Joerg Becker Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Et spørsmål som jeg aldri fikk svar på, men kanskje nå? Så langt jeg husker finnes det noen fugler som liker fisk. I hvert fall av og til. På vestkysten pleier man vel å tørke litt fisk bl. ved å henge den i luften. Fisken som skal tørkes henger i tillegg fritt tilgjengelig og på rett høyde. Antakeligvis for at fuglene kan både se det ordentlig fra langt og tar seg en kjapp bit, skulle de stikke innom en tur.. ...men, jeg har aldri sett bare en fugl verken på bilde eller film. For mine begrep må det jo egentlig bli noe slagsmål mellom fuglene når fiskene henger der ute. Hvorfor ikke? Jørg Quote => Husk: Sier du ikke noe, da sier du "Ja". => Leser Du også på Båtplassens MARKED ? => Link til egne nettsider Sterling Power, Balmar, Victron, egen FAQ (tips feilsøking mm), osv. Link to post
Worry II Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Fuglene sluker jo fisken hel.. Ingen måke som klarer å fly avgårde med så stor fangst ? Dessuten klarer den vel ikke å tygge løs kjøttet ? Kanske det er noe av svaret ? Men morsomt spørsmål Quote Link to post
index Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Kanskje den ikke liker saltet Quote "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi Link to post
avmønstret5 Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Dette er fisk på hjeller som henger til tørk ( blir tørrfisk, klippfisk tørkes kunstig) og det hende fuglene tar seg en smak, derfor bruks div. remedier for å holde de vekk. Men spør heller hvor vi ikke får klippfisk i butikker til overkommelige priser når lagrene vokser over galhøgpiggen. Var i Hellas i høst og her stod kassevis av nydelig klippfisk fra Island til overkommelige priser. Spør Helga?? Quote Link to post
BMP Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Ful har altid vært et problem for dem som produserer tørfisk som bildet viser. Klipfisk tørkae i dag ikke lengre ute men på brett i klipfisktørkerier før den tid ble den tørket på bergene og ikke på hjell. Tørfisk derimot blir tørket i store mengder på hjel og i dissse dager hanger det opp atskillige hundrede ton på Røst og Værøy. Ful er et kjempeproblem og alskens slaks metoder for og skremme den vekk er prøvd motoriserte fuleskremsler fuleskremsler som blåses opp med ujavne mellomrom alskens slaks ulyder trykluftkanoner osv. men etter et par dager har kråker og ravn funnet ut at det ikke er farlig og er tilbake. Det eneste som nytter er patrulering med hagle men det er jo dyrt og drive med kontinuelig i flere måneder. Quote Link to post
OT-flyktning Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 https://baatplassen.no/i/index.php?showtopic=3169 Quote Link to post
Evita IV Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Klippfisk, er som navnet skulle tilsi, fisk produsert på klippene. Dette skjer ikke lengere da klippfisk blir produsert maskinelt. Produksjonen foregår hovedsaklig fra vestlandet og opp til og med Finnmark. Hoved markedene er Spania, Portugal og Brasil(sei). Tørrfisk produseres hovedsaklig på hjeller eller hersjer, fra Nordland til og med Finnmark. Bildet viser hengt torsk uten beskyttelse. Beskyttelse er vanligvis i form av fiskegarn som er hengt over, et lite stykke fra fisken. Fisken på bildet er sannsynligvis nettopp hengt eller så skal den tas ned. Å ikke ha beskyttelse over fisken vil være særdeles dårlig økonomi for produsenten. Prima kvaliteter av tørrfisk eksporteres hovedsaklig til Italia og Kroatia. Sekunda kvaliteten går hovedsaklig til Afrika markedet og det som ikke er egna til menneskeføde går til hundemat mv. For å få en prima tørrfisk kvalitet er det viktig at fisken ikke henges ut når det er kaldere enn -1 til -2 gr. Det innebærer februar/mars måned i Finnmark/Troms og litt tidligere i Nordland. Den første uka i hengeprosessen er svært viktig og må ha akseptable temperaturutsikter for å få slik kvalitet. Som kanskje mange kjenner til så er bacalao god spise. Bacalao lages av torsk klippfisk. Tørket usaltet torsk kan også benyttes. Forsøk dette: Alt etter tykkelsen på fisken så må denne vannes ut i ca 6-24 timer. Ant : 4 personer 800 g. renset klippfisk 12 store poteter 4 store løk 3 dl. oliven olje 5-6 fedd hvitløk (kan nok sløyfes) 2 bokser hermetiske tomater 1 liten boks tomatpure 1/2 fersk Chili eller vanlig pepper Brenn først av oljen, ha deretter alt lagvis oppi ei gryte. Kokes forsiktig i ca 1 time. Øl og akkevit er utmerket drikke til. Rødvin også brukbart! Mmmmmm... deilig båtmat! Quote Link to post
Evita IV Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Hvorfor er ikke fisken full av måkeskit?(Eller er den egentlig det, men vi merker det ikke fordi den er: A: Vannet ut? B: Vi drikker nok Aquavit til å ikke merke det? Et klipp fra et tidligere innlegg på Båtplassen. Fisken på hjell eller hersjer er ikke/blir ikke full av måkeskitt fordi måkene har andre ferske matkilder. Ravn/kråke er egenltlig de verste "fiendene". Noen stiller også spørsmålet: Hva hvis det regner? Da blir selvfølgelig fisken våt og på en måte vasket, men det gjør ikke noe. Prosessen går sin gang og i løpet av noen måneder er fisken tørr og tas inn. Tørrfisk snacks spises ofte her oppe i nord. Nydelig med litt hjemsmør til og en kald øl! Stokkfisk fra engelsk "stockfish", mao fisk som er hengt rund men sløyd uten hode og er usaltet. Rotskjært tørrfisk er fisk som er kløyvd i 2 men henger sammen i sporen og hvor 1/3 av ryggbeienet er fjernet. Fisken henges vanligvis ut usaltet. Klippfisk er fisk som er sløyd, flekket, saltet og tørket, dvs kuttet opp fra gattboret(rumpehullet) og til sporen og hvor 1/3 av ryggbeienet er fjernet, samt saltet til den er saltmoden(3-4 uker) og deretter tørket. Denne prosessen kan en utmerket teste ut selv hvis en bor slik til. men den vanlige tørrfisken, som offisielt kalles "klippfisk", den er "flekket", altså skåret opp i ryggen. Dermed henger den sammen i buken og får den karakteristiske trekantfasongen. Dette er feil! Tørrfisk og klippfisk er to forskjellige ting og klippfisken henger ikke sammen i buken, men i ryggen, mao skåret opp i buken. En annen rett som benyttes mye i nord er boknafisk. Dette er torsk som er hengt til tørk i 2-3 uker i lavere temperatur enn 4 grC. Den får da en karakteristisk smak. Serves med bacon, erterstuing og poteter til. Nydelig! Quote Link to post
BMP Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Bare en liten tilføyelse til boknafesken. Den finnes i to varianter råsjering for innlandsfolk og jellosing for øyværinger. Quote Link to post
Evita IV Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 He, he, ja du har rett. Vi bruker selvfølgelig begge typer. Hellosing litt tidlig på året og rotskjering i april/mai måned. Hjellosingen som du kaller det blir rett og slett sur hvis den henges ut i mai og det kan da gå makk i den. Noen liker den faktisk sur ved beinet, men den er ikke noe særlig god synes jeg. Quote Link to post
avmønstret5 Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 (edited) Og røsei!! salt auår og blåkveite...slafs,slafs Glemte blåkveithau... bedre en sex! Edited February 25, 2009 by pettersand (see edit history) Quote Link to post
Jawik Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Ovnsbakt Kveite ala S/Y SEBI Velkommen til bords. Quote The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you. Link to post
hifo Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Hvorfor er ikke fisken full av måkeskit ?? ser dere har svart , men fisken henger da i friluft og der er sikkert noe lukt, som får måkene i det minste til å fly over.. selv om måkene ikke kommer fysisk inn til fisken , vil de jo drite på den som de gjør overalt ellers.. elleres fatter jeg ikke at noen kan spise det greiene som henger fra disse plankene.. men det er en annen sak . Quote dummeste jeg har hørt. Ikke OT-moderator. Link to post
BMP Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Selv med lit måsskjit på e den langt og fåretrekk framfør kabab og anen drit. Quote Link to post
Evita IV Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Hvorfor er ikke fisken full av måkeskit ?? ser dere har svart , men fisken henger da i friluft og der er sikkert noe lukt, som får måkene i det minste til å fly over.. selv om måkene ikke kommer fysisk inn til fisken , vil de jo drite på den som de gjør overalt ellers.. elleres fatter jeg ikke at noen kan spise det greiene som henger fra disse plankene.. men det er en annen sak . Driter du konstant selv om du flyr mellom A og B? Eller forøvrig de andre passasjerene? Måker er nært beslektet med vadefugler. Det må jo bety at de fortrinnsvis holder seg nært vann eller der føden kan være lett tilgjengelig. Pkt 1 på måkens dagsorden er MAT. Når det gjelder MAT så er de ikke dumme. De har livet kjært og lite med tenner har de også... Hvis du var måke, ville du ha patruljert langs en fiskehjell som ikke var tilgjengelig eller som var svært lite interessant som mat...? Dra ut på sjøen og hiv ut fiskesnøret. Det kan være fritt for måker når du kommer dit du skal fiske, men det går ikke lenge før det er noen måker på sjøen. Får du en fisk som du sløyer og du hiver sloget på sjøen så kan du være helt sikker på at de har minst 10-doblet seg i antall. Hiv fisken på sjøen og de vil ikke bry seg om den fordi de ikke klarer å sluke den hel. Svartbakken derimot, hvis fisken er passe liten størrelse, kanskje 0,5 kg, så vil den sluke fisken hel. ...og du, "de greiene" er faktisk menneskemat! og du, de "plankene" kalles faktisk for hjell. Med andre ord: fisk på hjell er ikke på menyen til måkefugler. De foretrekker heller lettslukende fiskeavfall, småfisk(yngel) eller avfall på søppelplasser. Quote Link to post
hifo Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Driter du konstant selv om du flyr mellom A og B? ja selvsagt.. men jeg ville kansje tro at slik en plass, ikke gjorde det mindre interessant for en måke å fly over enn hvilket som helst annet sted langs kysten... hvor mange steg må man ta på et svaberg for å se måkedrit?? og det er mye som er menneskemat hvis man skal spise alt som ligger ute i det fri å tørker..men hver sin smak. jeg kan bare ikke begripe at man i disse overflodstidene , kan få lyst til å ete slikt... ikke meningen å ødlegge klippfisktråden , men lurte egentlig mest på dette måkedritt greiene... Quote dummeste jeg har hørt. Ikke OT-moderator. Link to post
avmønstret5 Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 ja selvsagt.. men jeg ville kansje tro at slik en plass, ikke gjorde det mindre interessant for en måke å fly over enn hvilket som helst annet sted langs kysten... hvor mange steg må man ta på et svaberg for å se måkedrit?? og det er mye som er menneskemat hvis man skal spise alt som ligger ute i det fri å tørker..men hver sin smak. jeg kan bare ikke begripe at man i disse overflodstidene , kan få lyst til å ete slikt... ikke meningen å ødlegge klippfisktråden , men lurte egentlig mest på dette måkedritt greiene... Når en i indre srøk i dette landet suffer i seg pillråtten fisk = rakfisk i mengder og prøver å døver guffen med sprit og sennep, da blir vel klippfisk å regne som babi-mat og mådritt som fløte Quote Link to post
Oris Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Evita IV har rett. I tillegg synes jeg det er synd at det er så mange som ikke vet forskjell på tørrfisk og klippfisk i norge. Huskeliste: Klipppfisk får du i butikk; tørrfisk får du ikke i butikk: Klippfisk er veldig salt, tørrfisk er ikke salt. All premium tørrfisk idag blir sendt til Italia. Italia elsker det, som vi elsker Parma skinke, men forskjellen er at om en italiener reiser til Norge finner han ikke tørrfisk. Vi er patetisk opptatt av andres råvarer men greier ikke sette pris på våre egne. Quote Link to post
BMP Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Et lite apropo til dette med tørfisk. Som alle vet er det tørfisk som er råvaren for produksjon av lutefisk og det er den kvaliteten som ikke selv Afrika vil ha som brukes til produksjon av den lutfisken man får kjøpt til kr 29 /kg i butikkene. I Norge i dag er det ikke mulig og få kjøpt skikkelig lutfisk med mindre man har en kontakt på et fiskebruk på Røst eller Værøy. Quote Link to post
andersm Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Tørrfisk og klippfisk er begge fantastiske råvarer dersom kvaliteten er der den skal være. Dersom man ikke liker det så trenger man heller ikke spise det. Dersom man liker det skal man nyte det, sunt og godt ! En fin sommerdag, 1 tørrfisk, banke den godt og rive stykker rett av, nydelig ! Samme med Bacalao som er nevnt tidligere i tråden, nydelig. Stiller også samme spørsmål rundt tilgangen til gode råvarer i Norge, er som nevnt lengre opp merkelig at det skal være enklere å få tak i 14 varianter av Parmaskinke, sikkert premium kvalitet alt mens fersk skrei, lever og rogn, tørrfisk og klippfisk er mangelvare, ihvertfall av skikkelig kvalitet. Tørrfisk er ihvertfall mulig å få tak i Sverdrup leverer råvarer til f.eks. lutfisk produksjon eller som snacks ( i litt større mengder.. ) eller hos tørrfiskpiraten for mindre mengder. - anders m. Quote Link to post
Evita IV Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Et lite apropo til dette med tørfisk. Som alle vet er det tørfisk som er råvaren for produksjon av lutefisk og det er den kvaliteten som ikke selv Afrika vil ha som brukes til produksjon av den lutfisken man får kjøpt til kr 29 /kg i butikkene. I Norge i dag er det ikke mulig og få kjøpt skikkelig lutfisk med mindre man har en kontakt på et fiskebruk på Røst eller Værøy. 29 kr pr kg er utrolig billig! En kan derfor godt stille spørsmål med kvaliteten. Et lite regnestykke: Fiskeren får ca 25 kr pr kg sløyd fisk. Produsenten har noen kostnader frem til tørket produkt, la oss anta at disse er kr 8 pr kg. Sum kostnad er 33. Bein som er fjernet og vann utgjør ca 75%. Kostprisen for tørrfisken(rotskjært) blir da 132. Tillagt 30% avanse blir det da 171,60 ex mva. Neste produsent(sannsynligvis egen lutefisk produsent)produserer lutefisken i løpet av 1 uke(vanning, luting, ettervanning). La oss anta at det medgår 3 kr i kostnader. Kostpris da blir 174,60. Utbytte som oppnås er ca 440%, dvs (1 kg tørrfisk=4,4 kg lutfisk). Kostpris II for produsent 2 er 39,68 + 30% avanse= salgspris II 51,59 +mva. Detaljist leddet skal jo også ha sitt, la oss anta at avansen er 20%, eller "tilbud" + 5%. Salgspris i butikk blir da henholdsvis 70,50 og 61,75. I noen tilfeller kan det jo være at produsent I og II er den samme. Basis samme kvalitetsråstoff, 40% avanse i produsentleddet, så burde ordinær salspris i butikk være ca 50 kr. Regnestykket blir anderledes/gunstigere hvis det benyttes rund fisk da utbyttet fra rå til tørket tilstand er ca 30-35%. En kan derfor undres hva som er i pakkningen når salgspris i butikk er kr 29 pr kg. Det er i alle fall ikke rotskjært fisk og det er ikke stor torsk. Saken er jo den at detaljisten kjøper varen fra "eget" grosist lager som også skal ha sitt! Når det er sagt, så praktiseres det også at en "emballerer" fisken med vann(is). Dette kan ofte utgjøre fra 15-20% og som vi forbrukere betaler for. Hadde et tilfelle hvor jeg kjøpte en kg røkt fisk i vakumpakket pose. Da jeg åpna pakken så jeg straks at det var is på fisken. Differansen mellom kjøpsvekt på 1 kg og faktisk vekt var ca 20%, nettovekt mao 800 gram. En kan selvfølgelig hevde at glasseringa var der for å bevare fisken, javel, men det skulle neppe være nødvendig i en vakumpakkning. En kan jo også hevde at utsalsprisen ville bli høyere, jaha, så la den bli det! Quote Link to post
Joerg Becker Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 Så da vet jeg nå også det. Tusen takk for alle svar ! Jørg Quote => Husk: Sier du ikke noe, da sier du "Ja". => Leser Du også på Båtplassens MARKED ? => Link til egne nettsider Sterling Power, Balmar, Victron, egen FAQ (tips feilsøking mm), osv. Link to post
Mouche Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Fiskeren får ca 25 kr pr kg sløyd fisk. Ved en tilfeldighet så leste jeg at prisen på torsk nettop var senket og fant et innslag hvor det opplyses at prisen er satt ned fra 22,50 til 20,75 (stor torsk over 5kg). Forøvrig takk for et interessant regnestykke/resonnement! http://nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.6512760 Quote Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and! Link to post
Evita IV Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Ved en tilfeldighet så leste jeg at prisen på torsk nettop var senket og fant et innslag hvor det opplyses at prisen er satt ned fra 22,50 til 20,75 (stor torsk over 5kg). Forøvrig takk for et interessant regnestykke/resonnement! Ja, dette er gjeldende MINSTEPRIS i dag. I fjor var det et annet scenario. Da var minsteprisen satt til ca 22,50-25, men det ble betalt over 30 kr for stor torsk. Minsteprisen er den "lovbestemte" prisen som fiskekjøper MÅ betale til fiskeren. Det er ikke rart at svenskene kaller oss for den siste "komunist stat". Vi har altså et "diktatur" på råvareinnkjøpene og produsentene må forholde seg til et selvregulerende marked i den andre enden. Fiskerinæringa, så vidt jeg kjenner til, den eneste næringa hvor dette foregår, beskyttet av en lov fra 1939, råfiskloven! Quote Link to post
BMP Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Vet ikke om alle er kjent med begrepet "Storhundre" men den må være forholdsvis stort for at du skal få kr 30 pr kg for torsken. Typisk må fiskerene levere 1,2-1,5 ganger den mengden som kommer på sedelen for og få kr 30,- for fisken. I tilegg må de ofte akseptere at mye fisk at bra kvalitet blir klaset ned. Dete er et resultat av dagens kotesystem og en elendig kontroll. På Island var et tilsvarende system i virksomhet tidligere men er nå erstattet med et system der antal døgn det kan fiskes reguleres og da er det ikke lenger noen vits og drive med og jukse på mengden. Quote Link to post
Recommended Posts
Join the conversation
You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.