Jump to content

Plassering av septikpumpe ifht septiktank, svanehals og skroggjennomføring?


Kanalkapteinen

Recommended Posts

Driver og skifter ut en del septikutstyr om bord. Tidligere lå septikpumpa/macerator/tømmepumpe koblet rett ved tanken, og slange videre gikk rett til skroggjennomføring. Alt under vannlinja. Tenkte nå å legge opp med svanehals over vannlinja, men hvor bør pumpa monteres? 
Mellom septiktank og svanehals, eller mellom svanehals og skroggjennomføring? Er da snakk om en elektrisk run-dry impellerpumpe med macerator.

Har tidligere slitt med at tanken kan fylles av sjøvann hvis jeg glemmer å stenge krana til utløpet.

Edited by Kanalkapteinen
Link to post

Min vil stå under septiktanken og dermed før svanhalsen. Vet ikke om dette er det beste men det var slik min tidligere manuelle pumpe sto

 

Holder på og montere slik pumpe og ny tank i disse dager:)

Edited by Ttopp
Link to post

Min står mellom septik og svanehals...fabrikk montert..

Pumpen står høyere en havnivå...

Jeg har også utløpet over vannflaten...

Edited by Ida Marie III
Link to post

Pumpa før svanehals.  Så en antihevert ventil på toppen av svanehals å videre til gjennomføring om du vil unngå  at du får saltvann tilbake i tanken. 

Om du lager en liten vannlås på slangen mellom tank og pumpe unngår du lukt ut fra antihevert ventilen. 

Edited by Knude
Link to post

Takk for svar.

Det som kompliserer litt er at jeg også vurderer å montere dekkstømming, og har en 25mm y som kan brukes til dette, men utløp septiktank er 38mm, og pumpe har 38mm inn og 25mm ut. Må vel da få tak i en y på 38mm i stedet, for y må vel stå før pumpe? 

Link to post

Jeg har også dekkstømming...

Fra septik kommer først T stykket deretter pumpen , deretter svanehalsen og videre overbord...utløpey er riktignok over vannlinjen...

 

 

20210613_161554.jpg

Link to post

Jeg laget et eget stigerør ned i tanken med slange opp til lokk på dollboardet for sugetømming for flere år siden pga. reglene her i Sverige. Men jeg aner ikke om det funker, -  he he.

Edited by Lars H.
Link to post
Lars H. skrev 40 minutter siden:

Jeg laget et eget stigerør ned i tanken med slange opp til lokk på dollboardet for sugetømming for flere år siden pga. reglene her i Sverige. Men jeg aner ikke om det funker, -  he he.

 

Det gjør det garantert....det blir egentlig samme prinsipp...

En annen ting som er fint med utsuging til dollbord, er at det blir langt enklere å spyle rein septik tank...

Jeg fyller med jevn mellomrom septiken med ferskvann igjennom dekksuttaket...

Langt raskere en via toalettet...

Edited by Ida Marie III
Link to post
Posted (edited)

Takk for gode svar! 


Oppfølgingsspørsmål: bør man også ha en svanehals med ventil på slangen mellom inntaket og toalettet? Det er snakk om elektrisk toalett som henter vann fra sjøen, og som er monternt under vannlinje. Eller vil pumpa da ha problemer med å dra inn vann til toalettet dersom lufteventilen "løser ut"?

Edit: ser ut som det i så fall kreves en magnetventil som aktiveres av bryter på toalettet? 
https://seatronic.no/jabsco-solenoid-valve-kit-37010-magnetventil

Frister særdeles lite, kjenner jeg. Tror jeg kommer til å legge inntaksslangen i en bøy godt over vannlinja og la det være med det. Eller har det ingen effekt uansett?

Edited by Kanalkapteinen
Link to post

Ser det er mange som stemmer for pumpe før svanehalsen, men jeg har plassert den etter. Det gjør tilgangen til å åpne systemet for vedlikehold av pumpen (eller staking dersom propp) etc mer renslig. Ville i hvert fall plassert pumpen over tank topp så det er mulig å åpne selv med innhold i tanken. Er jo ikke alltid problemene oppstår på best gunstige tidspunkt :lipseal:.

Link to post

Har pumpen før svanehalsen, men jeg har tilstrekkelig slange mellom tank og pumpe til at pumpen kan løftes over tanken. Var glad for det da pumpen tok kvelden mens tanken var full. Skrudde bare løs pumpen, løftet opp og skiftet pumpe med full tank. Ikke noe søl.

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...