Jump to content

Hummersesongen 2021


Komodo

Recommended Posts

Vi har på følelsen at vi koker skalldyr for lenge. Noen ganger har vi tatt tiden fra de blir lagt opp i kokende vann, andre ganger har vi tatt tiden fra vannet koker opp men da har det allerede kokt i flere minutter.

Vi er i DK hele sommeren og vi spiser hummer og krabbeklør minst en gang i uka. Vi kjøper også jomfruhummer ( kreps ). Her koker vi opp vann og legger opp en god neve med haler i kjelen. Disse flyter opp i løpet av et minutt eller to, ferdig. 
 

image.jpeg.d459728405364f3b9fa9dca4ca167a20.jpeg

Redigert av Flid (see edit history)
Link to post
Jannmar skrev for 13 timer siden:

Hvor lenge koker dere hummeren?

Jeg har kokt ganske mye hummer de siste årene, men jeg synes alltid det er vanskelig å få det perfekt. Jeg koker som regel hummeren fra 12-13 minutter på de rett over minstemål, og opp til 20 minutter på de største. Merk at det er maksmål på 32cm her på østlandet. Men jeg synes det er en utfordring å få hummeren kokt riktig. Halekjøttet blir ferdig før klørne og det inne i hodet. Dersom det er hoer med rogn i hodet liker jeg at rogna skal være rød, ikke en flytende grønnsvart guffe. Rogna i hodet er det siste som blir ferdig. Alle hoer som ikke har utrogn har rogn i hodet, så det virker som om de har rogn hele tiden uansett. Har også merket meg at når jeg skal gratinere hummer, så liker jeg å koke den bare noen minutter før den skal i ovnen. Dersom man koker hummeren ferdig før den gratineres, blir den for mye varmebehandlet til slutt. Men man skal faktisk koke hummeren veldig kort tid for at halekjøttet ikke skal være ferdig. 6-8 minutter så er en gjennomsnittlig hummer ferdig i halekjøttet. Og halekjøttet er det som tåler minst varmebehandling. Og jo større hummeren er, jo mer var blir den på varmebehandlingen. De minste har det møreste kjøttet. Det er lettere med kreps. Den har kort koketid, men den er heller ikke så var på når den er overkokt. Hummeren blir fortere seig og bruskaktig i kjøttet når den blir overkokt. Men krabber er det enkleste. Den kan ligge å trekke lenge i kokevannet uten at det går ut over kvaliteten på kjøttet. 

 

Flid skrev for 4 timer siden:

Vi er i DK hele sommeren og vi spiser hummer og krabbeklør minst en gang i uka. Vi kjøper også jomfruhummer ( kreps ). Her koker vi opp vann og legger opp en god neve med haler i kjelen. Disse flyter opp i løpet av et minutt eller to, ferdig. 

Selger de rå krepsehaler i løsvekt?

Link to post
Komodo skrev 18 minutter siden:

Halekjøttet blir ferdig før klørne og det inne i hodet.

 

Det har jeg ikke tenkt på eller vært klar over. Takker for tipset.  :smiley:

 

 

Komodo skrev 18 minutter siden:

Men man skal faktisk koke hummeren veldig kort tid for at halekjøttet ikke skal være ferdig. 6-8 minutter så er en gjennomsnittlig hummer ferdig i halekjøttet. Og halekjøttet er det som tåler minst varmebehandling. Og jo større hummeren er, jo mer var blir den på varmebehandlingen. 

 

Opplever at halekjøttet kan bli forholdsvis hardt og "tyggete" ja. Har nok kokt de største for lenge.

Redigert av Jannmar (see edit history)
Link to post

Det viktigste er at når man tar opp hummer (og kreps og langfingerkreps også) etter koketiden, så hiver man dem rett i iskaldt vann for å kjøle dem fortest muilg ned. Jeg har en mistanke om at de som klager på at ting blir seige selv om de koker etter anvisningene, lar dem ligge og kjøle i luft, da vil de "koke" inni skallet en god stund etter at de er tatt opp. Jeg pleier å bruke så kaldt vann jeg får fra springen pluss det som er av isbiter i isbitmaskinen og prøver å taime det sånn at når de har smeltet, er det på tide å hive oppi hummeren/krepsene. Med krabber bruker jeg bare kaldt vann, ikke isbiter, det er ikke nødvendig, de er ikke så vare for å ligge lenge.

 

Link to post

Har vært ganske pent vær, men jeg mistenker at jeg har hatt en mindre lekkasje i skroget som lensepumpen har tatt seg av slik at jeg ikke har blitt oppmerksom på den. Jeg så noen små skruehull etter et gammelt kjølbånd som jeg ikke har vært klar over når jeg fikk denne gode anledningen til å inspisere bunn av båten... Så har nok enten lekkasjen blitt forverret eller batteriet gått tomt. Kjipt er det og masse ekstra jobb jeg egentlig ikke har tid til.  Blir hevingsoperasjon imorgen. Håper jeg får reddet motoren.

Link to post
Kallethekid skrev for 14 timer siden:

Hadde tenkt holde på noen dager til, men der ut som om jeg gir meg...

Oi, kjip opplevelse! Føler med deg :worry:

 

Jeg har ikke trekt siden søndag, satser på å komme ut i morgen. Men jeg har strengt tatt fått nok som det er, så jeg stresser ikke så mye med trekkingen lenger nå. 

 

Denne velvoksne hoa på 35cm med rogn har jeg nå fått to ganger! Fikk naturligvis friheten tilbake. 

20211017_140042.jpg.330c483532950f3fe430dcf25a5d69e6.jpg

Link to post

I dag fikk jeg endelig trekt igjen. Fantastisk dag på sjøen, med nærmest havblikk! Også veldig fornøyd med fangsten, full handlekurv med hummer i dag :smiley: I tre av teinene satt det to store hummer, tett oppunder maksmålet. En hunn, og en hann. Ingen av de hunnene hadde rogn, så der var det full klaff :thumbsup: Denne gangen tror jeg at jeg har klart å finne plasser som det ikke har blitt fisket på hittil i år. På de populære plassene, hvor det vanligvis står mye teiner, er det nå lite hummer å få. Mest rognhummer der. 

Link to post

Fikk trekt med et nødskrik i går kveld. Var begynt å bygge seg opp en lei sønnavind og den er ganske ugunstig sør på Karmøy. 4 teiner å trekke (+6 hjemmelagde men de har ikke fisket så mye som en strandkrabbe så de ble lagt på land inntil videre). Begynte med 3 tomme, dvs en med 8-9 krabbe og 2 helt skåltomme. Så smalt det til på teine 4 med 3 hummer (1 rogn, 2 keepers). Og til alt overmål samme plass som vi fikk 3 i 1 forrige helg. Må ha funnet en gullåre der :cheers:

Link to post
2JHead skrev for 10 timer siden:

Fikk trekt med et nødskrik i går kveld. Var begynt å bygge seg opp en lei sønnavind og den er ganske ugunstig sør på Karmøy. 4 teiner å trekke (+6 hjemmelagde men de har ikke fisket så mye som en strandkrabbe så de ble lagt på land inntil videre). Begynte med 3 tomme, dvs en med 8-9 krabbe og 2 helt skåltomme. Så smalt det til på teine 4 med 3 hummer (1 rogn, 2 keepers). Og til alt overmål samme plass som vi fikk 3 i 1 forrige helg. Må ha funnet en gullåre der :cheers:

Nice 👍 Har du bilde av de hjemmelagde teinene.

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...