober-april Sei hele året Blåskjell best tilgang september-mars Kamskjell best fra oktober-mars Kveite - oppdrett hele året Laks - oppdrett hele året Regnbueørret hele året Lyr januar-juni Hummer oktober-juli (kun lov å fiske mellom 1. oktober-31. desember) Skate (flere arter) november-mars og juli-september Lodde februar-mars Grønn kråkebolle august-april Flatøsters august-april Hjerteskjell oktober-mars kilde: Smak av kysten https://www.nrk.no/mat/sjomaten-som-er-best-a-spise-na-1.14458684 Quote Link to post
Jannmar Posted March 7, 2019 Share Posted March 7, 2019 Ser ikke reker på lista, men de skal være på sitt beste når de er fanget mellom Desember og Mars. Quote Link to post
hanto1 Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Mener rekene er best på høsten/ vinteren. Gjerne rett før de får utrogn Quote Link to post
Bårdp Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Vel på Varangen er nå rekene bra også på sommeren. Savner og så Sprengar den er i alle fall best tilgjengelig om sommeren. Quote Link to post
-morten- Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Beste rekene jeg har smakt er Ishavsreker kjøpt fra båt i Tromsø! Hva er Sprengar Lokalnavn for?? Quote Båtgal og Hondafan: Askeladden,Honda Civic Sport, Honda TRX400,Honda CBR 600RR, Honda Kantklipper, Subaru xv Link to post
Bårdp Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 -morten- skrev 14 minutter siden: Beste rekene jeg har smakt er Ishavsreker kjøpt fra båt i Tromsø! Kanskje de har et lokalt ishav inni Baltsfjorden. Sprengar er en liten tannhval. Quote Link to post
-morten- Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 (edited) 15 minutes ago, Bårdp said: Kanskje de har et lokalt ishav inni Baltsfjorden. Sprengar er en liten tannhval. hehe ja det er bare et navn, men gode var de i hvertfal!! Vi hadde en Rana 17, som vi fiska en god del med i Balsfjorden og Ramfjorden med da jeg var stasjonert på Olavs Vern. Ante ikke at det spises Springer her i Norge! Er vel mere vanlig nordover kansje!? ksalles jo også Kvitskjeving og Kvitnos! begge er under Springer. har observert noen rundt Hitra, Edited March 8, 2019 by -morten- (see edit history) Quote Båtgal og Hondafan: Askeladden,Honda Civic Sport, Honda TRX400,Honda CBR 600RR, Honda Kantklipper, Subaru xv Link to post
Komodo Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Hva er forskjellen på reker fisket om sommeren og vinteren? Quote Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Jannmar Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Komodo skrev 12 minutter siden: Hva er forskjellen på reker fisket om sommeren og vinteren? Jeg vet ikke hva forskjellen er, men "ekspertene" mener smak og konsistens er best på vinteren. Selv forbinder jeg ferske reker med sommer og sol på kaikanten, og da synes i alle fall jeg de er utrolig gode. ? Quote Link to post
Komodo Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Jeg har også alltid innbilt meg at reker er best om vinteren. Men er det egentlig slik? Rogn har den i perioder hele året, så den variasjonen skyldes vel ikke årstiden. Og vanntemperaturen på de dyp man tråler reker er jo konstant hele året, så der har du heller ingen variasjon. Derimot har du en variasjon i lufttemperaturen når rekene tas opp. Kan det ha betydning? Likedan håndteringen fram til forbruker. Quote Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Jannmar Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 (edited) Komodo skrev for 3 timer siden: Hva er forskjellen på reker fisket om sommeren og vinteren? Kanskje dette, i følge meny.no, også kan ha innvirkning på smaken om vinteren ? Edited March 8, 2019 by Jannmar (see edit history) Quote Link to post
lasmarquezas Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Dette var et godt tiltak, @Pinkvin! Sitter i skrivende stund på ei ferje med null sikt pga snøvær, men i dag blir det sjømat på bordet hjemme. Kan ikke garantere at den blir selvfisket, men må jo begynne ett sted... Quote Link to post
lasmarquezas Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Den var helt super, @Timmeeh! Quote Link to post
Jannmar Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Etter som tråden er inne på sjømat: Hvor lenge koker dere sjøkrepsen ? Quote Link to post
Timmeeh Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Jannmar skrev 7 minutter siden: Etter som tråden er inne på sjømat: Hvor lenge koker dere sjøkrepsen ? Har lagt i de største først, så når alle er på kok begynt å plukke ut de minste etter ca 5min. Største får vel et par minutter ekstra. Tror de blir gode uansett jeg, men minimum 5 min har jeg praktisert Quote Link to post
Komodo Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Jannmar skrev 1 time siden: Hvor lenge koker dere sjøkrepsen ? Det er viktig å ikke koke krepsen for mye, da blir den seig i kjøttet. Men god blir den jo uansett. En kamerat koker alle i ei gryte, og han koker dem 13 minutter. Det er så lenge jeg koker hummer!!! Snakket med en annen bekjent her om dagen som fisker mye kreps. Han koker de små 3 minutter, og de store 7 minutter. Quote Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Jannmar Posted March 8, 2019 Share Posted March 8, 2019 Komodo skrev 38 minutter siden: Det er viktig å ikke koke krepsen for mye, da blir den seig i kjøttet. Men god blir den jo uansett. En kamerat koker alle i ei gryte, og han koker dem 13 minutter. Det er så lenge jeg koker hummer!!! Snakket med en annen bekjent her om dagen som fisker mye kreps. Han koker de små 3 minutter, og de store 7 minutter. Da er jeg redd jeg har kokt dem alt for lenge. Har kokt dem ca 12 - 13 minutter, ikke så mange i gryta samtidig, og da har de hatt en tendens til å bli seige ja. Skal prøve 3 og 7 minutter, som han du viser til, neste gang. Er tom for kreps nå, men det må da bli noen flere å få etter hvert. Quote Link to post
Ida Marie III Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Drøye 3 min holder lenge på sjøkreps... All varmebehandling gir tap av smak...enten det er en biff, eller sjømat... Quote Link to post
Guest Avmønstret# Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Pleier å kløyve og ovnsbake med urtesmør. Og om vi har alt for mye, som vi pleier å ha, så koker vi resten for å spise mer som reker... Quote Link to post
Timmeeh Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Pinkvin skrev 45 minutter siden: Pleier å kløyve og ovnsbake med urtesmør. Og om vi har alt for mye, som vi pleier å ha, så koker vi resten for å spise mer som reker... Du spiser de varme fra ovnen? Hva attåt? Potet og gulrot liksom?? Har bakt noen jeg også med hvitløksmør, og de blir veldig godt. Men vet ikke hva jeg skal ha de sammen med. Kokte avkjølte er favoritten foreløpig. Bare husk å klyv og pelle ut tarmen, kan gi en bismak. Quote Link to post
Jannmar Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 (edited) Ida Marie III skrev for 3 timer siden: Drøye 3 min holder lenge på sjøkreps... All varmebehandling gir tap av smak...enten det er en biff, eller sjømat... Ojoj. Jeg har tydeligvis kokt dem for lenge. Ikke rart mange har blitt seige. Pinkvin skrev for 3 timer siden: Pleier å kløyve og ovnsbake med urtesmør Høres godt ut. Takker også Timmeeh og Komodo for gode råd. Edited March 9, 2019 by Jannmar (see edit history) Quote Link to post
Guest Avmønstret# Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Timmeeh skrev for 4 timer siden: Du spiser de varme fra ovnen? Hva attåt? Potet og gulrot liksom?? Har bakt noen jeg også med hvitløksmør, og de blir veldig godt. Men vet ikke hva jeg skal ha de sammen med. Kokte avkjølte er favoritten foreløpig. Bare husk å klyv og pelle ut tarmen, kan gi en bismak. Spise varme fra ovnen ja. "Kokken" i pokerlaget lager tilbehør som varierer fra år til år men en fantastiske saus i en eller annen variant, som tar veldig langt tid å lage, pluss toast og som regel noe andre "greier". Jeg skal spørre "kokken". Og siden vi gjør det en gang i året så har vi også noe forferdelig dyr hvitvin. ---- Jeg pleier å sitte på en litt småvinglete gammel pinnestol ved det lille respatex kjøkkenbordet og kløyve kreps men jeg drikker uforskammelig dyr hvitvin fra et lite og slitt melkeglass. Så evnen til god hukommelse er ofte redusert før middagen er ferdig ;-) Quote Link to post
Timmeeh Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Hehe tradisjoner er flott! Ja det er fortsatt med brød ja? Sikkert lurt, jeg kokte poteter og gulrot som den konservative jeg er og må si det passet ikke helt. Dere hørtes mere rutinert ut, får forske litt. Må vel for det første fylle sanketeina så jeg kan hente på kort varsel Quote Link to post
Komodo Posted March 9, 2019 Share Posted March 9, 2019 Pinkvin skrev for 7 timer siden: Pleier å kløyve og ovnsbake med urtesmør. Og om vi har alt for mye, som vi pleier å ha, så koker vi resten for å spise mer som reker... Snadder å gratinere i ovnen ja, pleier å gjøre det med hummer. Snakker du om sjøkreps eller ferskvannskreps? Quote Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Recommended Posts
Join the conversation
You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.