Jump to content

Blåskjelltråden


Komodo

Recommended Posts

Bjørn Løvjomås skrev 22 minutter siden:

Kan disse sprekkene ha vært så små, at ærfugl ikke kommer inn? Eller finner dem?

Neppe. Og det var ikke ene neste ærfugl å se i hele marinaen. Jeg er spent på om de kommer tilbake nå når det er tett med babyskjell.

 

Det har ellers vært et av mine siste triks forå finne skjell. Søk med hånda inn i de trangeste sprekkene. Men her var de lett å finne . . .

 

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
  • 7 måneder senere...

Nå er det lenge siden jeg har høstet inn blåskjell, de er jo omtrent umulig å finne! Men her om dagen kom jeg over en bra bestand, så da plukket jeg med meg et nett :tommel_opp: Kan informere om at dette var mellom 4 og 10 meters dybde, og umulig å se fra overflata. 

 

Her er skjellene ferdig vasket og klar for damping. Det var fine skjell, jevn og fin størrelse.

20250411_152643.jpg.f468ca85ba8c13177d2ec007be23cc7b.jpg

 

Tradisjonen tro ble det blåskjellsuppe ala` Komodo, en av mine favorittretter! Denne gangen ble det også tilsatt laksefilet skjært i terninger. Passer bra til, og det blir jo litt mer mat av det. Ellers blir det jo gjerne litt variasjon i ingredienser for hver gang. Denne gangen hadde vi i litt kinesisk gressløk, chilli, estragon og persille, alt fra egen hage. Hadde også i litt hakket ingefær. Ellers som vanlig, tre gulerøtter, to små gule løk, og to små kinesiske hvitløk (hele). 

20250412_205708.jpg.db4cbc134c31c8165530b64a9d023d10.jpg

 

Kraft fra dampingen ble silt gjennom kjøkkenhåndkle og redusert.

20250412_205718.jpg.76074cd76759bec1b879fe00df184415.jpg

 

Løk og chilli blankes i en blanding av meierismør og olivenolje.

20250412_210502.jpg.9a374fa7e6d47c8bb110f1a6dc35032f.jpg

 

Kan love at dette smakte godt :skål_øl: 

Link to post

Det så virkelig godt ut @Komodo Vi fant ut at timian og meierismør sammen med en skvett hvitvin i dampinga gjør blåskjellene enda bedre.

Og så flott at du har funnet steder med ny tilvekst av skjell. Her hos oss finner jeg fortsatt ingen skjell på svaberg der de tidligere var i store mengder. Men mye på ting som ikke er i kontakt med bunnen, som kjettinger til moringer og sånt. Veldig snodig med masse yngel og tilvekst på en kjetting som er 1 meter unna bart fjell hvor det ikke er antydning.

 

Hilsen

Lurvetass

 

Link to post
Komodo skrev for 14 timer siden:

Nå er det lenge siden jeg har høstet inn blåskjell, de er jo omtrent umulig å finne! Men her om dagen kom jeg over en bra bestand, så da plukket jeg med meg et nett :tommel_opp: Kan informere om at dette var mellom 4 og 10 meters dybde, og umulig å se fra overflata. 

 

Her er skjellene ferdig vasket og klar for damping. Det var fine skjell, jevn og fin størrelse.

20250411_152643.jpg.f468ca85ba8c13177d2ec007be23cc7b.jpg

 

Tradisjonen tro ble det blåskjellsuppe ala` Komodo, en av mine favorittretter! Denne gangen ble det også tilsatt laksefilet skjært i terninger. Passer bra til, og det blir jo litt mer mat av det. Ellers blir det jo gjerne litt variasjon i ingredienser for hver gang. Denne gangen hadde vi i litt kinesisk gressløk, chilli, estragon og persille, alt fra egen hage. Hadde også i litt hakket ingefær. Ellers som vanlig, tre gulerøtter, to små gule løk, og to små kinesiske hvitløk (hele). 

20250412_205708.jpg.db4cbc134c31c8165530b64a9d023d10.jpg

 

Kraft fra dampingen ble silt gjennom kjøkkenhåndkle og redusert.

20250412_205718.jpg.76074cd76759bec1b879fe00df184415.jpg

 

Løk og chilli blankes i en blanding av meierismør og olivenolje.

20250412_210502.jpg.9a374fa7e6d47c8bb110f1a6dc35032f.jpg

 

Kan love at dette smakte godt :skål_øl: 

Herregud mann!!! Blir jo ihjelsulten av å lese dette her! Ser du har plukket muskelen ut av skjellet. Gjorde du det etter å ha dampet dem?

Bjørn Løvjomås skrev 11 minutter siden:

Kan du vennligst informere blåskjell om å gå litt grunnere😅

:fniser::fniser::fniser:

lurvetass skrev 5 minutter siden:

Det så virkelig godt ut @Komodo Vi fant ut at timian og meierismør sammen med en skvett hvitvin i dampinga gjør blåskjellene enda bedre.

Og så flott at du har funnet steder med ny tilvekst av skjell. Her hos oss finner jeg fortsatt ingen skjell på svaberg der de tidligere var i store mengder. Men mye på ting som ikke er i kontakt med bunnen, som kjettinger til moringer og sånt. Veldig snodig med masse yngel og tilvekst på en kjetting som er 1 meter unna bart fjell hvor det ikke er antydning.

 

Jeg ringer sporenstreks til Vestfold Elektro Diesel og forlanger pumpa mi ferdig så fort som F....!!!!!
Det er behov for et nytt treff med testing av Storebro!!!! Og selvsagt med tilhørende måltid! Eller hva @lurvetass! Dere er jo gastronomer be:tommel_opp::tommel_opp::fniser:gge to!

Mvh

Chilli Solbris

Båtlivet gir meg de største gleder!  Og de største sorger!😂
Trenger du noe? www.solbrismaritime.no

Link to post
Chilli Solbris skrev 4 minutter siden:

Herregud mann!!! Blir jo ihjelsulten av å lese dette her! Ser du har plukket muskelen ut av skjellet. Gjorde du det etter å ha dampet dem?

Det er bra, det er meningen at det skal friste litt :fniser:

Og ja, skjellene dampes først, deretter plukker vi ut innmaten og trekker ut byssustråden (hvis den er der ennå)

 

 

Chilli Solbris skrev 4 minutter siden:

Jeg ringer sporenstreks til Vestfold Elektro Diesel og forlanger pumpa mi ferdig så fort som F....!!!!!
Det er behov for et nytt treff med testing av Storebro!!!! Og selvsagt med tilhørende måltid! 

:ler: :ler:

 

 

lurvetass skrev 14 minutter siden:

Det så virkelig godt ut @Komodo Vi fant ut at timian og meierismør sammen med en skvett hvitvin i dampinga gjør blåskjellene enda bedre.

Ja, det smakte :tommel_opp: Timian har jeg ikke prøvd på blåskjellene ennå, men noterer det bak øret. Snakker du om frisk timian? Dere har vel kanskje det i kjøkkenhagen? 

Ellers har jeg sluttet helt med å ha diverse greier oppi kjelen når jeg damper skjellene, kun 2-3mm med vann slik at det dekker bunn av kjelen. Etterhvert som skjellene åpner seg og gir fra seg vann, så heller jeg av denne krafta opp i en annen kjele. Til slutt blir krafta silt og kokt inn. Alle smakstilsetningene blir i suppa. Men krafta inneholder også mye smak, så en del av den blir brukt i suppa. Hvitløk, chilli, meierismør, fløte og hvitvin gir en veldig kraftig smakskombinasjon! I tillegg løftes smaken med diverse urter, som også bidrar til mer dybde i smaken. Men timian er altså så langt ikke testet :smiler:

 

 

lurvetass skrev 14 minutter siden:

Og så flott at du har funnet steder med ny tilvekst av skjell. Her hos oss finner jeg fortsatt ingen skjell på svaberg der de tidligere var i store mengder. Men mye på ting som ikke er i kontakt med bunnen, som kjettinger til moringer og sånt. Veldig snodig med masse yngel og tilvekst på en kjetting som er 1 meter unna bart fjell hvor det ikke er antydning.

Denne tråden ble startet i 2013, og allerede da hadde det begynt å bli vanskelig å finne skjell. Bladde gjennom tråden nå, og ser at det i alle disse årene har kommet optimistiske rapporter om tilvekst av nye, friske skjell. Men noe skjer med de små skjellene langs svabergene, for de ser ikke ut til å få fotfeste slik som før.

 

Det er en rekke linker til artikler bakover i tråden, trekker fram en her nå:

https://marinrep.no/god-blaskjellvekst-i-ar/ 

 

"Det blir veldig spennende å se i hvilken grad ærfuglen forsyner seg av blåskjellene. Hvis innhugget blir for stort må vi kanskje vurdere å dyrke skjellene i bur i stedet for i strømper.

En voksen ærfugl kan spise 1-2 kilo skjell i døgnet. De foretrekker skjell på 10-25 mm, og river gjerne løs klaser med skjell og rister løs det ønskede skjellet under vann.

Skjellene svelges hele når ærfuglen kommer til overflaten, og knuses og males opp i kråsen. Når skjellene blir 3-4 cm lange blir de for store og harde, og får vanligvis være i fred." 

 

Jeg føler meg ganske sikker på at det er nedbeiting av små skjell som er hovedårsaken til at bestanden ikke tar seg skikkelig opp igjen. De skjellene jeg plukket her om dagen høstet jeg på flatstropper til moringer på dyp mer enn 3 meter. Skjellene er i utmerket kondisjon, noe som burde tilsi at forurensning, global oppvarming, klimaendring, parasitter og virus i vannet osv. osv. ikke er årsaken. Da burde jo disse skjellene ha dødd også. 

Link to post

Som rapporten @Komodo linker til kan jeg bekrefte at sommeren i fjor hadde uvanlig store mengder av blåskjell på Padda i indre Oslofjord. Skrapte båten ren for teppe av små blåskjell i midten av juli. Jeg la også merke til at båter, flytepontonger, tauverk og kjettinger var fulle av skjell, men bortimot ingen blåskjell på fjellgrunn. I oktober måtte jeg skrape på nytt store klaser med blåskjell i Son på vei sydover til vinterhavn i Glomma. Jeg mener å ha lest at blåskjella gyter tidlig på våren når vannet har nådd 8 grader at  larvene fester seg relativt kort tid etter, men det er tydelig at blåskjell-larvene var i live i vannmassene også helt ut etter midten av juli.
Skal sies at bunnstoffet var 5 år gammelt Jotun Supreme så det hadde minimal/null effekt da båten ble lite brukt i fjor og da fungerer jo selvpolerende bunnstoff dårlig.

Link to post
  • 1 måned senere...

Da er det snart på tide å komme seg avgårde. Venter på rederinnen/lettmatrosen som kommer hjem om noen uker. Da blir det garantert båttur og sjømat.

 

Nå er det bare å håpe på riktig blåskjellvarsel . . . Det ser foreløpig veldig bra ut for Østlandet og stort sett også for resten av landet . . .

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Komodo skrev for 3 timer siden:

Skyt ned bestanden av skarv og ærfugl.

 

Skarven i Oslofjorden er en ulovlig innvandrer. Den fantes overhodet ikke her da jeg var liten. Så vidt jeg har forstått er det heller ikke den samme skarven som finnes nordpå . .  (?)

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post

Gamlinger i Onsøy kaller skarven for ålekråke. Men akkurat det der med å skyte ned ulovlige innvandrere kan fort bli et betent tema :fniser: Mulig at ålekråka ikke har en naturlig tilhørighet her, men jeg tenkte i alle fall først og fremst på størrelsen på bestanden. Vet i alle fall at enkelte fugler beskatter blåskjellbestanden noe helt enormt. På 80 og 90 tallet var det allikevel ikke noe problem. Det var nok blåskjell til både fugl, fisk og folk. Men da var også betandene av ærfugl og ålekråke på et helt annet nivå.

Link to post
Komodo skrev for 1 time siden:

Gamlinger i Onsøy kaller skarven for ålekråke. Men akkurat det der med å skyte ned ulovlige innvandrere kan fort bli et betent tema :fniser: Mulig at ålekråka ikke har en naturlig tilhørighet her, men jeg tenkte i alle fall først og fremst på størrelsen på bestanden. Vet i alle fall at enkelte fugler beskatter blåskjellbestanden noe helt enormt. På 80 og 90 tallet var det allikevel ikke noe problem. Det var nok blåskjell til både fugl, fisk og folk. Men da var også betandene av ærfugl og ålekråke på et helt annet nivå.

Ærfugl har minket voldsomt i antall på Vestlandet 

Skarv blir det bare meir og meir av

Link to post

Leste for litt siden at de driver storstilt jakt på skarv i Sverige pga at den spiser opp fisken. Det var ikke mye skarv i Oslofjorden for 25-30 år siden. Er visstnok beregnet at det er 8000 par skarv i ytre Oslofjord og hver spiser omtrent 1 kg/dag. På 8 mnd blir dette 3 840 tonn fisk ! Så det er en betydlig menge forskjellig småfisk som konsumeres. Det er kanskje på tide å åpne for liknende jakt i Oslofjorden.

Sitat

 

 

Link to post
atletico1 skrev 42 minutter siden:

Leste for litt siden at de driver storstilt jakt på skarv i Sverige pga at den spiser opp fisken. Det var ikke mye skarv i Oslofjorden for 25-30 år siden. Er visstnok beregnet at det er 8000 par skarv i ytre Oslofjord og hver spiser omtrent 1 kg/dag. På 8 mnd blir dette 3 840 tonn fisk ! Så det er en betydlig menge forskjellig småfisk som konsumeres. Det er kanskje på tide å åpne for liknende jakt i Oslofjorden.

 

Skarven er ikkje fredet i Oslofjorden. Kan jaktes på om høsten. 
Bare og ta jegerprøven og knalle i vei 

Link to post
lurvetass skrev for 9 timer siden:

Ny melding på NRK om uvanlig store mengder blåskjell i Oslofjorden 

 

Veldig positivt hvis den negative trenden snur. Men hadde vært fint hvis noen kunne si noe om grunnen til endringen.

Sendte nettopp en  melding (har ikke fått svar ennå)  til en nylig pensjonert  forskervenn på Havforskningsinstituttet i Flødevigen og ba  om noen visste årsaken til at det i fjor ble et blåskjellhelvete i indre Oslofjord (og det er denne bestanden som nå bare har vokst i størrelse).  Mai i fjor var jo spesiell med 25-30 varmegrader i lufta og også algeoppblomstring med brunt vann i hele Oslofjorden.

Link to post
Bjørn Løvjomås skrev for 2 timer siden:

Snakket akkurat med dykkere I Arendal undervannsklubb. Lite blåskjell å se på disse kanter av landet.  Med unntak av brygger og tau helt inne ved fastlandet i Tromøysund

Samme i områdene mot øst, Kilsund og Hagefjorden, kun blåskjell å se fra overflater der det er mye strøm og havnespy og de andre formene for slim ikke liker seg. 

Link to post
Komodo skrev for 11 timer siden:

Skyt ned bestanden av skarv og ærfugl.

Leit at du har et slikt forhold til ærfuglen.  Generell nedskyting av ærfugl i et land med så store lokale forskjeller skaker meg. Om det er en trøst er den snart utryddet, dersom nedgangen fortsetter i samme tempo som en har sett siste 10 år.

Du legger til grunn at en ærfugl spiser sin egen vekt pr døgn, tror du selv på det tallet?... ikke mitt spesialfelt men trodde bare det var feks de minste museartene som får til det... og som har puls som en F1 bil, elefanten spiser ca 5% av sin kroppsvekt pr døgn..

Du burde også ta med i regnestykket at 40% av ærfuglene ligger på reir i den måneden som babyblåskjellene dine forsvinner.... og i den måneden tar de nesten ikke til seg næring...  Jeg har ikke gjort bestandtellinger på Hvaler, men fra Langøya til Torungen er trenden klar.
Ærfuglen legger også færre egg nå enn den pleide, så dette går bare en vei..

 

Her hos meg har det ene paret (som ikke fikk eggene spist av sildemåkene) som klekket 3 unger vært på besøk, spist bøyene rene for slim, redusert sjøpølsebestanden under lekteren til det halve, så her er de veldig velkomne og til glede for store og små. 

 

Når hver "sel" spiser  1000kg fisk og bestanden har eksplodert... da ville jeg heller brukt kulene på disse.

 

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...