Jump to content

Seiler med fenderne ute


Kappa

Recommended Posts

Spørsmålet er vel hvorfor enkelte er veldig plaget av at andre kjører med fendrene ute, og automatisk mener de som ikke tar opp fendrene er dårligere båtfolk.

 

Det hender jeg kjører med fendrene ute dersom jeg ikke skal langt, men bare flytte en båt noen hundre meter osv, eller bare skal ut å teste noe, eller rett og slett ikke gidder å ta de opp, men på egen båt så kjører jeg ikke flere mil i plan med fendrene ute, da hadde de vel sannsynligvis ikke vært der når jeg kom frem.

Redigert av adeneo (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Vi vipper fenderne inn over rekka, men hvis det er litt sjø eller tøff seiling så hender det at en eller flere faller ut og henger ned. Avhengig av situasjonen hender det jeg tar de opp, andre ganger lar jeg de henge.

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
Share on other sites

Det blir litt fenderflagring når båten går over 10 knop. Jeg heiser inn mine så snart jeg er ute av havna. Langt innløp / utløp, men etter opptil fem minutter med fendre ute. Styrmann får roret når kapteinen skal være dekksgutt og fendre skal inn.

 

Det blir betydelige slamrekrefter på fendre som flagrer langs båten når hastigheten økes, eksempelvis 15 knop eller mer. Det blir som Glalaks nevner (# 10), fendre flyr alle veier.

 

"Fendre rekende på fjorden" er vel ikke akkurat sjømannskap. Best at alt er ship-shape så slipper en bryderi i etterkant.

Link to post
Share on other sites

Så at det visstnok er de (oss) med lite erfaring som oftest kjører med fendere hengende ute. Og det stemmer nok fra tid til annen at jeg glemmer å ta dem inn, jeg er for det meste alene i båten og tenker noen ganger mer på andre ting.

-Og det tror jeg at jeg kommer til å fortsette med :crazy:

Det er nemlig ingen forskjell overhode på hvordan båten min går om de er ute eller inne i de hastighetene jeg kan oppnå. Og på samme måte som jeg ikke sitter i hagen og mumler om hvor ofte naboen klipper gresset eller skifter gardinene sine eller andre ting som ikke på noen som helst måte kan ha noen praktisk betydning for meg, skal jeg heller ikke la meg plage av om noen kjører med fendere ute :rolleyes:

Om noen plages av at jeg av og til glemmer mine får de bare leve med det, hvor tungt og vanskelig det enn måtte være å se noen gjøre noe annerledes enn en selv gjør det...

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Trodde det var motorbåtfolkets privilegium.

 

"Kjørte" masse med fendre ute sist sommer da vi hadde snekke. Ut fra hva en ser på fjorden betyr vel stil lite for de fleste, heldigvis.

 

Nå med seilbåt er det en selvfølge å seile uten. Vil jo se veeeldig rart ut å seile med fendere slepende i vannet... Men om man "kjører" seilbåten for motor har det jo ingen praktisk betydning utover stil.

Link to post
Share on other sites

Tror ikke det er så mange som bryr seg. For eget vedkommende tar jeg inn fendre for å skåne de for slag og flagring. De kan få adskillig juling av sjøsprut i 25 knops (45 km/t) fart. Hva andre gjør med sine fendre er ikke min sak :smiley: . Ville i hvert fall ikke hatt en fender slengende etter en bil i den hastigheta, for å si det på den måten.

Link to post
Share on other sites

Jeg så Kongeskipet her om dagen, med en fender ute.......... :giggle:

Da får vel en av dekksmannskapene tilsnakk! for i Marinen tolereres ikke kjøring med fenderne ute :-) synes heller ikke det ser noe særlig ut å ha fendere plaske i sjøen når man kjører! ser uryddyg ut!

Selv velger jeg å henge opp og ha orden i tauverk ombord og Fenderene tas altid opp under kjøring! hva andre velger å gjøre får være opp til hver enkelt, men særlig stilig og elegant er det jo ikke!

Båtgal og Hondafan: Askeladden,Honda Civic Sport, Honda TRX400,Honda CBR 600RR, Honda Kantklipper, Subaru xv

Link to post
Share on other sites

John _ kr

 

 

No vet ikke jeg hvilken båt erfaring du har, men hvis det er med den lille båten på 16-20 fot. Så bør du ikke skryte så mye. Er ikke rare fendre du trenger til den. Men når fendrene er 4 ganger større så er det ikke altid man gidder og stue de vekk hvis det bare er snakk om en liten tur. Få deg et liv og slutt og legg deg så mye opp i hva andre gjør med båtene sine. Min båt er en bruksting som jeg gjør med som jeg vil.

Link to post
Share on other sites

Pleier alltid være påpasselig med å ta opp fendrene, av overnevnte grunner. Men forrige uke var det så lite vind at jeg ikke kom på at de hang og dinglet før etter nærmere en time. Dette ble grundig dokumentert av mannskapet (dagens teknologi er ikke bare til glede nei) og skal visstnok brukes til tyn og uthengning av meg ved en senere anledning :giggle: Var i alle fall kjapp med å få dem opp da det ble oppdaget. Hva andre gjør henger jeg meg ikke opp i, men synes selv det er greiest når fendrene tas opp underveis.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...