Jump to content

Ruster syrefast stål når vannet står i ro?


Kjellg

Recommended Posts

Svart (redigert)
Vrod skrev 13 minutes ago:

Det ruster nok ikke men det reagerer med annet metall så da blir det spenninger som gir en form for tæring noe de kaller galvanisk tæring som er grunn til at det blir brukt sinkanoder for og beskytte annet metall.

 

Men det rare er at her er det bare stål, glass, silikon og vann. Men selvsagt, pumpesystemer er jo der.. ;)

Egentlig litt rart at de ikke har tenkt på det allerede under prosjektering. 

Redigert av Kjellg (see edit history)
Link to post
Kjellg skrev 5 minutes ago:

 

Men det rare er at her er det bare stål, glass, silikon og vann. Men selvsagt, pumpesystemer er jo der.. ;)

Egentlig litt rart at de ikke har tenkt på det allerede under prosjektering. 

Vel hvis de vanligvis lager akvarier og bassenger med ferskvann kan det jo være en ren forglemmelse, om det blir innrømt i etterkant er vel ikke sannsynlig .

Nå kommer sommeren?

Link to post

"Rustfritt" stål type 304 og 316 ruster når det er utsatt for fuktighet og samtidig mangel på oksygen. Det kalles tildekningskorrosjon.

Derfor er vi båtfolk plaget av rustrender rundt sspalter som under beslag og skruehoder. Da hjelper det heller ikke med syrefast kvalitet.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post

I dette dokumentet om skroggjennomføringer; http://www.baadteknik.dk/baadsikkerhed/Taering/Søventiler.pdf står det:

Også inden for rustfrie stål er der flere kvaliteter. De bedste almindeligt anvendte er molybdænlegeret syrefast rustfrit stål, også betegnet AISI 316. Rustfrit stål er desværre kun delvist korrosionsbestandigt i saltvand. Efter et par år i dette miljø vil der forekomme angreb af spaltekorrosion, der kan ses som rustrøde striber ud fra samlingen mellem studsen og glasfiberen. Dette er tegn på aktiv korrosion inde i samlingen, som med tiden kan føre til en lækage, om end i mindre omfang end med messinggennemføringer.

 

Venter også på svar fra Hulda :-)

Link to post

 

Kjellg skrev for 3 timer siden:

I en artikkel i avisa Tromsø står det at syrefast ruster/tærer når vannet står i ro. Legger ved bilde av artikkelen. Stemmer det? 

 

Nå er jo ikke akkurat "rust" en korrekt måte å omtale korrosjon, men alle har jo et forhold til "rust". Med rust tenker man gjerne på rødrust som man lett kjenner igjen på karbonstål, og som kan ses som røde rustrenner på rustfritt og nedover gelcoaten. For at stålet skal ruste trenger man fuktighet, jern og oksygen.

 

I dette tilfellet er det nok snakk om en annen korrosjonsform en rust, nemlig tildekkingskorrosjon som Nils Pils så korrekt trekker fram. Mekanismen er at rustfritt stål er avhengig av en hinne på stålet for å være korrosjonsbestandig. Denne hinna kalles oksidsjikt, og dannes naturlig når stålet utsettes for oksygen (som er i lufta). Det som har skjedd i "akvariesaken" er egentlig et helt klassisk eksempel. De har (om jeg forstår forklaringen rett) limt glasset mot stålramma med silikon. Dette har ikke vært en helt vellykket operasjon, og noen steder har silikonet fått dårlig binding mot stålet. Det som da skjer er at det legger seg en liten lomme med saltvann mellom silikonet og stålet. Dette blir en stillestående lomme hvor oksidhinna tæres vekk og det dannes et lokalt surt miljø. Det som videre skjer er at korrosjonen vil fortsette i dybden på stålet. Årsaken er at stålet i dette området nå er aktivt, og har en mye lavere korrosjonsbestandighet enn passivisert stål. At stålet er aktivt vil si at det ikke har en oksidhinne akkurat der.  For de som vil lese litt mer om rustfritt og korrosjon står det en del om det i linken i signaturen min om skroggjennomføringer og metall.

 

Dette er ikke galvanisk tæring som enkelte er inne på her. Der er mekanismen en annen, nemlig at ulike metaller har forskjellig spenningspotensial hvor det ene blir anode og det andre katode. Jeg reagerer derfor litt på at de vil løse dette med katodisk beskyttelse som det står i artikkelen. Jeg ville løst det ved å sikre gode limforbindelser, f.eks. ved å prime stålet før liming. Vi får høre hva Hulda sier om dette, han har garantert en mening :smiley:

Link to post
bmwmaxi skrev 1 time siden:

Hvis det ikke er en ivrig ansatt på akvariet som har brukt stålbørste/stålull på det syrefaste ved rengjøring.

 

isåfall godt gjort å komme til innunder silikonfugene :giggle: 

Lurøy / Svalbard. Båter: Gromling 15/60 Yamaha / Wesling 490 m/80 Yamaha / Yamarin 5940 m/ F115 Yamaha / Achilles LS4 (RIP) Aquaquick MS265 West Commando 270 m/ 4hk Yamaha

Link to post
bmwmaxi skrev for 2 timer siden:

Nå vet ikke jeg hvordan det er satt sammen, men det er helt klart kontakt mellom det syrefaste og innholdet i akvariet. Eller så hadde det holdt mye lenger før tæring.

Ja det er kontakt mellom det syrefaste og vannet.... Er nødt å være det. Er jo syrefast stål akvariet er bygget av. Problemet her er at det lekker mellom glasset og metallet ettersom artikkelen sier. Og grunnen til lekkasje er tæring under silikonen slik det ser ut, ifølge artikler. 

 

Men det kan da ikke være kontakten mellom saltvannet og de syrefaste konstruksjonene som er problemet? Det skal syrefast tåle vel?

Men komodo har jo en fin forklaring.


Slik ser det ut: 

 

13392873_631213107038508_1183498456_n.jpg

Link to post
Hulda skrev for 3 timer siden:

Fra mobilen. Hvis silikonen bruker syre for å herde, vil AISI 316 være utsatt for korrosjon. Dessuten spaltkorrosjon og tildekkingskorr. 

 

 

Som gammel (og ivrig) akvarist regner jeg med silikonen de bruker er giftfri glass- eller såkalt akvariesilikon på eddiksyrebasis, så da forklarer vel det litt.

Link to post

Enig med Komodo og Hulda.

Tildekningskorrosjon og spaltkorrosjon er vel stort sett det samme (Hulda).

 

Og da er vi inne på et veldig aktuelt tema for oss båtfolk. Når en får rustflekker rundt skruehoder, langs beslag og lignenende er det ikke nødvendigvis fordi det er brukt feil materiale. ("ikke syrefast", "kinavare",  .  .). Det kan ha en helt naturlig årsak som vi må lære å leve med.

 

Og når en monterer beslag, rekkestøtter og lignenede er det viktig å tette fugen mot skroget helt med egnet fugemasse. Heretter vil jeg også begynne å bruke litt tetningsmiddel under skruehoder.

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Komodo skrev for 9 timer siden:

fordi at?

Forutsetning for at du skal få en galvanisk celle er to forskjellige metaller og en elektrolytt.

Du har syrefast, og du har sjøvann, da mangler du bare et metal til.

Her blir nevnt rengjøring med stålbørste, det kan være forskjellige legeringer av syrefast eller rustfritt som er brukt

(Metallene kan også være halvledere om man snakker om jordfeil I systemet)

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...