Jump to content

Utrigger fra fast kai med 2m tidevannsforkjell?


eysteind

Recommended Posts

Heisann!

 

prøver å få til et bra fortøyningsopplegg til snekka vår (20 fot). Har idag en fast oppmuret kai, men grunnet stor tidevannsforkjell og mye bølger (fra vind og cruicebåter) gjør det det umulig å la båten ligge inntil denne annet enn ved av-/påstigning. Har også prøvd med tau i sjøen med daumann som holder båten ut fra kai, men disse må vere veldig tunge for at båten ikkje skal bli knust i kaien når dei største båtene går inn fjorden.

 

Har også laget en flytebrygge på 2x5 meter. Men båten har det heller ikke helt godt å ligge inntil denne. Dessuten er faller ofte landgangen i sjøen ved urolig sjø.

 

Har derfor hatt båten liggende på bøye, men dette er da litt tungvidt.

 

Vurdere nå å kjøpe 2 stk 8m utriggere å montere på den faste bryggen med god avstand mellom båt og utrigger. Får da båten på tvers av bølgene som vil komme, og slipper noe styr med førtøyninger i sjøen...

Problemet kan bli tidevannsforskjellen. Utriggerene vil ligge ganske skrått ved fjøre sjø og springflo (går over den faste kaien...).

 

Noen som har trua på dette prosjektet? båten er bare 6m lang, og ved 8 meters utriggere har eg litt å gå på...

 

Andre tips?

Link to post

Hva med å bruke laaaang fortøyningsline i ei sløyfe fra båten gjennom bøya inn til brygga og ut til båten igjen?

Da kan du stå på brygga, hale båten ut til bøya og fortøye ved å låse førtøyningen på brygga.

Når du skal ut i båten igjen er det bare å hale motsatt vei for å få den inn til brygga.

Et fyselig, humsk, hyrlig, smakelig, forskamma og behøvla tyske

med fattelig mange bønhørlige lemper. Bruker kun kvemsord på BP!

Link to post

Utriggerne kan enklest gli opp og ned langs rør som du fester til kaia. Da slipper du forflyninger inn ut med flo/fjære. Skal utriggeren ligge langt ut fra kaia så må du jo lage lange stag fra kaia og ut til rørene. Lager så fester på utriggerne med hjul som gjør at utriggerne glir friksjonsfritt møt rørene. Det vil funke det... Vi har gjort det slik i havna vår der vi har utriggere langs/inntill kaikanten. Frost om vinteren har ikke vært noe problem. Bruk 6-8 toms vannrør som fylles med betong og armeringsjern.

Link to post

Jau, dette er en mulighet, men tror dette fungerer best i en skjermet havn. Trur det må vere veldig kraftige saker for at ting ikkje skal bli ødelagt ved 1m bølger...

 

Fortøyningsline er en alternativ, men føler utriggere med rykkdempere på alle tau er et sikrere og lettere system. Vanskelig å ha kontroll med slitasje på tauverk, groe og tau som surrer seg fast. Må dessuten taes på land om vinteren grunnet is... Båten blir liggende mye uten tilsyn, og da trur eg utriggere er det sikreste. Slipper også da mye vedlikehold, justering av moring ol.... Kan vel i prinsippet bare heise dei opp om vinteren og la dei henge i luften?

 

2 meter høydeforskjell på 8 meter lengde blir vel ikke så bratt?

Link to post

Hei.

 

I Bøfjorden på Nordmøre der vi besøker svigermor på hennes landsted hvert år, er det ca 2 meter forskjell mellom flo og fjære. Der er det en kar som har laget seg en brygge som sklir opp og ned langs noen jernstenger. Kan dette gi deg noen idéer? Redusere bredden på bryggen og henge på utliggere? Hvordan det vil funke med dine værforhold, vet jeg ikke, men ta en titt på bildene i hvert fall.

 

glidebrygge_ebb.jpgglidebrygge_tide.jpg

Lars H.

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post

Hei

Tror det skal være kraftige saker hvis det skal ta slike bølger som du beskriver, men lager du det skikkelig går det nok bra.

Til bølgedemper ville jeg latt akterlinene gå igjennom en trinse ytterst på utriggerene og ned til et 20-30 kg lodd 2 meter under disse.

Sett en 2 m line fra utriggeren til loddet slik at du har passende slakk på enden til å feste i båten.

Når de store bølgene kommer vil loddene løftes et stykke opp og dempe svært jevnt og effektivt. Belastningen på utriggerene vil også reduseres betydelig.

Flytteelementene til utriggerene bør være dype og minst mulig i overflaten. Det vil gjøre at de ikke hopper så mye på samme måte som bena på en flytende oljerigg.

Mons

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...