Jump to content

Moring av flytebrygge med landfeste


ynroenn

Recommended Posts

Jeg skal legge ut nye moringer til brygga mi etter at elvebredden der jeg bor har blitt steinsatt. PÅ den ene siden har jeg landfester, på den andre siden må jeg more på elvebunn (elvesand). Hva tror dere om følgende fremgangsmåte?

 

SOm moring på elvebunnen tenkte jeg å kjøpe inn moringsringer på 40kg som jeg antar vil grave seg godt ned i elvebunnen. Deretter tenkte jeg å motere 4-5 plastkanner fyllt med sement i rauet som går fra moringsringen. SIste plastkanne som "daumann" rett under brygga. Tenkte å bruke 14mm tau i polyestersilke, tenkte jeg ikke trengte kjetting med så mange "daumenner" ?

 

ovenfra.gif

side.gif

Redigert av ynroenn (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Ikke så mye strøm (ca. 0,5 knop utenom flommen), men blir jo litt bevegelse når båter kjører forbi. Tanken er at ankerringen graver seg ned på samme måten som et anker, og at det da ikke stilles så store krav til tyngde? I tillegg tenker jeg at x-antall lodd (ca. 10kg) langs tauet vil bidra i positiv retning?

Link to post
Share on other sites

Jeg ville redusert til en korrekt plassert dødmann (15kg) pr tau, og heller brukt doble moringer (2x40kg) pr tau. Med korrekt plassert mener jeg at den skal henge, nettopp for å ha kontroll på at tauet går mest mulig rett ned. En dødmann som ligger på bunn er ingen dødmann. Og flere 10kg lodd langs tau på bunn gjør det verre å få spent ut fortøyningene riktig.

 

Husk kauser i alle spleiseløkker.

baatplassen.no

Din kommunistiske hjemmehavn på nettet!

Link to post
Share on other sites

Takk for godt tips:) Ser poenget i at det blir vanskelig å spenne ut tauet riktig. Så et dumt spørsmål: Jeg er jo avhengig av at brygga skal ha en viss avstand fra land (pga. landgang), i tillegg må jeg sikre at daumannen akkurat skal "henge" på laveste vannstand. Ved å bruke tau hele veien kunne jeg jo ha regulert dette ved å stramme tauet etter at moringen er lagt ut, og binde fast i brygga når tauet er korrekt strammet og brygga ligger riktig. Hvordan skal jeg få til dette når jeg skal ha kause også i "brygge-enden" ? Vanskelig å spleise inn en kause med 15kg daumann som henger på tauet vil jeg tro....

Link to post
Share on other sites

Jeg har kunn lagt ut brygge 1 gang og brukte da tau fra moringen og opp til der jeg mente daumannen skulle festes, derfra brukte jeg kjetting slik at jeg hadde litt å regulere strammingen med.

Det er lettere med våtslipepapir en rubbing. Det er lettere med et til 2 strøk lakk en polering. Trebåt er ikke mere arbeid

Tidligere Båter: 21 fots tresjark m/sabb 22 (Tequila Sunrise) • 23 fots tresjark m/sabb 16 (Neptun) • 17 fots speilbåt i tre med vindskjerm og 25hk yamaha (Gjeld-frid I)

Link to post
Share on other sites

  • 3 uker senere...

Så et spørsmål til. Hvilken vinkel skal jeg legge ut de to moringene med (vinkel til brygga). Tenker da for å lettest kunne justere brygga parallelt til land OG korrekt avstand fra land. Er 45 grader vinkel ut fra brygga et greit utgangspunkt? Eller bør de to moringene ligge nærmere hverandre?

Redigert av ynroenn (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Bør kanskje ligge litt nærmere hverandre. Enig med moderatore om større lodd og en daumann. Men spleise trenger du ikkje. Bruk vanlige knuter. Ofte trer vi slanger av god kvalitet innpå tauet for å beskytte mot gnag. Med sigebunn og strøm er du avhengig av å kunne justere brygga i nokre dager. Så derfor holder eg ein knapp på vanlige knuter.

Yanmar 6LYA-STP 340hk

Link to post
Share on other sites

40kg til moring synnes jeg høres veldig lite ut?

Bruker selv et "gammelt" formverktøy på 300 kg til en båt på 22 fot.

Ett annet godt tips til moring er å fylle opp et stort dekk med betong som tåler slatvann. Siden det er et dekk er det lett å rulle bortover slik at det blir lettere å få moringen i vannet.

Link to post
Share on other sites

Jeg har løst dødmannen på en særdeles enkel måte. Hos oss blir det opptil (sjeldent!) nesten 1,5 m springflo, vanlig tidevann er 30-50 cm og dybden er 9 m ved normalvannstand der jeg har lagt ut en bøye med 80 l oppdrift. Det kan tidvis være særdeles kraftig sidevind.

 

Moringen er en rund 300 kg betongmoring som ligger i mudder. Blytauet ned til moringen fra bøyen er ca 12,5 m lang og jeg har senket en død mann på ca 35 kg 7,5 m nedover bøyetauet etter at moring og bøye var på plass. Den døde mannen er sjaklet til moringstauet med to rustfrie, litt store sjakler og senket med eget tau. Det er dermed ingen problemer med å plassere sjakkelen akkurat på det dypet man ønsker den.

 

img_0983b.jpg

 

Det ligger en 26' båt med relativt stort vindfang i bøyen og bøyen går ofte langt under vann når det blåser, men etter fem år var det ikke antydning til slitasje på blytauet da vi hadde en dykker nede for å sjekke moringene. Bøyen har heller ikke flyttet seg, Dette til tross for at det har vært full orkan gjennom "vindtunnelen" som munner ut mot båtplassen vår.

Link to post
Share on other sites

  • 10 måneder senere...

Spm 1.

Hvis du har f eks et 16mm treslått tau kan du bruke et 8mm tau i "den døde"

Stikk enden (8mm) gjennom/mellom kordelene i 16mm tauet, ta noen halvstikk på hver side (av 8mm) et par tre halvstikk rundt 8mm og la enden gå gjennom dette. (Da er enden låst)

Greit å ha tau fast (evt dobbelt gjennom løkke hvis du vil dra det ut) når du senker den ned. Da har du bra kontroll på hvor den er i forhold til dybden.

(Stram opp dette tauet og fest det til brygga hvis du tror du senere må flytte daumannen uten å måtte løsne "hovedtauet)

Sjakler ville jeg ikke brukt undervanns såfremt de ikke sjekkes årlig.

 

Spm 2.

Mange knuter kan brukes. Det er fornuftig å sette fast slik at du får det opp når det er påstand på tauet. Pålestikk ville jeg ikke brukt. Du får ikke til å lage dette når tauet et teitet opp.

Avh av hva du setter fast i så ville jeg tatt et par tørn (gjennom sjakkelen?) så over/under tauet som går utover, tilbake gjennom (sjakkelen?) igjen, samme prosedyre en gang til men da blir det på motsatt side og til slutt noen halvstikk rundt tauet.

Skal det se litt pent ut lager du en takling på enden samt setter et bendsel rundt denne og tauet.

 

Krøkkete forklart, enklere å gjøre det. :smiley:

Link to post
Share on other sites

To raske spørsmål på en eldre tråd :)

 

1 - Hvordan fester dere dødmannen på tauet (hvilke knuter, løkker, sjakler... er i bruk)

2 - Hvis man ikke skal spleise det fast og benytte knuter som anbefales. Hvilke knuter benyttes?

 

Dømann sjakles inn på tauet. regulere avstand med eget tau.

 

Dette er en knute som kan løsnes under belastning

bilde

 

Og som ikke sklir når den knytes på et annet tau.

bilde

Redigert av roger-jo (see edit history)

Kokekyndig maskinist kjent på kysten.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...