Mix Svart 17.Desember.2012 Del på Facebook Svart 17.Desember.2012 (redigert) Antar de henges opp på samme måte etterpå Jeg henger de opp for tørk ja, til de har rent fra seg Men har laget senger av hønsenetting, og legger de ut for soltørking i tillegg. Soltørking gir snøhvit fisk av beste kvalitet. Akkurat som ekte gammaldags klippfisk som ble lagt ut på klippene i sola for tørk. Det finnes ikke bedre råvarer enn dette. Hadde det vært opp til meg hadde dette vært måltidet på selveste julaften. Men jeg må ta til takke med pinnekjøtt på julaften. Men det blir heldigvis alltid plass til fersk torsk og klippfisk i romjula. Eh, redigert: Ikke fersk torsk, men saltsprengt fersk torsk. Skal det være så skal det være. Redigert 17.Desember.2012 av Mix (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
Cannonfodder Svart 18.Desember.2012 Del på Facebook Svart 18.Desember.2012 Slik gjør vi det: Tørrfisk bruker vi å lage av råskilt (fisken er delt i to helt bak til spolen, og ryggbeinet er fjernet fram til gattet) torsk som blir hengt umiddelbart etter fangst. Tror nok ikke at du får så mye smak av og dyppe den i saltvann før du henger den. Det eneste du bør være nøye på er at utetempraturen er så lav at fluene ikke har begynt og legge egg. De kan gjøre tørrfisken din litt uappetittelig. Den lukter da haller ikke så mye når den har fått tørket mens det er kaldt. Klippfisken blir delt og ryggbeinet fjernet ned til gattet, men har skal sidene fortsatt henge sammen i ryggen. Vaskes godt før den graves ned i tørt salt i 1 til 2 månder. Vi bytter salt iallefall en gang.. Det er ikke nødvendig å ha den liggende så lenge, men den kan likså godt ligge i salt til det blir stablit vær til tørkingen. Så blir resultatet best så lenge den ikke blir utsatt for regn eller doggfall under tørkingen. Og her oppe i trøndelagen er det dessverre enda et par tre månder før gytetorsken kommer. Sitér dette innlegget Link to post
Cannonfodder Svart 18.Desember.2012 Del på Facebook Svart 18.Desember.2012 Du kan forøvrig bruke både klippfisk og tørrfisk til å lage lutefisk, og da har vi gått igjennom de viktigste av havets delikatesser :D Sitér dette innlegget Link to post
haugi Svart 18.Desember.2012 Del på Facebook Svart 18.Desember.2012 Da er det vel strengt tatt klippfisk du lager haugi, og ikke tørrfisk.Tørrfisk saltes ikke. Men de fleste vestlendinger kaller vel gjerne klippfisk for tørrfisk. Stemmer det, det er klippfisk, men jeg har vokst opp med utrykket tørrfisk så da blir ofte det som blir sagt:) .Den legges da for utvanning i ett døgn før koking, serveres med kokte poteter kålrabistapp og bacon fett. Ett herremåltid. Enda bedre syns jeg det er med stekeflesk til Sitér dette innlegget Link to post
index Svart 18.Desember.2012 Del på Facebook Svart 18.Desember.2012 Hvordan/Hvor lenge salter man da i så fall ? Jeg salter den minst et par uker, men gjerne i flere måneder. Den blir faktisk mindre salt av å ligge lenge, saltet trekker ut igjen over tid. Du kan bare salte den ned etter hvert som du fisker den gjennom vinteren, og så henge den ut til tørk til våren når det blir tørt og frostfritt. 5-6 måneder i salt går helt fint det! Etter å ha vært saltet lenge har den såpass lite restfuktighet at den tørker på en ukes tid under gode forhold, og den blir da hvit og fin i fisken. Umm, kjenner jeg begynner å bli sulten her... Sitér dette innlegget "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi Link to post
Erik Svart 18.Desember.2012 Del på Facebook Svart 18.Desember.2012 Salting : Kan man sette saltafisken i uoppvarmet garasje/uthus , eller må det stå garantert frostfritt og i jevn temperatur ? Ute temperaturen her omkring varierer jo mellom -10 og + 10 for tiden ... Tørrfisken henger man vel uansett ut i varierende temperatur forhold da vil jeg tro...? Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
haugi Svart 18.Desember.2012 Del på Facebook Svart 18.Desember.2012 Har aldri tenkt over det, jeg har alltid satt den i kjeller eller der det måtte passe seg. Uthus skulle vel gå bra vil jeg tro, jeg kommer til å sette den der om jeg får noe iallfall. Den vil vel uansett ikke fryse i saltlaken. Sitér dette innlegget Link to post
index Svart 18.Desember.2012 Del på Facebook Svart 18.Desember.2012 Saltet holder den vel frostfri uansett vil jeg tro. Han jeg lærte dette av hadde fisken liggende i salt i et uisolert gammlet naust gjennom vinteren, og fisken tok slett ikke skade av dette. Han saltet ned gjennom høsten og vinteren, og tørket når det tørre klimaet kom tidlig på våren. Sitér dette innlegget "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi Link to post
haugi Svart 19.Desember.2012 Del på Facebook Svart 19.Desember.2012 Da er dregger og tau kjøpt inn til torskegarnet jeg har hatt liggende et par år nå. Så da får jeg lage det til i morgen. Får sikkert ingenting for maskene er så store at det skal være bra størrelse på fisken før den setter seg fast Sitér dette innlegget Link to post
Erik Svart 18.Januar.2013 Del på Facebook Svart 18.Januar.2013 Er det noen som har tatt Ferdatorsk i ryfylke i det siste ? Jeg frykter at kaldværet har ødelagt den tidlige starten og at det kanskje er vanskelig å finne den nå ? Skal ut i helga (det er meldt perfekte forhold med fløende vann i hele dagslys perioden og lite vind og mye sol ) men jeg vurderer å gå etter lyren i stedet, for jeg har fått meg oppskrift på Kvittsøykomle som jeg har litt lyst å teste Er det noen som har tatt torsken i det siste eller ? Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
Mix Svart 18.Januar.2013 Del på Facebook Svart 18.Januar.2013 Æh, når det gjelder feratorsken er det stikk motsatt, vi venter på kaldere sjø, så kulda er hjertelig velkommen. Men det er fortsatt litt i tidligste laget. Men om en måneds tid tipper jeg innsiget kommer. Sitér dette innlegget Link to post
glalaksen Svart 19.Januar.2013 Del på Facebook Svart 19.Januar.2013 Klippfisk flekkes begynner ved nakken og skjærer av bukbeinene og lar kniven følge ryggen helt bak til sporden uten man deler den i to i ryggen.(fisken skal bli som en "trekant" når du legger den ned. Så skal du ta ut en del av ryggbeinet. Dette skal du fjerne fra tredje leddet bak gattet og fremover. Fisken saltes lagvis. Etter tre uker er den saltmoden og klar til tørking. Den kan gjerne ligge lengre, men får den det for varmt og fuktig kan du få midd i den. Rødmidd er ikke bra for helsen har jeg lært. Svartmidd kan du vaske av. Fisken er ferdig tørket når du kan holde rundt sporden på den og fisken står opp. (altså ikke så bløt at den bøyer seg) Nå er vekten av fisken ca 30-35% (husker ikke den nøyaktige prosenten)av opprinnelig vekt. Regnet ut fra en fisk som er sløyd og uten hode. Sitér dette innlegget Link to post
Hafrsfjord Svart 22.Januar.2013 Del på Facebook Svart 22.Januar.2013 Jonebloggen i Aftenbladet: Mens me ventar på ferdatorsken http://blogg.aftenbladet.no/jonebloggen/2013/01/22/mens-me-ventar-pa-ferdatorsken/ Sitér dette innlegget Link to post
haugi Svart 13.Februar.2013 Del på Facebook Svart 13.Februar.2013 Er det noen som vært ute og prøvd de siste ukene? Har den kommet? Sitér dette innlegget Link to post
Erik Svart 13.Februar.2013 Del på Facebook Svart 13.Februar.2013 (redigert) Vi var mange ute på Lørdag på byfjorden. Selv fikk jeg 1. Flere andre jeg snakket med lå på 1-2 de også. Felles for oss alle var at vi fisket på fallende sjø. Denne helga blir tidevannet gunstigere Redigert 13.Februar.2013 av Erik (see edit history) Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
Ficher Svart 13.Februar.2013 Emnestarter Del på Facebook Svart 13.Februar.2013 Ska sei.....ryktene går om gode plasser i byfjorden :-) . Vi møtte på den i desember ( som er tidlig nær Tananger ) . Den går ofte i stim, så om du treffer den blir det ofte store mengder. Hørte rykter om gode fangster nær Viste i helgen ;-) Sitér dette innlegget Link to post
Alternes. Svart 13.Februar.2013 Del på Facebook Svart 13.Februar.2013 (redigert) Ja enig med den... tørrfisk av Prima kvalitet bør også kunne brukes til strid og nærkamp såvel som fødemiddel Redigert 13.Februar.2013 av Alternes. (see edit history) Sitér dette innlegget KNS MEDLEM Link to post
haugi Svart 13.Februar.2013 Del på Facebook Svart 13.Februar.2013 Ja enig med den... tørrfisk av Prima kvalitet bør også kunne brukes til strid og nærkamp såvel som fødemiddel Hehe Sitér dette innlegget Link to post
Erik Svart 14.Februar.2013 Del på Facebook Svart 14.Februar.2013 Ja enig med den... tørrfisk av Prima kvalitet bør også kunne brukes til strid og nærkamp såvel som fødemiddel Problemet er at årets eneste ferdatorsk sålangt neppe er tørr nok til å ta med i strid før lenge etter både Torsk, Sild og Sjøørret sesongen er over, og i Makrell sesongen er det ikke like trangt om de gode med.. Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
Hafrsfjord Svart 14.Februar.2013 Del på Facebook Svart 14.Februar.2013 Kanskje ikke så mye ferdatorsk, men flott fangst uansett: http://www.h-avis.no/nyheter/satte-garnet-under-isen-1.7766147 Sitér dette innlegget Link to post
SF Svart 14.Februar.2013 Del på Facebook Svart 14.Februar.2013 (redigert) En av de bedre fiskeplasene i Stavanger etter Ferdatorsk er i Byfjorden, på sandbunnen inn mot Ulsnes. Den går inn på grunnt vann for å gyte. Normalt i februar-mars så dette er tidlig. Ska sei.....ryktene går om gode plasser i byfjorden :-) OBS........................får håpe det ikke var min feil Synes stort sett at det er mye båter i byfjorden på fine dager i feb/mars når gytetorsken er her, ikke en spesielt godt bevart hemelighet denne fiskeplassen Redigert 14.Februar.2013 av SF (see edit history) Sitér dette innlegget 2009 Ryds 478 GTI Mercury 50 EFI Link to post
Erik Svart 14.Februar.2013 Del på Facebook Svart 14.Februar.2013 Hvis det er noen trøst så har jeg fått dette tipset muntlig fra flere andre også, så det er ikke akkurat statshemmeligheter det her er snakk om nei Faktisk var det litt koselig å ligge en hel flåte utpå, Ble nesten litt sånn Cutty-Sark stemning i vårsola, og drøsen gikk mellom båtene Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
Erik Svart 15.Februar.2013 Del på Facebook Svart 15.Februar.2013 Kommer til å være ute Lørdag, og sannsynligvis Søndag også. Byfjorden i første omgang, men går nok lenger ut hvis det er dårlig der. Hvis noen vil utveksle fangst rapporter etc er det bare å rope på Kobbskolten på VHF Sitér dette innlegget Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
SF Svart 15.Februar.2013 Del på Facebook Svart 15.Februar.2013 Legg gjerne ut noen fangstrapporter her også, så kan vi som har båten i opplag på land får drømme litt vi og Sitér dette innlegget 2009 Ryds 478 GTI Mercury 50 EFI Link to post
Hafrsfjord Svart 15.Februar.2013 Del på Facebook Svart 15.Februar.2013 .................... så kan vi som har båten i opplag på land får drømme litt vi og Du har jo isfri båtplass, så det er bare å hive båten på sjøen og slutte å drømme . Litt verre for oss som ligger lenger inne... omkranset av is på alle kanter . Her er det bare drømmer som gjelder . Sitér dette innlegget Link to post
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.