Jump to content

Diskusjon om værapper og presisjon


Steihy

Recommended Posts

I dag er nettavisene fulle av advarsler om orkanen Laura, som er i ferd med å gjøre stor skade i Texas og Louisiana. Det er allerede meldt vindstyrker over 60 m/s. De værappene jeg bruker en del - begge heter Windy men er helt forskjellige - viser orkanen som en liten storm, med vindstyrker nederst på 20 tallet. Er det noen kyndige som vet hvorfor det er sånn?

 

Redigert av Steihy (see edit history)

Jeg vil bo i sjøbod og gå i gubbdagis.

Link to post

Du viser jo bilde av en 33. Så jeg fant bilde av en 37.

https://www.windyboats.com/media/2499/37shamal_dscf2963.jpg?width=1440&height=406&center=0.5,0.5&mode=crop&slimmage=true&upscale=true&quality=90&rnd=132405131610000000

 

 

Det er egne modeller for å finne ut hvordan en slik hurrycane opptrer. Det inngår ikke i modellene som kjøres for å finne "været".

Appene finner været. LItt enkelt forklart.

"NOAA's operational Hurricane Weather Research and Forecasting (HWRF) model, jointly developed by our scientists at AOML and scientists with NOAA's National Centers for Environmental Prediction, proved to be the most accurate operational NOAA hurricane forecasting model for intensity during the 2017 Atlantic season."

 

Mens kjøringen og modellen for å finne "været" - og som appene bruker:

De ulike varslene

Korttidsvarsel (Dette er varselet for de neste 2-3 dagene)

  1. For Norge og nærliggende områder (rød ramme i figuren over) brukes værvarslingsystemet MetCoOp EPS (MEPS) som har en avstand på 2.5 km mellom beregningspunktene
  2. For Nordområdene (blå ramme i figuren over) brukes Arome-Arctic modellen med en oppløsning på 2.5 km.
  3. For resten av verden brukes værvarslingsmodellen HRES fra ECMWF. Beregningene gjøres ved Det europeiske værsenteret (ECMWF) som er et samarbeid mellom en rekke europeiske land. HRES modellen har en avstand på ca 9 km mellom beregningspunktene.   

Langtidsvarsel (Varselet for de neste 3-10 dagene)

  1. For fastlands-Norge og andre norske områder brukes ensemble-systemet ECMWF-ENS som har en oppløsning på ca 18 km.
  2. For resten av verden brukes værvarslingsmodellen HRES fra ECMWF med en oppløsning på ca 9 km.
Link to post

Takk for opplysende svar, alfaalfa. Jeg aner ikke hvordan det bildet kom inn i posten min - jeg har aldri sett det før, og jeg kjenner ikke båten - så jeg tok det bort.

 

Når det gjelder vær og varsling, synes jeg det er vanskelig å forstå at det må være så stor forskjell på varsel og sanntid målinger. Det gjelder ikke bare spesialapper. Yr kan melde noe for det tidspunkt du er i - helt oppdatert -, mens et blikk ut vinduet og på barometeret viser at den prognosen var feil og utdatert. Jeg skjønner ikke at ikke at ikke algoritmene oppdateres raskere etter som nye data mates inn.

 

Mens jeg skriver poster Indy et bilde fra "rød" Windy som jeg ikke kjenner igjen, så da blir det enda vanskeligere å forstå. Jeg fant ingen så høye vindstyrker kl. 0900, og gjør det heller ikke når jeg åpner appen nå. Så i tillegg til ikke skjønne algoritmer, har jeg tydeligvis ikke skjønt innstillingene på appen.

 

Men barometeret mitt stiger, så da blir det vel bra.

 

 

Jeg vil bo i sjøbod og gå i gubbdagis.

Link to post

Bildet er fra nettsiden windy.com og ikke appen. Men appen Windy.com viser det samme. 

 

Tror ikke det fins flere apper som heter Windy.com?

 

Både på nettsiden og i appen kan du velge ulike beregningsmodeller. ECMWF er default og er den jeg brukte.

 

For oss seilere så er det ingen overraskelse at alle værmeldingstjenestene viser forskjellig, og at virkeligheten oftest ikke stemmer med noen av dem...

 

Og ja, det er vindkast som vises, det er det journalistene bruker også...

Redigert av Indy (see edit history)
Link to post

Vel, jeg synes ikke det er så galt med varsel på havet. Når de tross alt skal beregne dette ut fra data. Og det er få datapunkter til havs. Det er vel satelittmålinger og noen få bøyer og VOS fra skip som er datapunktene. Det betyr at det må mye grovere beregninger til, og det må naturligvis bli vanskelig å beregne vind langs overflaten.

Om noen har innvendinger på differensialigningene eller beregningene de bruker og hvorfor de ikke gjør jobben skikkelig, -så kjør debatt!

Link to post

Det er ikke noe galt med ligningene som benyttes, og den største usikkerheten mhp å gi prognoser på fremtidig vind er kunnskap om tilstanden slik den er når man starter prognosekjøringene. Videre skjer det mye på en romlig skala som er mindre enn det varslingsmodellen klarer å ta med i beregningene. Det er derfor veldig viktig å ha tilgang til store mengder observasjonsdata, fra bakkestasjoner, fly, skip, sonder og satellitt. Dette til tross kan man ikke presist si hva tilstanden er overalt til en hver tid. Værvarslingsmodeller kjører derfor mange beregninger der man  legger til grunn flere mulige "nåtilstander". Man får da ulike løsninger på lingningene, og man kan si noe om hvor følsomt resultatet er for usikkerhet rundt utgangstilstanden. De fleste apper pleier å vise gjennomsnittet av alle disse kjøringene (ensemble mean). Windy er veldig nyttig fordi den gir anledning til å vise prognoser beregnet ved ulike prognosemodeller. 

Redigert av Framtia (see edit history)

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...