roesok Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 (edited) Lurer på hvor utbredt den utsøkte retten blandaball er rundt om i landet. I Romsdal og på Nordmøre er dette en høyt skattet middagsrett. Varianter av potetball/raspeball/klubb/kumle har jeg inntrykk av er vanlig overalt, men hva med blandaball? Er dere kjent med den, eller er denne gourmetretten uprøvd og fortsatt en godt bevart hemmelighet fra våre trakter? Fant en ball-link som legges ved som info. Denne er fra Smøla og derfor med hovedvekt på div. ballretter fra Nordmøre. http://www.gjestekro.no/opps2_no.htm Om noen har egne eller andre lokale ballfavoritter så kom gjerne med det. Edited July 23, 2007 by roesok (see edit history) Quote Ingen kan oppdage nye verdenshav om han ikke har mot til å tape kysten av synet. Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoren Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 Jeg har veldig god erfaring med å mikse ferdig pose med raspeball/komle som en får kjøpt i de fleste dagligvarebutikkene. det spørs hvor stor porsjon en vil lage, men 50/50 synes jeg er ok. Tar nyfisket fisk og tørker den godt. Hvis en ikke har en kvern tilgjengelig(bør være interiør i alle båter), så la fisken trekke i vann noen få minutter, slå av vannet og legg på tørkeparkepapir og mos den med gaffell etter å ha renset den. Rå fisk kverner et par ganger og blander med raspeball/komle-blandingen. Bruk ellers oppskriften på posen. Snadder, og veldig enkelt og lage ombord. Kan steke baconterninger som supplement. snadder;snadder Quote Link to post Share on other sites More sharing options...
roesok Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Hva kaller du denne retten? Quote Ingen kan oppdage nye verdenshav om han ikke har mot til å tape kysten av synet. Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoren Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 Har ikke noe navn, men eg kan jo kalle den Karmøy-komle. Quote Link to post Share on other sites More sharing options...
Jawik Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 Annies Gjestekro er en smaksopplevelse en absolutt bør gi seg god tid på. Helst flere dager og mett blir en. Quote The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you. Link to post Share on other sites More sharing options...
roesok Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Har ikke noe navn, men eg kan jo kalle den Karmøy-komle. Ja, men når det er 50/50 potet og fisk så er jo dette en klassisk blandaballvariant! Quote Ingen kan oppdage nye verdenshav om han ikke har mot til å tape kysten av synet. Link to post Share on other sites More sharing options...
Skvulpen Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 Denne bør vel flyttes til Off Topic-forumet? Eller er det slik at dere lever kun på blandaball når dere er på båttur? PS: Blandaball er pyton, - potetball derimot, med kålrabistappe og bacon ... NAM, NAM, NAM!!! Quote Link to post Share on other sites More sharing options...
roesok Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Denne bør vel flyttes til Off Topic-forumet? Men det er da 50% fisk - båtrelatert som bare det !! Quote Ingen kan oppdage nye verdenshav om han ikke har mot til å tape kysten av synet. Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoren Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 [q Eller er det slik at dere lever kun på blandaball når dere er på båttur? Det er en del av kulturen her på vestlandet. Dess mer fisk, så dess bedre smak Quote Link to post Share on other sites More sharing options...
Jawik Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 Dess mer fisk, så dess bedre smak Inklusiv Becerell og annet godt som følger med fisken. Ikke å snakke om de elendige potetene en får utlevert. Men ball (og fotball) blir det. Skal være enig i at noen ganger blir en skuffet over kvaliteten, men når en treffer på rette sårten må en ha ekstra jolle for å komme seg tilbake til moderskipet. Bærre prøv !!!! Quote The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you. Link to post Share on other sites More sharing options...
Skvulpen Posted July 23, 2007 Share Posted July 23, 2007 Hva med de lokale CO2-utslippene etter slike måltid? Har dere tenkt på det? Quote Link to post Share on other sites More sharing options...
roesok Posted July 24, 2007 Author Share Posted July 24, 2007 Hva med de lokale CO2-utslippene Dette kan være et poeng, men når du foretrekker potetball så er vel utslippene etter et slikt måltid ennå større. Og ikke minst kålrabistappe - her kan CO2-utslippene være store. Hva med å kjøpe en mindre klimakvote når en inntar slike måltid? Quote Ingen kan oppdage nye verdenshav om han ikke har mot til å tape kysten av synet. Link to post Share on other sites More sharing options...
Jawik Posted July 24, 2007 Share Posted July 24, 2007 Hva med å kjøpe en mindre klimakvote når en inntar slike måltid? Bifalles. Herved opprettes kvote for at S/Y SEBI kan bli CO2 fri og seile lykkelig på alle hav. Konto nummer kan hentes med en IM til undertegnede. Merk CO2-kvote. Og dess større beløp dess fortere kan Sebien bli CO2-fri. Quote The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you. Link to post Share on other sites More sharing options...
Fyken Posted July 24, 2007 Share Posted July 24, 2007 (edited) Ajaj. Dette er livretten min, og jeg lager de selv. Jeg bruker aldri oppskrift, men mikser ca 50/50 med fisk og potet, raust med løk. Alt kjøres gjennom kjøttkvernen en gang før jeg blander i byggmel og hvetemel og har en solid baconterning i midten. Jeg lager de litt større enn en tennisball og koker de i lettsaltet vann med en buljongterning, i en times tid. Servers med kokt gulrot og kålrabi og smeltet smør. All fisk kan brukes, men jeg har som regel sei, lyr og torsk i mine. Edited July 24, 2007 by Fyken (see edit history) Quote Link to post Share on other sites More sharing options...
roesok Posted July 24, 2007 Author Share Posted July 24, 2007 Hva drikker du til? Det vanlige på våre trakter er vel kefir eller vanlig melk. Quote Ingen kan oppdage nye verdenshav om han ikke har mot til å tape kysten av synet. Link to post Share on other sites More sharing options...
Fyken Posted July 24, 2007 Share Posted July 24, 2007 Øl. Hehe. Tror faktisk jeg aldri har spist dette uten et glas øl til. Det må ha vært i barndommen, og da var det vel vann eller brus tenker jeg. Drikker ikke melk annet enn et glass til frokost. Quote Link to post Share on other sites More sharing options...
roesok Posted July 24, 2007 Author Share Posted July 24, 2007 Øl går vel til det meste, også til marsipankake... Men jeg foretrekker kaffe til. Og poenget er at ball, både blandaball og potetball, er som skapt for melk til! Alle kafeer og restauranter i Møre og Romsdal (og kanskje også andre steder) som selger ball serverer dette sammen med kefir eller vanlig melk. Utsøkt! Quote Ingen kan oppdage nye verdenshav om han ikke har mot til å tape kysten av synet. Link to post Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.