Jump to content

Redningsselskapet vil påby bruk av flyteplagg i båt


Boywonder

Recommended Posts

Jeg synes dette er et fornuftig initiativ. Det gjelder vel og merke for åpne båter, hva nå dette betyr..? Visse deler av de fleste båter er jo "åpne". :crazy: Daycruisere uten hus/hardtop mv er vel sikkert kandidatene her.

 

Jeg støtter forslaget!

mvh Bergen Dørk

Link to post
Share on other sites

Pliktig bruk av vest i små gummibåter og åpne joller er kjempefornuftig etter min mening. Ser man på drukningsstatistikkken, skjer 2 av 3 drukninger fra slike joller. Med påbudt flyteutstyr, kan dette tallet kanskje halveres. Idiotien her er at myndighetene ikke hr gjort dette påbudt for lenge siden når statistikken over hvem som drukner fra hvilke båter og hvem som drukner med vest og uten ligger der og skriker ut sitt budskap.

Link to post
Share on other sites

Nei, fall over rekka er ikke det støste problemet. Det er bare det nest største problemet. Det største problemet er at jolla går rundt. Disse 2 tingene står for den alt vesentlige delen av drukningene og kan antagelig mer enn halveres ved at man har vest på hele tiden når man er i små åpne båter.

Link to post
Share on other sites

Problemet her blir å deffinere hva som er "åpen" båt[...]

 

Det blir en definisjon som gjør at 'skipperluemafiaen' (motorbåtførere på 50+) slipper å endre adferd... sikkert båter uten innenbordsmotor, eller rekkverk som får kravet, evt alle født etter 1975?

Link to post
Share on other sites

Og når kommer påbud / krav om sikkerhets sele i større båter. Tenker da på de større båtene som av og til har behov for landkjenning. :crazy:

 

Trodde dessuten de fleste i dag bruker vest når de kjører å små åpne båter.

Dette er forøvrig ikke noe tema hos oss når vi er på sjøen uansett båtstørrelse på egne fartøyer. :flag:

Ser jo også til min forundring folk i små joller uten redningsvest som knytter neven til andre større båter når de blir passert og bølgene er litt store :crazy:

Link to post
Share on other sites

Så du mener at bilbeltepåbudet er idiotisk også da? :rolleyes:

Nå kan ikke jeg svare for Litt Peiling, men selv så synes jeg egentlig det påbudet er litt absurd; det burde jo være selvsagt at man tar på seg blibelte når man sitter i noe som beveger seg med 100km/t og potensielt kan bråstoppe. Et påbud burde være overflødig.

 

Men tilbake til saken: Selvsagt skal man ha på vest når man er underveis i små åpne båter, men vi trenger da ikke noe påbud ved lov for å skjønne det! De aller fleste jeg ser på sjøen (både voksne og barn) bruker faktisk vest når de skal. Dessuten, skal man påby dette, må også "små åpne båter" defineres nærmere. Og, som en av debatantene på Aftenpostens debattsider påpeker, hva blir da prosedyren for lovlig bading i sjøen fra båt :crazy: ? Mulig man kan slippe endel av denne problemstillingen ved kun å påby bruk av vest når man er "underveis" og ikke når man er fortøyd eller ankeret opp.

 

Christian 8-)

Ve den som er ute på havet i slikt et vær -- uten båt.

Link to post
Share on other sites

Siden de aller fleste ulykkene på sjøen er av en slik art at redningsvester påvirker utfallet i positiv retning, er redningsvestpåbud en god ting. Båtførerprøven for unge båtførere er sikkert vel og bra, men redningsvestpåbud vil faktisk ha en effekt hvis det blir fulgt.

Confirmation Bias - Hvis du mener du ser ting klart, har du ikke sett godt nok etter.
Link to post
Share on other sites

Mulig man kan slippe endel av denne problemstillingen ved kun å påby bruk av vest når man er "underveis" og ikke når man er fortøyd eller ankeret opp.

 

Men nå sies det jo at mange (de fleste?) drukningsulykker dreier seg om fulle menn som pisser i sjøen. Da ligger jo båten i ro.

Link to post
Share on other sites

Kongen har i forskrift av 15.11.2009 bestemt at alle personer i båter uten overbygg som har en total lengde på 5 meter eller kortere må bruke egnet flyteutstyr den tiden de er underveis. Denne forskrift gjelder fra 1.1.2010

 

Verre er det ikke å halvere antallet drukninger i kongeriket hans... :smiley:

Redigert av Lotus (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Trodde dessuten de fleste i dag bruker vest når de kjører å små åpne båter.

Der tror du feil etter min mening. Jeg har svært vanskelig for å forstå de som er ombord på båt uten å ha på seg vest. Hos oss er det alltid vest på. Det skal så lite til før man faller overbord. Det skjer når man minst venter det. Å ha vest på seg gjør to fundamentale ting:

1. Man holder seg flytende - også om man er bevisstløs

2. Man er mye enklere å se for de som leter etter deg.

 

Selv med dagens varme vann blir fingrene relativt ufølsomme etter ganske kort tid og det er vanskelig å gjøre selv enkle ting i vannet. Ligger man 1 time i 18-20 graders vann er man ganske nær drukning om man ikke har på seg vest.

Redigert av Bitteliten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Mange tror at vest blir brukt, men statistikken sier jo det motsatte.

 

Og hva sier statistikken? Jo den sier at de fleste drukninger skjer fra små åpne joller der man enten faller overbord eller at jolla går rundt. Videre forteller den at 8 av 10 som druknet ikke hadde vest.

 

Hva forteller dette oss? Hvilke enkle tiltak kan gjøres for å hindre at folk drukner? Vel, ikke kan vi hindre at de faller overbord og ikke kan vi hindre at joller gur rundt, men vi kan i alle fall hindre at du etter kort tid synker som en stein når du ligger der i vannet. Det er å sørge for at du hadde på deg vest i utgangspunktet!

 

Teitingene må rett og slett tvinges til å bruke vesten slik som alle oss normale tar som en selvfølge. Eller kanskje vi er bedre tjent med at slike teitinger rett og slett drukner....?

Link to post
Share on other sites

Jeg er klart for at man skal bruke vest/flyteplagg/redningsvest i båt og da særlig i små åpne båter, når man er på dekk eller det er dårlig vær/sjø og man er ute.

 

Tror det kan bli en laaaang diskusjon om hva som skal være grensen på størrelse båt og hva betyr "åpen"? Hadde også likt å tro at et slikt påbud ville halvert antall drukninger av voksne menn i små båter, men jeg har ikke noen stor tro på at disse vil etterleve påbudet, dessverre!

 

Nå ligger jo tydeligvis de få politibåtene som, tross alt, finnes trygt i havn og med liten sannsynlighet for at de vil være ute på særlig mange oppdrag i år, dessverre, så særlig kontroll av lover, regler og påbud som allerede finnes blir det vel ikke i år heller!

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post
Share on other sites

Men Mouche, selv om en del ville drite i påbudet, ville vel mange følge påbudet, rett og slett for at de vil være lovlydige eller frykter en eventuell bot? Hvis bare halvparten av de som ikke brukte vest før nå driter i påbudet, vil 80% av den andre halvparten i følge statistikken da ikke drukne. Det må jo være grunn nok til uansett å innføre dette påbudet , Mouche? Under forutsetning av at man ikke har den holdningen at man er bedre tjent med å la teitingene drukne.

Redigert av Lotus (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jeg tror ikke lovens lange arm vil ha kapasitet til for å passe på alle teitingene som ikke bruker vest på sjøen.

For å få en holdningsendring tror jeg heller mer på massemediaenes evne til å kommunisere på et veldig bredt nivå.

 

Gode riksdekkende kampanjer pleier jo å fange interesse hos de fleste av den norske befolkningen.

Han derre Severin Suveren er vel et godt eksempel på en god kampanje når det gjelder skifolk på fjellet.

Kanskje han burde ha inntatt en ny rolle som idiot i jolle på sjøen...

 

De som da ikke bruker vesten når de er på sjøen får vel heller takke seg selv for at det gikk som det gikk ( eller ikke burde ha gått).

Link to post
Share on other sites

Joda Lotus, jeg er for påbudet og gjerne med en gang, men jeg tror du er litt for optimistisk i dine anslag om 50% reduksjon. Uansett så er et liv spart, et liv spart, og ingen fortjener å dø bare fordi de er teite. Vi trenger de også!

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post
Share on other sites

Forbud og påbud..... :nonod:

 

Det er ufattelig mange som drukner ved vanlig bading også. Bør vi kanskje få påbud om å bade med redningsvest også :confused:

Eller hva med hjelm på seilbåt, tenker da på "å få bommen i hue"

Vi har jo allerede påbud om hjelm når en sykler, og tilogmed når jeg kjører traktor på jordet mitt :headbang::headbang::headbang:

Jeg er for påbud og regler der det kan gå utover andres helse eller sikkerhet. Les...røykeforbudet, fartsbegrensninger, alkohol osv.

Alt annet er bare tull !!!! Må ha ansvar for eget liv.

Ang. bilbelte.... jeg bruker det i privatbilen, men ikke når jeg kjører større kjøretøy. Og ja, jeg mener det bør være frivillig å ha belte eller ikke !!!

Link to post
Share on other sites

Jeg synes dine argumenter er helt på jordet litt peiling. Om du er mot påbudet kan du jo bare la være å følge det. Problemet på sjøen er at svært mange tror at "det hender ikke meg". Men så gjør det så fort det - og da forventes det at noen andre skal rykke ut og redde de. Vel - det er ikke alltid slik virkeligheten er. Jeg ser på rednignsvest påbudet på samme måte som påbud om hjelm på MC og bilbelte i bilen. Det er totalt uforståelig at ikke alle bruker vest på sjøen.

 

Jeg pratet med en del folk på Sjøen for Alle i våres. De fleste unger bruker vest - men foreldrene bruker ikke vest. Jeg spurte et par om de ikke tenkte på ungene som ble igjen om de druknet. Da ble de litt paffe - for det hadde de ikke tenkt på :rolleyes:

 

Skal vi få ungene våre tilå bruke vest som en naturlig ting må vi voksne gå foran som et godt eksempel. "Gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør" fungerer ikke. Voksne er rollemodeller og forbilder - og ungene ser på hva vi gjør - ikke hva vi sier.

Redigert av Bitteliten (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...