subwoofer Svart 9.September.2024 Link til dette innlegget Svart 9.September.2024 Der jeg lå i Mefjorden på lørdag var det tykt med blåskjell i hele skvalpesona. Det var på en tilnærmet vertikal bergvegg. Sitér dette innlegget Link to post
NilsPils Svart 9.September.2024 Link til dette innlegget Svart 9.September.2024 Bjørn Løvjomås skrev 22 minutter siden: Kan disse sprekkene ha vært så små, at ærfugl ikke kommer inn? Eller finner dem? Neppe. Og det var ikke ene neste ærfugl å se i hele marinaen. Jeg er spent på om de kommer tilbake nå når det er tett med babyskjell. Det har ellers vært et av mine siste triks forå finne skjell. Søk med hånda inn i de trangeste sprekkene. Men her var de lett å finne . . . Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Komodo Svart 13.April Emnestarter Link til dette innlegget Svart 13.April Nå er det lenge siden jeg har høstet inn blåskjell, de er jo omtrent umulig å finne! Men her om dagen kom jeg over en bra bestand, så da plukket jeg med meg et nett Kan informere om at dette var mellom 4 og 10 meters dybde, og umulig å se fra overflata. Her er skjellene ferdig vasket og klar for damping. Det var fine skjell, jevn og fin størrelse. Tradisjonen tro ble det blåskjellsuppe ala` Komodo, en av mine favorittretter! Denne gangen ble det også tilsatt laksefilet skjært i terninger. Passer bra til, og det blir jo litt mer mat av det. Ellers blir det jo gjerne litt variasjon i ingredienser for hver gang. Denne gangen hadde vi i litt kinesisk gressløk, chilli, estragon og persille, alt fra egen hage. Hadde også i litt hakket ingefær. Ellers som vanlig, tre gulerøtter, to små gule løk, og to små kinesiske hvitløk (hele). Kraft fra dampingen ble silt gjennom kjøkkenhåndkle og redusert. Løk og chilli blankes i en blanding av meierismør og olivenolje. Kan love at dette smakte godt Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Bjørn Løvjomås Svart 14.April Link til dette innlegget Svart 14.April Komodo skrev for 13 timer siden: 4 og 10 meters dybde, og umulig å se fra overflata. Kan du vennligst informere blåskjell om å gå litt grunnere😅 Sitér dette innlegget Endelig ble det Bobåt Link to post
Komodo Svart 14.April Emnestarter Link til dette innlegget Svart 14.April Bjørn Løvjomås skrev 4 minutter siden: Kan du vennligst informere blåskjell om å gå litt grunnere😅 Ok, skal si fra neste gang jeg er der nede 😄🤣 Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
lurvetass Svart 14.April Link til dette innlegget Svart 14.April Det så virkelig godt ut @Komodo Vi fant ut at timian og meierismør sammen med en skvett hvitvin i dampinga gjør blåskjellene enda bedre. Og så flott at du har funnet steder med ny tilvekst av skjell. Her hos oss finner jeg fortsatt ingen skjell på svaberg der de tidligere var i store mengder. Men mye på ting som ikke er i kontakt med bunnen, som kjettinger til moringer og sånt. Veldig snodig med masse yngel og tilvekst på en kjetting som er 1 meter unna bart fjell hvor det ikke er antydning. Sitér dette innlegget Hilsen Lurvetass Link to post
Chilli Solbris Svart 14.April Link til dette innlegget Svart 14.April Komodo skrev for 14 timer siden: Nå er det lenge siden jeg har høstet inn blåskjell, de er jo omtrent umulig å finne! Men her om dagen kom jeg over en bra bestand, så da plukket jeg med meg et nett Kan informere om at dette var mellom 4 og 10 meters dybde, og umulig å se fra overflata. Her er skjellene ferdig vasket og klar for damping. Det var fine skjell, jevn og fin størrelse. Tradisjonen tro ble det blåskjellsuppe ala` Komodo, en av mine favorittretter! Denne gangen ble det også tilsatt laksefilet skjært i terninger. Passer bra til, og det blir jo litt mer mat av det. Ellers blir det jo gjerne litt variasjon i ingredienser for hver gang. Denne gangen hadde vi i litt kinesisk gressløk, chilli, estragon og persille, alt fra egen hage. Hadde også i litt hakket ingefær. Ellers som vanlig, tre gulerøtter, to små gule løk, og to små kinesiske hvitløk (hele). Kraft fra dampingen ble silt gjennom kjøkkenhåndkle og redusert. Løk og chilli blankes i en blanding av meierismør og olivenolje. Kan love at dette smakte godt Herregud mann!!! Blir jo ihjelsulten av å lese dette her! Ser du har plukket muskelen ut av skjellet. Gjorde du det etter å ha dampet dem? Bjørn Løvjomås skrev 11 minutter siden: Kan du vennligst informere blåskjell om å gå litt grunnere😅 lurvetass skrev 5 minutter siden: Det så virkelig godt ut @Komodo Vi fant ut at timian og meierismør sammen med en skvett hvitvin i dampinga gjør blåskjellene enda bedre. Og så flott at du har funnet steder med ny tilvekst av skjell. Her hos oss finner jeg fortsatt ingen skjell på svaberg der de tidligere var i store mengder. Men mye på ting som ikke er i kontakt med bunnen, som kjettinger til moringer og sånt. Veldig snodig med masse yngel og tilvekst på en kjetting som er 1 meter unna bart fjell hvor det ikke er antydning. Jeg ringer sporenstreks til Vestfold Elektro Diesel og forlanger pumpa mi ferdig så fort som F....!!!!! Det er behov for et nytt treff med testing av Storebro!!!! Og selvsagt med tilhørende måltid! Eller hva @lurvetass! Dere er jo gastronomer begge to! Sitér dette innlegget Mvh Chilli Solbris Båtlivet gir meg de største gleder! Og de største sorger!😂 Trenger du noe? www.solbrismaritime.no Link to post
Komodo Svart 14.April Emnestarter Link til dette innlegget Svart 14.April Chilli Solbris skrev 4 minutter siden: Herregud mann!!! Blir jo ihjelsulten av å lese dette her! Ser du har plukket muskelen ut av skjellet. Gjorde du det etter å ha dampet dem? Det er bra, det er meningen at det skal friste litt Og ja, skjellene dampes først, deretter plukker vi ut innmaten og trekker ut byssustråden (hvis den er der ennå) Chilli Solbris skrev 4 minutter siden: Jeg ringer sporenstreks til Vestfold Elektro Diesel og forlanger pumpa mi ferdig så fort som F....!!!!! Det er behov for et nytt treff med testing av Storebro!!!! Og selvsagt med tilhørende måltid! lurvetass skrev 14 minutter siden: Det så virkelig godt ut @Komodo Vi fant ut at timian og meierismør sammen med en skvett hvitvin i dampinga gjør blåskjellene enda bedre. Ja, det smakte Timian har jeg ikke prøvd på blåskjellene ennå, men noterer det bak øret. Snakker du om frisk timian? Dere har vel kanskje det i kjøkkenhagen? Ellers har jeg sluttet helt med å ha diverse greier oppi kjelen når jeg damper skjellene, kun 2-3mm med vann slik at det dekker bunn av kjelen. Etterhvert som skjellene åpner seg og gir fra seg vann, så heller jeg av denne krafta opp i en annen kjele. Til slutt blir krafta silt og kokt inn. Alle smakstilsetningene blir i suppa. Men krafta inneholder også mye smak, så en del av den blir brukt i suppa. Hvitløk, chilli, meierismør, fløte og hvitvin gir en veldig kraftig smakskombinasjon! I tillegg løftes smaken med diverse urter, som også bidrar til mer dybde i smaken. Men timian er altså så langt ikke testet lurvetass skrev 14 minutter siden: Og så flott at du har funnet steder med ny tilvekst av skjell. Her hos oss finner jeg fortsatt ingen skjell på svaberg der de tidligere var i store mengder. Men mye på ting som ikke er i kontakt med bunnen, som kjettinger til moringer og sånt. Veldig snodig med masse yngel og tilvekst på en kjetting som er 1 meter unna bart fjell hvor det ikke er antydning. Denne tråden ble startet i 2013, og allerede da hadde det begynt å bli vanskelig å finne skjell. Bladde gjennom tråden nå, og ser at det i alle disse årene har kommet optimistiske rapporter om tilvekst av nye, friske skjell. Men noe skjer med de små skjellene langs svabergene, for de ser ikke ut til å få fotfeste slik som før. Det er en rekke linker til artikler bakover i tråden, trekker fram en her nå: https://marinrep.no/god-blaskjellvekst-i-ar/ "Det blir veldig spennende å se i hvilken grad ærfuglen forsyner seg av blåskjellene. Hvis innhugget blir for stort må vi kanskje vurdere å dyrke skjellene i bur i stedet for i strømper. En voksen ærfugl kan spise 1-2 kilo skjell i døgnet. De foretrekker skjell på 10-25 mm, og river gjerne løs klaser med skjell og rister løs det ønskede skjellet under vann. Skjellene svelges hele når ærfuglen kommer til overflaten, og knuses og males opp i kråsen. Når skjellene blir 3-4 cm lange blir de for store og harde, og får vanligvis være i fred." Jeg føler meg ganske sikker på at det er nedbeiting av små skjell som er hovedårsaken til at bestanden ikke tar seg skikkelig opp igjen. De skjellene jeg plukket her om dagen høstet jeg på flatstropper til moringer på dyp mer enn 3 meter. Skjellene er i utmerket kondisjon, noe som burde tilsi at forurensning, global oppvarming, klimaendring, parasitter og virus i vannet osv. osv. ikke er årsaken. Da burde jo disse skjellene ha dødd også. Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
lurvetass Svart 14.April Link til dette innlegget Svart 14.April Ja, friske urter har vi i kjøkkenhagen og byssepiken tar med i små potter i båten når vi er på tur. Vi bruker mye frisk timian, en god dæsj meierismør og et par dl hvitvin. Da blir det god kraft til fiskesuppe eller juksebakkalao. Sitér dette innlegget Hilsen Lurvetass Link to post
atletico1 Svart 14.April Link til dette innlegget Svart 14.April Som rapporten @Komodo linker til kan jeg bekrefte at sommeren i fjor hadde uvanlig store mengder av blåskjell på Padda i indre Oslofjord. Skrapte båten ren for teppe av små blåskjell i midten av juli. Jeg la også merke til at båter, flytepontonger, tauverk og kjettinger var fulle av skjell, men bortimot ingen blåskjell på fjellgrunn. I oktober måtte jeg skrape på nytt store klaser med blåskjell i Son på vei sydover til vinterhavn i Glomma. Jeg mener å ha lest at blåskjella gyter tidlig på våren når vannet har nådd 8 grader at larvene fester seg relativt kort tid etter, men det er tydelig at blåskjell-larvene var i live i vannmassene også helt ut etter midten av juli. Skal sies at bunnstoffet var 5 år gammelt Jotun Supreme så det hadde minimal/null effekt da båten ble lite brukt i fjor og da fungerer jo selvpolerende bunnstoff dårlig. Sitér dette innlegget Link to post
lurvetass Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Ny melding på NRK om uvanlig store mengder blåskjell i Oslofjorden Veldig positivt hvis den negative trenden snur. Men hadde vært fint hvis noen kunne si noe om grunnen til endringen. Sitér dette innlegget Hilsen Lurvetass Link to post
Captain A Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai https://www.vg.no/nyheter/i/OoOrdw/storinnrykk-av-blaaskjell-i-oslofjorden Sitér dette innlegget Link to post
NilsPils Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Da er det snart på tide å komme seg avgårde. Venter på rederinnen/lettmatrosen som kommer hjem om noen uker. Da blir det garantert båttur og sjømat. Nå er det bare å håpe på riktig blåskjellvarsel . . . Det ser foreløpig veldig bra ut for Østlandet og stort sett også for resten av landet . . . Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Komodo Svart 30.Mai Emnestarter Link til dette innlegget Svart 30.Mai Jeg er moderat optimist. Dette har vi nå sett mange ganger uten at skjellene får lov til å vokse opp og bli store. Skyt ned bestanden av skarv og ærfugl. Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
NilsPils Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Komodo skrev for 3 timer siden: Skyt ned bestanden av skarv og ærfugl. Skarven i Oslofjorden er en ulovlig innvandrer. Den fantes overhodet ikke her da jeg var liten. Så vidt jeg har forstått er det heller ikke den samme skarven som finnes nordpå . . (?) Sitér dette innlegget Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten SaowaneeJeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................ Link to post
Komodo Svart 30.Mai Emnestarter Link til dette innlegget Svart 30.Mai Gamlinger i Onsøy kaller skarven for ålekråke. Men akkurat det der med å skyte ned ulovlige innvandrere kan fort bli et betent tema Mulig at ålekråka ikke har en naturlig tilhørighet her, men jeg tenkte i alle fall først og fremst på størrelsen på bestanden. Vet i alle fall at enkelte fugler beskatter blåskjellbestanden noe helt enormt. På 80 og 90 tallet var det allikevel ikke noe problem. Det var nok blåskjell til både fugl, fisk og folk. Men da var også betandene av ærfugl og ålekråke på et helt annet nivå. Sitér dette innlegget Draco 20 blir jolle Skroggjennomføringer og materialkvalitet DIY Badeplattform DIY Anker i syrefast Link to post
Captain A Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Skarv kan det vel høstes meir av Men ærfugl sliter generelt i Norge Trur ikkje det blir åpnet for noe jakt på den med det første Sitér dette innlegget Link to post
Captain A Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Komodo skrev for 1 time siden: Gamlinger i Onsøy kaller skarven for ålekråke. Men akkurat det der med å skyte ned ulovlige innvandrere kan fort bli et betent tema Mulig at ålekråka ikke har en naturlig tilhørighet her, men jeg tenkte i alle fall først og fremst på størrelsen på bestanden. Vet i alle fall at enkelte fugler beskatter blåskjellbestanden noe helt enormt. På 80 og 90 tallet var det allikevel ikke noe problem. Det var nok blåskjell til både fugl, fisk og folk. Men da var også betandene av ærfugl og ålekråke på et helt annet nivå. Ærfugl har minket voldsomt i antall på Vestlandet Skarv blir det bare meir og meir av Sitér dette innlegget Link to post
atletico1 Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Leste for litt siden at de driver storstilt jakt på skarv i Sverige pga at den spiser opp fisken. Det var ikke mye skarv i Oslofjorden for 25-30 år siden. Er visstnok beregnet at det er 8000 par skarv i ytre Oslofjord og hver spiser omtrent 1 kg/dag. På 8 mnd blir dette 3 840 tonn fisk ! Så det er en betydlig menge forskjellig småfisk som konsumeres. Det er kanskje på tide å åpne for liknende jakt i Oslofjorden. Sitat Sitér dette innlegget Link to post
Bjørn Løvjomås Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Snakket akkurat med dykkere I Arendal undervannsklubb. Lite blåskjell å se på disse kanter av landet. Med unntak av brygger og tau helt inne ved fastlandet i Tromøysund @Komodo, synes du bør skremme de sørover nå Sitér dette innlegget Endelig ble det Bobåt Link to post
Captain A Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai atletico1 skrev 42 minutter siden: Leste for litt siden at de driver storstilt jakt på skarv i Sverige pga at den spiser opp fisken. Det var ikke mye skarv i Oslofjorden for 25-30 år siden. Er visstnok beregnet at det er 8000 par skarv i ytre Oslofjord og hver spiser omtrent 1 kg/dag. På 8 mnd blir dette 3 840 tonn fisk ! Så det er en betydlig menge forskjellig småfisk som konsumeres. Det er kanskje på tide å åpne for liknende jakt i Oslofjorden. Skarven er ikkje fredet i Oslofjorden. Kan jaktes på om høsten. Bare og ta jegerprøven og knalle i vei Sitér dette innlegget Link to post
atletico1 Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai lurvetass skrev for 9 timer siden: Ny melding på NRK om uvanlig store mengder blåskjell i Oslofjorden Veldig positivt hvis den negative trenden snur. Men hadde vært fint hvis noen kunne si noe om grunnen til endringen. Sendte nettopp en melding (har ikke fått svar ennå) til en nylig pensjonert forskervenn på Havforskningsinstituttet i Flødevigen og ba om noen visste årsaken til at det i fjor ble et blåskjellhelvete i indre Oslofjord (og det er denne bestanden som nå bare har vokst i størrelse). Mai i fjor var jo spesiell med 25-30 varmegrader i lufta og også algeoppblomstring med brunt vann i hele Oslofjorden. Sitér dette innlegget Link to post
Captain A Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Blåskjellhelvete ? mykje løye man skal høre før ørene ramler av Et nå slik naturen er, enkelte år så klaffer gyting for bestanden, enten det gjelder blåskjell eller fisk Langt levende bestander tåler noen noen dårlige sesonger Sitér dette innlegget Link to post
dieselfan Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Bjørn Løvjomås skrev for 2 timer siden: Snakket akkurat med dykkere I Arendal undervannsklubb. Lite blåskjell å se på disse kanter av landet. Med unntak av brygger og tau helt inne ved fastlandet i Tromøysund Samme i områdene mot øst, Kilsund og Hagefjorden, kun blåskjell å se fra overflater der det er mye strøm og havnespy og de andre formene for slim ikke liker seg. Sitér dette innlegget Link to post
dieselfan Svart 30.Mai Link til dette innlegget Svart 30.Mai Komodo skrev for 11 timer siden: Skyt ned bestanden av skarv og ærfugl. Leit at du har et slikt forhold til ærfuglen. Generell nedskyting av ærfugl i et land med så store lokale forskjeller skaker meg. Om det er en trøst er den snart utryddet, dersom nedgangen fortsetter i samme tempo som en har sett siste 10 år. Du legger til grunn at en ærfugl spiser sin egen vekt pr døgn, tror du selv på det tallet?... ikke mitt spesialfelt men trodde bare det var feks de minste museartene som får til det... og som har puls som en F1 bil, elefanten spiser ca 5% av sin kroppsvekt pr døgn.. Du burde også ta med i regnestykket at 40% av ærfuglene ligger på reir i den måneden som babyblåskjellene dine forsvinner.... og i den måneden tar de nesten ikke til seg næring... Jeg har ikke gjort bestandtellinger på Hvaler, men fra Langøya til Torungen er trenden klar. Ærfuglen legger også færre egg nå enn den pleide, så dette går bare en vei.. Her hos meg har det ene paret (som ikke fikk eggene spist av sildemåkene) som klekket 3 unger vært på besøk, spist bøyene rene for slim, redusert sjøpølsebestanden under lekteren til det halve, så her er de veldig velkomne og til glede for store og små. Når hver "sel" spiser 1000kg fisk og bestanden har eksplodert... da ville jeg heller brukt kulene på disse. Sitér dette innlegget Link to post
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.