mateco Startet 25.Januar.2011 Del på Facebook Startet 25.Januar.2011 Heisann! Vi har liggende en god del hermetiske matvarer som overvintrer i båten. Det er da snakk om varer som lapskaus, joika-boller, suppe-bokser, etc. Nå er jo dette varer som overvintrer i mange turisthytter, og tilsynelatende uten problemer m.h.t. sprengkulde i fjellheimen. Derfor lurer jeg på om det er noen her inne som har opplevet "sprengte", eller lekke, hermetikkbokser som følge av kulde??? Isåfall, hvilke type bokser har det vært snakk om, og ved hvilken kulde ?? Ville tro at en boks med hermetisk vann har ville vært sprengt i fillebiter ved 10 minus?? ??? Bjørn Sitér dette innlegget Jo mere man lærer jo mere kunnskap får man om hva man ikke vet !! Link to post
NilsPils Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 (redigert) .. Vi har liggende en god del hermetiske matvarer som overvintrer i båten. Det er da snakk om varer som lapskaus, joika-boller, suppe-bokser, etc...... Da vet du kanskje allerede svaret på spørsmålet? Tror mye av dette tåler noen kuldegrader, men ikke ubegrenset. Jeg ville satset på å ta det med hjem uansett. Redigert 25.Januar.2011 av NilsPils (see edit history) Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Komodo Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Vi hadde endel hermetikk i båten i fjor vinter. Ingenting frøs i stykker, men noe av innholdet ble dårlig. F.eks. så ble minimaisen slapp og myk. Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Guest Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Jeg har til dels hatt streng kulde i bysseskapene, og kan konstatere at ingen av boksene (Jegergryte, Lapskaus, Erter kjøtt og flesk) har sprengt. Derimot har innholdet i noen, speiselt Jegergryta, antatt en ny og uapetittelig konsistens. ~Henning Sitér dette innlegget Link to post
mateco Svart 25.Januar.2011 Emnestarter Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Da vet du kanskje allerede svaret på spørsmålet? Tror mye av dette tåler noen kuldegrader, men ikke ubegrenset. Vel..., det gikk bra i fjorvinter, og så langt i år, men så har laveste temp iår vært ca. minus 12 ute. Har en panelovn (300W) inne så her har tempen vært noe høyere. Vet ikke eksakt da Tempføleren ikke registrere innetemp lavere enn 0 grader. Det som jeg er ute etter er om noen har erfart lekke bokser som følge av kulde, og i såfall hvilken temperatur er det snakk om? Og hvilke type bokser, vil f.eks. en suppeboks være mere utsatt enn en lapskaus boks? Hva f.eks. med hermetisk frukt?? Kunne selvfølgelig ha putta noen bokser hjemme i frysen å sjekka, men synes det er greit om jeg slipper! Mye søl !! Bjørn Sitér dette innlegget Jo mere man lærer jo mere kunnskap får man om hva man ikke vet !! Link to post
lgboat Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Utvidelsen av maten når den fryser får ikke boksene til å sprenge, men fortinningen på innsiden krakelerer ofte. Når boksene tiner igjen, vi fuktigheten i maten begynne å tære på stålet i boksene. Ufarlig, men uappetittelig. Dessuten vil det tilslutt gå hull på boksene. Sitér dette innlegget Link to post
mateco Svart 25.Januar.2011 Emnestarter Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Nå er ikke jeg sikker på hva du mener "med tæring på boksen", men om du mener rusting/oksydering så er jo det nærsagt umulig om boksen fortsatt er tett? Det er vel det som gjør hermetikken holdbar da den evt. lille mengden gjenværende luft i boksen er oksygenfattig/oksygenfri slik at foråtnelsen aldri kommer igang? Men en boks hvor innholdet blokkfryser og tiner flere ganger i året så skulle man tro at det blir rene frostspregningen. Tenker da spesielt på bokser der vann utgjør en betydelig del for å fortrenge luften under produksjonen. Eks. maiskolber i vann, erter i vann, tunfisk i vann, etc.?? Bjørn Sitér dette innlegget Jo mere man lærer jo mere kunnskap får man om hva man ikke vet !! Link to post
lgboat Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 (redigert) Nja, det er ikke mye som skal til av luft før et ørlite hull oppstår i forbindelse med sprukken fortinning. Dette skjer ikke ofte, men skjer altså fra tid til annen. Har iallfall selv opplevd det med fiskeboller på boks som har vært med på vintertur (på land). For ordens skyld; når boksen har "tålt" en frostrunde, tåler den fler. Det kommer jo ikke mer volum til. Men dersom fortinningen ryker og et ørlite hull oppstår, vil det komme luft inn ved tining. Redigert 25.Januar.2011 av lgboat (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
Brigg Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Vi har hatt hermetikk ombord uten noen problemer mht lekkasjer selv ved kulde under 10 minus inne i kabinen. Om innholdet har endret konsistens eller tatt skade på annen måte har jeg ikke tenkt så mye over. Hermetikk er nødmat uansett. En annen erfaring med frost er at alkoholfritt øl (f.eks Munkholm) i boks tåler lite frost. Vanlig pilsner tåler mere, men i før jul måtte den siste boksen som sto ombord etter sesongen gi tapt for frosten. Vin i kartong tåler etter våre erfaring mye frost, det samme gjør selvfølgelig sterkere drikker. Brigg Sitér dette innlegget Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet. 2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE 2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP Link to post
mateco Svart 25.Januar.2011 Emnestarter Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Øl og vin tar vi med hjem etter sesongslutt !! Både øl og vin blir ødelagt av frost uten at boksene sprekker !! Bjørn Sitér dette innlegget Jo mere man lærer jo mere kunnskap får man om hva man ikke vet !! Link to post
Brigg Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Jo kanskje det, men alkoholinnholdet gjør at det tåles noen minus før det fryser. Jeg har nytt overvintret øl og kartongvin uten å oppleve noen forringelse. Og jeg regner meg minst gjennomsnittlig kresen når det gjelder øl og vin! Brigg Sitér dette innlegget Viksund 340 St. Cruz: Tre-roms fritidsbolig med to terasser og fleksibel beliggenhet. 2009 - 0000: Viksund 340 St.Cruz Fly m/VP D6-370/HS80AE 2003 - 2009: Halco 29 Offshore Fly m/VP 41B/290DP Link to post
Cruise Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Hva med turmatposer som skal tilsettes vann for å bli til et ferdig måltid? Det kunne jo være et alternativ til hermetikk hvis overvintring i båt og frostskader er en mulighet. Tar sikkert mindre plass også. Har ikke eksperementerrt med frysing av hermetikk, men kan tenkes at maten forringes selv om ikke boksen revner. Kjør en empirisk undersøkelse før frosten slipper taket i landet vårt. Sitér dette innlegget Link to post
nordan family 27 Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Jeg har ikke opplevd at hermetikk har sprukket. Men jeg har desverre opplevd at overvintrede ølbokser gjør det. Opplevd det flere ganger Lærer tydeligvis ikke Sitér dette innlegget Link to post
Hokky Svart 25.Januar.2011 Del på Facebook Svart 25.Januar.2011 Er det ikke noe med at mat ikke skal fryses, tines og fryses igjen med tanke på holdbarhet? Vil ikke dette kunne korte ned holdbarheten på mermetikkbokser som gjerne fryser og tiner om en annen flere ganger i mnd kanskje? Men at de sprenger tviler jeg på, legg en i en tett pose og sleng den i fryseren. Da kan du teste uten at det evt. blir søl. Test også om det er forskjel på de som er hel og de med bulk :) Sitér dette innlegget Min Fjord 21 Olympic Link to post
mateco Svart 26.Januar.2011 Emnestarter Del på Facebook Svart 26.Januar.2011 Idag fikk jeg et blink i den ene hjernecella !! Hvorfor ikke kikke på varedeklarasjonen på diverse bokser? Dro frem flere bokser fra kjøkkenskapet for å lese! På de fleste boksene stod å lese: "Oppbevares tørt og ved romtemperatur (20 - 25 gr C)" Joika boksen stod: "Oppbevares tørt og FROSTFRITT" Hmm... Blir nok til at all hermetikk taes med hjem !! Er ikke verdt å bli sjuk på tur!! Bjørn Sitér dette innlegget Jo mere man lærer jo mere kunnskap får man om hva man ikke vet !! Link to post
Avsluttet_1 Svart 26.Januar.2011 Del på Facebook Svart 26.Januar.2011 Alt innhold postet av denne brukeren er fjernet Sitér dette innlegget Link to post
mateco Svart 27.Januar.2011 Emnestarter Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Det kan godt være!! Men tror neppe at maten smaker hvis den i utgangspunktet er hermtisert FERSKT ! De fleste vet jo at grønnsaker og poteter må "forvelles" før de fryses. Hva da med all hermetikk der tilsvarende/inneholdende består av slike? Bjørn Sitér dette innlegget Jo mere man lærer jo mere kunnskap får man om hva man ikke vet !! Link to post
Mariell Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 JLDO har helt rett. blir ikke sjuk av å spise hermetikk, som har vært frossent. Hadde ikke blitt syk om du hadde spist joikakakene kalde rett fra boksen. Men kvaliteten forringes på frossen hermetikk .Grønsaker blir fryst i stykker, samme med kjøtt. blir bare en grøt ut av det. Med andre ord, fullt spisende. Er bare blitt ett enda dårligere produkt enn det i utgangspunktet var. Sitér dette innlegget MEDLEM I KNBF VP41a. I love "Smoke on the water". Song performed by Deep Purple. Smoke produced by VP Link to post
Avsluttet_1 Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Alt innhold postet av denne brukeren er fjernet Sitér dette innlegget Link to post
23 fot Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Du blir ikke sjuk om du varmebehandler maten riktg dvs at du varmer den opp til over 70 grader Da drepes ikke de giftstoffene en blir syk av,men bakteriene ved rundt 80 grader....en myte mange går på,nemlig at alt en varmer opp/koker blir en ikke syk av. Sitér dette innlegget Link to post
Avsluttet_1 Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Alt innhold postet av denne brukeren er fjernet Sitér dette innlegget Link to post
succes 42 1980 Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Jeg har spist frossen hermetikk 3 ganger det var 3 ganger for mye.Ingen var gått ut på dato, men fy null kontroll.Satt på hytta rakk til døra da gikk det dritt bokstavlig talt .Nei anbefaler ikke å spise det, greit kansje vis du har treg mave Sitér dette innlegget Link to post
Mariell Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Siden spørsmålet gjalt om hermetikk tålte å bli fryst. Hvilke giftstoffer, venter du å finne i frossen hermetikk? JLDO: At de er noget trege når det gjelder mathygiene borti UK er ikke noen bombe. Men trodde at de hadde fått med seg at oppvarming tok knekken på bakterier før 90 tallet. At de aller fleste basselusker tar kvelden ved oppvarming, lærte jeg på kokkeskolen i 75, lurer på om det ikke var nevnt på hustell på barneskolen også. f.eks. Den så berømlige bakterien Salmonella. Er faktisk en av de mest pinglete matbakteriene vi har. Slutter å formere seg ved +8c og dauer allerede ved ca. 62c. De aller fleste andre må du opp i 67c for å ta knekken på. Og noen få drepes ikke av kok. De aller fleste dør ikke av frysing, men ligger i dvale til matvaren blir tint og har en veldig begrenset formering før mattempratur på ca.+7. Der de liker seg best er 25-40grader, da koser de seg og yngler i vannvittige mengder. Det er i den tempen vi kuytter kjøtt, kylling og salat med samme kniv på samme skjærefjøl en fin sommerdag. Tørker gjerne av benken,fjøla og knivven, med en fille som har hengt i pantryet i ett par dager. Hvis DEN salaten står ett par timer i varmen før servering, er det ikke unaturlig om man blir noget løs i magan etterpå. Rått Fjærkre er fy.fy.fy.fy å ikke holde separat fra alle andre matvarer. Og husk å rengjør utsyr og benker veldig godt etter å ha tilberedt fjærkre. Mn hva har dette med hermetikk å gjøre. Absolutt ingen ting. Hermetikk og posemat er det sikreste å spise, men smaker stort sett ræva. Sitér dette innlegget MEDLEM I KNBF VP41a. I love "Smoke on the water". Song performed by Deep Purple. Smoke produced by VP Link to post
succes 42 1980 Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Jeg og var sikker på at og spise frossen hermetikk ikke var noe problem.Men de gangene jeg har gjort det har det gått dritt.Har ikke peiling på det med bakterier og tempraturer, men jeg varmet det til det begynner og koke. Sitér dette innlegget Link to post
Mariell Svart 27.Januar.2011 Del på Facebook Svart 27.Januar.2011 Tviler ikke på det du skriver, men skjønner liksom ikke hvilke bakterier som skulle begynne å yngle inne i en tett hermetikkboks? Du er sikker på at boksene var hele og ikke noen sprekker i fals etc. Sitér dette innlegget MEDLEM I KNBF VP41a. I love "Smoke on the water". Song performed by Deep Purple. Smoke produced by VP Link to post
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.