Jump to content

Hva slags sjakler bruker dere til fall og skjøter?


Framtia

Recommended Posts

På min båt er det brukt litt forskjellige sjakler på fall og skjøter, og jeg har ingen erfaring med enkelte av disse typene. Det varierer fra helt vanlige sjakler med bolt som gjenges fast, nøkkelsjakkel og pelikansjakkel. Er det noen typer mann bør unngå, og hvorfor?

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post
Share on other sites

Det er ingen regler for dette, du bruker den sjakkeltypen som passer best for den enkelte anvendelse. Har du sjakler som skal åpnes ofte så er det en god ide med nøkkeltypen som bare vris en halv omdreining. På genoaskjøter bruker du ikke sjakler, de kan skade deg når seilet blafrer og slår.

Link to post
Share on other sites

Er forskjellige bruksområder og krav. Noen må kunne løses raskt under last (typisk spinnakersjøter), andre håndtere stor last. Gjengede skrusjakler tåler høy last, men må sjekkes jevnlig at er satt godt ti (skruen kan løsne og falle ut). På nybåten har vi flere dyneemasjakler, blant annet på bomuthal og spinnakerblokker. Disse kan du også lett lage selv. På youtube finner du en instruksjonsvideo om du søker på soft chackle.

Redigert av Kjappfot (see edit history)

Heller lite, men lekkert laget

Link to post
Share on other sites

På genoaskjøter bruker du ikke sjakler, de kan skade deg når seilet blafrer og slår.

 

Ja, har ikke sjakler på geonaen, men har det på den selvslående fokka. På min båt er det en type som må trekkes til med en umbraconøkkel. Den blir straks pensjonert til fordel for vanlig med bolt som har øye. Føler ikke for å bruke pelikantypen eller en med vridbar låsespinne her.

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post
Share on other sites

Du bør vurdere å bruke pålestikk eller andre knuter på alle forseilsskjøtene (genua og fokk), og ikke noen form for sjakkel eller krok. Som Lazyjack skrev i sitt innlegg, så kan en sjakkel i skjøtsbarmen på et forseil bli en farlig historie når seilet f.eks skal berges i vilter vind.

 

På storseilsfallet kan du med hell bruke en sjakkel som har en låsebolt, slik at sjakkelen ikke faller av om du mister kontroll på fallet et øyeblikk. Sjakkelen i et fall skal uansett ikke brukes alene når en bruker fallet til å heise opp en person.

På spinnakerskjøter og -braser bruker du sjakler som lar seg åpne under stor belastning. Det er de som er hengslet i "tuppen", og kan gjene løses ut med en stropp eller ved bruk av en merlespiker.

Forøvrig blir det vel mer en smaksak om hvilke sjakler en foretrekker.

Link to post
Share on other sites

Er veldig enig i disse betraktningene. Skjøtehjørnet på den selvslående fokka har en drøss med hull, og tanken er vel at man med en sjakkel raskere skal kunne flytte skjøtepunktet i forbindelse med seiltrim. Men et vanlig pålestikk er kanskje en vel så god løsning.

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post
Share on other sites

Hvis du vil endre draget til et annet hull, kan du lage deg et såkalt "slakteskjøte". Det er rett og slett et kort skjøte med en kraftig åpen krok i enden. Du trer kroken inn i et ledig hull i skjøtehjørnet, og strekker opp tauet via bryteblokken til nærmeste vinsj eller kryssholt og gjør fast. Så avlaster du fokkeskjøtet, flytter pålestikket til nytt hull, strammer opp og deretter fjerner du slakteskjøtet igjen. Trygt, kjapt og enkelt.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...