Jump to content

Båtautomasjon med batteriovervåking og Zigbee


Sjøbliss

Recommended Posts

Hei dere, jeg har lenge lekt med tanken om å montere litt hjemmeautomasjon i båten slik som jeg har i huset hjemme. Titta litt på denne ZigBoat som er veldig fin men utrolig dyr. Tenkte også en del på Tellstick men synes ikke den var helt innertier heller. Jeg bruker hjemme Home Assistant fordi den er så enkel å gjøre til "sin egen" og den er ikke full av dill-dall slik at du kan få strammet opp brukergrensesnittet til absolutt minimum av det du trenger for å gjøre det du har lyst til på båten. 

 

Hva har jeg lyst å oppnå med dette prosjektet? 

Målsetningene er som alltids helt uklare og mangefoldet men første skritt er å få overvåket batteriene. Når jeg har overvåking på disse har jeg lyst å automatisere ladingen. F.eks. bare lade til 80% som er anbefalt på de fleste Lithium batterier, og jeg antar det samme er på LiFePo4 som jeg har. Når dette er gjort skal jeg automatisere lading slik at jeg ved landstrøm holder batteribanken mellom 70% og 80% kapasitet til enhver tid. Kona liker at kjøleskapet er på så litt klattlading innimellom kommer til å bli påkrevet. Skal vi på helgetur åpner jeg appen og trykker på lad-opp til 100% så fyller vi opp før tur. Etter dette har jeg lyst å få inn GPS data fra AIS. Jeg har en CTRX Graphene WiFi +. Slik jeg skjønner kan jeg koble den til båtens WiFi nett og den sender da ut AIS informasjon på nettverket som jeg kan plukke opp. I appen vil jeg da ha båtens posisjon slik at jeg kan overvåke den (jada, jeg vet den er på AIS også, men.... kanskje jeg kan få det til?). Så tenkte jeg at siden jeg planlegger å bruke ZigBee for å styre ladingen til land så kan jeg bruke ZigBee enheter til flere ting, slik som lekkasjesensorer i kjølen, bevegelsessensorer (for å detektere tyver eller uønskede gjester), kanskje dørsensorer for å sjekke at ting og tang er lukket eller åpent osv. Kanskje styre av-på av webastoen (jeg har skjønt at det kan gjøres ganske enkelt). Kanskje få inn CO/Gass/brannvarsling og sirene? Så dere ser, listen er uendelig, men jeg har tenkt at jeg starter smått og bygger sakte stein for stein. Både for å holde økonomien i sjakk og at det ikke tar helt over livet :P 

 

Få inn Batteriovervåking på Home Assistant

I båten har jeg montert en Victron BMV-702 allerede. Denne har en inngang på baksiden for tilkobling av bluetooth eller USB adapter på VE.Direct protokollen. Jeg kjøpte tidligere en Bluetooth dongle og den fungerte supert på mobilen og jeg klarte også å få den parret med Raspberry Pi men fikk aldri noe data ut av den. Her er ikke kunnskapene mine gode nok. Jeg putta denne dingsen i kofferten. Det kan være supert å ha denne til senere da det er knallenkelt å gjøre justeringer på BMV-702 over Bluetooth men den trengs ikke til daglig bruk eller til automatiseringen. Etter litt googling har jeg funnet noen tyskere som har klart å lese ut alle dataene jeg trengte ved bruk av USB adapteret så da kjøpte jeg en USB kabel og monterte den. 

https://www.victronenergy.no/accessories/ve-direct-to-usb-interface

 

Kabelen ble koblet til en Raspberry Pi 3 (ikke B+ for den er ikke støttet enda, men det kommer sikkert snart, du trenger ikke b+ for dette uansett så versjon 3 er perfekt!). https://www.prisjakt.no/product.php?p=3569430 Så må du ha et lite minnekort, jeg kjøpte 32Gb men 8Gb eller 16Gb holder sikkert lenge. MicroSD class 10 er knall.  Kjøp noe billig hos din lokale pusher :). Kjøp en billig casing til Raspberryen, jeg gikk for denne: https://www.kjell.com/no/produkter/data-og-nettverk/enkortsdata/raspberry-pi/kabinett-for-raspberry-pi-2-3-model-b-og-b-transparent-p87283. Vi er jo snart på 1000,- i deler så helt gratis er det jo ikke dessverre. Men USB kabelen kan du visstnok lage selv, tegninger ligger ute så da kan du spare 500,-. Jeg har også WIFI i båten med 4g, det må du ha for å kunne remote-styre. Jeg har en TP-Link MR400 4G router. Den går direkte på 12v, perfekt! 

 

Få public IP på 4g

Jeg fikk en privat IP på min internett fra Chess / Netcom. Dette er for at de skal spare på bruken av IP adresser men fungerer ikke om jeg skal få tak i båten utenifra. Jeg fant ut at jeg måtte sette APN til vpn.netcom.no på 4g instillingene på routeren. Dette må du sjekke. Enkleste sjekken er å gå f.eks. til www.whatismyip.com og sjekk om IP adressen der er samme IP som på WAN porten på routeren din. Er disse forskjellig så er du sikkert på et NAT nettverk. Da bør du endre APN. Det finnes sikkert lignende triks på Telenor baserte 4g nett. 

 

Installer Raspbian

Installer Raspbian med følgende guide: https://www.raspberrypi.org/documentation/installation/installing-images/ Du kobler til SD kortet til en datamaskin, laster ned bilde av OS og skriver til SD kortet. Så booter du opp Rasberry med SD kortet koblet til. Jeg kobla den til en TV for å se mens den installerte. Når dette er fullført setter du opp tidssone for å få riktig klokke og alle andre gøyale ting du har lyst til å gjøre. Husk å få den inn på WiFi i båten, gjerne med fast IP adresse. Jeg satte fast IP ved å lage en statisk registrering i DHCP serveren på TP-Linken. Sjekk din router hvordan du gjør dette. Jeg flyttet også admin siden på wifi routeren min vekk fra port 80 og 443 til andre porter og videresendte port 22 fra utsiden av 4g routeren og port 80 og 443 til IPen til Raspbian (NAT forwarding). Dette gjør at du får tak i den hjemmefra, eller fra hvorsomhelst. 

 

Sett opp USB kabelen og hent data fra BMV-702

Koble til USB kabelen. For at vi skal kunne lese data fra den må vi sette opp seriport innstillinger. Det gjør vi ved å endre filen /etc/rc.local. SSH inn på Pi'en din og rediger rc.local med følgende script som har laget. Kort fortalt søker den opp enheter i /dev/serial/by-id/ som heter usb-VictronEnergy.... og bruker den første den finner for å gjøre innstillingene. Grunnen til at jeg søker er at hver enhet har en unik serienummer. 

 

Sitat

# Change the TTY settings for Victron
  # Find the device name
  if victrondev=`ls /dev/serial/by-id/usb-VictronEnergy_BV_VE_Direct_cable_* | head -1` ; then
     echo "Device name is $victrondev"
  else
    echo "Failed to get device"
  fi
  # Set the serial settings
  if stty -F $victrondev speed 19200 raw -echo ; then
    echo "TTY settings for $victrondev successful"
  else
    echo "TTY settings failed"
  fi
 

 

Lim dette inn og reboot, eller kjør rc.local manuelt. Da skal USB porten være klar for å hente data. 

 

 

Installer Home Assistant på Raspbian

Følg denne oppskriften for å installere Home Assistant (HA): https://www.home-assistant.io/docs/installation/raspberry-pi/

Merk deg nederst hvordan du oppgraderer den senere. Viktig å gjøre dette riktig fremover om du ønsker nye versjoner av HA. 

Får du dette til skal du finne HA på http://din.ip.her.xx:8123/ Jeg har videresendt port 443 på routeren til 8123 på Raspberry med en plan om få på https kryptering senere, men det er ikke gjort enda. 

 

 

Installer PHP og PHP scriptet for å hente data

Sitat

 

sudo apt-get update

sudo apt-get install php


 

 

Etter installasjonen legger den også til Apache2, den vil jeg ikke ha kjørende så jeg stopper den og fjerner automatisk oppstart. 


 

Sitat

 

sudo systemctl stop apache2

sudo systemctl disable apache2


 

 

Jeg lagde en katalog under /home/pi som heter script og så enda en katalog som heter victron. Der la jeg scriptet mitt (altså /home/pi/script/victron). Her har jeg en fil som heter victron-read.php med følgende innhold: https://pastebin.com/rA4Mcsif Dette scriptet er litt copy og paste fra det tyske utgangspunktet (se Code by Franz Spreitz and Lukas Pawek https://energieautark.wordpress.com ). En del jeg ikke bruker er også kommentert vekk. Men det den gjør om du bare kopierer det rått inn er at den henter data fra samme enhet (USB enheten i /dev/serial/by-id/) og lagrer alle data den finner i en JSON fil som heter /home/homeassistant/.homeassistant/victron_json.txt. Dette kan du endre på linje 111 og 112 i scriptet om du ønsker det lagret et annet sted. I linje 102 til 105 endrer jeg fra millivolt til volt osv for å gjøre det letter å lese senere. Når du har lagret scriptet kan du teste ved å manuelt kjøre det (php victron-read.php). Sjekk om du fikk en fil i .homeassistant mappen. 

 

Filen skal ha innhold som ser lignedne ut som dette: 


 

Sitat

 

pi@raspberrypi:~/script/victron $ cat /home/homeassistant/.homeassistant/victron_json.txt
{"PID":"0x204","V":13.675,"VS":0.005,"I":3.124,"P":"43","CE":"0","SOC":100,"TTG":"-1","Alarm":"OFF","Relay":"OFF","AR":"0","BMV":"702","FW":"0308","Checksum":"\u001c","H1":"-207628","H2":"0","H3":"-91788","H4":"14","H5":"2","H6":"-3222659","H7":"8","H8":"15062","H9":"0","H10":"17","H11":"0","H12":"0","H15":"-2","H16":"9","H17":"4191","H18":"5197","":""}


 

 

Dette er JSON format. Filen overskrives hver gang scriptet kjører så den blir ikke større og større. Er ikke noe poeng å ta vare på mer enn siste kjøring for historikken får du i databasen til HA.

 

Nå har du kommet langt! Bare det morsomme igjen! 

 

Hente dataene inn i Home Assistant

I home assistant legg til følgende i sensor delen av filen (jeg la det inn rett etter sensor: -plattform yr i eksempelfilen som følger med per default. Jeg klippet med meg den første delen slik at det blir helt tydelig og enkelt. Alle filene du skal redigere i denne delen ligger i katalogen /home/homeassistant/.homeassistant. Første filen er configuration.yaml

 

Sitat

# Weather prediction
sensor:
  - platform: yr

 

# Victron Battery Monitor
  - platform: file
    name: "Forbruksspenning"
    file_path: /home/homeassistant/.homeassistant/victron_json.txt
    value_template: '{{value_json.V|round(2)}}' # round(2) is the number of decimals you want
    unit_of_measurement: 'V'
    device_class: "battery"
  - platform: file
    name: "Ladenivå"
    file_path: /home/homeassistant/.homeassistant/victron_json.txt
    value_template: '{{value_json.SOC}}'
    unit_of_measurement: '%'
  - platform: file
    name: "Øyeblikksforbruk"
    file_path: /home/homeassistant/.homeassistant/victron_json.txt
    value_template: '{{value_json.I|round(2)}}'
    unit_of_measurement: 'Ah'
  - platform: file
    name: "Startspenning"
    file_path: /home/homeassistant/.homeassistant/victron_json.txt
    value_template: '{{value_json.VS|round(2)}}'
    unit_of_measurement: 'V'

 

Her kan du hente inn alt fra JSON filen som du har lyst på. Sjekk dokumentasjonen til Victron for å finne ut hva alle datene er. Jeg har bare hentet ut % lading, forbruk, spenning på start og forbruk. Obs jeg har ikke koblet opp sense kabenel til startbatteriet så derfor står den på 0V i øyeblikket. Sjekk manualen til Victron: https://www.victronenergy.no/download-document/2036/ve.direct-protocol-3.24.pdf. Du kan f.eks. hente ut antall dyputladinger, laveste spenning registrert osv osv. 

 

Da har du fått sensorene inn i HA. I filen secrets.yaml kan du sette et anne passord for login, det anbefaler jeg :) 

 

Jeg har endret filen group.yaml til følgende: 

Sitat

default_view:
  view: yes
  icon: mdi:home
  entities:
    - group.batteri
batteri:
  name: Batterioversikt
  entities:
    - sensor.ladeniva
    - sensor.forbruksspenning
    - sensor.yeblikksforbruk
    - sensor.startspenning

 

Da fjerner jeg alt default og erstatter med et enkelt panel som kun gir meg disse dataene så kan vi bygge videre derfra. For å få litt mer gøyale ikoner  har jeg også gjort litt i denne siste filen customize.yaml:

 

Sitat

sensor.ladeniva:
  icon: mdi:battery
sensor.forbruksspenning:
  icon: mdi:current-dc
sensor.yeblikksforbruk:
  icon: mdi:flash-circle
sensor.startspenning:
  icon: mdi:current-dc

 

Har du fått til alt dette? Da skal du kunne starte Home Assistant på nytt og få opp følgende: 

 

image.png.e9cc43032deaadacb334e2e3c696d0d9.png

 

Kult! 

 

Automatisk oppdatering hver 20 sekund

Det siste jeg har gjort nå er å gjøre en automatisk oppdatering av data hvert 20 sekund. Det gjør jeg i crontab. For å endre crontab skriver du crontab -e (velg nano som editor om den spør, den er enklest!) Legg inn følgende linjer nederst:

 

Sitat

* * * * * php /home/pi/script/victron/victron-read.php
* * * * * sleep 20 && php /home/pi/script/victron/victron-read.php
* * * * * sleep 40 && php /home/pi/script/victron/victron-read.php
 

 

Denne kjører scriptet hver 20 sekund.  Lagre med CTRL+x og svar Y.

 

Jeg har akkurat nå Pien koblet til med en USB lader koblet til landstrømmen. Har bestilt en slik  http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItemVersion&view=all&item=282917163983&tid=1821557440018&ssPageName=ADME:X:CPSSOSB:US:1123 som jeg skal bruke for å koble den til strømmen fra batteriene. En liten sikring, dette kommer i en senere oppdatering. 

 

ZigBee kommer også med en slik https://www.tindie.com/products/Elelabs/elelabs-zigbee-usb-adapter/. Den skal få styre en slik: https://www.kjell.com/no/produkter/elektro-og-verktoy/smarte-hjem/zigbee/osram-smart-zigbee-fjernstrombryter-p51048?gclid=CjwKCAjw9e3YBRBcEiwAzjCJuqblSokcK0vaukYoZit2km_8snbljslsSR6OS6t-VB1mJGnT7V4W_hoC-XAQAvD_BwE om alt går etter planen. :) I den kobler jeg laderen til forbruksbanken. 

 

To be continued.... Beklager eventuelle skrivefeil! 

Link to post
Share on other sites

OBS, her ble det liit Linux kommadoer og SSH, jeg antar at du har kjennskap til SSH med tilhørende enkel Bash konsoll erfaring slik som nano osv. Du kan lære basisen her: https://www.hostinger.com/tutorials/ssh/basic-ssh-commands

Anbefaler bruk av Putty på Windows for å få SSH tilgang. https://putty.org/ Litt Linux erfaring er absolutt en fordel! 

Link to post
Share on other sites

Dette er jo helt glimrende!

 

Startet på det samme selv her i vinter, men fikk aldri ferdigstilt det. Var akkurat denne integrasjonen med Victron instrumentet jeg aldri fikk tid til,, Har selv valgt å bruke z-wave for styringer, og rimelige 433 sensorer for temp/fukt.

 

Takk for hjelpen! Nå blir det fart i prosjektet igjen :)

Link to post
Share on other sites

Så bra at dette var nyttig for noen! Har fått spørsmål fra HA om å dokumentere dette uansett og tenkte kanskje noen ville være interessert her. Er jo litt nerdete kanskje, men i praksis ikke veldig komplisert og funksjonaliteten veldig fleksibel og potensielt avansert. 

 

Z-wave vurderte jeg også. Har det hjemme. Grunnen til ZigBee er at disse enhetene skal være mindre strømkrevende når de går på batteri. Har noen z-wave enheter på batteri og de må skiftes hele tiden. ZigBee er designet for å være effektivt på.strømforbruk fra starten, men jeg har enda ingen praktisk erfaring så vi får se. 433mhz har jeg også vurdert, og det kan godt hende at jeg utvider til å inkludere. Tar gjerne imot erfaring på produkter, komponenter og praktisk erfaring ?

433 MHz manglende toveis kommunikasjon gjør det uegnet som eneste protokoll ?

 

ZigBee modulen kommer denne uken i posten så da får vi satt opp første automasjon! 

Edited by Sjøbliss (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Vedr Z-wave så prøvde jeg det, siden jeg ikke har konstant 230v så fungerte det dårlig for meg. Måtte vekke alle enhetene når jeg kom tilbake på landstrøm igjen...

Så jeg har gått over på 433mhz, men mangler da selvfølgelig 2veis.

Om zigbee funker for deg så skal jeg vurdere det samme selv.

 

Du kjenner sikker til det, men Xiaomi leverer en del zigbee til en hyggelig pris. Jeg bruker det hjemme med god erfaring, da kun sensorer som f.eks bevegelse, dørsensor og temperatur.

230v dingser ville jeg heller kjøpt i ett mer anerkjent merke. (uten at jeg har noen grunn til å være skeptisk). 

 

Linken din fra hvilken strømforsyning du har kjøpt på ebay virker ikke hos meg, men erfaringsmessig så er det viktig at den leverer konstant 5v, jeg har slitt med at pien har blitt ustabil når volt på batteriet varierer.

 

Vedr AIS så ser det ut som AISen din sender både TCP og UDP, om du installerer signalk så vil den enkelt kunne hente informasjonen fra denne og sikkert sende den videre HA.

Men det ser også ut som du har kompetanse til å programmere dette direkte i HA.

 

Keep the updates coming :) 

Link to post
Share on other sites

Interessant prosjekt! Den Victron-saken så jo riktig så kjekk ut.

 

2-veis er mulig på 433, hvis man har f.eks en slik: http://www.rfxcom.com/epages/78165469.sf/en_GB/?ViewObjectPath=%2FShops%2F78165469%2FProducts%2F14103

 

Bruker det på alt av lys hjemme. Har prøvd Telldus også, men synes ikke det var noe særlig.

 

OBS: Hvis man har en slik RFXTRX blir man fort klar over den sørgelige mangelen på sikkerhet på de vanlige 433MHz-sakene fra Nexa osv. I smarthjemsystemet mitt blir ukjente enheter oppdaget og lagt i en liste, så nå har jeg 3-4 sider i webgrensesnittet med alle brytere osv som naboene har. Kan skru dem av og på som jeg vil uten fysisk tilgang. Vet ikke om jeg ville hatt noe slikt på båten...

Link to post
Share on other sites

Godt poeng med sikkerhetsmangelen, 433mhz står ikke øverst på listen min i øyeblikket.

 

5v strømforsyningen er en slik: https://www.ebay.com/itm/Hobbywing-3A-RC-UBEC-5V-6V-max-5A-Lowest-RF-Noise-BEC-S-/151231994758

Jeg kjøpte fra en selger i UK men det er kinavarer. Denne er blitt spesielt anbefalt fra forumene på Raspberry, derfor kjøpte jeg den.

 

Xiaomi har jeg sett på og skal nok handle noen enheter fra de. Videre kanskje kjøre på med CO/røykvarsler, dørsensor, bevegelsessensor osv osv.... :P Listen er lang! Jeg skal oppdatere her om det er interessse, absolutt.

Link to post
Share on other sites

AIS data på vei inn, nå må jeg finne ut hvordan jeg dekoder og bruker de til noe :) 

 

Sitat

root@raspberrypi:/home/pi/script/ais/aisdispatcher_arm_glibc# telnet 192.168.1.11 2000

Trying 192.168.1.11...

Connected to 192.168.1.11.

Escape character is '^]'.

$GPRMC,201124.00,A,5950.15280,N,01028.58264,E,0.004,,150618,,,A*7A

!AIVDM,1,1,,A,H3n<rMPhU=@0000000000000000,2*22

!AIVDM,1,1,,B,33mE>r001`0ht48RAHoREivj00oi,0*60

!AIVDO,1,1,,,B3m6i=0008;wD18Sl5SQ3wd5oP06,0*36

$GPRMC,201125.00,A,5950.15283,N,01028.58261,E,0.002,,150618,,,A*7B

!AIVDM,1,1,,B,13mMR:001u0haERR@;?`:6Pj2@>f,0*6F

!AIVDM,1,1,,B,13n8em0OhBPi6<6RA4>IToHj0<0O,0*13

!AIVDM,1,1,,A,13mGme?P0>0hksdRB=deuOvj0@>i,0*6E

$GPRMC,201126.00,A,5950.15286,N,01028.58261,E,0.010,,150618,,,A*7E

!AIVDM,2,1,0,A,5000BRh000030000000lU8u<00000000000000001@DN`40Ht023kA@00000,0*6B

!AIVDM,2,2,0,A,00000000008,2*2C

!AIVDO,1,1,,,B3m6i=0008;wD18Sl5WQ3we5oP06,0*33

$GPRMC,201127.00,A,5950.15289,N,01028.58260,E,0.015,,150618,,,A*74

!AIVDM,1,1,,A,33mE>r001`0ht90RAI1jIivp0000,0*11

!AIVDM,1,1,,B,B3n;`500A8<4a>`SCOekKweUoP06,0*7E

$GPRMC,201128.00,A,5950.15295,N,01028.58261,E,0.020,,150618,,,A*71

!AIVDM,1,1,,A,17fdi40P000i?j0RA@fKiOvr00SE,0*69

!AIVDM,1,1,,A,33n8em0Oh?Pi6;JRA4>9iH2r01i@,0*47

!AIVDM,2,1,1,A,57fdi401u;B<GEG;KOMaE`4pp6222222222222167h<8268`07Clk3iRSlQ8,0*14

!AIVDM,2,2,1,A,88888888880,2*25

$GPRMC,201129.00,A,5950.15299,N,01028.58262,E,0.029,,150618,,,A*76

!AIVDO,1,1,,,B3m6i=0008;wD18Sl5cQ3wfUoP06,0*64

!AIVDM,1,1,,B,17fVfF0000Pi??HRA?2bt2Br0d1R,0*7F

!AIVDM,1,1,,A,H3n=44P`4dT8t00000000000000,2*74

$GPRMC,201130.00,A,5950.15308,N,01028.58264,E,0.026,,150618,,,A*7E

!AIVDM,1,1,,B,402M3<Av9Wl;M0h93PR7>T700D1B,0*1F

!AIVDM,1,1,,B,B3nVWsP000<1fR8T<dTWowg53P06,0*09

!AIVDM,1,1,,A,13m83KP000PiAnbRA63jMU2n0@B>,0*29

$GPRMC,201131.00,A,5950.15315,N,01028.58267,E,0.025,,150618,,,A*73

!AIVDO,1,1,,,B3m6i=0008;wD1`Sl5kQ3wgUoP06,0*35

!AIVDM,1,1,,A,13nR8j001V0hwVpRASd9EWE028BM,0*5B

!AIVDM,1,1,,B,33n8em0Oh>Pi6:bRA4>bD`M000kh,0*24

!AIVDM,1,1,,B,13oG?>0P1M0hlr0R@ep2m?vv0HBi,0*50

$GPRMC,201132.00,A,5950.15322,N,01028.58267,E,0.016,,150618,,,A*74

!AIVDM,1,1,,A,B3m:<b000H<B=68TO2sQ3wh1nDm:,0*00

!AIVDM,1,1,,B,402M3<1v9Wl;O0i>SVRA<o?02D0M,0*46

!AIVDM,1,1,,B,13mBuV0P00Pi4p4RA

$GPRMC,201134.00,A,5950.15335,N,01028.58259,E,0.015,,150618,,,A*7A

!AIVDM,1,1,,B,H3m6oM1>uV04lv0@F0h60l58D00,2*5A

$GPRMC,201135.00,A,5950.15336,N,01028.58258,E,0.010,,150618,,,A*7C

!AIVDO,1,1,,,B3m6i=0008;wD18Sl5sQ3wiUoP06,0*7B

!AIVDM,1,1,,A,13n8em0Oh?Pi69TRA4?bbpc806Pd,0*31

!AIVDM,1,1,,A,13mE>r001`0htEnRAIMjLB180HDe,0*35

!AIVDM,1,1,,A,13mMR:0viu0ha:4R@9sp9nQ82HDw,0*5E

 

Det var for å si det MILDT litt dill å få Graphene+ over på det trådløse i båten. Om noen ønsker å gjøre det samme så har jeg noen tips. Viktigste, backup av configen fra Seapilot! Men det var ganske mye styr og du ødelegger alt av garanti og foreløpig er jeg ikke helt sikker på hva jeg skal bruke dataene til, men gøy er det jo. 

image.png.53f3391a0928d3fb0bfb49694d1cd1e0.png

 

image.png.0c12e4dee4e5bdfa9c351273eaeb7ff0.png

 

 Ellers har jeg fått ordnet inn Osram bryter på strømmen over Zigbee, nå er vi godt i gang. Neste skritt er automatiseringen. :) Oppdateringer på dette kommer!

image.png.dbe73727906a85b089b164ab2bdebe69.png 

 

image.png.d3087fa7ae146f765c1efbefff8bd636.png 

 

Og slik ser "appen" ut nå. 

 

750020681_Skjermbilde2018-06-15kl_22_31_03.png.9eac7179e3108b7f2b7c25525d19dbe9.png

 

Kommer tilbake til detaljer hvordan jeg gjorde det når jeg har automatiseringen ordnet men akkurat nå kan jeg i alle fall manuelt slå av/på ladingen akkurat når jeg vil. 

 

God helg!

 

 

Edited by Sjøbliss (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Har du konstant 230v i båten?

Hvordan oppfører zigbee seg evnt når du fjerner landstrøm og kobler til igjen? 

 

Jeg det eneste jeg har automatisert i min båt er av/på med strøm til frostvakter på vinteren. (har hylite rør uten thermostat) 

Ellers er det kjekt å kunne styre lader, varmtvannsbereder og avfukteren hjemmefra. 

Link to post
Share on other sites

Ja det er kun Osram bryteren som er på 230v. Den "forsvinner" jo når landstrømmen brytes. I automatiseringen jeg jobber med sjekker jeg om sensoren er der og eventuelt om den har strøm inn før den prøver å slå den på. Resten går på 12v. Akkurat nå er Raspberryen også på 230v men nå har strømforsyningen kommet i posten så om ikke lenge er den koblet på batteriene. 

Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...

Prosjektet mitt begynner nå å komme på skinner, men sliter litt med en ting som jeg lurer på om du har sett på;

 

Har du fått det til slik at "Home" zone i HA er dynamisk, basert på GPS sensor data?

Link to post
Share on other sites

Jeg har 2 soner, en for hjemme og en i båten. Sonen blir hentet fra iphone appen.

Et lite tips, Sonoff har flere enheter som går på 12V som igjen kan styre 230V kurser. Oppdaterer samtlige med Tasmota FW. 

Edited by Kjellg (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Foreløpig har jeg fokusert på overvåkning og temperaturstyring (frostsikring). Leser av Victron BMV S600 med Node-RED og overfører til HA via MQTT. Fungerer strålende. Bruker z-wave for overvåkning av landstrøm forbruk, samt tilkobling (bygget om en dørsensor med 220v volt rele som inngang). Har gjort klar en den rele utganger for styring av ymse installasjoner ombord. 

Forsøker nå å gjøre om "home" zone til dynamisk posisjon, men det kan se ut som det rett og slett ikke er mulig. Har koblet en NMEA GPS sensor til RPI, leser også den med Node-RED og MQTT. Fungerer fint så langt. Fant forøvrig ut at det var mye enklere å koble denne til Dovado ruteren, som da viser posisjon til HA via API. Dovado ruteren er forøvrig helt suveren. Støtter 2 USB GSM modem, autoswitch mellom disse, kan styre z-wave, har open-vpn klient etc etc. Helt genial for dette bruket. Neste nå er vel å konvertere UI til Lovelace, samt få på Grafana for litt bedre historiske views. Bekymrer meg litt over belastningen dette gjør på SD kortet (leser om mange korrupte minekort over litt tid). Mulig det ikke er så farlig som det kan høres ut.

 

20 hours ago, Kjellg said:

Jeg har 2 soner, en for hjemme og en i båten. Sonen blir hentet fra iphone appen.

Om du har fått home-zone til å være dynamisk, setter jeg veldig pris på om du kan dele konfigurasjonen for dette.

 

Foreløpig ser det slik ut i browser (hvert panel som egen fane i app'en selvsagt);

1771012830_Screenshot2019-01-19at11_52_22.png.9b679690faa962616c4e8134b0b3a97d.png

 

Link to post
Share on other sites

VirtualMe skrev for 2 timer siden:

Om du har fått home-zone til å være dynamisk, setter jeg veldig pris på om du kan dele konfigurasjonen for dette.

 

Tror jeg misforstod spørsmålet litt, men skal labbe på dette litt senere i vinter og se på hva som er mulig. Men må få lov til å si at uten Node-Red så hadde jeg ikke hatt ork til å hatt HA stående å gå. Den gjør det så sinnsyk mye enklere å programmere. Hass er også blitt veldig stabil i det siste og den har jeg virkelig tro på. 

Edited by Kjellg (see edit history)
Link to post
Share on other sites

@VirtualMe 

Hvordan fungerer z-wave etter du har brutt landstrøm?

Prøvde som sagt samme selv, men da ble nodene markert som døde og måtte vekkes til liv igjen (Domoticz).

Fjernet derfor all z-wave og gikk tilbake til 433mhz, men da har jeg ikke toveis kommunikasjon og heller ikke måling av strømforbruk..

Måling av strømforbruk hadde vært kjekt for å se når jeg må ned for å tømme avfukter, og også en verifikasjon om at avfukter, lader eller varmtvann faktisk har skrudd seg på.

 

Link to post
Share on other sites

46 minutes ago, Dreuf said:

Hvordan fungerer z-wave etter du har brutt landstrøm?

Har bare hatt dette gående et par måneder, og landstrømmen har vært relativt stabil. Opplever at Fibaro power-plug'en er stabil og responsiv. Ser at en del andre sensorer står "sleeping" rett som det er. Jeg stoler ikke på power-plug'en for å detektere om landstrøm faktisk er på, nettopp med bakgrunn i dine erfaringer. Har derfor som nevnt over brukt en Fibaro dør/vindu sensor og koblet til et 220v rele som jeg "støpte" inn i et støpsel og satt i en ledig kontakt i båten;

 

IMG_4579.jpg.f582fb34b131f824b84ff37eff5e2c93.jpg

 

IMG_4581.jpg.e446522717f84d0560baa77fdc9d813d.jpg

IMG_4585.jpg.73a18fa6147dda5b2f2746ee76dce4b5.jpg

 

Fungerer godt så langt, og gir umiddelbar melding om utfall av landstrømmen.

IMG_4576.jpg

Link to post
Share on other sites

ZigBee modulen min kommer tilbake uten problem etter brudd på landstrøm og virker flott. Jeg benytter zigbee pga batterisensorer som varer i flere år. Zwave hadde dårlige egenskaper på batteri. 

 

Kan du si noe mer om hvordan du har satt opp victron og mqtt? Jeg benyttet jo avlesning fra USB rett til json fil lokalt. Bruker du USB eller Bluetooth? Hvordan f du data inn? 

 

Jeg tror vel vi må ha et eget card for lokasjon må være en bedre løsning. Slik som dette: 

https://www.home-assistant.io/lovelace/map/

 

Jeg må bare vaske dataene fra AIS senderen. Er mye støy...

 

Ellers har jeg kjøpt noe lekasjesensorer fra xiami og skal sette opp noe bevegelsessensorer og kamera etterhvert. Strømstyringen har fungert over all forventning. Ikke ett feilslag hele vinteren!

 

Link to post
Share on other sites

Har du sett noe på denne? Jeg bruker den til å styre 220V innebygde 220V releer. Funger som f.. over wifi også. Har akkurat plukket ut en liten trafo som jeg skal sette opp med esp32 som sender sms ved «status change». Ser ut til å fungere greit, må bare tenk litt til på hvordan jeg skal ha det. Sånn sett så kan også Sonoff basic (esp8266) med Tasmota også sende status change. Sonoff med Tasmota er også dønn stabil, eneste er ved en reboot at hass så kan status på sonoff vises som off når den egentlog er on. Men der kan det visst settes opp en trigger i Node-red for å fikse det. 

Edited by Kjellg (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Pass på å kjøp den som støtter 16a. Ellers ser vel den grei ut den der ? bare test strømbrudd egenskapene. Igjen, smartpluggen fra Osram er helt kurant. Kan være jeg migrere til RaspBee og deCONZ da det er det jeg kjører hjemme. Det er litt enklere og du kan legge til enheter i web grensesnitt. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...