Jump to content

Erfaringer med syrefaste gjennomføringer fra Maritim


Hank

Recommended Posts

Det er for tidlig å si men kan nesten garantere at de ikke holder samme kvalitet som de som ble montert orignalt i båtene. Tviler på at disse er i live etter 30 år.

Har de i båten til septik og sjøvann, septikutløpet er byttet en gang etter 3 år.

Kjøpte et kjøljern, det ruster litt også. Dog kan man tørke av rusten med litt jobb.

Link to post

På hvilken måte er den defeket etter 3 år ? Vær oppmerksom på at kuleventiler må moves/beveges med jevne mellomrom. Er det snakk om tæring etter så kort bør en absolutt klage til leverandøren å kreve erstatning.

 

Ventilen ble brukt med jevne mellomrom, den gikk stadig tregere.

Som sagt så var det en vesentlig reduksjon i brukskvalitet ifra de gamle gjennomføringene som holdt i ca 20 år. bruksmønsteret var det samme.

Jeg fikk skiftet denne uten diskusjon og kostnader og den nye har ikke hatt noen problemer ennå. (2 år)

Det var ikke mulig å se hva som var feil med det blotte øyne, kulen hadde "rufsete" overflate som den var angrepet av noe men dette kan jeg ikke dokumentere på noe vis.

 

Jeg vil tro at Maritim følger samme innkjøpsmønster som biltema og andre store kjeder. Kjøper av beste tilbyder som dokumenterer forespurt kvalitet.

Dermed vil det variere hvor gode disse er.

 

Er det ikke bronsegjennomføringer som er den store greia, disse koster vel litt men varer lenge.

Vet ikke om de selges i Norge.

Link to post

På disse billigventilene var det slik: Hus i en eller annen 'rustfri' kvalitet, kule i forniklet messing, spindel i rustfri kvalitet, håndtak i karbonstål. Stort verre blir det ikke. Disse nevnte delene lever ikke på hver sin korrosive planet fordi om det ligger en foring mellom kule og hus av et eller annet isolerende materiale. Greia er at det må være en elektrisk kontakt mellom de forskjellige metallene. Eksempelvis kan denne kontakten være en base eller en syre. Les septik i dette tilfellet (leder ioner og elektroner). Dessuten: Karbonhåndtaket er skrudd i en spindel av rustfritt som er direkte linket til kulen av forniklet messing. Om det oppe i halsen på ventilen er en liten overgang mellom spindelen og ventilens pakkboks/hus, så er kontakten også sikret den veien. Så kan man fortsette å filosofere over nikkelmetallets korrosjonsresistens. Faktum er at den i seg selv ikke er særlig høy. I rustfrie kvaliteter er det blant annet krom(oksid) og ev. molybden som er greia, ikke nikkel. Det ble mye skriving om en møkkaventil til en snau femtilapp :-)

Link to post

Da kan du prøve Biltema. Nå har de ikke disse møkkaventilene lenger. Men du kan ta en titt på 86-6138 til dagens pris kr. 59,90. Eller 86-6130 til kr. 34,90 som nok er nærmest. Eller 86-0081 til kr. 79,90 som muligens er den beste av dem. På vannet til aggregat og toalett har jeg 2 stk tilsvarende 86-6133 til kr. 64,90. Der er omtrent 6 år siden jeg monterte dem, og de opererer fremdeles som fløyel. Håper det var informativt.

 

Tidligere hadde vi sluseventiler i hjemmet på utevann og på vaskerommet. Særlig varmtvannskranen havarerte stadig/årlig. Den yngste kranen ble byttet for ca. 10 år siden. Og varmtvannskranen ble byttet med forløperen til 86-0053. Det må være ca. 15 år siden. Og alle sammen holder fremdeles tett. Og dette er kuler av forniklet messing. Om de brukes der de har mulighet for å fungere, så lever de meget lenge. Beklagelig at enkelte har solgt disse som septik- og sjøvannsbestandige, om så er tilfelle. Det blir om trent som om jeg skulle sette pizza-Forden min til å pløye jordet. Ville ikke fungere det heller.

Link to post
  • 1 år senere...

Jeg tror mange lever med misforståelsen om et syrefast stål ikke skal kunne få rustfarge.

 

Det er nettopp dette som har skjedd etter kun én sesong med de nye ventilene. De har fått varierende rustfarge i en slags stripe på innsiden. Håper at det ikke har gjort noen alvorlig skade. Til våren blir det å koble dem mot en sinkanode med ledning. 

 

Noen med meninger om slik rustfarge? Det kan vel ikke bety annet enn skadelig korrosjon. 

Link to post

På forrige båten, en Scand Baltic HT 2004, skiftet jeg til True Design gjennomføringer og kuleventiler i fjor vår. Kompositt er brukt på yrkesfartøy i en årrekke. Sett tester av kompositt på YouTube, tåler det utroligste.

Når tiden er inne for å skifte gjennomføringer og kuleventiler på Ronja, blir det True Design, dvs kompositt.

 

 

 

Link to post

Jeg skal ta en nærmere titt på kulene i dag. Vet foreløpig ikke tilstand på disse. Som det er skrevet her før er vel denne sannsynligvis i forkommet messing og en mulig årsak til rustdannelsen. Som sagt har dette oppstått etter kun en sesong på vannet.

 

Vil jeg være sikret mot ytterligere korrosjon ved å koble gjennomføringene til en sinkanode med ledning?

Redigert av Hank (see edit history)
Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...