Jump to content

Fremgangsmåte for totalrenovering av elektrisk anlegg


larole

Recommended Posts

Hei, jeg har en herlig spaghetti ombord i min Viksund Futura. Mye gammel moro, og nå begynner det å bli litt vel mye. Feks, men avslått hovedbryter, slås strømmen på når jeg kjører lensepumpen på manuell.

 

Hva er den aller beste fremgangsmetoden egentlig? Tenkte å etablere en solid minusskinne (det er trangt på den jeg har), og så ta én og én ledning. Strekke ny ved siden av gammel, og fjerne den gamle. Eller er det andre metoder som er anerkjent som "den beste"?

 

Link to post
Share on other sites

Jeg ville startet med å kartlegge alle strømforbrukere i båten. Hva er koblet hvor og er det hensiktsmessig å beholde denne koblingen? Lag et skjema over hvordan ting er koblet per i dag, gjerne med farge på kabel. Merk kablene etter hvert som du finner du hva de er til. Det krever en del innsats og måling, men er ganske givende (synes jeg) og du får etter hvert veldig god oversikt.
 

Så lager du et nytt skjema med hvordan du vil ha det, så kan du begynne å bytte ut kabler som må byttes, montere skinner, brytere og sikringsholdere.

Link to post
Share on other sites

larole skrev On 12.9.2023 at 21.44:

Tenkte å etablere en solid minusskinne (det er trangt på den jeg har), og så ta én og én ledning. Strekke ny ved siden av gammel, og fjerne den gamle. 

 

Sånn ville jeg også gjort det. Gjerne inkludert gjenbruk av det som fortsatt er bra, anlegget blir ikke bedre av å skifte gode kabler med nye gode kabler. Men alt som er korrodert (svart kobber) bør skiftes ut. Det vil bare skape problemer senere. 

 

Prøv å få til en løsning med kabelkanaler, klamring etc av kablene, det vil gi et mye ryddigere inntrykk. Og god merking er heller ikke dumt for fremtidig feilsøking...

Link to post
Share on other sites

Jeg vet jo at ledninger fort kan bli underdimensjonerte, men kan de bli for store? Og da tenker jeg innenfor rimelighetens grenser. Om jeg feks ønsker å legge 16mm2 der det bare kreves 10mm2, gjør det noe?

Link to post
Share on other sites

Hvis du er litt stødig på elektrisk så hadde jeg revet ut alt og lagt opp nytt. 

Jeg gjorde dette i vår båt, se prosjekttråden min. Send gjerne melding om du trenger veiledning :)

Link to post
Share on other sites

@SV Nasja Takk, jeg har send deg en melding.

 

Nå kommer noen helt forferdelige spørsmål her, men jeg lar det stå til. Jeg forstår at det skal minus fra batteriet inn på toppen, og pluss (1 eller 2 kabler) inn i bunnen. La oss da bare si at jeg ville ha strøm til en enkel lampe. Kjører jeg enkelt og greit pluss inn på en av de seks nederste "skruene" med en passende sikring, og så på en vilkårlig minus? Eller korresponderer de 6 minusene med de 6 plussene? 

IMG_2819.jpg

IMG_2820.jpg

Link to post
Share on other sites

Svarer deg her også jeg. 

Det er felles (common) minus og dette er helt vanlig. All minus er koblet sammen til batteriet. 

Du trenger vel også brytere i tillegg til det du har kjøpt inn. Du vil jo gjerne slå av og på forbrukerne :) 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...